• Skyddsombuden Markku Rantamäki, Isabell Öberg, Kenneth Holmberg och Mikael Löwdin summerar synpunkterna på byggarbetsplatsen tillsammans med bas-U Fakhri Ghalandar och platschef Thomas O´Connor. Foto: Helena Forsberg

I Västerås kraftsamlar regionala skyddsombud (RSO) från 6F en gång i månaden och gör gemensamma arbetsplatsbesök. Det är inte alltid det passar alla men den här dagen ska Målarna, Elektrikerna och Byggnads ut. De har dessutom fått sällskap av Transport.

Isabell Öberg.
Foto: Helena Forsberg

Dagen inleds med en genomgång på Byggfackens hus. Isabell Öberg, ombudsman och RSO på Elektrikerförbundet, är spindeln i nätet och har några förslag på arbetsplatser de kan besöka. Först och främst ska de göra ett återbesök vid bygget av stora serverhallar.

– Det är bra att visa oss tillsammans. Det är en styrka att vi granskar arbetsmiljön gemensamt, säger Isabell Öberg.

Markku Rantamäki, RSO i Målareförbundets avdelning 6, tycker de gemensamma skyddsronderna är bra eftersom de tittar på olika saker och kan agera tillsammans.

– Om jag åker ut på en arbetsplats och har synpunkter och ställer krav får målarna skulden och arbetsgivaren kan tycka dem är besvärliga. Här kommer synpunkterna från oss alla, säger Markku Rantamäki.

LÄS ÄVEN: LO inleder ”Projekt stärk skyddsombuden”

Markku Rantamäki.
Foto: Helena Forsberg

Mikael Löwdin, RSO i Transportarbetareförbundet, berättar att han bjudit in sig och ser fram emot att åka ut tillsammans med övriga fack. Han ska träffa väktare från de bevakningsföretag som jobbar vid bygget av serverhallarna.

– Byggarbetsplatser är inte det jag normalt besöker så idag ska jag se och lära.

Från Byggnads följer Kenneth Holmberg med och vi åker ut mot fälten utanför Västerås där serverhallarna ska byggas. Området är inhägnat och vid infarten möter vi en av Mikael Löwdins väktar-medlemmar i Transport.

Hon ringer till platskontoret, lite tveksam om vi ska få komma in, när vi inte föranmält oss. Fakhri Ghalandar, Bas-U, som träffat skyddsombuden tidigare ger klartecken och vi släpps in.

LÄS ÄVEN: Arbetsmiljöverket avslår skyddsombudens anmälan om utrymningsvägar

Huvudentreprenör är ett irländskt företag som heter Collen. Chefen Thomas O´Connor och representanter för underentreprenörer däribland Noel A Maher från elinstallatörsföretaget STS samlas i mötesrummet för att ta reda på vad vi vill.

Thomas O´Connor. Foto: Helena Forsberg

Ganska snart blir det en avslappnad stämning och samtalet kommer att handla om säkerhet och arbetsmiljö.

– Vi välkomnar er och tar säkerheten på stort allvar. Vi tar gärna emot råd och synpunkter för att det ska bli ännu bättre, säger Thomas O´Connor.

– Den svenska arbetsmiljölagen och facken är starka. Vi vill jobba tillsammans. Det är viktigt att respektera de regler som finns, säger Noel A Maher.

Bas-U Fakhri Ghalandar berättar att varje entreprenör har sin säkerhetsansvarig men poängterar att policyn på bygget är att alla är ansvariga för arbetsmiljön. Alla har även rätt att stoppa arbetet om de upptäcker risker. Varje morgon träffas företagens representanter för ett whiteboard-möte där de går igenom vad som är på gång.

– Pappersarbete är en sak men vad som händer i praktiken är det viktiga, säger Kenneth Holmberg från Byggnads.

LÄS ÄVEN: Många skyddsombud hotas visar LO:s rapport

Fakhri Ghalandar berättar att hon går skyddsrond varje dag och det hon ser säger hon till så åtgärdas det på en gång. På arbetsplatsen pratas det polska, engelska och svenska och Markku Rantamäki, från Målareförbundet, tar upp betydelsen av att förstå varandra för att kunna arbeta säkert.

– Därför finns broschyrer på dessa språk, säger Fakhri Ghalandar.

Det har inträffat en trafikolycka som utretts av Arbetsmiljöverket. Fakhri Ghalandar berättar att personen som skadades hade slarvat med säkerheten och det uppdagades att han hade varit inblandad i olyckor även på tidigare arbetsplatser.

Vi får höra hur Collen använder sig av gula och röda kort. Den som slarvar med arbetsmiljön och får gult kort tas in för en ny genomgång av introduktionen och säkerhetsreglerna. Den som återkommande brister i säkerheten eller allvarligt riskerar din egen eller andras säkerhet får rött kort som innebär att du flyttas från arbetsplatsen.

LÄS ÄVEN: Fem dödsolyckor redan under 2018



Efter en säkerhetsgenomgång går vi gemensamt in genom snurrporten och följer den markerade gångvägen bort till den första boxliknande byggnaden som är på väg upp. Som trapp till och från plattan ligger trätrallar.

Kenneth Holmberg, Byggnads, påpekar halkrisken och att det ska vara räfflade ståltrappor. Tak har kommit upp över delat av byggnaden, men det är inte tätt. Smält snö och regn gör att det är väldigt blött och halkrisken är återigen ett problem.

– Byggtekniken stämmer inte med svenska väderförhållanden, säger Kenneth Holmberg.

Vi går runt byggnaden och får vänta ett tag – där schaktmaskinerna arbetar stängs området av med staket. Det är ganska långt från arbetsplatsen till platskontor och personalutrymmen.

Isabell Öberg, Elektrikerna, berättar att när de var här sist påpekade skyddsombuden att det skulle vara bra med möjlighet att på närmare håll ta kortare raster, gå på toaletten och i alla fall ta sig lite varm dryck. Nu har det åtgärdats med baracker i anslutning till byggarbetsplatsen.

LÄS ÄVEN: Arbetsgivare och fack i krig om skyddsombuden

På samma plats finns också containrar för material och verktyg. Isabell Öberg kollar kablarna som kläms i öppningen. Det ligger också kablar på marken som slits hårt och där ska det vara övergångar.

Skyddsombuden är överens om att även då det finns saker att ha synpunkter på är arbetsmiljöarbetet överlag bra. Isabell Öberg och Noel A Maher bokar in ett möte då de mer specifikt ska titta på elektrikerfrågor.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se