• Foto: Anna Norling/Pixabay/Montage

Arbetsmiljöverket har fattat beslut i ärendet om utrymningsvägar på Titanias bygge i Alby. Verket avslår skyddsombudets framställan om förbud eller föreläggande.

Arbetsmiljöverket motiverar sitt beslut på följande sätt:

”Av handlingarna i ärendet framgår bland annat att utrymning i första hand kommer att ske via trapphus och i andra hand med hjälp av balkonger som utrymningsplattformar. Arbetsgivaren har inför arbetet gjort en riskbedömning samt inhämtat ett utlåtande från brandingenjör, som tillstyrker det planerade brandskyddet.

Mot denna bakgrund, samt med hänsyn till arbetsgivarens beskrivning av tillvägagångssätt och materialval vid uppförandet av de aktuella punkthusen finner Arbetsmiljöverket att antalet utrymningsvägar samt deras fördelning och utformning inte strider mot verkets föreskrifter”.

LÄS ÄVEN: Utrymningsvägar är knäckfrågan – Titanias bygge i Alby kan bli prejudikat

Titanias arbetschef, Massoud Zolfaghari, kommenterar Arbetsmiljöverkets beslut i ett mejl till Elektrikern:

”Det är bra att frågan har prövats och att Arbetsmiljöverket nu förtydligat vad som gäller. Att Arbetsmiljöverket går på vår linje ser vi som en bekräftelse på det viktiga säkerhetsarbete som görs dagligen på våra byggen. Målet måste vara en nollvision för allvarliga skador och dödsfall på svenska byggarbetsplatser.”

Per Söderlund, regionalt skyddsombud vid Elektrikerförbundets region Mitt säger att han kommer inte att överklaga Arbetsmiljöverkets beslut.

– Jag tror inte att det kommer att gå våran väg, och då har man bitit sig i svansen, förklarar han.

Varför tror du inte att det går er väg?

– Det har väl lite med statistik att göra, samt att när nu Arbetsmiljöverket har resonerat som de har gjort angående de åtgärder som Titania har vidtagit så är jag rätt säker på att de går på Titanias linje.

LÄS ÄVEN: Skyddsombudet Per Magnus Faleke: ”Jag försökte vara lugn”

Så kravet på två utrymningsvägar gäller inte?

– Det här med två utrymningsvägar nämner man i föreskriften Arbetsplatsens utformning, och de paragraferna kan man inte använda vid en tillfällig arbetsplats. Det man går efter då är föreskriften Bygg- och anläggningsarbete, och där finns inte specificerat antal utrymningsvägar, utan det ska vara anpassat efter varje projekt. I praktiken betyder det att du i alla fall behöver två sätt att ta dig ut.

Och då är balkonger ett fullgott sätt?

– Ja, Arbetsmiljöverket anser ju det. I det här fallet vill säga.

Anna Norling

anna.norling@mittmedia.se

Titanias bygge i Alby. Foto: Anna Norling