• Bild: Nåiden Bygg/Kuststad.nu/Montage

Sedan november i fjol har tre fallolyckor inträffat på byggföretaget Nåidens jättebygge Kuststad i Södra hamn i centrala Luleå.

Den första olyckan inträffade i slutet av november 2017. En byggarbetare föll uppemot 15 meter efter att ett valvbord välte på fjärde våningen.

Mannen överlevde mirakulöst efter att ha landat i snödriva, skriver Norrbottens-Kuriren som var först att rapportera om olyckan.

LÄS ÄVEN: Fem dödsolyckor redan under 2018

I mitten av januari skedde den andra fallolyckan, då skadades en man i 35-årsåldern svårt när han av okänd anledning föll från ett bjälklag från femte våningen.

Den tredje fallolyckan inträffade i mitten av februari, då en byggarbetare föll flera meter när skyddstäckningen av ursparning – håltagning i konstruktionen – vickade undan när hen klev på den. Arbetstagaren ådrog sig inga personskador i fallet.

LÄS ÄVEN: Kursgård friad för dödsolycka

Att Nåiden har drabbats av tre fallolyckor på bara några månader upprör Byggnads ombudsman Magnus Sandestål.

– Katastrof. Det får bara inte hända. Inte vet jag om detta bara är otur? Slår åskan alltid ner på samma ställe, säger han till Norrbottens-Kuriren.

Även om den senast fallolyckan innebar att byggarbetaren klarade sig undan skador blir inte händelsen mindre allvarlig för det, menar han.

– Det finns de som dör på lägre fall än så.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se