• Observera: Fotot är taget i ett annat sammanhang och personerna och situationen på bilden har inget samband med texten. Bild: Tomas Nyberg/Åsbro kursgård/Göta hovrätt/montage

I slutet av oktober 2014 förolyckades en 22-årig elev på Åsbro kursgård. Det var när han satt fastspänd 20 meter upp i en så kallad Canadastolpe som stolpen föll, och eleven skadades så allvarligt att han avled.

Nu har Göta hovrätt dömt i ansvarsfrågan, och de friar såväl kursgården, som VD och instruktör.

Tidigare, i juni 2017, dömde Örebro tingsrätt kursgården att betala 1 000 000 kronor i företagsbot och instruktören till 60 dagsböter för arbetsmiljöbrott. Denna dom upphävs alltså i och med Göta hovrätts dom.

LÄS ÄVEN: Dödsolycka vid elutbildning

Av domen framgår att olyckan inträffade under en avslutande övning av den ett och ett halvt år långa utbildningen till ledningsmontör som finns på kursgården. Eleverna arbetade självständigt i tre grupper under överinseende av två ambulerande instruktörer. Uppgiften var att resa en så kallad Canadastolpe.

Lagbasen i olycksgruppen uppgav under tingsrättsförhandlingarna att han tidigare under olycksdagen lossat två av de tillfälliga stagen till stolpen, eftersom dessa var i vägen för framtransport till stolpen av nya stolpsektioner.

Han klättrade sedan upp i stolpen tillsammans med den förolyckade eleven. Men då gruppdeltagare som befann sig på marken hade fått vissa problem med stagplaceringarna klättrade lagbasen ned för att bistå med dessa.

LÄS ÄVEN: Fem dödsfall – 2014 blev ett mörkt år för kraftverksbranschen

Sedan lagbasen kommit ned på marken sträckte en annan av kursdeltagarna det permanenta stag som satt förankrat i en markfästpunkt söder om stolpen och därefter föll stolpen till marken.

Eleven, som var fastsatt i stolpen via sin fallskyddssele, följde med stolpen till marken där han blev fastklämd under stolpen och avled.

Lagbasen uppgav att när han lossade de två tillfälliga stagen var han av den uppfattningen att de permanenta stagen var förankrade. De enda förklaringar som nämns i domen till varför deltagare på marken spände stag samtidigt som en person befann sig uppe i stolpen är ”tillfälligt hjärnsläpp” och liknade.

Hovrätten menar att med bakgrund tagen till att det har varit fråga om en slutövning med elever som vid tidpunkten genomfört den absoluta merparten av sin utbildning på kursgården, måste risken för att något sådant som att stag lossas innan alla permanenta stag varit fast monterade anses som så främmande att krav på att kursgården skulle ha förutsett något sådant svårligen kan ställas.

LÄS ÄVEN: Fem dödsolyckor redan under 2018

Hovrätten finner sammanfattningsvis att det inte har förekommit sådana brister i arbetsmiljön på kursgården som innebär att någon eller flera personer vid kursgården ska anses ha gjort sig skyldiga till arbetsmiljöbrott.

Ett eventuellt överklagande till Högsta domstolen ska ske innan 20 mars 2018. Det krävs prövningstillstånd för att Högsta domstolen ska pröva ett överklagande.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se