• Bilden har inget samband med texten. Foto: Pixabay

Artikeln uppdaterades klockan 16.25, 2018-03-05.

Nu har fack och arbetsgivare kommit överens om genomförandet av etableringsjobb för nyanlända och långtidsarbetslösa.

Under en pressträff på måndagseftermiddagen informerade arbetsmarknadens parter och regeringen att satsningen planeras beröra minst 10 000 personer, skriver SvD.

LÄS ÄVEN: Förhandlingar inledda: Etablerings- eller utbildningsjobb?

Etableringsjobben, som riktar sig till nyanlända och långtidsarbetslösa, ska vara en kombination av utbildning och arbete. Syftet är att hjälpa dessa grupper att komma in på arbetsmarknaden.

Satsningen är dock även tänkt att täcka delar av arbetsmarknadens rekryteringsbehov, förklarade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) under pressträffen.

Den anställdes inkomst från etableringsjobbet ska motsvara vad kollektivavtalets lägsta lön ”typiskt sett” ligger på, skriver Arbetet. Denna form av anställning ska normalt kunna vara i två år, varefter det är tänkt att deltagaren i programmet ska kunna få en fast anställning.

LÄS ÄVEN: Den tudelade arbetsmarknaden – två helt motsatta bilder

– Det är helt avgörande för att komma in i det svenska samhället och på arbetsmarknaden, att man kan få ett arbete, säger Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe enligt TT.

Staten ska enligt förslaget stå för större delen av kostnaden, i utbyte mot att företagen ger målgruppen en inkörsport till arbetsmarknaden.

Enligt avsiktsförklaringen ska etableringsjobben kunna vara igång om ett och ett halv år. Det är regeringen, de flesta av LO-förbunden, Unionen och Svenskt näringsliv som träffat avsiktsförklaringen.

LÄS ÄVEN: Alliansens inträdesjobb – högst 14 700 i månaden

För att få programmet med etableringsanställningar på plats bedöms det bland annat krävas lagändringar och riksdagens godkännande. Det handlar exempelvis om att anpassa trygghetssystemen för föräldra- och sjukledighet till dem som omfattas av programmet, skriver SvD.

– Vi räknar med att ha dem klara till i sommar, säger Ylva Johansson.

 

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se