• Bild: Pixabay/LO/Montage

En klar majoritet av LO-förbunden är motståndare till en förändring av strejkrätten. Det visar en kartläggning som tidningen Arbetaren gjort.

Tidningen Arbetaren har granskat hur alla 14 LO-förbund ställer sig till Ylva Johanssons uttalande om att hon är beredd att förändra konflikträtten med bakgrund av konflikten i Göteborgs hamn.

LÄS ÄVEN: Jonas Wallin: ”Rör inte strejkrätten!”

Granskningen visar att 12 av 14 förbund är emot en lagändring av konflikträtten. IF Metall och Handels är de enda LO-fack som enligt granskningen kan tänka sig en lagändring.

Handels har dock senare tillbakavisat påståendet. Även de säger nej till inskränkt strejkrätt, och menar att citatet från Arbetaren är missvisande – med hänvisning till förbundsstyrelsens uttalande från 18 januari.

Därmed är det bland LO-förbunden endast IF Metall som kan tänka sig en lagändring.

– Ylva Johanssons uttalande kan inte förenas med vår uppfattning. När det gäller inskränkningar i strejkrätten är vi inte sugna. Oavsett skälen är det inte en väg att vandra. Det är inte mer komplicerat än så. Varför, hur och vem spelar ingen roll, säger Peter Sjöstrand, avtalssekreterare i Målareförbundet till tidningen Arbetaren.

LÄS ÄVEN: Urban Pettersson: ”De ska ge fan i strejkrätten!”

Sekos vice ordförande Gabriella Lavecchia säger till tidningen:

– Det tycker vi naturligtvis inte om. Att begränsa strejkrätten är inte okej. Det är oacceptabelt att en socialdemokratisk regering skulle vilja bidra till det här.

Även Elektrikernas förhandlingschef Urban Pettersson citeras i tidningen, detta ur den intervju Elektrikern gjorde med honom i samband med en debattartikel, där en grupp medlemmar önskar ett ställningstagande från förbundet i frågan.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se