”Begränsa konflikträtten!” Ja det är ett förslag vi är vana vid att höra. Från Svenskt Näringsliv och från Moderaterna, som skrivit minst ett tiotal riksdagsmotioner om försvagad konflikträtt. Skälet är konflikten i Göteborgs hamn.

Men att lösa den konflikten genom att slå sönder ett fundament i den svenska modellen, det är som att ”slå ihjäl en fluga med en slägga”. Ett förslag om inskränkt strejkrätt kommer vi att ta strid mot.

LÄS ÄVEN: Arbetsdomstolen ger Hamnarbetarförbundet rätt mot Sveriges Hamnar

Rätten till ordnade strejker är fundamental i ett demokratiskt samhällssystem. Rätten till att ytterst tillgripa konflikt är en väldigt viktig hörnsten som betyder mycket för medlemmarnas trygghet i arbetet och reallöneökningar.

Fallet det handlar om är att företaget APM Terminals i Göteborgs hamn och Hamnarbetarförbundet ligger i en konflikt sedan ett och ett halvt år tillbaka.

Just denna konflikt är speciell eftersom företaget inte har kollektivavtal med Hamnarbetarförbundet, utan med Transportarbetareförbundet, så fredsplikten gäller formellt bara det sistnämnda facket.

Situationen har lett till en statlig utredning om begränsad konflikträtt, som ska vara klar den 31 maj 2018.

Visst är det lätt att förstå frustrationen över situationen som uppstått i Göteborg. Den måste självklart lösas. Men den ska lösas på det sätt som svensk arbetsmarknad är menad att fungera: genom förhandlingar med tydliga spelregler – inte genom att ändra spelreglerna!

LÄS ÄVEN: Ylva Johansson backar från sitt uttalande om strejkrätten

Att röra konfliktreglerna kommer bara skapa problem i lönebildningen och orsaka fler konflikter. Det är nämligen så att vår arbetsmarknad är ovanligt fredlig ur ett internationellt perspektiv.

Vi har betydligt färre arbetsmarknadskonflikter och strejkdagar än andra EU-länder, faktiskt avsevärt färre än våra nordiska grannländer. Konflikterna har dessutom minskat med tiden.

En förklaring till att vår arbetsmarknad fungerar så väl i det här avseendet är, enligt bland andra professor Anders Kjellberg vid sociologiska institutionen på Lunds universitet, just den starka konflikträtten.

I länder med svagare konflikträtt förekommer istället fler vilda strejker, utan regleringar och betydligt svårare att lösa.

Våra konfliktregler gör att facket har en möjlighet till ordnade stridsåtgärder. Det gör facket starkare och det gör också arbetsmarknaden lugnare.

LÄS ÄVEN: Urban Pettersson: ”De ska ge fan i konflikträtten”

I år är det valår. Vi vill ha en regering som står på löntagarnas och fackets sida. Jag tycker att det är bra att arbetsmarknadsministern gjort försäkringar om att konflikträtten inte ska röras.

Men min uppmaning är ändå: Parterna, lös konflikten – och statsrådet, förpassa utredningen till en dammig bokhylla!