• Bild: Pixabay (Fotot har inget samband med texten)

Sven Höckert har på ett förtjänstfullt sätt lyft frågan om ansvaret för installation av solcellsanläggningar.

Antalet installerade solcellsanläggningar ökar stadigt, samtidigt som det är en anläggningstyp som många elinstallationsföretag är ovana med att installera.

Solcellsanläggningar ställer mycket speciella krav på installationen med avseende på både arbetsmiljö och elsäkerhet i den färdiga elanläggningen.

Efter den 1 juli 2017 får utförande av starkströmsanläggningar i yrkesmässig verksamhet enbart utföras av elinstallationsföretag. Produktionsanläggningar, som till exempel solceller på ett villatak, räknas alltid som starkströmsanläggningar.

Detta innebär att företaget som utför montaget av solcellerna måste vara ett elinstallationsföretag som är registrerat i Elsäkerhetsverkets register. Detta gäller alltså även om företaget i fråga inte är det företag som kopplar in solcellerna till elnätet.

Ansvaret för installationen är därför tydligt, det är elinstallationsföretaget som utfört installationen av solcellsanläggningen som har ansvar för den anläggning de installerat är säker.

Detta är enkelt för både beställare, kund och ett annat företags montörer att kontrollera.

Företaget som utfört installationen av solcellsanläggningen ska vara registrerat i Elsäkerhetsverkets register, givet att installationen inte är utfört på företagets egen anläggning. Registret är enkelt att söka i och finns på Elsäkerhetsverkets webb.

Vidare måste företaget ha upprättat ett egenkontrollprogram där det tydligt framgår företagets, och därigenom de enskilda montörernas kompetens för den installation som utförs. Det ska även finnas en metod för hur företaget planerar och kontrollerar sin installation efter den färdigställts.

Ofta utför ett elinstallationsföretag montaget och installationen av själva solcellerna, medan ett annat anlitas för att koppla in solcellsanläggningen till nätet. Även det företag som utför inkopplingen till nätet ska vara ett elinstallationsföretag med upprättat egenkontrollprogram och registrering hos Elsäkerhetsverket.

Den montör som kommer och ska koppla in en solcellsanläggning kan därför alltid fråga efter i vilken omfattning solcellsanläggningen är kontrollerad, vem som ansvarat för den kontrollen och på vilket sätt den är dokumenterad. Allt detta ska nämligen framgå i egenkontrollprogrammet hos det företag som installerade solcellerna.

Fredrik B Sjödin
Elsäkerhetsexpert, Installatörsföretagen