• Foto: Pixabay (Bilden har inget samband med texten)

  • Felaktig installation på höloft. Genomgång från höskulle ner till centralen/invertern. Inget skydd mot råttor eller mekanisk påverkan. Foto: Sven Höckert

  • Felaktig installation på tak. Kabelgenomföring på tak, där man böjt upp pannplåten och trätt igenom slangen för att sedan skruva fast och klämma slangen i genomgången. Det finns inte någon som helst dragavlastning för att skydda kablarna. En fråga man kan ställa sig är om kabeln som är virad runt ställningen kommer att nötas sönder eller hålla på sikt. Foto: Sven Höckert

Många medlemmar kommer idag ut till en solcellsanläggning som är monterad av ett annat företag där hela anläggningen redan är klar på taket.

Efter den 1 juli behöver våra medlemmar vara uppmärksamma på detta då det efter den 1 juli 2017 i den nya elsäkerhetslagen förändrats utifrån det gamla behörighetssystemet med överinseende. Nu måste den som utför installationen av kablar och inkopplingar på solcellsanläggningen finnas under ett egenkontrollprogram och auktorisation.

Om en elektriker kommer ut för att utföra tillkopplingen av anläggningen gentemot elnätet så riskerar montören ofrivilligt att inkoppla en anläggning i värsta fall som är utförd av ett företag som bryter mot elsäkerhetslagen och lämna en anläggning åt kunden med brister.

Därför är det viktigt att montören är uppmärksam på följande:

– Att det finns en dokumentation på solcellsanläggningen på taket eller stativ som är monterad att den uppfyller kraven i elsäkerhetslagstiftningen. Där den är dokumenterad och uppsatt av auktoriserad personal.

– Saknas denna dokumentation är det viktigt att montören rådfrågar företaget om hur situationen ska hanteras så montören inte riskerar att koppla in en felaktig anläggning på elnätet.

– Att elföretaget som montören kommer ifrån har delegerat och instruerat hur omvandlaren samt inkopplingen på elnätet ska hanteras, dokumenteras, provas samt driftsättas.

Detta för att i slutändan skapa en säker elanläggning för kunden och uppfylla elsäkerhetslagen samt de svenska standarder som reglerar frågan.

Sven Höckert
Arbetsmiljöresurs, Elektrikerna

(Bilder från arbetsplatsbesök i Östersundstrakten, i samverkan med Länsförsäkringar.)