• Ninni Länsberg

KRÖNIKA

Ett hållbart arbetsliv måste bygga på att man har en rimlig och ok arbetssituation för det mesta, skriver författaren Ninni Länsberg.

Den långe projektledaren kom in på kliniken en majmorgon. Han andades häftigt och var lätt röd om kinderna. Han var obekväm med hela situationen, att behöva be om hjälp och stressen stod honom långt upp i halsen.

LÄS ÄVEN: Ninni Länsberg: ”Stress smyger på oss – det finns hjälp att få”

”Bara det blir pingst” var repliken han startade med, den upprepade han en gång till för att vara säker på att jag uppfattat vad han sa. Jaha sa jag lite trevande vad ska hända då? Ja, så jag får en extra ledig dag säger han andfådd. Hela hans överkropp rörde sig häftigt vid varje andetag. Det var på den tiden när måndag efter pingst var en röd dag.

Han var påtagligt påverkad av en besvärlig situation på jobbet. Det visade sig att det hade pågått en god stund, det hade börjat för ett och ett halvt år sedan halvvägs in i projektet och sen eskalerat.

En kontakt under projektet hade varit svår. En samarbetspart och aktör hade varit problematiskt att hantera. Den långe projektledaren hade på många olika sätt försökt att hitta bra lösningar och avtal för att båda skulle vara nöjda med resultatet, det misslyckades. Den långe hade vänt och vridit på alla sätt för att få till det. Men kvar satt en stressad projektledare och en missnöjd part.

LÄS ÄVEN: Ninni Länsberg: ”Du nalkas ljuva sommar”

Detta blev en surdeg som låg kvar och skapade stress. Projektet skulle nu avslutas men den dåliga smaken levde kvar.

Ibland spårar det ur i det vi står mitt uppe i. Det kommer in en spik i maskineriet som gnisslar och försvårar. Man kan bli sjuk av surdegar på jobbet. Den långe blev sjukskriven en ganska lång period.

Det som är avgörande är att chefen eller andra kollegor kan gå in och lyfta bort ansvaret från den person som hamnat i en surdeg. Det är ibland det enda sättet. Det blir oerhört svårt att på egen hand komma tillrätta med det som varit krångligt en längre tid.

LÄS ÄVEN: Ninni Länsberg: ”Glöm drömmen om det perfekta”

Lösningarna kan i det fallet var omöjliga att hitta för den medarbetaren. Prestige och stönighet gör också att man in i det längsta stångar sig blodig för att lösa det man har ansvar för. Gör inte det! Surdegar måste ibland plockas bort, lyftas av en medarbetare för att förhindra ohälsa och stort effektivitets tapp.

Det tar extremt mycket energi som troligen kan användas klokare och bättre i en vinstdrivande organisation. Fördela surdegen på två andra. Lyft bara bort det.

Bara det blir Pingst, ja vi kan i svåra tider lockas att tänka på vilka öar vi har framför oss att hoppa på, för att inte drunkna. Där framme ser vi en liten oas som tillfälligt kommer göra livet hanterbart. Men ett hållbart arbetsliv måste bygga på att man har en rimlig och ok arbetssituation för det mesta.

LÄS ÄVEN: Ninni Länsberg: ”Hello! Can I join you?”

Inte förrän den långe projektledarens chef tog ut den pärmen ur hans arbetsrum, gick det att komma tillbaka till arbetslivet för honom.

Ninni Länsberg,
rådgivare, författare och föreläsare


Fyra rader om Ninni

Jag är en handbollsspelare som läste teologi och blev pastor, jobbade 10 år inom kyrkan.

Gifte mig med en kvinna och tog fronten i att stå upp för likabehandling pga sexuell läggning i vårt land och är stolt över att bidragit till den utvecklingen.

Jobbar sen 12 år med arbetsrelaterade bekymmer som samtalsstöd och föreläsare inom näringsliv och offentlig verksamhet.