• Ackordsinformation på Midroc i Sandviken. Foto: David Aura

INSÄNT

David Aura från VK21 tog med sig ackordsveteranen Mattias Holmberg till Sandviken för att träffa elektriker på Midroc.

Det började med frukost på ABF:s lokal på Folkets hus där David och Mattias tillsammans med klubbordförande Henrik Holm pratade om fördelar med ackord och tips på arbetssätt samt förhandlingsteknik.

LÄS ÄVEN: Midroc-anställda lärde sig ackord: ”Man är dum om man inte börjar”

Vissa på avdelningen mäter redan jobben medan andra tycker det saknas förutsättningar för ett bra ackordsarbete och har svårt att ta första steget. Alla 12 elektriker på plats höll med om att ett bra ackord även gynnar arbetsgivaren men att det kan vara svårt att få chefen att inse det.

Därefter genomfördes ett antal arbetsplatsbesök där Mattias Holmberg pratade om hur det går att bli effektivare utan att tumma på kvaliteten. Det bläddrades en del i ATL och David förklarade hur raderna ska tolkas vid kluriga montage och vilka tillägg som inte får glömmas.

LÄS ÄVEN: Han fick upp ögonen för ackordet – nu hjälper David andra att höja lönen med tusentals kronor

Henrik vittnade om hur mycket bättre förutsättningarna kan vara när alla yrkesgrupper på bygget mäter sina jobb men att det inte ska hindra elektrikerna från att komma igång med ackordet.

Resultatet av dagen blev att en del sedlar ska påbörjas och andra slutföras, med stöd av David Aura så kommer volymen av ackordssedlar att öka för grabbarna på Midroc i Sandviken.

Henrik ”Honken” Holm