• Elektriker på Midroc i Sandviken och Falun åkte till Borlänge en lördag för att lära sig om ackord. David Knutas, Victor Eriksson, Kalle Eriksson, Arvid Olsson och Fredrik Olsson i bakre raden. Albin Sennerbring, Markus Damberg och kursledaren David Aura. Foto: Per Eklund

  • Victor Eriksson, David Knutas och Albin Sennerbring på sin första ackordsutbildning. Foto: Per Eklund

  • Man jobbar fel om man blir stressad, säger Albin Sennerbring. Foto: Per Eklund

  • – Fokusera på att göra ett bra jobb. Gör så gott du kan och låt bli att samla på hög. Ni ska inte fuska. Ni ska vara ärliga. Men se till att ni får betalt för allt ni gör, trummar kursledaren David Aura in hos killarna. Foto: Per Eklund

  • – På Midroc är det okej med ackord. På en annan firma jag jobbat på var ackord ett fult ord. Det är en kulturfråga. Med det nya dataprogrammet är allt mycket enklare. Men man måste ställa krav på killarna. Det gäller att hela ackordslaget har ett intresse, säger Kalle Eriksson. Foto: Per Eklund

  • – Det är bra att veta. Jag ska försöka få åka på ackordsjobb, säger Victor Eriksson som är andraårsmontör. Foto: Per Eklund

– Jag är nybörjare. Jag har mätt mitt första jobb. Det gick så där. Men det blev överskott på första försöket. Man gör det för att få kontroll på sin egen lön.
Fredrik Olsson på Midroc i Sandviken är ändå rätt så nöjd med sitt första försök. Nu vill han få lite mer kött på bena om hur man jobbar med ATL.

Några kollegor från företaget i Sandviken och Falun, möttes en lördag i Borlänge.

LÄS ÄVEN: Ackord på kvinnebyskolan: ”Längtar till nästa jobb att mäta”

Sen något år har man inom VK 21, Dalarna, Gästrikland och Hälsingland, satsat mer på ackordsuppsökeri. Det är David Aura, som rest runt bland medlemmar för att i första hand prata om ackord. Under det senaste året har verksamhetskretsen också kört ett tiotal ATL-kurser.

– Tror det blivit ett hundratal som gått kurs, säger David Aura.

Samtidigt har ackordsvolymen i verksamhetskretsen stigit med 200 procent. I stället för studiecirklar som man kört tidigare, kör man nu en heldag. Medlemmarna möts en lördag.

Den här lördagen i september är det sju killar från Midroc i Falun och Sandviken som möts. Några är lite garvade, andra ganska färska, både vad gäller ackord och som elektriker.

LÄS ÄVEN: Han fick upp ögonen för ackordet – nu hjälper David andra att höja lönen med tusentals kronor

David Aura och Mikael Karlsson leder kursen den här dagen.

David går igenom ATL-listan och ger råd hur man ska agera.

– Fokusera på att göra ett bra jobb. Det är en hög tröskel att börja. Det kan gå skit första ackordsjobbet, säger David till de som funderar hur det är första gången.

I en kaffepaus vill många berätta sin syn på saken. Kalle Eriksson från filialen i Falun är den som är mest garvad av deltagarna den här dagen.

– Jag har jobbat på ackord 5-6 år. Man lär sig hela tiden. Det gäller att hålla ordning. Men första gången man räknar då får man se det som utbildning.

LÄS ÄVEN: Ackordsveteranen Thomas: ”Visst fungerar ackord på mindre jobb”

Varför sätter man sig en ledig lördag och går en cirkel?

– Man vill ha mer förståelse för hur det funkar. Jag har bara varit med i ett ackordslag. Aldrig mätt själv, säger Albin Sennerbring.

– Man är dum om man inte börjar. Man blir sporrad att försöka, säger David Knutas.

– Man lär känna varandra och man vet var man ska ringa, säger Kalle Eriksson.

– Pengar, svarar flera.

LÄS ÄVEN: Insänt: ”Ackord leder till mer pengar och kompetens”

Gör ni det bara för pengarna?

– Det är bara pengar, säger Fredrik Olsson.

– Man förlorar 100 000 på ett år om man inte jobbar på ackord, menar någon.

Det blir inte stressigare om ni jobbar på ackord?

– Man blir mindre stressad, om det är ordning och reda, säger Markus Damberg

– Man blir inte stressad. Då jobbar man fel, säger Albin Sennerbring.

LÄS ÄVEN: Fyra el-grabbar på väg in i arbetslivet

Men jo, för vissa kan det ändå finnas ett litet mått av stress visar det sig.

– Baksidan är att det kan vara ett stressmoment. Men det är helt klart värt det. Men det är ingen skillnad om man jobbar ackord eller inte, säger Kalle Eriksson.

– Företagens kalkyler bygger på ackord vare sig vi går på ackord eller inte. Företaget ställer samma krav på dig oavsett det är ackord eller inte, säger David Aura.

LÄS ÄVEN: Per Eklund: ”Ackorden är mer rättvisa och gynnar god arbetsmiljö”

Varför är det inte fler som jobbar på ackord då?

– Det finns ett motstånd att börja. Det kan vara rädsla eller bekvämlighet, säger Kalle Eriksson och Albin Sennerbring fyller i att många tror det är svårt.

– Man tar sig inte tid, säger Markus Damberg.