• Foto: Tomas Nyberg

Sedan 1 november är den före detta läraren 44-årige Joe Mayer från Linköping projektanställd som studieresurs för Elektrikernas studier. Med titeln nationell studiesamordnare ska han utbilda och peppa handledare och medlemmar i sådant som varför facket finns och behövs.

– Ibland hör man frågan om inte facket har spelat ut sin roll, och vi behöver förklara varför det inte har det, säger Joe Mayer.

Det är förbundets studiegrupp, som består förbundets alla studieansvariga runt om i landet. som är de som beslutar vad Joe Mayer ska fokusera på under den två år långa projekttiden.

LÄS ÄVEN: Från fackligt arbete till yrkeslärare – Alla tre halkade in på ett bananskal

Än så länge har han bland annat hållit i en handledarutbildning för 19 förtroendevalda från hela landet. Nu planeras för ytterligare en, i slutet av april i vår. Handledarna ska i sin tur utbilda medlemmarna främst i sina verksamhetskretsar, men även kunna hjälpas åt i landet.

– Vi behöver en mer likartad utbildning, så vi vet att elektrikerna i Småland får lära sig samma sak som elektrikerna i Kiruna.

Han berättar om en kurs för förtroendevalda där han själv deltog. Där var det så många som ville lära sig mer att kursledningen satte ihop ett pass om kommande utbildningar.

– Många pratade ihop sig och sa att de skulle försöka gå vid samma kurstillfälle. Jag har kontakt med några av dem, och vet att de har anmält sig. Det är det bästa med att arbeta med utbildning, att se på medlemmarna när deras intresse väcks, och veta att man kan hjälpa till med att erbjuda något de vill ha. Jag vet ju själv hur det var. Det var facklig utbildning i Elektrikerförbundets regi som tände mitt intresse.

LÄS ÄVEN: Unga fackliga i arbetarrörelsens fotspår

Joe Mayer har en brokig yrkesbakgrund. Han utbildade sig till lärare direkt efter gymnasiet, men kände att det inte riktigt var hans grej. Därefter arbetade han som lärarvikarie, på industri, på flyttfirma, som taxichaufför, väktare, värdetransportchaufför och skyddsvakt.

För att slutligen, vid 30 år fyllda, utbilda sig till elektriker via vuxenutbildningen. Han gjorde sin praktik på Elajo Elteknik i Linköping, och där blev han kvar. Han är tjänstledig under projektanställningen på SEF.

Hur kom det sig att du blev aktiv i Elektrikerförbundet?

– Efter något år på Elajo var jag på en facklig introduktionsdag för elektriker, för jag var nyfiken. Där var det en ombudsman som heter Pontus Boström och en förtroendevald vid namn Stefan Lyshed Jakobsson som noterade min frågvishet. Jag är bra på att ställa frågor, och är nyfiken. Så de plockade upp mig, och frågade om jag ville komma på ett nomineringsmöte.

På mötet blev han nominerad och vald till suppleant i dåvarande styrelsen för avdelning 31. Därefter har han varit aktiv, främst i Vk31, men även som medlem av presidiet under förbundets senaste fem centrala representantskap.

LÄS ÄVEN: Delade meningar hos eleverna på el- och byggprogrammet

Studierna ligger honom varmt om hjärtat.

– De fackliga studierna är grunden för all bildning vad gäller fackliga frågor. Det är ju ingen annan som utbildar i vad facket är och varför facket behövs.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se