• Foto: Claes Thim/Montage

  • Årskurs 1 elprogrammet Tumba gymnasium. Foto: Claes Thim

  • Årskurs 2 elprogrammet Tumba gymnasium. Foto: Claes Thim

  • Årskurs 3 elprogrammet Tumba gymnasium. Foto: Claes Thim

  • Elprogrammet Tumba gymnasium Foto: Claes Thim

  • Elprogrammet Tumba gymnasium Foto: Claes Thim

  • Skolbesök på Tumba gymnasium. Foto: Claes Thim

  • Elprogrammet Tumba gymnasium Foto: Claes Thim

INSÄNT

El-ettan var inbjudna till Tumba Gymnasium för att träffa eleverna på el-programmet. Claes Thim, ungdomsansvarig på El-ettan, åkte dit för att träffa dem.

Cirka 90 elever fördelat på tre årskullar fick facklig information. Det vi lägger mest krut på är att gå igenom grunderna för hur det fungerar på svensk arbetsmarknad och framförallt vikten av kollektivavtal.

LÄS ÄVEN: Ida och Moa på Ållebergsgymnasiet: ”Tjejer måste informeras bättre om elprogrammet”

Årskurs tre får alltid lite mer detaljerad information om hur man söker jobb, vad man ska tänka på och hur fungerar det under lärlingstiden.

Lärare Lennart Fredriksson hade bjudit in oss och gav oss även en rundtur på skolan. Lokalerna där eleverna jobbade praktiskt var riktigt fina. Man hade även byggt upp små hus för eleverna att jobba i, allt för att de ska vara så verklighetsbaserat som möjligt.

LÄS ÄVEN: Åsa Söderström: ”Jag ska flytta fram gränsen”

En riktigt givande dag och det blev 65 nya elevmedlemmar till förbundet (många var redan elevmedlemmar sedan vi varit där tidigare år).

Skolinformation är något vi på El-ettan jobbar stenhårt med. Att vara ute på gymnasieskolorna och träffa morgondagens elektriker är en väldigt prioriterad sak för oss. Det är där vi lägger grunden för ett fackligt medlemskap.

LÄS ÄVEN: Från fackligt arbete till yrkeslärare – Alla tre halkade in på ett bananskal

Vi har som mål att varje elev ska få facklig information en gång per år, sedan ringer vi upp alla elevmedlemmar för att kolla hur det går för dem.

Vill du ha ett besök på din skola, hör av dig till oss.

Claes Thim