• Foto: Pixabay/Montage

Elsäkerhetsverket genomför just nu en omfattande undersökning av hur elsäkerheten i våra bostäder ser ut. Syftet är att kartlägga brister som kan leda till elbränder eller elchock.

Sedan tidigare har verket indikationer på att elolyckor i bostäder bland annat beror på dåliga reparationer och bristande underhåll av elanläggningen. Nu kartlägger myndigheten olyckor i bostäder som orsakats av elfel.

LÄS ÄVEN: Nu ska det bli slut på otillåtet hemmafixe

Bland annat tittar utredarna på bostadens ålder, materialval och byggnadens geografiska placering i elnätet.

Det sker mellan 5 400 – 6 500 bränder i bostäder varje år som är så pass allvarliga att räddningstjänsten rycker ut. En första analys visar att cirka 490 är orsakade av elfel.

– Äldre bostäder är byggda med lägre elsäkerhetskrav till exempel när det gäller jordning och jordfelsbrytare och idag används också mycket mer hemelektronik än tidigare, säger Jennie Andersson, säger projektledare Jennie Andersson vid Elsäkerhetsverkets analysavdelning, i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Fortfarande stort mörkertal för elolyckor

Elsäkerhetsverkets studie från i somras; ”Informationskrav vid försäljning av elektriska produkter”, innehöll en undersökning som visade att obehörigt elinstallationsarbete förekommer i 3 av 10 hushåll.

En första delrapport kommer att vara klar i juni.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se