Endast en av fem elolyckor som behandlas av sjukvården anmäls till Elsäkerhetsverket.
Av de 326 elolyckor som anmäls till Elsäkerhetsverket, så är knappt hälften olyckor elyrkesmän.

Barn, yngre hemmafixare och elyrkesmän är de som skadas oftast i elolyckor. Totalt fick Elsäkerhetsverket in 326 anmälningar om elolyckor under 2013. Av dessa var 149 olyckor relaterade till elyrkesmän. Fyra av fem elyrkesolyckor beror på att man arbetat på fel sätt.

Samtidigt söker sig omkring 1 500 personer per år till sjukvården för vård efter en elolycka.

Förutom elyrkesmän så är det två andra grupper som skadas av el. Det är barn som sticker in föremål i ett vägguttag och det är hemmafixande män i åldern 20-50 år som skadats av armaturer, vägguttag och lösa kablar.

De elolyckor som inträffat på arbetsplatser rapporteras till Arbetsmiljöverket och sedan vidare till Elsäkerhetsverket. Men när det gäller elolyckor som drabbar privatpersoner är det svårare att få in underlag då det inte finns något krav på att anmäla händelsen. För både yrkesmän och privatpersoner är mörkertalet stort.

– Vi vet att mörkertalet för elolyckor är stort och för att få en bättre bild över situationen har vi i år kompletterat vår elolycksfallsrapport med sammanställningen från Karlstads universitet. Även bland elolyckor som inträffat under arbetstid finns ett mörkertal i rapporteringen och det är något som vi ständigt arbetar med att förbättra, säger Lars Jansson, som sammanställt Elsäkerhetsverkets olycksfallsrapport för 2013.

I en undersökning från 2005 konstateras att endast 16 procent av elolyckor bland yrkesmän anmäls till arbetsgivaren. Andra undersökningar visar på samma mörkertal.

Av de 1500 personer som uppsöker akutvården på grund av elolyckor, så är 70 procent män. Nästan en fjärdedel av männen är mellan 20 och 29 år. Cirka 15 procent blir inlagda på sjukhus för vård.