• Bild: Chris Smedbakken/Pixabay/Montage

Hur mycket får man egentligen fixa med elen som privatperson? Nu har regeringen gett Elsäkerhetsverket och branschen i uppdrag att se till att man får rätt information när man köper elinstallationsprodukter.

Hemmafixe är en vanlig företeelse, även när det kommer till elektricitet. Enligt en undersökning från Elsäkerhetsverket är det vanligt att bostadsägare utför sina egna elinstallationsarbeten. Detta trots att vissa arbeten, såsom fast anslutning av ljusarmaturer, kabeldragning samt installation av nya strömbrytare och eluttag, egentligen måste utföras av en auktoriserad elinstallatör.

LÄS ÄVEN: Bättre information ska stoppa hemmafixare

När man köper elinstallationsprodukter får man dessutom ofta inte tillräcklig information om vad man som privatperson får och inte får göra utan rätt behörighet.

Regeringen har nu gett Elsäkerhetsverket i uppdrag att göra något åt saken. Mellan 2018 och 2020 kommer myndigheten därför att genomföra en särskild satsning för att minska det obehöriga elinstallationsarbetet. Arbetet kommer att inledas med att en handlingsplan tas fram av Elsäkerhetsverket i samråd med bland andra elinstallationsföretagen, återförsäljarna, försäkringsbolag, ekonomiska aktörer och konsumentorganisationer.

LÄS ÄVEN: Fortfarande stort mörkertal för elolyckor

– Vi ser ett behov av att nå ut till privatpersoner med information om obehörigt elinstallationsarbete. Konsumenterna måste bli medvetna om riskerna med att göra elinstallationer själva, säger samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan i regeringens pressmeddelande.

Tanken är att projektet ska resultera i att korrekt, tillgänglig och begriplig information ges vid försäljning av elinstallationsmateriel. Informationen ska finnas till hands både för konsumenter och för dem som är yrkesverksamma inom elbranschen.

– Ambitionen är att det ska bli enklare och tydligare vid varje försäljningsställe. En bostadsägare är ansvarig för både sin elanläggning och för sina handlingar. Jag tror inte att man förstår omfattningen av ansvaret och vad obehörigt elinstallationsarbete kan leda till i relationen till försäkringsbolag, vid försäljning eller om någon skadar sig i huset, säger Elsäkerhetsverkets generaldirektör Elisabet Falemo i myndighetens pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Elsäkerhetsverket varnar för livsfarliga mobilladdare

Den inledande handlingsplanen ska vara färdig och överlämnad till Regeringskansliets Miljö- och energidepartement senast den 31 januari 2019. Slutresultatet för hela projektet ska redovisas till samma departement senast den 31 januari 2021.

Christina Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se