• Foto: Per Eklund

Karolina Dahl fick på onsdagen motta priset ”Årets blåslampa” från Elektrikerförbundet, för sitt arbete för en mer jämställd bygg- och elbransch.
– Jag har mest gnällt på som vanligt. Plötsligt är det några som lyssnat, sa Karro i sitt tacktal.

Det hela började med att Karro delade en bild på Facebook med en nerklottrad toalett på ett bygge, där ett av klottren var riktade just mot henne.

LÄS ÄVEN: Karolina Dahl satte ned foten mot sexist-klottret

Uppdateringen på Facebook delades vidare och därefter nominerades Karro till Isabell-priset av HR-chefen på Veidekke. Ett pris hon fick motta i november.

LÄS ÄVEN: Jonas Wallin: ”Nolltolerans mot sextrakasserier i Elektrikerförbundet”

Karolina jobbar som elektriker sen tio år och jobbar nu på Caverion i Stockholm.

– I dagens samhälle letar folk efter att det är någon som säger ifrån och talar klarspråk om hur det är. Den här frågan är viktig att sätta ner foten om, säger Karolina.

LÄS ÄVEN: Över 4000 kvinnor i byggbranschen i upprop mot sexism och sexuella trakasserier

I motiveringen till priset som Årets blåslampa som delades ut i samband med förbundets möte med Centrala representantskapet säger Elektrikerförbundet:

”Hon har med mod och engagemang satt tryck och fått fart på de stora byggföretagen att agera för en mer jämställd bygg- och elbransch.

Hon har även påmint oss om vad som är vårt viktigaste uppdrag, sammanhållningen.

Karolinas mod har säkert också bidragit till att fler vågar säga ifrån och berätta om missförhållanden, som nu sker i den så kallade me too-rörelsen.”

LÄS ÄVEN: Ninni fick priset som Årets blåslampa

”Årets blåslampa” delas ut varje år av Elektrikerförbundet till någon som gjort något extra under senaste året/åren. I fjol gick priset till Ninni Blom som jobbat med Elqvinnorna under många år.

Per Eklund