• Foto: Pixabay/Montage

Elektrikerna var första fackförbund i Sverige med att införa en juristförsäkring. Nu har också Seko och Säljarna försäkringen.

Det var under 2012 som Elektrikerna och försäkringsbolaget Help kom överens om en juristförsäkring, som tidigare norska fackförbund haft. Till att börja med var den frivillig, men ganska snart togs ett beslut om att den ska ingå i medlemsavgiften.

LÄS ÄVEN: Domstolen gick på Sandras linje – gav rätt mot försäkringskassan

I juristförsäkringen ingår 15 timmars juridiskt bistånd per år. Upp till 2 miljoner kronor i rättegångskostnader om fallet måste lösas i domstol. Som medlem kan man få hjälp med juridiska handlingar som testamenten, samboavtal, hantverkarkontrakt och äktenskapsförord. Juridisk rådgivning inom områden som; köprätt, familjerätt, Id-stöld, fast egendom, indraget körkort och en del annat.

För personer med utländsk bakgrund, finns dessutom möjlighet att tala sitt modersmål. Totalt talar medarbetarna på Help nio språk.

LÄS ÄVEN: Fakta – Få hjälp med framtidsfullmakt

Sedan starten har medlemmar i Elektrikerförbundet fått hjälp i 4 713 juridiska ärenden genom juristförsäkringen. Det handlar om gratis konsultation och hjälp med att driva ärenden rättsligt.

– Vanliga ärenden som vi hjälper till med är konsumenträtt, sjukersättning och vårdnadstvister, men man vänder sig också ofta till oss för att upprätta testamenten, samboavtal eller hantverkarkontrakt, säger Maria Ekerman, marknadschef på Help.

Mer om Elektrikerförbundets juristförsäkring kan du läsa om på Svenska Elektrikerförbundets hemsida.

Per Eklund
per.eklund@mittmedia.se