• Nyhetstext … Sandra Rudeberg och sambon Henrik. Foto: Per Eklund

I våras fick Sandra Rudeberg rätt mot försäkringskassan, som hade nekat henne sjukskrivning efter cancerbehandling. Hjälpen kom av den juristförsäkring som Elektrikerförbundets och Sekos medlemmar har tillgång till.

Våren 2015 var tuff för Sandra Rudeberg. Efter en sjukdomsperiod för utbrändhet, fick hon besked om att hon hade bröstcancer. Det var en tuff behandling med operation och cellgifter. Ett år senare var hon färdigbehandlad och cancern var borta. Och då sa Försäkringskassan att det var dags att börja jobba, trots att läkare hade en annan syn.

Sandra Rudeberg Foto: Per Eklund

– Flera läkare sjukskrev mig för att kunna återhämta mig. Jag var ganska fysiskt och psykiskt nedbruten. Men Försäkringskassan sa nej till fortsatt sjukskrivning, berättar Sandra.

Och då reagerade också hennes arbetsgivare, Bring city mail. Om hon inte längre var sjukskriven, så skulle hon då naturligt börja jobba. Men det kunde hon ju inte då hon var sjuk. Företaget sa då upp henne av medicinska skäl. De erbjöd också två dagars jobbcoaching.

Läget över sommaren 2016 var alltså att Sandra stod utan inkomst.

– Vi lånade av nära och kära, berättar hennes sambo Henrik.

Sandra var medlem i Seko och hennes sambo Henrik var medlem i Elektrikerna. Seko gick då in i förhandlingar med företaget om uppsägningen.

I oktober 2016 slutade förhandlingarna mellan företaget och Seko. Parterna kom överens om att Sandra skulle sägas upp med ett avgångsvederlag, med möjlighet till betydligt mer jobbcoaching och rehab.

Trots att Sandra blev uppsagd, var Henrik och Sandra nöjda med uppgörelsen. Hon fick möjlighet och tid att ta sig tillbaka till arbetsmarknaden. Men fortfarande var det fem månader under 2016 som Sandra inte fått någon inkomst.

Henrik. Foto: Per Eklund

Henrik och Sandra tog kontakt med Help, som handhar den fackliga juristförsäkringen, som både Seko och Elektrikerna har.

LÄS ÄVEN: Elektrikerna var först med juristförsäkring

Help tog sig an ärendet och Sandra fick en jurist till sin hjälp.

– Vi fick jättebra bemötande och ett stort engagemang. De kunde också förklara vad som händer så man förstår, säger Sandra.

Först överklagades Försäkringskassans beslut om att vägra Sandra sjukpenning till Försäkringskassans egna omprövningsinstans. De gick på Försäkringskassans tidigare linje och Sandra fick åter nej till sjukpenning. Då drev juristen överklagandet vidare till Förvaltningsrätten som tar beslut i sådana ärenden.

I april 2017 kom beslutet som sa att Sandra hade rätt till sjukpenning. Då valde Försäkringskassan att inte överklaga beslutet, utan betalade ut Sandras sjukpenning. De pengar hon egentligen skulle ha fått ett år tidigare.

– Jag är glad att vi kunde betala tillbaka skulder, säger Sandra.

I dag får Sandra aktivitetsersättning hos Arbetsförmedlingen.

LÄS ÄVEN: Fakta – Få hjälp med framtidsfullmakt

Foto: Per Eklund

Per Eklund
per.eklund@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Elektrikern ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester.

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.

Gemensamt kvinnonätverk: De vill vara med och påverka

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket: Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd? Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna. På träffen i verksamhetskrets 1 lärde sig kvinnorna mer om vad facket är.

”Senaste ackordet gav mer än 250 kronor”

– Jag såg möjligheten att tjäna mer pengar med ackord. Mattias Holmberg jobbar på Henningssons el i Falun. Under tolv år har han jobbat på ackord och varit ackordsansvarig på byggen. – Det är inte speciellt svårt. Nyligen tog han steget vidare och blev klubbordförande. Under flera år har det varit ett stort hål i centrala Falun.

Man avliden efter arbetsplatsolycka i Avesta

En 55-årig man har avlidit i samband med en arbetsplatsolycka i Avesta, skriver Aftonbladet. Olyckan inträffade strax efter klockan 11 på tisdagsförmiddagen i närheten av Dalahästen i Avesta. En 55-årig man skadades i samband med att varor skulle lastas av ett fordon vid en restaurang. Mannen hittades blodig i ett lastutrymme på en lastbil.

Rädsla på Hallbo: Personalen skräms till tystnad

Ett 20-tal anställda har sagt upp sig från kommunägda Hallsbergs bostadsstiftelse. Problemen började då en ny vd tillsattes. Anställda är rädda på jobbet, säger Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud för Fastighets, till Fastighetsfolket.

Brist på utbildade rulltrappstekniker

Vi befinner oss vid rulltrapporna i Orgelpipan vid centralstationen i Stockholm. Pär Abrahamsson, även Rekan kallad, och Mateuz Jaros felsöker en av rulltrapporna som stannat några gånger och behöver extra kontroll. De båda arbetar som rulltrappstekniker vid Otis i Stockholm.  Rekan Abrahamsson betonar att de är just rulltrappstekniker, inte bara elektriker.