• Nyhetstext … Sandra Rudeberg och sambon Henrik. Foto: Per Eklund

I våras fick Sandra Rudeberg rätt mot försäkringskassan, som hade nekat henne sjukskrivning efter cancerbehandling. Hjälpen kom av den juristförsäkring som Elektrikerförbundets och Sekos medlemmar har tillgång till.

Våren 2015 var tuff för Sandra Rudeberg. Efter en sjukdomsperiod för utbrändhet, fick hon besked om att hon hade bröstcancer. Det var en tuff behandling med operation och cellgifter. Ett år senare var hon färdigbehandlad och cancern var borta. Och då sa Försäkringskassan att det var dags att börja jobba, trots att läkare hade en annan syn.

Sandra Rudeberg Foto: Per Eklund

– Flera läkare sjukskrev mig för att kunna återhämta mig. Jag var ganska fysiskt och psykiskt nedbruten. Men Försäkringskassan sa nej till fortsatt sjukskrivning, berättar Sandra.

Och då reagerade också hennes arbetsgivare, Bring city mail. Om hon inte längre var sjukskriven, så skulle hon då naturligt börja jobba. Men det kunde hon ju inte då hon var sjuk. Företaget sa då upp henne av medicinska skäl. De erbjöd också två dagars jobbcoaching.

Läget över sommaren 2016 var alltså att Sandra stod utan inkomst.

– Vi lånade av nära och kära, berättar hennes sambo Henrik.

Sandra var medlem i Seko och hennes sambo Henrik var medlem i Elektrikerna. Seko gick då in i förhandlingar med företaget om uppsägningen.

I oktober 2016 slutade förhandlingarna mellan företaget och Seko. Parterna kom överens om att Sandra skulle sägas upp med ett avgångsvederlag, med möjlighet till betydligt mer jobbcoaching och rehab.

Trots att Sandra blev uppsagd, var Henrik och Sandra nöjda med uppgörelsen. Hon fick möjlighet och tid att ta sig tillbaka till arbetsmarknaden. Men fortfarande var det fem månader under 2016 som Sandra inte fått någon inkomst.

Henrik. Foto: Per Eklund

Henrik och Sandra tog kontakt med Help, som handhar den fackliga juristförsäkringen, som både Seko och Elektrikerna har.

LÄS ÄVEN: Elektrikerna var först med juristförsäkring

Help tog sig an ärendet och Sandra fick en jurist till sin hjälp.

– Vi fick jättebra bemötande och ett stort engagemang. De kunde också förklara vad som händer så man förstår, säger Sandra.

Först överklagades Försäkringskassans beslut om att vägra Sandra sjukpenning till Försäkringskassans egna omprövningsinstans. De gick på Försäkringskassans tidigare linje och Sandra fick åter nej till sjukpenning. Då drev juristen överklagandet vidare till Förvaltningsrätten som tar beslut i sådana ärenden.

I april 2017 kom beslutet som sa att Sandra hade rätt till sjukpenning. Då valde Försäkringskassan att inte överklaga beslutet, utan betalade ut Sandras sjukpenning. De pengar hon egentligen skulle ha fått ett år tidigare.

– Jag är glad att vi kunde betala tillbaka skulder, säger Sandra.

I dag får Sandra aktivitetsersättning hos Arbetsförmedlingen.

LÄS ÄVEN: Fakta – Få hjälp med framtidsfullmakt

Foto: Per Eklund

Per Eklund
per.eklund@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Sveriges effektreserv: När Karlshamnsverket behövs får inget gå fel

Under årets driftsäsong var Karlshamnsverket i produktion under mindre än ett dygn. Det var den 24 januari i år. Resten av tiden arbetar de anställda på verket med att säkerställa att utrustning är i bästa möjliga skick. När verket väl behövs får inget gå fel.

Regeringen säger ja till ändrad strejkrätt

Regeringen godkände i dag lagförslaget om ändrad strejkrätt. Nu återstår bara ett riksdagsbeslut innan förändringarna träder i kraft i sommar. Det var på ett regeringssammanträde i dag, torsdag, som beslutet formellt fattades, skriver Arbetet. Förslaget om ändrad strejkrätt ska läggas fram för riksdagen.

Nya rekryterna laddade inför ombudsmannajobbet

Fyra nya ombudsmän har anställts i Elektrikerförbundet. Per Ola Nilsson, Magnus Kindmark, Jens Hansson och Tomas Hovberg gick alla vid skrivandets stund LO:s aspirantutbildning på Runö kursgård utanför Stockholm. Vi blir inte anställda för att vi kan alla lagar och paragrafer, utan det är för att vi passar i rollen som ombudsman.

Allt fler olyckor i energibranschen

Antalet olyckor i el- och energibranschen ökar. Enligt Elsäkerhetsverket har antalet olyckor som inte leder till sjukskrivning fyrdubblats på 15 år. Även inrapporteringen till Afa försäkring går uppåt. Nu ökar kraven på förebyggande arbetsmiljöarbete. Afa-försäkring har ett rapporteringssystem, ENIA, som allt fler företag ansluter sig till.

Fråga experterna: Sitta i orubbat bo?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

PO Bergström: ”Vad kostar egentligen en flygbiljett?”

KRÖNIKA ”För att vara en bra ledare så måste man också klara av att reflektera över det man gör ur moralisk synpunkt”, skriver PO Bergström.

Här talar facktopparna på första maj 2019

Snart dags för första maj-firandet 2019. Många av LO-fackens ordföranden kommer att tala runt om i landet tillsammans med socialdemokratiska toppolitiker. Får du besök på din ort? Arbetet har sammanställt en lista.

I gula västar krävde de ansvar för döda arbetare

Life before profit! Det var budskapet när unga fackliga representanter från Europeiska bygg- och träfacken höll en manifestation på Sergels torg. Den gångna helgen samlades fackliga reprentanter i den europeiska ungdomskommittén för Builders and woodworkers international (BWI) på Rönneberga Lidingö.

I Nyköping finns lärlingar i en klass för sig

My Ekelund och Niclas Magnusson ritar omsorgsfullt och kopplar sedan lika omsorgsfullt. Uppdraget är motorstyrning. Det är skitkul. Det är mer jag än vad barnskötare var, säger My Ekelund. My Ekelund berättar att hon arbetade som barnskötare i över sex års tid innan hon i somras böt fot och valde något helt annat: elektriker. Jag gillar allt med yrket.

Nytt pris: Dags att utse årets Ledstjärna!

Finns det någon på din arbetsplats som som visar vägen eller gör verklig skillnad? Då kan du nominera hen till Folksam LO Pensions nyinstiftade hållbarhetspris Ledstjärnan. Priset Ledstjärnan ska gå till någon som gjort verklig skillnad inom hållbarhet, jämställdhet, jämlikhet eller schyssta villkor i arbetslivet. Det kommer att delas ut vartannat år, med start till hösten.

Nya brister på olycksdrabbat byggföretag

Flera fallolyckor har tidigare skett på Nåiden bygg AB:s arbetsplatser. Vid den senaste inspektionen som Arbetsmiljöverket gjorde på bygget av Kuststad i Luleå upptäcktes nya brister. Arbetsmiljöverket kräver att Nåiden bygg åtgärdar fallrisker, en felaktigt monterad ställning, ett för stort avstånd mellan ställningens arbetsplan och vägg samt dammspridning vid sågning.

Reinfeldt om att jobba till 75: ”En bra början”

Vi måste ändra vår mentala inställning och syn på vem som är äldre om vi ska arbeta till 75. Det menar förre statsministern Fredrik Reinfeldt. Jobba tills du är 75 år gammal och gör minst ett karriärbyte innan pensionen.

Regeringen sparar på äldreomsorgen

Det blir besparingar på minst fyra miljarder kronor i regeringens vårändringsbudget, rapporterar Dagens Industri. Minst 310 miljoner av dem är pengar till äldreomsorgen. Uppgifterna bekräftas av regeringskansliet. På onsdag, den 10 april, kommer regeringens vårändringsbudget.

Hylla din arbetsmiljöhjälte!

Den partsgemensamma arbetsmiljöorganisationen Prevent delar varje år ut ett arbetsmiljöstipendium. Nu är det hög tid att nominera kandidater till 2019 års stipendium. Nomineras kan såväl chefer som anställda som arbetar på privata företag, och som aktivt arbetar för att utveckla och förbättra arbetsmiljön.

Framtidens avtal: Bättre pension, kortare arbetstid eller högre lön?

Kortare arbetstid för äldre. En bra pension. Satsa på att få fler medlemmar. Löneökningar. Hur ska Elektrikerförbundet tänka, när de lägger upp en strategi för avtalsförhandlingar de närmaste 10-20 åren? Frågorna ventilerades när Elektrikernas förhandlingschef Urban Pettersson mötte medlemmar på TST-gruppen och Bravida i Gävleborg och Dalarna.