Under sommaren läste jag en artikel i DN om hur en person som fått Parkinson, lyckats stoppa upp sjukdomen genom att återuppta sitt fiolspelande och öva på Vivaldis musikstycken Årstiderna. Med forskning kring den enskilde patienten konstaterades att utvecklingen av Parkinson-sjukdomen verkligen hade stoppats upp.

Det är en intressant inblick i sjukdomsbehandling.

Det finns andra undersökningar som visar på att körsång är bra för hälsan. Bland annat beror det på att musik man gillar får en att frisläppa signalämnet dopamin, som stimulerar kroppens belöningssystem.

Det betyder egentligen att allt lyssnande på musik gör att man mår bra.

En undersökning visar på att de som lyssnat på musik 30 minuter efter jobbet har minskat kortisolhalten i kroppen. Kortisol är en viktig del i när vi blir stressade. Och här var det viktiga att man tyckte om musiken, inte att det var någon speciell musik. Black Sabbath eller Bach. Du mår lika bra av båda, förutsatt att du tycker om det.

Ja, de flesta undersökningar visar på att vi mår bra av att lyssna på eller att utöva musik.

För ett tiotal år sedan kom en gymnasiestuderande till tidningens redaktion. Hon ville starta en arbetsplatskör som sitt specialarbete i musik.

Sagt och gjort. Vi var ett tiotal på redaktionen som tog en timme i samband med lunchen. Det blev lyckat. Jag tror att vi alla mådde bättre i vårt arbete, jag tror att sammanhållningen i gruppen förbättrades och jag tror att det var kreativt för journalistarbetet att göra något annat under dagen. Dessutom blev det årets julmorgon uppskattad med körmusik.

Jag träffade häromdagen den då gymnasiestuderande som var körledare. Hon berättade att hon såg hos oss att vi växte i vårt körsjungande och hur vi blev tryggare.

Man kanske skulle införa möjligheten att ha musik på jobbet, kanske till och med läkarrecept på musik på jobbet. Det låter kanske lite märkligt. Men för en del människor skulle det säkert vara en förbättring av arbetsmiljön.