• Bild: Pixabay/Montage

För många shoppare är julmusiken i affärerna en stämningshöjande detalj. För personalen som tvingas stå mitt i Jingle Bells hela arbetsdagar i streck kan den bli ett arbetsmiljöproblem. Handelsnytts reporter Anton Andersson har testat en heldag med Rudolf.

Nyligen skrev Aftonbladet om hur julmusik kan vara dåligt för hälsan – i synnerhet för butikspersonal som arbetar i julhandeln. Tidningen Handelsnytts reporter Anton Andersson bestämde sig för att testa hur åtta timmar av julmusik påverkar en person.

LÄS ÄVEN: Per Eklund: ”Inför obligatorisk musik på jobbet”

Under en hel arbetsdag på redaktionen – möten inräknat – gick han runt med bjällerklang och liknande folkkära melodier i hörlurarna. I sin artikel berättar han om hur experimentet orsakade hjärtklappning, feberkänsla och utmattning.

LÄS ÄVEN: Arbetsmiljöverket inleder stor granskning av arbetsmiljöarbete

– Man kan tycka att det är en lustig grej, men för butikspersonal kan det vara på allvar. Folk tar tjänstledigt och semester för att slippa julmusiken, säger Anton Andersson till tidningen Journalisten.

– Den forskare jag har intervjuat berättade att det kräver mycket mental energi att stänga ute ljud. Man blir helt slut. Jag sov som en stock den natten.

Christina Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se