• Ulf Carlsson, ansvarig för Kraftavtalet hos Elektrikerna. Foto: Tomas Nyberg

 – Det som sticker ut mest är att Efa vill frysa minimilönerna och att de vill ha in yrkesintroduktionsanställda med lägre lön.
Det säger Ulf Carlsson, som ansvarar för Elektrikernas förhandlingar om Kraftavtalet, som en första reaktion på de krav arbetsgivarorganisationen Efa ställer.

Efter att Elektrikerförbundet och Efa tidigare i veckan möttes för att lämna över respektive organisations krav i avtalsförhandlingarna, sitter nu Elektrikernas förhandlingsdelegation i ett första möte och analyserar situationen.

LÄS MER: ”Det behövs ett modernt avtal”

Om Elektrikernas krav kan du läs om i en annan artikel här invid. Ulf Carlsson pekar på att man i sina krav vill ha en rätt att förhandla om upphandlingar även om företaget inte har egen verksamhet under Kraftavtalet. Som det är nu har facket inte rätt att förhandla om till exempel Ellevios upphandling, då företaget inte har egen verksamhet.
Skälet till Elektrikernas krav är att försöka förhindra de svåra olyckor, med dödlig utgång, som hänt.
– Men Efa har ondgjort sig över det här kravet, säger Ulf Carlsson.

LÄS MER: ”Viktigt med mer avsättning till pensionen”

Han pekar på några andra frågor som arbetsgivarna vill försämra. Bland annat att Efa vill frysa minimilönerna och avskaffa den uppräkning som nu sker. Han är också kritisk till kravet att få till yrkesintroduktionsanställningar med låga löner och att arbetsgivarna vill ha provanställningar.
Även arbetstidsfrågan reagerar han över.

LÄS MER: Elektrikerna ställer krav om tjänstebilar, pension, upphandlingar och gravidas rätt

– De vill förändra arbetstidsregeln, ändra vad som är ordinarie arbetstid. Det kan bli 30 timmar en vecka och 50 en annan vecka. Allt för att slippa övertid, säger Ulf Carlsson.
Det nuvarande Kraftavtalet går ut sista april och till dess ska parterna komma överens. Därefter kan parterna ta till stridsåtgärder.

Per Eklund