• Tina Nordling. Foto: Bons Nisse Andersson

 

Det säger Tina Nordling, Arbetsmiljöansvarig ombudsman på Elektrikerförbundet.

Som anställd har du rätt till skyddskläder, och det ska vara kläder med bra passform. Det regleras i Arbetsmiljölagen.

– Och lagen är ganska tydlig där tycker jag.

Det är viktigt att skilja på arbetskläder och skyddskläder i sammanhanget; Arbetskläder är profilkläder för företaget medan skyddskläder är just särskilt tåliga kläder som står mot yttre påverkan som väder, vind, kemikalier eller flammor och liknande.

Arbetsgivaren ska tillhandahålla de skyddskläder som krävs för det du jobbar med. 

– Och dessa ska vara individanpassade efter personens förutsättningar, det står där (i arbetsmiljölagen red.anm.), säger Tina Nordling.

Exempelvis står det ”Det är viktigt att välja skyddskläder som inte har störande sömmar eller delar som kan skada användaren. De får inte sitta så tätt att de hindrar blodflödet och vara funktionellt”, AFS 2001:3, Arbetsmiljöverkets författningssamling.

Arbetskläder, däremot, finns inte reglerat utan är upp till arbetsgivaren.

– Där brukar diskussionen kretsa kring vad som är vad. Men när den kommer upp så brukar jag ta exemplet att du behöver ju, och ska ha, knäskydd som elektriker. Arbetsgivaren kan ju köpa svindyra lösa knäskydd eller så kan han köpa byxor med färdiga knäfickor för skydd: Alltså skyddskläder. Då brukar det inte bli problem, säger Tina Nordling.