• Camilla Salhammar är en av få kvinnliga linjemontörer i Sverige och tidigare var det bara stora och byltiga manskläder som gällde i jobbet. Men sedan en tid finns nu kravgodkända damkläder även för högspänningssidan. Inte bara bekvämlighet, utan en säkerhetsfråga, menar hon. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Foto: Jan-Erik Johansson

  • Som linjemontör vid Göteborgs Energi blir det allt från montering av mätare till skarvning av högspänningskablar för Camilla Salhammar. Foto: Jan-Erik Johansson

Nu finns ljusbågstestade och flamsäkra kläder även anpassade för kvinnor.
– Det är bra, och det är inte bara passformen det handlar om, det är en säkerhetsfråga för oss i den här branschen, säger Camilla Salhammar, linjemontör Göteborg Energi.

Hon har jobbat på Göteborg Energi knappt fem år och till vardags handlar jobbet det om det mesta mellan montering av 400V elmätare i skåp till skarvning i stolpe av 10kV-kablage. För henne och kollegorna är det antistat och ljusbågstestade kläder som krävs och det ska vara flamsäkert i alla lager ända in till och med underkläderna.
– Det var manskläder som var alternativet innan. Stora och bökiga att jobba i och det finns en större att risk fastna när du klättrar. Herrjackorna blir som en stor bubbla ju, som regel är de breda runt om.

Självklart en ökad risk att fastna eller haka i vid arbete i centraler också, menar hon. Även när det gällde underkläder var utbudet dåligt och saknade storlekar och varianter på främst behå-sidan.
– Det finns en annan risk också när kläderna inte känns bra; Att du struntar i att ta på dig rätt skyddskläder och använder något smidigare plagg i stället. Du slarvar med säkerheten, säger hon.

 
LÄS ÄVEN:Johanna gör arbetskläder åt tjejerna
 

Camilla Salhammar har arbetat på Göteborg Energi nästan fem år och är ensam kvinna bland ett 50-tal gubbar. Bra arbetskamrater och inga problem där, menar hon, men klädbiten var eftersatt och hon gick med i företagets klädråd.
– Företaget var bra där, jag fick kolla runt och hittade tre leverantörer som hade kvinnokläder där kraven för det vi gör uppfylldes.

Camilla valde Tranemo Workwear men hittade skyddskläder för tjejer även hos Fristads och PUVAB.

Damstorlekar, jacka med insvängd midja och något kortare ärmar, öppningsbar slits i båda sidor om det behövs öppna för höfterna är några detaljer. Det är relativt nyligen den här kollektionen tagits fram och det har väl handlat om tillgång- och efterfrågan, menar Camilla Salhammar.

 
LÄS ÄVEN:Tina Nordling: ”Du har rätt till kläder med bra passform”
 

– Vi är ju inte så många tjejer i just den här delen av yrket; Jag är själv bland 50 män bland distributionselektrikerna, sedan har vi någon på projektsidan som kan behöva en jacka kanske… Men ju mer det efterfrågas, ju mer vågar väl klädföretagen satsa tänker jag.
Det känns bättre nu med vettiga kläder, menar hon, men eftersöker fortfarande fler alternativ när det gäller tröjor och t-shirtar. Men det verkar vara på gång i takt med att arbetskläder överlag börjat bli modernt även utanför arbetsplatserna.
– Du ska ha kläder som är säkra och passar dig, det är inte mer än rätt.

Jan-Erik Johansson