• Claes Thim t v och Casper Flory kör stenhårt med skolinformation – här är de mitt på Drottninggatan i Stockholm. Foto: Leif Göbel

  • Claes Thim berättar för elever i årskurs 3. Foto: Leif Göbel

  • Claes Thim utan för sin gamla skola Elektrikergymnasiet i Hägersten. Foto: Leif Göbel

  • Lärare, Claes och elev snackar kring ett övningsmoment. Foto: Leif Göbel

  • Claes har eftersnack med elever som har frågor. Foto: Leif Göbel

Casper Flory, 22 år jobbar på Skanska (blivande Assemblin) och är ungdomsansvarig i El-Ettan. Claes Thim, 26 år är också engagerad ung förtroendevald. Bägge brinner för skolinformation och att skaffa elevmedlemmar.

Framgångsrikt har de uppenbart varit. Deras verksamhetskrets står för nästan 40 procent av alla elevmedlemmar i hela förbundet. Bakom detta är ingen slump utan målmedvetet arbete.
– Vi har jobbat med det här länge och har också plus på medlemsutvecklingen. Vi försöker vara ute i alla årskurser. Det skickas brev till alla på elteknikprogrammet när de slutar och vi följer upp med att ringa dem i september, berättar Claes.

Casper berättar att man haft en ungdomsträff bland annat för att rekrytera fler skolinformatörer. Sju från den träffen ska gå skolinfoutbildning. El-ettan försöker få åtta informatörer men målet är 15 för att täcka 30 gymnasieskolor. Vi ska genomföra runt 100 skolinformationer varje år.
– De flesta vi träffar är positiva och vill bli elevmedlemmar. Lärarna uppskattar också att vi kommer ut och snackar med eleverna. Det är mycket lättar att värva dem som ordinarie medlemmar om man har träffat dem i skolan. Det är svårt, inte minst i en storstadsregion, att få tag på dem annars när de som får jobb försvunnit ut på alla olika arbetsplatser, säger Casper.
 
 
LÄS ÄVEN:Svårt att få förtroende valda ut på skolorna
 
 
– Gör inte om mitt misstag säger Claes och berättar om första jobbet som lärling på ett företag som inte hade kollektivavtal.
Vi har följt med Claes ut på en helt vanlig skolinformation hos tredjeårselever på Elektrikergymnasiet i Hägersten. Hans egen gamla skola, han gick ut härifrån 2009. Claes slänger glatt käft med lärarna. Alla känner varandra och man snackar om folk och elever man känner.

– Här går närmare 160 elever på elteknikprogrammet. Det är en friskola med bara detta program. Ett år efter eleverna gått ut kontaktar vi dem för att höra hur det gått för dem. Åtta av tio härifrån har fått jobb inom yrket, berättar rektor Ulf Friman.
Skolan har bra kontakter med elfirmor och kan erbjuda bra praktikplatser. I årskurs 3 är de ute på företag tre dagar i veckan.
– Vi vill se till att de är bra rustade när de ska gå ut i arbetslivet.
 
 
LÄS ÄVEN:Det handlar om våra blivande medlemmar
 
 
Claes berättar personligt utifrån sina egna erfarenheter om fack, företag och hur det går till i arbetslivet. Hur viktigt det är att ha godkänd lärlingstid i ett företag med kollektivavtal. För annars får man inte ut sitt ECY-certifikat som elektriker.

Han är konkret och ger många egna exempel. Betonar vikten av att sköta sig och vara punktlig under praktiken – det är ofta på den firman man har chans att få sin första lärlingsanställning. Han har träffat klassen tidigare. De flesta är redan elevmedlemmar. De som inte är det får fylla i blanketten i elevmedlemsfoldern. Och Claes berättar gärna om hur viktig en säker arbetsmiljö är utifrån egna erfarenheter som skyddsombud.
Claes är en av många unga skolinformatörer som berättar om arbetslivet, idén med facket, kollektivavtal och om värdet av elevmedlemskap som ett steg mot ett ordinarie medlemskap i facket när de får jobb.

Leif Göbel