• Den senaste tiden har det skrivits massor av motioner runt om i landet inför avtalsrörelsen. Totalt har det kommit omkring 1 000 förslag. Foto: Tomas Nyberg

 

Vilka krav vill Elektrikerförbundets medlemmar att facket driver i sina förhandlingar med arbetsgivarna?
Tiden för att skriva motioner är nu över. Den 1 oktober kunde man räkna ihop sammanlagt omkring 1 000 avtalskrav från medlemmar.

Vi mötte några förtroendevalda i Värmland, när de diskuterade motioner och avtalskrav.
Avtalskraven ska nu lotsas från gräsrötterna på golvet genom Elektrikerförbundets organisation upp till avtalsdelegationer och förbundsstyrelse.
– Vi har haft många motioner under flera år. Det här ser ut att vara i överkant. Man har gjort ett bra jobb ute i organisationen, säger förhandlingschefen Urban Pettersson.
Från förbundsledningen har man varit tydlig. ”Vi vill ha medlemmarnas syn”, har man sagt gång på gång.

 

LÄS ÄVEN: Från ackorden till ledighet när farfar dör

 

– Vi måste få kraven från medlemmarna, har avgående förhandlingschefen Ronny Wenngren uttryckt, när han åkt runt i landet.
Inför den här avtalsrörelsen har Elektrikerna försökt få medlemskraven att gå genom klubbar och verksamhetskretsar.
Den 1 oktober skulle alla motioner vara inne till förbundskontoret. I en första genomgång konstaterar förhandlingsansvariga på förbundskontoret att det är cirka 1 000 avtalskrav som kommit in.
– Nu har vi börjat sortera efter kategori. Man kan säga som så att det är tonvikt på lönefrågor. Men det är spridda skurar om annat också, säger Urban Pettersson.

Nu ska alla avtalsförslag sorteras färdig och beskrivas. I mitten av november får alla avtalsdelegationer ta hand om förslagen. De ska då prioritera bland förslagen och innan jul så tar förbundsstyrelsen beslut om hur man vill gå fram i avtalsförhandlingarna.

Per Eklund
per.eklund@daladem.se