• – Jag är emot att taket tas bort helt, säger Andreas Hellgren. Han jobbar till vardags på Midroc i Karstad. Han sitter också i Verksamhetskretsens VU och i förbundsstyrelsen. Foto: Tomas Nyberg

  • – Övertidsersättningen borde höjas till 100 procent från första timmen, säger Krister Bengtsson som är klubbordförande på Eltjänst i Åmål. Foto: Tomas Nyberg

  • Anton Levein har hand om motionerna och leder mötet som ska behandla motionerna. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

2015-10-09

Runt om i landet har förtroendevalda och medlemmar diskuterat krav som de velat få upp på dagordningen vid förhandlingsbordet. Efter sommaren har Elektrikerförbundets alla verksamhetskretsar haft möten av olika form för att diskutera de motioner som skrivits inför avtalsrörelsen.

I Karlstad möter vi några förtroendevalda och ombudsmän inom verksamhetskrets 16, som ska säga sitt om de femtontal motioner som kommit in.

– Vi behöver något om att prioritera ackord, säger Andreas Hellgren, som jobbar på Midroc i Karlstad.

Krister Bengtsson, klubbordförande på Eltjänst i Åmål håller med.

– Det finns stöd centralt för det, men de flesta arbetsgivare emot det ackord, säger Krister.

Snabbt skriver man en ny motion på mötet.

LÄS ÄVEN: 1000 förslag från medlemmarna

Krister tar också upp frågan om att det borde finnas ett lönetillägg om det inte finns arbetsledare.

– Det finns om lönetillägg i kraftverksavtalet om det inte finns arbetsledare, berättar Per Lawén.

Diskussionen slutar i att gruppen i sista stund skriver en motion om att få till stånd möjligheter att göra lokala bestämmelser i installationsavtalet, lika de man har i kraftverksavtalet.

Frågan om lönenivåerna kommer naturligtvis upp. En motion från verksamhetskretsen handlar om att höja lägstanivåerna.

Motionerna från Värmland och Dalsland handlar om väldigt skiftande saker. Det är bland annat arbetsbanken, lärlingsintroduktion, betalning under restiden, övertidsersättning, traktamente, ledighet när farfar dör och möjlighet till lokala avtal.

En medlem föreslår att man ska ha rätt till permission, betald ledighet, om far- eller morföräldrar avlider.

– Självklart borde det vara så, säger man i mun på varandra.

En medlem tar upp frågan restid i sin motion. Sätt ett tak på 10 timmars restid per vecka, och samtliga resande, passagerare och chaufför ska få samma ersättning, föreslår medlemmen. Här blir det diskussion.

Gruppen i Karlstad var för att alla skulle ha ersättning. Men förslaget om ett tak på 10 timmars restid per vecka ställde man sig inte bakom.

”Vi skulle hellre se ett system som gjorde restiden dyrare, tex 8 timmar arbetstidsförkortning per 40 timmars restid för att kompensera bort en del av restiden.”, skriver de i VK16:s utlåtande.

Ett par motioner handlar om arbetstidsbanken. En medlem vill ha att tömningen av tidsbanken vid årsskiftet ska bort, en annan medlem vill att taket ska bort eller höjas till 200 timmar.

VK 16:s möte har en lite annorlunda syn:

”Vi delar synen på att tömningen av tidsbanken inte är helt optimal, vi är dock övertygade om att det är problematiskt att ta bort tömningen eller öka de timmar som får vara kvar till 200 timmar. Vi tror på ett något lägre tak, någonstans runt 120 timmar.”, skriver de i sitt utlåtande.

 

Per Eklund
per.eklund@daladem.se

 

Fakta: Motioner från medlemmar i VK 16:

– Att Sef och Eio startar ett gemensamt projekt för att utbilda fler i ackord.

– Att lärlingar ska kunna få 40 timmars betald lärlingsintroduktion med bland annat facklig introduktion.

– Att taket i arbetstidsbanken tas bort.

– Att Elektrikerförbundet driver frågan om betald frukost och lunch, normalarbetstiden ska vara 8 timmar inklusive raster.

– Att all restid övergår i arbetstid, att restid i egen bil övergår till övertid.

– Att tidsbanken slutar tömmas i slutet av året. Ett tak på antal timmar i tidsbanken sätts.

– Att övertidsersättningen höjs till 100 procent av grundlön från första timmen.

– Att det sätts ett tak på 10 timmars restid per vecka. Samtliga resande, passagerare och chaufför får samma ersättning.

– Att Sef jobbar för ökat traktamente.

– Att det införs permission vid bortgång av far/mor-föräldrar.

– Att införa lokala bestämmelser likt Kraftavtalet i Installationsavtalet.

– Att förbundet verkar för att höja lägstanivåerna på lönerna.

– Att arbetsgivaren står betalar böter som härrör på fel på bil eller överlast.

– Att det införs ledigt på annan dag om nationaldagen infaller på lördag eller söndag.

– Att arbetsgivarna står för kostnaderna som medlem drabbas av vid konkurs.

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Folket litar mer på Systembolaget än på facket

Systembolaget slår facket med hästlängder. I alla fall när det handlar om att få folkets förtroende. Litar du mer på Systembolaget och Ikea än på facket? I så fall är du som folk i allmänhet.

Soldat avled under militärövning

I natt blev en kvinnlig soldat i 40 -årsåldern påkörd av en stridsvagn utanför Överkalix. Hon dog av skadorna, skriver Arbetet. Olyckan inträffade strax före klockan ett på natten under en stor militärövning. Totalt uppges nio personer ha varit inblandade, enligt polisen.

Vården missar lätt skador efter olyckor med el

Elolyckor orsakade av vanlig hushållsel, kan ge allvarliga skador långt efter olyckstillfället. Den som råkat ut för strömgenomgång ska omedelbart uppsöka akutsjukvård för undersökning. Anna Blomqvist, forskare, specialistläkare i Yrkesmedicin och nyligen pensionär, har ägnat en stor del av sitt yrkesliv åt att undersöka risker med strömgenomgång.

Elolyckor: Nära-döden-upplevelser och skuldkänslor

 Strömgenomgång kan leda till Nära döden upplevelse och posttraumatisk stress. Skuldkänslor och obehag efteråt är vanliga visar aktuell forskning. Cirka 100 elolycksfall som leder till sjukskrivning minst en dag, rapporteras årligen till Arbetsmiljöverket. Forskningsprojektet Elolyckor i arbetet presenterades 2017.

Cia Holm: ”Kunskapen om elolyckor måste bli bättre”

Många elektriker är omedvetna om vilka skador strömgenomgång kan leda till på lång sikt. Man ska inte behöva råka ut för en olycka för att förstå vad det kan få för konsekvenser, säger Cia Holm ansvarig för ElQvinnorna i vk 10. Cia Holm har arbetat som elektriker i 25 år. Idag är hon säkerhetstekniker samt regionalt skyddsombud i Bohuslän.

Elolyckor: ”Vi lär av varandras erfarenheter ”

 Trasiga verktyg och fukt är vanliga orsaker till strömgenomgång. Även kablar kan bli strömförande. André Nurmi och John Daniel Eriksson har varit med om elolyckor vid ett flertal tillfällen. André Nurmi och John Daniel Eriksson arbetar som elektriker på Midroc Electro. De är uthyrda till Vattenfall och stationerade på Ringhals kärnkraftverk.

LO och januariavtalet: En klassisk krisreaktion i fyra faser

Januariavtalet mellan S, MP, C och L utlöste kraftiga krisreaktioner inom LO. Arbetet går igenom vittnesmålen, från första chocken till nyorienteringen. 1. Chock  inträder direkt och kan vara upp till några dagar. Tillståndet skärmar av och skyddar den drabbade från den skrämmande upplevelsen.

LO:s plan: Att knyta tätare band till S

Trots besvikelse över januariavtalet vänder LO-topparna inte Socialdemokraterna ryggen. I stället för att lossa banden är strategin att för­djupa relationen och knyta partiet närmare sig. Men inför S-kongressen mullrar det i leden.

Heta yrken 2019: Stor konkurrens om elektrikerna

När Arbetsförmedlingen i början av februari presenterade sin årliga rapport Här finns jobben som visar vilka yrken som har goda jobbmöjligheter om fem år listades elektrikeryrket som ett av de allra mest gångbara på den svenska arbetsmarknaden.

Inför avtalsrörelsen: Lärlingar och arbetstid i fokus

I en av salarna i Folkets hus i Solna sitter delar av VK1 och har avtalsmotionsskrivarverkstad. Det är inför avtalsrörelsen 2020 som verksamhetskretsen vill få fram motioner för att förbättra avtalen. Det diskuteras sådant som om det kanske vore ett bra förslag om även projektledarna på byggena var medräknade i ackordet i projekten.

Syrabehållare exploderade – en till sjukhus

En person fick föras till sjukhus efter att en syrabehållare exploderade på en arbetsplats i Timrå kommun, skriver Aftonbladet.  Det var strax efter klockan nio på tisdagsmorgonen som larmet inkom till räddningstjänsten. En person hade fått saltsyra på sig när en syrabehållare exploderade i Söråker i Timrå kommun.

Samarbete för att få fler i jobb

Elektrikerförbundet har tecknat en ny överenskommelse med parterna i byggbranschen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Samarbetet ska hjälpa långtidsarbetslösa och nyanlända att få jobb i branschen.

Fredrick Ekholm – en elektriker med siktet inställt på OS

På Karolinska sjukhuset i Stockholm arbetar en regerande svensk mästare. En elektriker som har siktet inställt på att en dag stå på startlinjen i OS. Det är ganska ovanligt att man jobbar samtidigt som man är elitidrottare.

Fråga experterna: Bostadsrätt och samboavtal?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

”Arbetsfreden måste vara värd något”

Hamnkonflikten är över. Det innebar att flera LO-fack inledningsvis uttryckte skepsis angående lagförslaget att förändra strejkrätten. Men efter ett styrelsemöte beslutade LO-facken gemensamt att fortfarande ställa sig bakom förslaget. Själva grunden som jag ser det är att det är parterna på arbetsmarknaden som har förhandlat fram förslaget och är överens om spelreglerna.