• – Jag är emot att taket tas bort helt, säger Andreas Hellgren. Han jobbar till vardags på Midroc i Karstad. Han sitter också i Verksamhetskretsens VU och i förbundsstyrelsen. Foto: Tomas Nyberg

  • – Övertidsersättningen borde höjas till 100 procent från första timmen, säger Krister Bengtsson som är klubbordförande på Eltjänst i Åmål. Foto: Tomas Nyberg

  • Anton Levein har hand om motionerna och leder mötet som ska behandla motionerna. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

2015-10-09

Runt om i landet har förtroendevalda och medlemmar diskuterat krav som de velat få upp på dagordningen vid förhandlingsbordet. Efter sommaren har Elektrikerförbundets alla verksamhetskretsar haft möten av olika form för att diskutera de motioner som skrivits inför avtalsrörelsen.

I Karlstad möter vi några förtroendevalda och ombudsmän inom verksamhetskrets 16, som ska säga sitt om de femtontal motioner som kommit in.

– Vi behöver något om att prioritera ackord, säger Andreas Hellgren, som jobbar på Midroc i Karlstad.

Krister Bengtsson, klubbordförande på Eltjänst i Åmål håller med.

– Det finns stöd centralt för det, men de flesta arbetsgivare emot det ackord, säger Krister.

Snabbt skriver man en ny motion på mötet.

LÄS ÄVEN: 1000 förslag från medlemmarna

Krister tar också upp frågan om att det borde finnas ett lönetillägg om det inte finns arbetsledare.

– Det finns om lönetillägg i kraftverksavtalet om det inte finns arbetsledare, berättar Per Lawén.

Diskussionen slutar i att gruppen i sista stund skriver en motion om att få till stånd möjligheter att göra lokala bestämmelser i installationsavtalet, lika de man har i kraftverksavtalet.

Frågan om lönenivåerna kommer naturligtvis upp. En motion från verksamhetskretsen handlar om att höja lägstanivåerna.

Motionerna från Värmland och Dalsland handlar om väldigt skiftande saker. Det är bland annat arbetsbanken, lärlingsintroduktion, betalning under restiden, övertidsersättning, traktamente, ledighet när farfar dör och möjlighet till lokala avtal.

En medlem föreslår att man ska ha rätt till permission, betald ledighet, om far- eller morföräldrar avlider.

– Självklart borde det vara så, säger man i mun på varandra.

En medlem tar upp frågan restid i sin motion. Sätt ett tak på 10 timmars restid per vecka, och samtliga resande, passagerare och chaufför ska få samma ersättning, föreslår medlemmen. Här blir det diskussion.

Gruppen i Karlstad var för att alla skulle ha ersättning. Men förslaget om ett tak på 10 timmars restid per vecka ställde man sig inte bakom.

”Vi skulle hellre se ett system som gjorde restiden dyrare, tex 8 timmar arbetstidsförkortning per 40 timmars restid för att kompensera bort en del av restiden.”, skriver de i VK16:s utlåtande.

Ett par motioner handlar om arbetstidsbanken. En medlem vill ha att tömningen av tidsbanken vid årsskiftet ska bort, en annan medlem vill att taket ska bort eller höjas till 200 timmar.

VK 16:s möte har en lite annorlunda syn:

”Vi delar synen på att tömningen av tidsbanken inte är helt optimal, vi är dock övertygade om att det är problematiskt att ta bort tömningen eller öka de timmar som får vara kvar till 200 timmar. Vi tror på ett något lägre tak, någonstans runt 120 timmar.”, skriver de i sitt utlåtande.

 

Per Eklund
per.eklund@daladem.se

 

Fakta: Motioner från medlemmar i VK 16:

– Att Sef och Eio startar ett gemensamt projekt för att utbilda fler i ackord.

– Att lärlingar ska kunna få 40 timmars betald lärlingsintroduktion med bland annat facklig introduktion.

– Att taket i arbetstidsbanken tas bort.

– Att Elektrikerförbundet driver frågan om betald frukost och lunch, normalarbetstiden ska vara 8 timmar inklusive raster.

– Att all restid övergår i arbetstid, att restid i egen bil övergår till övertid.

– Att tidsbanken slutar tömmas i slutet av året. Ett tak på antal timmar i tidsbanken sätts.

– Att övertidsersättningen höjs till 100 procent av grundlön från första timmen.

– Att det sätts ett tak på 10 timmars restid per vecka. Samtliga resande, passagerare och chaufför får samma ersättning.

– Att Sef jobbar för ökat traktamente.

– Att det införs permission vid bortgång av far/mor-föräldrar.

– Att införa lokala bestämmelser likt Kraftavtalet i Installationsavtalet.

– Att förbundet verkar för att höja lägstanivåerna på lönerna.

– Att arbetsgivaren står betalar böter som härrör på fel på bil eller överlast.

– Att det införs ledigt på annan dag om nationaldagen infaller på lördag eller söndag.

– Att arbetsgivarna står för kostnaderna som medlem drabbas av vid konkurs.

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

EU-val: Sverige har 20 av 751 platser i parlamentet

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet där 751 ledamöter sitter. Sverige har i dagsläget 20 platser. Under mandatperioden 2014-2019 har Socialdemokraterna haft fem av Sveriges 20 platser. I dag sitter där Aleksander Gabelic, Jytte Guteland, Anna Hedh, Olle Ludvigsson och Marita Ulvskog. Av dessa fem är det endast Jytte Guteland som kandiderar för omval.

Alla partier värnar svenska modellen – men röstar olika i EU

All svenska partier i Europaparlamentet har levt upp till sina vallöften från 2014 och säger sig värna den svenska modellen. Men synen på vad den svenska modellen är skiljer sig åt, konstaterar Arena idé i en ny rapport.

Johan Danielsson är LO:s kandidat till EU-valet

Söndagen 26 maj är det val till EU-parlamentet. Johan Danielsson är LO-förbundens gemensamma kandidat och står på Socialdemokraternas lista. Nummer ett för mig är att bekämpa osund konkurrens. Svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad, säger han när vi träffas på ett fik i Gävle.

Schneiders miljömål: En miljon solkraftstekniker

Schneider Electric, ett globalt bolag inom digital utveckling av energihantering och automation, deltog i mitten av mars i One Planet Summit i Nairobi, Kenya – det första regionala klimattoppmötet efter Parisavtalet. Under toppmötet tog ledande aktörer inom hållbarhet fram åtgärder för de globala klimatutmaningarna.

Dödliga elolyckor: Nästan var tionde inträffar utomlands

Risken att avlida till följd av en elolycka är betydligt större utomlands än hemma i Sverige i alla fall om man ser till den begränsade tiden man vanligtvis befinner sig på resande fot. Detta visar en ny studie från Elsäkerhetsverket. Av de dödliga elolyckorna bland den svenska befolkningen inträffar nästan en tiondel utomlands.

Dödsolycka på bygge – föll åtta våningar utan skyddslina

En man omkom under lördagen efter ett fall från åttonde våningen på en byggarbetsplats i Solna. Händelsen var den tredje konstaterade arbetsplatsolycka med dödlig utgång att inträffa under samma vecka. Olyckan inträffade vid lunchtid på lördagen. En montör på en byggarbetsplats i Solna omkom efter ett fall från åttonde våningen, i samband med sitt arbete på bygget.

Unipers insourcing – ”En framgångssaga”

Bakgrunden till att dåvarande Eon, dagens Uniper, valde att insourca underhållet av sina vattenkraftverk i Norrland var att marknaden förändrades under början av 2010-talet. Konkurrensen bland leverantörerna försvann. Jonas Andrén Till sist fanns det bara en leverantör kvar av sådana här tjänster i Norrland: One Nordic. Det ledde till en asymmetri i maktbalansen.

Man till sjukhus efter elolycka i Ronneby

En man fick under torsdagen föras till sjukhus efter en elolycka i Ronneby. En anmälan om arbetsplatsolycka har upprättats, skriver SVT.  Olyckan inträffade strax innan klockan åtta på torsdagsmorgonen. En man i 30-årsåldern hade fått en kraftig elstöt och svimmat på en arbetsplats i Ronneby. Tillbudet ska ha inträffat i en hiss, enligt polisen.

Ung man klämdes till döds på betongfabrik

En ung man avled under torsdagen efter en arbetsplatsolycka på en industri utanför Lund. En anmälan om arbetsmiljöbrott samt vållande till annans död har upprättats, skriver Kvällsposten. Detta är den andra dödliga arbetsplatsolycka som inträffar denna vecka. Det var vid 16.

Ei skärper villkoren för borttagning av kreosot

Nu skärper Energimarknadsinspektionen (Ei) kraven för sanering av kreosot i samband med att en elledning rivs. Syftet med de skärpta villkoren är att säkerställa att markföroreningar inte finns kvar i jorden efter att en elledning tagits bort. För att stolpar och fundament till en elledning ska tåla väder, vind och tidens tand har de historiskt bestått av impregnerat trä.

Elolycka: Anställd på Vattenfall fick ström genom kroppen

En anställd på Vattenfall i Avesta drabbades av strömgenomgång när hen skulle utföra en kontroll på sin arbetsplats. Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket, skriver Dala-Demokraten. Det var i april som olyckan inträffade. En anställd på Vattenfall Nordic AB i Avesta skulle kontrollera en märkning i ett skåp.

Företag lägger ned – för att slippa facket

Måleriföretagaren Tord Smetana i Umeå har i lokalpressen gått ut med att han planerar att säga upp sina anställda. Han anklagar Målareförbundet i regionen för en häxjakt på honom och att han inte orkar driva företaget vidare. Facket tillbakavisar kritiken.

Man avliden efter arbetsplatsolycka i Lycksele

En man avled under tisdagen i en olycka på en verkstad i Lycksele. En förundersökning gällande arbetsplatsolycka har inletts, skriver SVT. Detta är årets 22:a dödliga arbetsplatsolycka.  Det var vid 11.30-tiden på tisdagsförmiddagen som en man i 55-årsåldern avled i samband med en arbetsplatsolycka på en verkstad i Lycksele.

Papperslösas situation: ”Människor utnyttjas på slavliknande sätt”

Alla omfattas av arbetsmarknadens regler. Några som utnyttjas grovt är de som saknar uppehållstillstånd eller arbetstillstånd. Till deras hjälp finns Fackligt center för papperslösa. Målarettans ombudsman Peter Fredin är en av de som bemannar centrets mottagning. Det som man kommit överens om i avtal och där kollektivavtal finns gäller även dessa personer.

Polis struntade i varning om strömförande kabel

Nyligen inträffade det en olycka i Stockholms-området då ett fordon mejade ner en elstolpe och hamnade inne på en villatomt. En förman och en aspirant inom polisen kom till platsen och började röja undan trots varningar. Tack vare att en elektriker stoppade arbetet kunde en allvarlig olycka undvikas elstolpen och anslutna kablar var nämligen strömförande.