• Foto: TOMAS NYBERG

  • Urban Pettersson Foto: TOMAS NYBERG

Det blir ingen ny rättegång i AD om tvisten mellan Elektrikerförbundet och Eio om surfplattor på Imtech.
Parterna har förlikats och ska hitta en lösning för framtiden.

 

För några år sedan lämnade Imtech Elteknik ut surfplattor av märket Samsung till de anställda i Malmö. Elektrikerförbundet reagerade starkt på att det i plattorna fanns en platstjänst, vilket gjorde att det var möjligt att spåra var plattorna och därmed innehavaren var någonstans. Med den tjänsten kunde man också spåra var någonstans den varit bakåt i tiden.
– Enligt vår uppfattning kunde arbetsgivaren övervaka den anställde elektroniskt och därmed fanns en förhandlingsskyldighet för företaget, säger Urban Pettersson på Elektrikerförbundet.

 

LÄS ÄVEN: AD-ledamöterna fick lämna LO-TCO rättsskydd

 

I Installationsavtalet står det nämligen sen 2010 att arbetsgivaren är tvungen att förhandla om man inför någon form av elektronisk övervakning.
Frågan tvisteförhandlades både lokalt och centralt, utan att parterna kom överens. Arbetsgivaren hävdade dock att man inte hade för avsikt att övervaka personalen.
Till slut drev Elektrikerförbundet frågan inför Arbetsdomstolen, AD. Strax efter nyår genomfördes hela huvudförhandlingen i AD. Men det kom ingen dom. Arbetsdomstolen ansåg att det fanns jäv hos ledamöterna.
– Det är märkligt att man avbryter. Det vi och Eio som äger problemet och ingen av oss uppfattar att det är problem med jäv, säger Pettersson.

 

Den 10 september skulle rättegången köras en gång till. Allt skulle tas om. Men några dagar innan rättegången förlikades parterna, Elektrikerförbundet och Eio. Det blir alltså ingen ny rättegång i AD.
– Vi har förlikat. En omständighet är att Samsungplattorna ser annorlunda ut i dag, och utifrån det löser inte en dom dagens problem, säger Urban Pettersson.
En annan omständighet som hade orsak till att parterna förlikades var rättegångskostnaderna.
– Den förlorande parten skulle få betala dubbla rättegångskostnader.

 

Parterna kvarstår vid sina uppfattningar i ärendet. Men i övrigt hanteras inte fallet i Malmö ytterligare. I stället ska nu parterna sätta sig och följa utvecklingen.
– Nu har vi tid på oss och gå till botten hur de svåra integritetsfrågorna ska lösas. Frågan är utagerad. Nu tar vi sikte på framtiden, säger Urban Pettersson.

 

 

Per Eklund
per.eklund@daladem.se

 

LÄS ÄVEN: AD-ledamöterna fick lämna LO-TCO rättsskydd