Det pågår en debatt angående restaurang Max månadsbrev där VDn leker Nostradamus inför sina anställda. VD Richard Bergfors förutspår Max undergång om de anställda röstar på Sossarna eller Vänstern.

Ska man anse det vara ett hot eller en information enligt MBL? Ja, delar av organisationen Svenskt Näringsliv (SN) påstår att man enligt lagen måste upplysa sina anställda om vad som kan hända om politiken i Sverige ändras.

Samma delar av SN har ingen aning om vad de pratar om du frågar mig. Det är bara ett lamt försök till bortförklaring av vad man kan se som ”hot till personer i beroendeställning”.

Det är det som Max VD pysslar med. Om du inte röstar på alliansen så riskerar du att få sparken. Så står det!

Även Moderaten Kristoffer Tamson, kanslichef i Stockholms läns landsting, berättar i ett brev till 500 unga landstingsanställda att de riskerar att få sparken om sossarna vinner valet.

Då skulle nämligen arbetsgivaravgiften för unga höjas. De kanske skulle starta en tävling om vem som är den bästa profeten.

Men kan det vara någon som tycker att det är ok att den som betalar din lön och har makten över personalstyrkans storlek, ska påverka sina anställdas grundlagsskyddade valfrihet?

Tidningen Ny Tid gjorde en enkätundersökning där frågan löd ungefär: Är det acceptabelt att din arbetsgivare försöker påverka vilket politiskt parti du ska rösta på? 100% som svarade, svarade naturligtvis nej.

Upprörda röster från borgerligt håll ställer nu motfrågor om vad LO och de fackliga yrkesförbunden pysslar med när de försöker påverka sina medlemmar vilket parti de ska rösta på.

Jag hävdar att det är stor skillnad på att vara anställd och få sitt uppehälle av en arbetsgivare eller att frivilligt betala för att vara med i en ideell organisation.

Facket gör alltid det bästa för sina medlemmar. Det står i dess stadgar att de ska göra det. Att facket ska ”tillvarata medlemmarnas gemensamma intressen och styrka för att skapa bästa möjliga villkor i arbetslivet och i samhället och i övrigt verka för en samhällsutveckling på grundval av politisk, social och ekonomisk demokrati.”

Så det vore att bryta mot sina egna medlemmars vilja att sluta jobba facklig-politiskt samt se till att så många som möjligt röstar på ”vårt” parti.

Max (som för övrigt skickade ett presentkort till alla i riksdagen och tackade för den sänkta krogmomsen) tillhör en arbetsgivarorganisation. SHR, som är deras ”fackförening”.

Denna fackförening ingår i SN som är arbetsgivarnas LO kan man säga. När Svenska arbetsgivarföreningen SAF, som senare blev SN, bildades så fanns ett uttalat syfte med föreningen. Nämligen att, som det stod i deras stadgar: Krossa socialismen samt begränsa fackföreningsrörelsen.

De har inget intresse i sina anställda förutom att de ska tjäna så mycket pengar åt företagen som möjligt. De stöttar naturligtvis Moderaterna i valrörelsen samt påverkar dem med frågor som ligger i deras intressen. Vilket skiljer sig radikalt från de anställda i samma bolag.

Jag har slutat äta på Max och om alla gör samma sak så kommer de anställda till slut få foten på grund av arbetsbrist. Tråkigt, men de kommer att får jobb på någon annan restaurang som vi i stället väljer att äta på.

Men även Richard Bergfors kommer att bli arbetslös. På grund av dålig lönsamhet som började med ett idiotiskt brev till sina anställda.

Han kommer nog att ångra att sitt agerande då. Han kommer nog inte få ett VD-jobb igen.

Synd…