Daniel Ahs

  • – Jag delar inte fackets alla uppfattningar och inte heller centerns alla uppfattningar. Det finns högersossar och jag ser mig mest som vänstercenterpartist, säger Daniel Åhs, klubbordförande på Otis i Norrköping och aktiv centerpartist. Foto: Tomas Nyberg

  • – När man tycker för lika, det är då man börjar missa detaljer. Man behöver bredda debatten. Det viktiga är att man delar värdegrunden. Det är det enda jag bryr mig om, inte politisk färg. Är man med i ett fackförbund är det för att ha styrka i det fackliga. Det är inte samma sak som att bara lobba för ett parti, säger Daniel Åhs. Foto: Tomas Nyberg

MEDLEMMAR I POLITIKEN

Daniel Åhs är klubbordförande på hissföretaget Otis i Norrköping. Efter åtta år utanför facket valde han i fjol att gå med igen och tycker att Elektrikerna förändrats till det bättre. Men en hel del av kritiken har han kvar.

Efter ett år som installationselektriker engagerade sig Daniel Åhs fackligt och gick en facklig kurs. Men han blev besviken, kände sig inte hemma och gick ur.

– Jag blev besviken på hur konservativa man var. Facket skulle ju vara för alla, men facket var bara för socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister. Man hade en skev verklighetsbild.

Daniel jobbade som installationselektriker på Lundgrens el ett par år efter skolan. Sen blev det att jobba som hisstekniker på Otis i sju år. I dag har han ett jobb som beredare, som bland annat innebär att han beställer allt material som hissmontörerna och hissteknikerna använder. På jobbet finns i övrig 16 hisstekniker och fyra hissmontörer i Norrköping och Linköping.

För nåt år sedan skulle den dåvarande kontaktpersonen på företaget för Elektrikerförbundet gå i pension, och det började diskuteras hur man skulle ha med det fackliga på företaget. Daniel Åhs hade nu ändrat lite på sin åsikt om facket. Han gick med i Elektrikerförbundet igen och samtidigt bestämde medlemmarna att man skulle bilda en klubb.

– I mars 2017 bildade vi klubb och det är sex personer i styrelsen nu. Det blev ett nytag, där vi kunde lyfta alla områden.

Daniel blev vald till ordförande.

LÄS ÄVEN: Medlemmar i politiken: “Varför tar vi inte chansen?”

De som jobbar i hissbranschen går på olika avtal. På Kone som är störst går man på Metallavtalet. På Thyssen går man på Thyssenavtalet. På Otis går man på Installationsavtalet.

Men trots att de går på Installationsavtalet så kan de inte jobba på ackord.

– Det finns inget att mäta efter. Men jag känner att Elektrikerna inte riktigt vill ta i frågan om ackord för Otis. Vi hamnar i kläm.

I stället finns en bonus på Otis.

– Det är Otis som bestämmer bonusen. Men det är så godtyckligt att det kan ändra efter vad som sker. Det är jättestora problem med utbetalningar av bonusen.

Vid sidan om jobbet och det fackliga arbetet, är Daniel aktiv med andra saker. Han går på högskolan, där han läser en kurs i ledning och strategiskt personalarbete. Det är en kurs på halvfart.

Dessutom är Daniel politiskt aktiv i centerpartiet.

– Jag har varit med i centern i tio år. Jag grundade CUF i Norrköping och var ordförande där i fem år.

Han är nu ersättare i tekniska nämnden. I Norrköping är det en blocköverskridande majoritet.

– Det är Alliansen utan moderater men med socialdemokraterna. Det funkar kalas. Så skulle jag vilja ha det i riksdagen. Det blir härliga kompromisser utan moderaterna.

LÄS ÄVEN: Medlemmar i politiken: “Det fanns något radikalare i Vänsterpartiet”

Han kallar sig själv socialliberal och ser miljön som den viktigaste frågan.

– Men miljöpartiet var aldrig något alternativ. Frågan för mig har varit om vill jag förbjuda eller om vill jag hitta lösningar.

Även om Daniel är aktiv inom centern är han kritisk till centerns utspel om att lagstifta om låga ingångslöner.

– Jag tycker inte om att man pratar om att ändra den svenska modellen där.

Men Las kan han tänka sig se en förändring i.

– Jag skulle vilja se att man omstrukturerade Las. Det skulle handla mer om kompetens. Men man ska inte skrota hela anställningstryggheten.

När vi möter Daniel går han en första facklig grundutbildning i Linköping tillsammans med andra nyvalda förtroendevalda i Elektrikerförbundet.

– Det känns som att man gör en nysatsning på utbildning. Det skulle vara bra om man tar in folk på utbildning fast, de inte är medlemmar. När det finns jobb överallt känner sig folk trygga och ser inte vikten av att vara med i facket. Men då har man inte förstått helheten att facket behövs. Vi bygger oss i starka tider för att vara starka i dåliga tider. Då kan vi få många bättre förmåner och vi kan ställa mer krav.

Daniel tycker att ha ser en förändring i hur facket fungerar lokalt.

LÄS ÄVEN: Nu är den fackliga valrörelsen igång

– Det är så kul nu. Man tänker utanför boxen. Man vet att man är en del av det som sker. Jag är mycket imponerad över nytänket inom Elektrikerna. Man vill inte pracka på sin ideologiska syn. Man måste ha ett bredare perspektiv. Förut handlade det om hjärntvättning.

Sen konstaterar han också att han blivit äldre. Kanske lite mindre stolthet också.

Men fortfarande har han många synpunkter på hur facket fungerar, på LO:s beslut och hur politiskt dominerad facket är av socialdemokratin.

– Jag förstår det historiska i facket och socialdemokraterna. Men jag skulle vilja se LO mer opolitiskt. Sen kan ju socialdemokraterna lobba i organisationen.


Daniel Åhs

Daniel Åhs.
Foto:Tomas Nyberg

Ålder: 29 år

Kör: Motorcykel Honda

Bor: I bostadsrätt i Norrköping

Familj: Singel

Läser: Högskolelitteratur

Lyssnar på: Det som passar på dagens humör

Ser på: Discovery och film

Aktuell som: Klubbordförande och skyddsombud på Otis i Norrköping. Aktiv inom centerpartiet. Ser sig som vänstercenterpartist och socialliberal. Initiativtagare till Bråvalla Love.


Per Eklund
per.eklund@mittmedia.se