Det var inte utan att man funderade lite extra när vi skulle bestämma plats för träffen. Fredahl i Åsarp utanför Falköping i Skaraborg. Skandinaviens ledande fullserviceleverantör åt begravningsbranschen med produktion av över 75 000 kistor om året.

Från de enklaste till amerikakistan Continental i mahognybetsat körsbärsträd som det går ett 30 tal-om året. Där av alla ställen? Jodå, han var faktiskt där och jobbade.

– Det är en kälhyvel som hyvlar profiler som ska flyttas. Då ska ju elen modifieras och uppdateras.

Där trängdes Henric, kollegan Fredrik och kälhyveln medan fabrikens arbetare lade på detaljer till kistsidorna mitt emot. Både jag och Henric fick också en sakkunnig guidning genom fabriken, från inkommande skivor till färdiga kistor av olika slag.

Hur länge har du jobbat på firman?
– Har jobbar på denna firma sedan två år och trivs bra.

När bestämde du dig för att bli elektriker och varför?
– Det var i 9:an när man fick hålla på och pilla med ficklampor och batterier på naturkunskapen. Då blev jag fast för det elektriska. Och så gjorde de bra reklam för elprogrammet också.

Vad tycker du, så här några år senare, varit plus och minus med yrket?
– På plussidan är den sociala biten. Som elektriker får du träffa mycket folk, både andra yrkesgrupper och företagare. Ett bygge är alltid en helhet. Blir fortfarande förvånad mitt i röran hur så många olika människor kan få till något så bra som helhet.
– Det är ett jobb som är bra betalt och utvecklande. Det kommer nya grejer hela tiden, ingen risk för att det blir monotont.
– På minussidan är arbetsmiljön. Jobbet sliter på kroppen. Det känner jag i armar och axlar. Sen varierar arbetsmiljöerna så mycket. På många ställen är det damm som det kan vara svårt att skydda sig mot.

Vilka fackliga frågor ligger dig närmast om hjärtat?
– Löntagare som arbetar i Sverige måste arbeta på likvärdiga kollektivavtal oavsett varifrån man kommer. Tycker det är hemskt när utländska kollegor jobbar för slavlöner och har bedrövliga arbetsvillkor. Ofta bor de dåligt och har bristande säkerhet.
– Om Bemanningsföretagen tycker jag inte. De är bara ett sätt att exploatera arbetare, en slags modern slavhandel.

Du har nyss fått förtroendet att vara en av de tre i verkställande utskottet för hela VK 2 med flera tusen medlemmar. Är du fackpamp nu?
– Aldrig. Jag kommer att fortsätta att jobba och tänka fritt och högt. Jag kommer att fortsätta att utmana. Sen vill jag att det ska vara roligare att vara med i facket. Vi måste ha gemenskap och kul också.

Henric Andersson

  • Ålder: 25 år.
  • Bor: Falköping.
  • Arbete: NE Johanssons Elektriska AB.
  • Bakgrund: Gick ur elprogrammet på Ållebergsgymnasiet i Falköping 2005.
  • Uppdrag: Varit engagerad i Unga Elektriker sedan 2009 och medverkar i flera ”filmer”. Kontaktombud på jobbet. Ska börja som skolinformatör. Nyvald ledamot i verkställande utskottet för Verksamhetskrets 2 (gamla ElTvåan) inom Region Väst.
  • Intressen: Elfborgs IF – fotboll, Bastard FC (korpfotboll)
  • Gillar: Fästmön Kristina, ”Rondellhunden” (korsning av fler sorter) Cindy. Ska och reggaemusik samt Ranelids senaste hit. Västerbottenost.