Kabeldjungel för installatörerna
Det började med halogen- och blyfritt med tanke på miljön. Sedan formligen exploderade marknaden med nya kabelsorter och bokstavskombinationer.
– Det som hänt på kabelsidan de sista fem åren är mer än vad som skett de sista 20-30 åren i branschen. Lite djungel är det allt.
Det säger Ulf Ekfeldt, montör Emil Lundgren Jönköping. Tillsammans med kollegan Sven-Erik Jordestig och ”konkurrenterna” Mats Carlsson och Karl-Ingvard Grandt från YIT diskuterar vi det som kallas ”andra generationens kablar”.
EKK har fått konkurrens av EQQ och EXX i olika lightversioner och senast EXQ. EKLK:n har fått både Q och X i olika varianter och många nya jordkablar och kraftkablar har tagits fram för att ersätta exempelvis FKKJ och EKKJ.
Smalare, styvare och därmed klamringsvänligare, eller lättare rent tyngdmässigt är några av försäljningsargumenten vid sidan av miljöaspekterna. Men åsikterna går förstås isär kring olika märken.
De borde inte skicka ut kablar som inte är färdiga på marknaden. Produkten ska vara klar när den börjar säljas.
– Det skiljer ju mellan fabrikaten, åtminstone på de jag prövat, menar Mats Carlsson.
– Fast nästan alla har ju blivit bättre jämfört med hur de var i början. Då fanns det ju kablar som inte gick att skala, säger Ulf Ekfeldt.
– Det är ju också en aspekt; De borde inte skicka ut kablar som inte är färdiga på marknaden. Produkten ska vara klar när den börjar säljas, det självsaneras ju bort ändå om det inte är bra, och så slipper vi gå på nitar, säger Sven-Erik Jordestig.
Ett nytt märke får bara en chans, menar de.
– Är du på en grossistmässa och hittar något som är intressant så köper man gärna hem en ring. Är den inte bra så går du tillbaka till det du vet fungerar. Kanske att den får en chans till på nästa mässa efter ett år om någon kan övertala en om att den har förbättrats då, säger Ulf Ekfeldt.
Alla har exempel på olika kablar och märken som inte gått att skala, varit för mjuka, ovala, sladdriga eller ja… alla möjliga märkligheter. Men alla är överens om att de flesta kablar har förbättrats efterhand. Inte minst när det gäller något grövre kablar och jordkablar.
Det har ju hänt att man trott att man fått fel eftersom de varit så smala.
– När det gäller små och mellanstora kablar, säg tio till 16 kvadrat, så har det ju hänt massor. Det har ju hänt att man trott att man fått fel eftersom de varit så smala ha-ha, säger Ekfeldt.
Och det är inte lätt att lära sig de nya namnen när en vanlig RK numera heter H05V – K.
– Men här står det RK inom parentes så vi gamla ska fatta, flinar Ekfeldt igen.
Sammantaget är det givetvis bra med nya förbättrade kablar, men mer information om vad som finns från tillverkare och grossister är nödvändigt, menar de.
– Kom ut och visa och berätta. Ge oss några meter kabel så vi kan pröva själva, är det bra så köper man ju.