• Helikopterpilot Jonas Högberg och Gävle energis Micael Lennartsson flyger över Gävle energis luftnät. Det är en resa de gör varje år för att besikta ledningsnätet. Foto: Britt Mattsson

  • Micael Lennartsson är luftledningsbesiktningsman. En yrkestitel som snart kan vara ett minne blott. Drönarteknologin ser ut att ta över. Foto: Britt Mattsson

  • Helikopterpilot Jonas Högberg och Gävle energis Micael Lennartsson flyger över Gävle energis luftnät. Det är en resa de gör varje år för att besikta ledningsnätet. Foto: Britt Mattsson

  • Foto: Britt Mattsson

  • Helikopterpilot Jonas Högberg och Gävle energis Micael Lennartsson flyger över Gävle energis luftnät. Det är en resa de gör varje år för att besikta ledningsnätet. Foto: Britt Mattsson

  • Jonas Högberg är pilot vid Kallax flyg. Foto: Britt Mattsson

  • Foto: Britt Mattsson

  • Foto: Britt Mattsson

2019-05-20

Det är en onsdagsförmiddag i slutet av mars. Den röda helikoptern hovrar ovanför Gävle energis elnät. I helikoptern sitter Micael Lennartsson, luftledningsbesiktningsman, tillsammans med helikopterpiloten Jonas Högberg från Kallax flyg.

– Det ser väldigt bra ut. Gävle energi har ett luftnät i gott skick, konstaterar Micael Lennartsson.

Varje vår synas det svenska elnätet från luften. Det är ett enkelt sätt att se skador på elnätet. Hos Gävle energi är det endast Micael Lennartsson som är utbildad luftledningsbesiktningsman.

Att lära upp någon ytterligare är inte aktuellt. Allt fler av Gävle energis luftledningar grävs ned, dessutom ser det ut som att drönarteknologin snart kan komma att ersätta helikopterflygningarna. Så titeln luftledningsbesiktningsman kan om några år vara ett minne blott.

LÄS ÄVEN: Sveriges effektreserv: När Karlshamnsverket behövs får inget gå fel

Att besiktningen sker just på våren har med sikten att göra. Innan träden återfått sin växtlighet, och den tid på året då dimma och regn inte är lika förekommande som under höstperioden.

För sikten är viktig, dels för besiktningens skull, det är svårt att se eventuella skador vid dålig sikt – men även för personsäkerheten. Vid dimma eller regn ställs flygningarna in. Något som Micael Lennartsson varit med om otaliga gånger.

– Denna del av jobbet är svår att planera. Minsta lilla grej kan ställa in det, som regn eller dimma. Och vädret kan vända fort.

När helikoptern är fulltankad har den 325 kilo bränsle, då är den tung och svårmanövrerad. Ju längre flygningen pågår, desto lättare är den att manövrera.

Helikopterförarna kommer från Kallax flyg, det bolag som flyger åt hela den norra delen av Sveriges elnätsbolag. Det är alltså piloter vana vid just den här typen av arbetsuppgifter.

– Jag har inte varit med om några tillbud alls under mina nio år, säger Micael Lennartsson.

LÄS ÄVEN: Många installationer inför att Sälens flygplats ska tas i drift

För att bli luftbesiktningsman krävs en elutbildning. Micael Lennartsson började jobba som linjemontör på Gävle energi 2005. Därefter har han fått allt mer ansvar och är i dag förutom luftledningsbesiktningsman även arbetsledare.

– När jag började med luftbesiktningar, runt 2010, tog en besiktning drygt två dagar. I dag går det att fixa på en dag, om man jobbar över, berättar han.

Anledningen är alltså att Gävle energi får allt färre luftledningar, fler och fler grävs ned. Man passar på när fiber dras, då väljer bolaget att även lägga med elledningarna.

I dag har Gävle energi ungefär 25 mil luftledning. Under flygningen flyger helikoptern så nära elledningarna det går, ungefär 15 – 20 meter över.

Micael Lennartsson följer ledningarna noga från luften och när han upptäcker skador och fel så antecknar han det i det protokoll han har i den dator han har med sig under flygningen.

Under just denna flygning upptäckte han ett tiotal mindre fel. Sådant som trasiga krokar, eller trasigt porslin.

Efter flygningen renskriver Micael protokollet och lägger in det i Gävle energis databas. Sedan skapas arbetsordrar utifrån protokollet

Men elnätet besiktas även från marken. Vart åttonde år ska hela elnätet ha markbesiktats.

– Då kan vi upptäcka sådant som röta i stolparna, berättar Micael Lennartsson.

Extrabesiktningar sker efter större stormar. Då används ofta helikopter eftersom det ger en god överblick över nätet.

– Då kontrollerar vi särskilt de plastbelagda ledningarna, för det kan ligga träd över dem, trots att strömmen inte har gått.

LÄS ÄVEN: De räddar strömmen åt hundratals kunder

Det är inte bara i det egna bolagets område som Micael Lennartsson verkar.

Vid större stormar bistår han även andra elnätsbolag. Till exempel hjälpte han till i Uppland efter stormen Alfrida härjningar under den senaste nyårshelgen.

Ett annat exempel han nämner är Ånge 2013, då stormen Ivar ställde till stor skada på elnätet.

– Då hjälpte jag till att återuppbygga upp deras luftledningsnät. Och det är bolag med jättelånga ledningar. Vi har inga nät att tala om jämfört med dem.


Elsäkerhetsverkets föreskrifter och allmänna råd om innehavarens kontroll av elektriska starkströmsanläggningar och elektriska anordningar:

5 § Särskilda kontroller ska utföras beträffande följande anläggningar med följande intervall:

• luftledningar för högspänning högst ett år,

• ställverk för högspänning i det fria högst ett år,

• luftledningar för lågspänning högst åtta år,

• kontaktledningsanläggningar med luftledning, rälskarvar och rälförbindningar, jordförbindningar, strömskeneanläggningar och anordningar för återgångsström högst ett år.

7 § Kontrollerna ska utföras av en person med yrkesvana och som är väl förtrogen med de anläggningar som avses och med de föreskrifter som gäller för anläggningarna.


Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Kollektivavtalen i fara när färre är med i facket

Allt färre arbetare är med i facket, samtidigt som arbetsgivarna väljer att fortsätta organisera sig. De senaste två åren har även tjänstemännens genomsnittliga organisationsgrad minskat, med undantag för till exempel Unionen.

Organiserade lärarstrejk – mördades: Här är världens tio värsta länder för arbetare

Situationen för arbetare och fackligt aktiva har förvärrats i alla regioner i världen, visar världsfacket Itucs årliga sammanställning. I Colombia mördades 34 personer ifjol. Nu kräver svenska fack att större satsningar görs för att bryta trenden. Morgonen den 8 november 2018 körde Arolda Pereira de Souza sin motorcykel ut på landsbygden utanför delstaten Bahia i östra Brasilien.

Elektriker pajade asbestsanering

Elektrikerna skar upp plasten som spärrade av asbestsaneringen och arbetet fick göras om. Nu har händelsen anmälts till Arbetsmiljöverket. Ett asbestsaneringsföretag hade spärrat av ett område i Huddinge. Men två elektriker från en annan firma tar sig ändå in på området.

Lönegapet mellan könen krymper – kan vara borta om 27 år

Med nuvarande takt kommer det att dröja till år 2045 innan löneskillnaden mellan kvinnor och män är utraderad. Jämfört med 2017 minskade gapet med 0,6 procent förra året. En genom snittlig kvinna på svensk arbetsmarknad tjänade 32 600 kronor i månaden 2018, om hon jobbar heltid. Motsvarande siffra för män var 36 500 kronor.

Företag missar att avsätta pengar till anställdas pension

Det brukar komma ett brev med posten varje vår som de flesta kanske inte lägger så stor vikt vid. Det kan löna sig att titta lite närmare på det. I slutändan kan det löna sig tusenfalt. Det handlar om Fora-beskedet. Beskedet som visar hur mycket arbetsgivaren avsatt till pensionen. Det vanligaste misstagen vi ser är att arbetsgivaren missar att betala in till den extra pensionen.

CR: Inget beslut om sänkt avgift

Den 4-5 juni höll Elektrikerförbundet sitt centrala representantskap på Runö kursgård i Åkersberga utanför Stockholm. Samlade var ombud från hela landet. Som brukligt behandlades de motioner som inkommit till förbundet. De allra flesta handlade om medlemsavgiften, som motionärerna vill sänka.

CR: VK1:s ersättningsförslag fick nobben

Elektrikerförbundet har som mål att öka andelen medlemmar som går en facklig utbildning. Men det kan vara svårt att locka medlemmar att gå en utbildning om ersättningen vid kurstillfällena är betydligt lägre jämfört med vad de skulle tjänat om det befunnit sig på jobbet.

Facket syns dåligt i media: ”Ger en skev bild av verkligheten”

Facket syns allt mindre i media. Nu går det en facklig företrädare på 20 från näringslivet, mot en på tio år 2007. Det är dåligt för det demokratiska samtalet, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm till Arbetet. Det är 20 gånger vanligare att en företrädare för näringslivet kommer till tals i media än en facklig.

Strejkrätten begränsas – beslut klubbat i riksdagen

Förslaget om begränsningar av strejkrätten har klubbats av riksdagen. Den nya lagen börjar gälla den 1 augusti. Då blir det svårare att ta till strejkvapnet mot arbetsgivare som redan har kollektivavtal. Den utdragna konflikten i Göteborgs hamn, där Hamnarbetarförbundet strejkade för att få till ett kollektivavtal, har nu fått effekter på lagstiftningen.

Målarna lämnar ytterligare stämning om restid

Målareförbundet har lämnat in ytterligare en stämning till Arbetsdomstolen gällande en målare som de hävdar har rätt till betald arbetstid till och från kunden där arbetet utförts. De hänvisar till EU-rättens dom men också kollektivavtalet för målare.

Juristförsäkringen även för utflugna barn

Från och med i höst kommer det att finnas möjlighet för Elektrikerförbundets medlemmar att teckna förbundets juristförsäkring även för barn som flyttat hemifrån.   I dag gäller försäkringen för hemmaboende barn och ingår i medlemsavgiften.

Farligt kvartsdamm sprids vid Förbifarten-bygget

Flera inspektioner av Förbifart Stockholm under våren visar stora brister i hanteringen av kvarts. I slutet av maj såg Arbetsmiljöverkets inspektörer hur en stor kaskad av damm spreds på byggarbetsplatsen vid trafikplats Akalla. I ett inspektionsmeddelande noterar inspektörerna en borrigg utan skydd mot damm.

Brandfarliga batterier – så laddar du säkert

Brukar du ladda dina elprylar när du sover? Då lever du farligt batterierna kan nämligen börja brinna. Här förklarar Elsäkerhetsverkets expert hur du laddar säkert. Mobiltelefoner, elcyklar, hoverboards och flera andra vanliga elprylar drivs av litiumjonbatterier. Dessa är de batterier på marknaden som är bäst på att lagra energi, men de kommer även med en otäck baksida.

Stanley Security får betala skadestånd för lönekrångel

Ärendet om det krånglande lönesystemet på Stanley Security har äntligen fått en lösning. Företaget och facket har förlikats. Elektrikerförbundets medlemmar som omfattas av förhandlingarna får 7 500 kronor per person i skadestånd. Det var i maj 2017 som Stanley Security införde ett nytt lönesystem. Det mesta som kunde gå fel gick fel.

Checklista: Så grillar du elsäkert i sommar

Sommar, sol och grill på altanen. Men har du koll på hur du grillar elsäkert i sommar? Här hittar du Elsäkerhetsverkets tips! Solen skiner och grillvädret hägrar. Precis som förra året är dock vädret på många håll så torrt att det redan råder eldningsförbud i flera kommuner. Räddningen kan vara elgrillen, men då finns det fortfarande några saker att tänka på.