• Det tvärfackliga nätverket bildades i slutet av 2018 i syfte att stärka banden mellan kvinnor inom Byggnads, Fastighets och Elektrikerna som är traditionellt mansdominerade förbund. Foto: Yvonne Nygårds

2019-04-26

Det började med samtal över de fackliga gränserna i fikarummet och slutade med ett stipendium på 25 000 kronor.

Det tvärfackliga nätverket mellan Byggnads, Fastighets och Elektrikerna i Örebro/Värmland tilldelas LO: första fackligt feministiska stipendium.

– Det är superroligt att vi fick priset, från en liten idé när vi satt och drack kaffe till att vi vann, säger Anita Veines, aktiv i Elektrikerförbundets vk 16.

Anita Veines berättar att det var hon och Jenny Norbäck från Fastighets i Värmland som under förra året började grunna över hur de skulle locka fler kvinnor att åta sig fackliga uppdrag. Facken delar lokaler i Karlstad.

– Vi hade ju tjejträffar för elektrikerna, men vi är bara 12 kvinnliga elektriker i Värmland. Så då tänkte vi att vi frågar Byggnads och Målarna, för att få fler tjejer i gruppen. Fastighets har ju många tjejer, men hur ska vi få dem att våga ta ett fackligt uppdrag?

LÄS ÄVEN: LO utlyser stipendium för facklig feminism

Inbjudan gick ut och tjejerna kom. Det har varit föreläsningar om självkänsla, mående och livspusslet.

– Vi kvinnor har ju ofta ett extra jobb när vi kommer hem, vi ska ta hand om barn och hem, säger Anita Veines.

Tjejträffarna anordnas på medlemmarnas fritid, under kvällar och helger. Något som inte har minskat engagemanget.

– Vi hade en träff en fredagskväll. 25 tjejer kom och tillbringade kvällen med oss. Vi pratade dels om livspusslet, dels om det fackliga uppdraget. Vad facket gör och vad det betyder.

– När jag under det senaste mötet frågade vad de ville att vi skulle ta upp nästa gång så sa de att de ville veta mer om fackets historia och om kvinnor i facket. Det var så häftigt, för det var det som var vår plan från början, och nu känner de sig trygga nog.

Priset ska Anita Veines och hennes tvärfackliga kollegor motta ur LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldssons hand i Kalmar på 1 maj.

LÄS ÄVEN: Förbundsöverskridande samarbete för en mer jämställd bransch

Vad ska ni göra för pengarna?

– Vi har inte bestämt än, det kostar ju lite att ha de här träffarna. Men det är verkligen superroligt att vi vann.

LO:s fackligt feministiska stipendium på 50 000 kr delas mellan Seko Sjöfolk och det tvärfackliga nätverket mellan Elektrikerna, Fastighets och Byggnads i Örebro/Värmland. De båda stipendiaterna får 25 000 kronor var. De blir därmed de första att motta det årligt återkommande stipendiet.


LO:styrelsens motivering:

Det tvärfackliga nätverket bildades i slutet av 2018 i syfte att stärka banden mellan kvinnor inom Byggnads, Fastighets och Elektrikerna som är traditionellt mansdominerade förbund.

Ansökan svarar väl mot stipendiets syfte att sprida kunskap och bygga broar mellan olika LO-förbund. Genom att skapa ett nätverk mellan kvinnliga medlemmar i mansdominerade förbund och yrken vill Byggnads-Fastighets och Elektrikerna skapa gemensamma feministiska strategier för att hantera villkoren på arbeten och i privatlivet.

En styrka i projektet är ambitionen att vända sig till och organisera kvinnor med utländsk bakgrund och stärka kvinnors avtryck och påverkan i den fackliga rörelsen.”


Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Sista rycket i valrörelsen

Valdagen närmar sig med rekordfart. Under den sista arbetsdagen innan valet till Europaparlamentet på söndag träffade LO-fackens kandidat Johan Danielsson ett femtontal elektriker på Spedab i Stockholm.

Man till sjukhus efter elolycka i Karlstad

En man har fått föras till sjukhus efter att ha fått ström genom kroppen på en byggarbetsplats i Karlstad. Arbetsplatsolyckan inträffade strax innan lunchtid på fredagen. En man som arbetade på en byggarbetsplats i Viken i Karlstad drabbades av en elolycka där han fick ström genom kroppen.

Fler tågbolag väljer att förbjuda spelreklam

Den allt mer aggressiva spelreklamen har fått flera trafikhuvudmän och tågbolag att förbjuda spelannonser på bussar och tåg. I vintras införde Västtrafik ett förbud, nyligen sa MTR Express nej. Samtidigt håller SL och Jernhusen fast vid att tillåta reklamen. MTR Express gick nyligen ut och anslöt sig till tidningen Offsides nej till spelreklam.

Långa dagar för elektriker i Gibraltar

ELEKTRIKER I VÄRLDEN Om Storbritannien lämnar EU påverkas även självstyrande Gibraltar. Elektrikern James Finlayson är dock inte orolig för egen del. James Finlayson parkerar bilen på Gibraltars trånga gator. Vrider man huvudet åt ena hållet ser man Spanien, åt andra Marocko. Blundar man och lyssnar pratas det Brexit.

Hård press för minimilön i hela EU

En kör håller på att stämma upp i Europa. Juncker, Macron, Timmermans och flera andra lovsjunger minimilönen och vill att alla länder inför en. Det skulle rycka undan grunden för den svenska modellen där politiker håller fingrarna borta från lönebildningen. Artikeln är tidigare publicerad i Arbetet.

Efter inspektionerna: Företag förbjuds arbeta på hög höjd

Bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB förbjuds arbeta på hög höjd av Arbetsmiljöverket. Detta efter att oanmälda inspektioner avslöjat en rad allvarliga brister, skriver Arbetarskydd.  Arbetsmiljöverket utförde fyra oanmälda inspektioner hos bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB.

Asbest på NCC:s bygge – rev skivorna med tigersåg

NCC:s byggnadsarbetare sågade ovetandes ned asbestskivor med tigersåg, helt utan skyddsutrustning. Även sjukhusets personal och besökare kan ha exponerats, skriver Byggnadsarbetaren. När universitetssjukhuset i Örebro skulle renoveras under NCC:s generalentreprenad var det ingen som visste att det fanns skivor med asbest i konstruktionen.

Därför påverkar EU-valet just dig

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Ett val som påverkar våra jobb, klimatet och beslut som fattas i Sveriges riksdag, kommuner och regioner. Här får du veta mer om vad valet handlar om. EU kan verka långt borta, men spelar ändå stor roll för vår vardag.

Jobbfrågan splittrar partierna i EU-valet

MP välkomnar EU-regler för pappaledighet, medan C tycker att unionen ska hålla tassarna borta från sådana regelverk. Här står jobbstriden i EU-valet. Tolkningarna om vad den sociala pelaren innebär går i sär. I november 2017 hölls det sociala toppmötet i Göteborg på statsminister Stefan Löfvens initiativ.

Så röstade politikerna i fyra viktiga EU-frågor

Vad tycker de svenska partierna i viktiga EU-frågor som arbetsvillkor och gränsvärden mot cancerframkallande ämnen? Här kan du se hur de svenska EU-parlamentarikerna har röstat. Socialt protokoll Facken i Europa kräver ett socialt protokoll i EU:s fördrag som ska garantera att fackliga och sociala rättigheter går före ekonomiska friheter.

Arbetsmiljöverket vill att åklagare utreder dödlig fallolycka

Mannen omkom efter ett högt fall på en byggarbetsplats i Stenungsund. Arbetsmiljöverket vill nu att polis och åklagare utreder arbetsplatsolyckan, skriver Sveriges Radio. Olyckan inträffade i januari, på en byggarbetsplats i Stenungsund. En man som arbetade med takläggning omkom efter att ha fallit ett tiotal meter ned i ett betonggolv.

Elolycka: Fick ström genom kroppen vid byte av knapp

En anställd vid ett företag i Kristianstad kommun fick föras till sjukhus efter att ha fått ström genom kroppen i samband med ett arbete. Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket, skriver 24 Kristianstad. Det var i mitten av april som olyckan inträffade. En anställd på ett företag i Kristianstad kommun utförde arbete på annan ort.

Luftburen inspektion – Micael synar elnätet från ovan

Det är en onsdagsförmiddag i slutet av mars. Den röda helikoptern hovrar ovanför Gävle energis elnät. I helikoptern sitter Micael Lennartsson, luftledningsbesiktningsman, tillsammans med helikopterpiloten Jonas Högberg från Kallax flyg. Det ser väldigt bra ut. Gävle energi har ett luftnät i gott skick, konstaterar Micael Lennartsson.

EU-val: Sverige har 20 av 751 platser i parlamentet

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet där 751 ledamöter sitter. Sverige har i dagsläget 20 platser. Under mandatperioden 2014-2019 har Socialdemokraterna haft fem av Sveriges 20 platser. I dag sitter där Aleksander Gabelic, Jytte Guteland, Anna Hedh, Olle Ludvigsson och Marita Ulvskog. Av dessa fem är det endast Jytte Guteland som kandiderar för omval.

Alla partier värnar svenska modellen – men röstar olika i EU

All svenska partier i Europaparlamentet har levt upp till sina vallöften från 2014 och säger sig värna den svenska modellen. Men synen på vad den svenska modellen är skiljer sig åt, konstaterar Arena idé i en ny rapport.