• Det tvärfackliga nätverket bildades i slutet av 2018 i syfte att stärka banden mellan kvinnor inom Byggnads, Fastighets och Elektrikerna som är traditionellt mansdominerade förbund. Foto: Yvonne Nygårds

2019-04-26

Det började med samtal över de fackliga gränserna i fikarummet och slutade med ett stipendium på 25 000 kronor.

Det tvärfackliga nätverket mellan Byggnads, Fastighets och Elektrikerna i Örebro/Värmland tilldelas LO: första fackligt feministiska stipendium.

– Det är superroligt att vi fick priset, från en liten idé när vi satt och drack kaffe till att vi vann, säger Anita Veines, aktiv i Elektrikerförbundets vk 16.

Anita Veines berättar att det var hon och Jenny Norbäck från Fastighets i Värmland som under förra året började grunna över hur de skulle locka fler kvinnor att åta sig fackliga uppdrag. Facken delar lokaler i Karlstad.

– Vi hade ju tjejträffar för elektrikerna, men vi är bara 12 kvinnliga elektriker i Värmland. Så då tänkte vi att vi frågar Byggnads och Målarna, för att få fler tjejer i gruppen. Fastighets har ju många tjejer, men hur ska vi få dem att våga ta ett fackligt uppdrag?

LÄS ÄVEN: LO utlyser stipendium för facklig feminism

Inbjudan gick ut och tjejerna kom. Det har varit föreläsningar om självkänsla, mående och livspusslet.

– Vi kvinnor har ju ofta ett extra jobb när vi kommer hem, vi ska ta hand om barn och hem, säger Anita Veines.

Tjejträffarna anordnas på medlemmarnas fritid, under kvällar och helger. Något som inte har minskat engagemanget.

– Vi hade en träff en fredagskväll. 25 tjejer kom och tillbringade kvällen med oss. Vi pratade dels om livspusslet, dels om det fackliga uppdraget. Vad facket gör och vad det betyder.

– När jag under det senaste mötet frågade vad de ville att vi skulle ta upp nästa gång så sa de att de ville veta mer om fackets historia och om kvinnor i facket. Det var så häftigt, för det var det som var vår plan från början, och nu känner de sig trygga nog.

Priset ska Anita Veines och hennes tvärfackliga kollegor motta ur LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldssons hand i Kalmar på 1 maj.

LÄS ÄVEN: Förbundsöverskridande samarbete för en mer jämställd bransch

Vad ska ni göra för pengarna?

– Vi har inte bestämt än, det kostar ju lite att ha de här träffarna. Men det är verkligen superroligt att vi vann.

LO:s fackligt feministiska stipendium på 50 000 kr delas mellan Seko Sjöfolk och det tvärfackliga nätverket mellan Elektrikerna, Fastighets och Byggnads i Örebro/Värmland. De båda stipendiaterna får 25 000 kronor var. De blir därmed de första att motta det årligt återkommande stipendiet.


LO:styrelsens motivering:

Det tvärfackliga nätverket bildades i slutet av 2018 i syfte att stärka banden mellan kvinnor inom Byggnads, Fastighets och Elektrikerna som är traditionellt mansdominerade förbund.

Ansökan svarar väl mot stipendiets syfte att sprida kunskap och bygga broar mellan olika LO-förbund. Genom att skapa ett nätverk mellan kvinnliga medlemmar i mansdominerade förbund och yrken vill Byggnads-Fastighets och Elektrikerna skapa gemensamma feministiska strategier för att hantera villkoren på arbeten och i privatlivet.

En styrka i projektet är ambitionen att vända sig till och organisera kvinnor med utländsk bakgrund och stärka kvinnors avtryck och påverkan i den fackliga rörelsen.”


Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Elektrikern ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester.

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.

Gemensamt kvinnonätverk: De vill vara med och påverka

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket: Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd? Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna. På träffen i verksamhetskrets 1 lärde sig kvinnorna mer om vad facket är.

”Senaste ackordet gav mer än 250 kronor”

– Jag såg möjligheten att tjäna mer pengar med ackord. Mattias Holmberg jobbar på Henningssons el i Falun. Under tolv år har han jobbat på ackord och varit ackordsansvarig på byggen. – Det är inte speciellt svårt. Nyligen tog han steget vidare och blev klubbordförande. Under flera år har det varit ett stort hål i centrala Falun.

Man avliden efter arbetsplatsolycka i Avesta

En 55-årig man har avlidit i samband med en arbetsplatsolycka i Avesta, skriver Aftonbladet. Olyckan inträffade strax efter klockan 11 på tisdagsförmiddagen i närheten av Dalahästen i Avesta. En 55-årig man skadades i samband med att varor skulle lastas av ett fordon vid en restaurang. Mannen hittades blodig i ett lastutrymme på en lastbil.

Rädsla på Hallbo: Personalen skräms till tystnad

Ett 20-tal anställda har sagt upp sig från kommunägda Hallsbergs bostadsstiftelse. Problemen började då en ny vd tillsattes. Anställda är rädda på jobbet, säger Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud för Fastighets, till Fastighetsfolket.

Brist på utbildade rulltrappstekniker

Vi befinner oss vid rulltrapporna i Orgelpipan vid centralstationen i Stockholm. Pär Abrahamsson, även Rekan kallad, och Mateuz Jaros felsöker en av rulltrapporna som stannat några gånger och behöver extra kontroll. De båda arbetar som rulltrappstekniker vid Otis i Stockholm.  Rekan Abrahamsson betonar att de är just rulltrappstekniker, inte bara elektriker.