• ElQvinnorna möttes i början på maj för att diskutera en strategi för att tjejer ska få jämställda villkor på arbetsplatserna och i facket. Samtidigt träffade de också kvinnliga nätverk från Målarna och Byggnads. Foto: Diana Oldenburg

  • Foto: Chris Smedbakken, thesegrainsofsand.com

  • Foto: Chris Smedbakken, thesegrainsofsand.com

  • Foto: Chris Smedbakken, thesegrainsofsand.com

  • Foto: Chris Smedbakken, thesegrainsofsand.com

  • Foto: Chris Smedbakken, thesegrainsofsand.com

  • Foto: Chris Smedbakken, thesegrainsofsand.com

  • Under Metoo-rörelsen i höstas skrev över 4000 kvinnor i byggbranschenunder ett upprop mot sexism och sexuella trakasserier på jobbet. Foto: Chris Smedbakken, thesegrainsofsand.com
2018-05-18

Mellan 7 och 9 maj samlades Elektrikerförbundets ElQvinnorna, Målareförbundets Mira och Byggnads Näta till en gemensam kvinnoförbundskonferens på kursgården Rönneberga, Lidingö. Där diskuterade de bland annat hur man kan göra branschen mer jämställd.

Under de tre dagarna arbetade de gemensamt eller förbundsvis med olika aktuella frågor, samt reviderade, gick igenom och uppdaterade sina respektive handlingsplaner.

När tidningen besökte konferensen på onsdagen hade medlemmarna i de tre förbunden precis delats in i olika mindre grupper, baserat på var i landet de verkade.

I grupperna diskuterades sedan bland annat vad som görs i regionerna för att få branschen och organisationen med jämställd – och vad medlemmarna mer skulle önska att det gjordes. De tre förbundens medlemmar kunde även lära och inspireras av varandra för att utveckla sin respektive verksamhet.

Det visade sig till exempel att det fanns regioner inom Byggnads som inte har något kvinnoförbund ännu – men väldigt gärna vill få igång ett.

LÄS ÄVEN: Härskartekniker och diskriminering i fokus

I vissa regioner pratades det om ett mer långvarigt och yrkesöverskridande samarbete mellan de tre kvinnoförbunden.

– Det vore jättekul om vi kunde få ihop något tillsammans, och vill jättegärna ha mer samarbete, säger exempelvis en deltagare från Elektrikerförbundet, som satt med i gruppen för Stockholm och Gotlandsområdet.

– Vi har ju alla samma problem mer eller mindre, och jobbar på samma arbetsplatser, säger en annan deltagare från Målareförbundet.

LÄS ÄVEN: Tema: Varför så få tjejer?

Bland andra Stockholm– och Gotlandsområdet (områdena har olika namn och geografisk omfattning förbunden emellan) började redan under konferensen att planera för ett fortsatt samarbete. Gemensamma träffar och Facebookgrupper diskuterades och arbetsgrupper sattes ihop.

Tanken med detta samarbete är bland annat en samverkan i att informera och värva nya medlemmar. Om en av medlemmarna möter på en kvinna i ett av de andra yrkena som ännu inte är med i facket, så ska medlemmen kunna tipsa en nätverkskompis i det aktuella facket om att komma ut och informera.

– Vi vill kunna prata över gränserna på ett annat sätt, med ett större mål. Vi är ett team nu, som kan dela erfarenheter och veta att det finns andra som kan stötta en, säger en deltagare.

LÄS ÄVEN: Över 4000 kvinnor i byggbranschen i upprop mot sexism och sexuella trakasserier

En annan, lite svårare, utmaning lyfts dock också. Metoo, trakasserier och diskriminering diskuteras. En deltagare lyfter att det ligger i allas intresse att frågorna om jämställdhet och trygghet tas på allvar.

– Det finns ju killar som också tycker att det är jättejobbigt med jargongen. Och även killar drabbas av till exempel klotter på toaletten, säger deltagaren.

Flera av deltagarna vittnar dock om hur arbetet med kvinnonätverken inte alltid tas på fullt allvar av manliga kollegor och – i vissa fall – fackliga instanser. En gemensam utmaning blir att vända den trenden, för att på sikt göra branschen mer jämställd.

– Det är jättebra att vi som är här sitter och pratar, men vi vet ju redan vad problemet är. Vi behöver ett sätt att nå ut till grabbarna – alla måste förstå. Man gör narr av Metoo och det får ingen genomslagskraft. De förstår inte vad det handlar om och vi måste nå ut till dem, säger en deltagare.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se


ELQvinnorna – Elektrikernas kvinnliga nätverk

ELQvinnorna är ett nätverk för kvinnliga elektriker. Ett nätverk som finns till för att Stötta, Stärka och Behålla.

STÖTTA kvinnor i sitt yrkesval när vardagen känns tung och motig genom att skapa nätverk och kontakter.

STÄRKA kvinnor som känner sig nedtryckta, blyga eller utnyttjade genom att träffas i olika sammanhang.

BEHÅLLA de kvinnor som finns inom elyrket genom att finnas till för varandra.

Läs mer här.


 

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Elektrikern ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester.

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.

Gemensamt kvinnonätverk: De vill vara med och påverka

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket: Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd? Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna. På träffen i verksamhetskrets 1 lärde sig kvinnorna mer om vad facket är.

”Senaste ackordet gav mer än 250 kronor”

– Jag såg möjligheten att tjäna mer pengar med ackord. Mattias Holmberg jobbar på Henningssons el i Falun. Under tolv år har han jobbat på ackord och varit ackordsansvarig på byggen. – Det är inte speciellt svårt. Nyligen tog han steget vidare och blev klubbordförande. Under flera år har det varit ett stort hål i centrala Falun.

Man avliden efter arbetsplatsolycka i Avesta

En 55-årig man har avlidit i samband med en arbetsplatsolycka i Avesta, skriver Aftonbladet. Olyckan inträffade strax efter klockan 11 på tisdagsförmiddagen i närheten av Dalahästen i Avesta. En 55-årig man skadades i samband med att varor skulle lastas av ett fordon vid en restaurang. Mannen hittades blodig i ett lastutrymme på en lastbil.

Rädsla på Hallbo: Personalen skräms till tystnad

Ett 20-tal anställda har sagt upp sig från kommunägda Hallsbergs bostadsstiftelse. Problemen började då en ny vd tillsattes. Anställda är rädda på jobbet, säger Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud för Fastighets, till Fastighetsfolket.

Brist på utbildade rulltrappstekniker

Vi befinner oss vid rulltrapporna i Orgelpipan vid centralstationen i Stockholm. Pär Abrahamsson, även Rekan kallad, och Mateuz Jaros felsöker en av rulltrapporna som stannat några gånger och behöver extra kontroll. De båda arbetar som rulltrappstekniker vid Otis i Stockholm.  Rekan Abrahamsson betonar att de är just rulltrappstekniker, inte bara elektriker.