• Emilie Feeser och Mikael Andersson Lundin. Foto: Anna Norling

  • Johannes Collén, Sollefteå, och Marcus Borking, Södertälje. Foto: Anna Norling

  • Alexander Pihl, Åtvidaberg, är yngst i klassen. Foto: Anna Norling

  • Niclas Magnusson och My Ekelund. Foto: Anna Norling

  • My Ekelund och Niclas Magnusson. Foto: Anna Norling

  • Kevin Borg, Alexander Pihl, och Mikael Andersson Lundin. Foto: Anna Norling

  • My Ekelund, Niclas Magnusson och Per-Owe, P-O, Larsson, lärare i elteknik på Företagslärling. Foto: Anna Norling

  • Alexander Pihl och Kevin Borg. Foto: Anna Norling

  • Robin Kärrheden, Stockholm. Foto: Anna Norling

  • Mikael Andersson Lundin, Tumba. Foto: Anna Norling

2019-04-15

My Ekelund och Niclas Magnusson ritar omsorgsfullt och kopplar sedan lika omsorgsfullt. Uppdraget är motorstyrning.

– Det är skitkul. Det är mer jag än vad barnskötare var, säger My Ekelund.

My Ekelund berättar att hon arbetade som barnskötare i över sex års tid innan hon i somras böt fot och valde något helt annat: elektriker.

– Jag gillar allt med yrket. Kopplingar, tänka, jobba med kroppen, folket, säger hon när Elektrikern hälsar på under en lektion i Nyköping.

LÄS ÄVEN: Framtidens avtal: Bättre pension, kortare arbetstid eller högre lön?

My och Niclas är två av nio elever på Företagslärling, en partsgemensam utbildning för vuxna som vill fortbilda sig till elektriker.

Utbildningen äger rum i INSU:s (före detta EUU) lokaler i Nyköping. Lärlingstiden gör eleverna parallellt med utbildningen på olika företag som gått med i projektet. Det företagen betalar är lärlingslön, resor och eventuellt boende för eleverna under kursveckorna. Utbildningen är på knappt två år. Den första kursen, där My och Niclas går, startade hösten 2018 och pågår fram till maj 2020.

Än så länge är Företagslärling ett tidsbegränsat projekt under fem år, men om det faller väl ut kan en fortsättning mycket väl bli aktuell.

Företagslärling har som uttalat syfte att locka fler kvinnor till branschen. Än så länge är det två kvinnor som går installationsinriktningen.

My Ekelund berättar att hon hittade utbildningen via en annons på nätet.

– Det stod något i stil med: ”Är du noggrann och gillar pilliga saker?”. Jag förstod inte riktigt vad det var. Inte förrän jag satt i anställningsintervju hos företaget.

My betonar att hon nu har hamnat helt rätt.

Den andra kvinnan i klassen är Emilie Feeser.

– Jag är här för att testa något nytt och arbeta praktiskt, jag har jobbat som receptionist innan, berättar hon.

LÄS ÄVEN: Anna Norling: ”Ducka inte – debatten handlar faktiskt om er”

Vad har du fått för reaktioner om att du bytt bransch?

– Både ock. Många är förvånade, jag har liksom aldrig hållit i en skruvmejsel innan.

Förkunskaperna i klassen är varierande. Från My och Emelie som inte har någon tidigare erfarenhet av elektrikeryrket, till Robin Kärrheden som sedan ett år tillbaka redan arbetar på en mindre elfirma på Lidingö.

– Jag var lite vilse i livet. Pluggade till civilingenjör, men hoppade av. Jag hittade företaget via bekanta och fick haka på så att jag kunde få se vad elektriker innebär. Sedan dess har det rullat på. Jag gillar att jobba med händerna, och att vara elektriker är att ha en fot i det praktiska och en fot i det teoretiska, men när jag gick på gymnasiet fanns inte elektriker ens på världskartan.

En annan som är van i yrket är Marcus Borking, han arbetar i sin pappas elfirma.

– Vi går inhyrda hos ett större företag där vi har uppdrag hos större industrier som Scania, men även Gröna Lund, berättar han.

– Med den här utbildningen kommer jag att kunna arbeta själv och göra riktiga eljobb. De enda jobb jag har fått göra själv tidigare är sådant som att sätta stege och så. Nu får jag vara med i själva eljobben.

LÄS ÄVEN: Debatt: ”Las måste vara en lag värd namnet”

Det är fler än Marcus i klassen som arbetar i den egna pappans elföretag. Mikael Andersson Lundin är en annan. Han berättar att han har arbetat inom bygg sedan han var 16 år. I dag är han 28, och vill kunna jobba som elektriker i familjeföretaget.

– Jag har jobbat med larm innan, så jag har lite grundkunskaper. Det är en jävligt bra utbildning och P-O är skitgrym.

P-O är Per-Owe Larsson, lärare i elteknik på Företagslärling. Han har arbetat som ellärare i många år, men lämnar inte elyrket. Senast i somras arbetade han några veckor som elektriker.

– För att hänga med i utvecklingen, och för att det är roligt, säger han.

Han tycker att klassen är lagom stor som den är nu, med nio elever. Hade den varit större hade det varit svårt att hinna med att stötta alla. Nu strösslar han komplimanger över sina elever.

– De är duktiga och lär sig snabbt, säger han.

Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Strejkrätten begränsas – beslut klubbat i riksdagen

Förslaget om begränsningar av strejkrätten har klubbats av riksdagen. Den nya lagen börjar gälla den 1 augusti. Då blir det svårare att ta till strejkvapnet mot arbetsgivare som redan har kollektivavtal. Den utdragna konflikten i Göteborgs hamn, där Hamnarbetarförbundet strejkade för att få till ett kollektivavtal, har nu fått effekter på lagstiftningen.

Målarna lämnar ytterligare stämning om restid

Målareförbundet har lämnat in ytterligare en stämning till Arbetsdomstolen gällande en målare som de hävdar har rätt till betald arbetstid till och från kunden där arbetet utförts. De hänvisar till EU-rättens dom men också kollektivavtalet för målare.

Juristförsäkringen även för utflugna barn

Från och med i höst kommer det att finnas möjlighet för Elektrikerförbundets medlemmar att teckna förbundets juristförsäkring även för barn som flyttat hemifrån.   I dag gäller försäkringen för hemmaboende barn och ingår i medlemsavgiften.

Farligt kvartsdamm sprids vid Förbifarten-bygget

Flera inspektioner av Förbifart Stockholm under våren visar stora brister i hanteringen av kvarts. I slutet av maj såg Arbetsmiljöverkets inspektörer hur en stor kaskad av damm spreds på byggarbetsplatsen vid trafikplats Akalla. I ett inspektionsmeddelande noterar inspektörerna en borrigg utan skydd mot damm.

Brandfarliga batterier – så laddar du säkert

Brukar du ladda dina elprylar när du sover? Då lever du farligt batterierna kan nämligen börja brinna. Här förklarar Elsäkerhetsverkets expert hur du laddar säkert. Mobiltelefoner, elcyklar, hoverboards och flera andra vanliga elprylar drivs av litiumjonbatterier. Dessa är de batterier på marknaden som är bäst på att lagra energi, men de kommer även med en otäck baksida.

Stanley Security får betala skadestånd för lönekrångel

Ärendet om det krånglande lönesystemet på Stanley Security har äntligen fått en lösning. Företaget och facket har förlikats. Elektrikerförbundets medlemmar som omfattas av förhandlingarna får 7 500 kronor per person i skadestånd. Det var i maj 2017 som Stanley Security införde ett nytt lönesystem. Det mesta som kunde gå fel gick fel.

Checklista: Så grillar du elsäkert i sommar

Sommar, sol och grill på altanen. Men har du koll på hur du grillar elsäkert i sommar? Här hittar du Elsäkerhetsverkets tips! Solen skiner och grillvädret hägrar. Precis som förra året är dock vädret på många håll så torrt att det redan råder eldningsförbud i flera kommuner. Räddningen kan vara elgrillen, men då finns det fortfarande några saker att tänka på.

Sawyer: En ny robotkompis på jobbet?

 NY TEKNIK Nästa generation robotar utvecklas nu i hög fart för en allt bredare marknad. Kanske har du snart en mekanisk lärling med dig på bygget. Nästa generation av kollaborativa robotar är på ingång. Sawyer kallas den koreanska maskinen som är lätt att programmera och som löser en del problem själv med hjälp av flera par kameraögon.  Foto: Jan-Erik Johansson.
En fot i röd sko sparkar mot en fotboll på en gräsplan.

Så länge måste du jobba för att tjäna som Zlatan

En städare får jobba i 245 år för att tjäna lika mycket som Zlatan gör på ett år. För en lokförare räcker det med 156 år. Världens bäst betalda kvinnliga spelare behöver dock bara spela i 16 år för att nå Zlatans lön. Runt 7,2 miljoner dollar, eller 68 miljoner kronor, om året tjänar den svenska anfallsstjärnan Zlatan Ibrahimovic på att spela fotboll i Los Angeles Galaxy.

Få koll: Är loppisfyndet elsäkert?

Har du koll på att ditt roliga loppisfynd kan vara direkt livsfarlig? Här är Elsäkerhetsverkets tips för hur du gör secondhand-fynden trygga att använda. ”Vilket fynd!”, kanske du tänker när du plockar upp den coola CD-spelaren eller den batteridrivna speldosan  från hyllan och vrider den mellan händerna.

Nu är de nya föreskrifterna klara

NY TEKNIK Den nya standarden för lamputtag och dito stickproppar infördes 1 april i EU och Sverige. Nu kommer föreskrifterna som anpassats för den standarden. De nya föreskrifterna (ELSÄK-FS 2019:1) trädde i kraft 1 maj men publicerades 8 april på Elsäkerhetsverkets hemsida.

Förare omkom när grävmaskin föll över stup

En man i 45-årsåldern miste sitt liv i förra veckan när han utförde arbete med en grävmaskin. Fordonet föll över en kant och rasade mellan 15 och 20 meter. Det var i måndags förra veckan, den 3 juni, som en man avled när en arbetsplatsolycka inträffade i Långaryd i Hylte kommun i Halland.

Kraftig höjning av maxstraff för arbetsmiljöbrott på företag

Från 10 till 500 miljoner. Så mycket ska maxbeloppet höjas för de företagsböter som bland annat delas ut vid arbetsmiljöbrott. Det måste kosta om man slarvar på företaget, till exempel med arbetsmiljön.

6F: Vi vill skrota industriavtalet

Slopa industriavtalet och inför en ny modell med kraftiga låglönesatsningar som gynnar kvinnorna. Det föreslår nu Elektrikerförbundet och de övriga förbunden i 6F. Den svenska lönebildningsmodellen där industrin går först och sluter avtal har stora brister. Det menar Fastighets och övriga förbund i 6F.

Yngre elektriker drabbas oftare av elolyckor

Under 2018 anmäldes sammanlagt 791 elolyckor och tillbud till Elsäkerhetsverket. Precis som tidigare år är unga elektriker mellan 21-30 år överrepresenterade i statistiken. Enligt Elsäkerhetsverkets senaste årsrapport anmäldes 456 elolyckor och 335 tillbud till myndigheten under förra året. Den vanligaste olyckstypen är strömgenomgång.