• Emilie Feeser och Mikael Andersson Lundin. Foto: Anna Norling

  • Johannes Collén, Sollefteå, och Marcus Borking, Södertälje. Foto: Anna Norling

  • Alexander Pihl, Åtvidaberg, är yngst i klassen. Foto: Anna Norling

  • Niclas Magnusson och My Ekelund. Foto: Anna Norling

  • My Ekelund och Niclas Magnusson. Foto: Anna Norling

  • Kevin Borg, Alexander Pihl, och Mikael Andersson Lundin. Foto: Anna Norling

  • My Ekelund, Niclas Magnusson och Per-Owe, P-O, Larsson, lärare i elteknik på Företagslärling. Foto: Anna Norling

  • Alexander Pihl och Kevin Borg. Foto: Anna Norling

  • Robin Kärrheden, Stockholm. Foto: Anna Norling

  • Mikael Andersson Lundin, Tumba. Foto: Anna Norling

2019-04-15

My Ekelund och Niclas Magnusson ritar omsorgsfullt och kopplar sedan lika omsorgsfullt. Uppdraget är motorstyrning.

– Det är skitkul. Det är mer jag än vad barnskötare var, säger My Ekelund.

My Ekelund berättar att hon arbetade som barnskötare i över sex års tid innan hon i somras böt fot och valde något helt annat: elektriker.

– Jag gillar allt med yrket. Kopplingar, tänka, jobba med kroppen, folket, säger hon när Elektrikern hälsar på under en lektion i Nyköping.

LÄS ÄVEN: Framtidens avtal: Bättre pension, kortare arbetstid eller högre lön?

My och Niclas är två av nio elever på Företagslärling, en partsgemensam utbildning för vuxna som vill fortbilda sig till elektriker.

Utbildningen äger rum i INSU:s (före detta EUU) lokaler i Nyköping. Lärlingstiden gör eleverna parallellt med utbildningen på olika företag som gått med i projektet. Det företagen betalar är lärlingslön, resor och eventuellt boende för eleverna under kursveckorna. Utbildningen är på knappt två år. Den första kursen, där My och Niclas går, startade hösten 2018 och pågår fram till maj 2020.

Än så länge är Företagslärling ett tidsbegränsat projekt under fem år, men om det faller väl ut kan en fortsättning mycket väl bli aktuell.

Företagslärling har som uttalat syfte att locka fler kvinnor till branschen. Än så länge är det två kvinnor som går installationsinriktningen.

My Ekelund berättar att hon hittade utbildningen via en annons på nätet.

– Det stod något i stil med: ”Är du noggrann och gillar pilliga saker?”. Jag förstod inte riktigt vad det var. Inte förrän jag satt i anställningsintervju hos företaget.

My betonar att hon nu har hamnat helt rätt.

Den andra kvinnan i klassen är Emilie Feeser.

– Jag är här för att testa något nytt och arbeta praktiskt, jag har jobbat som receptionist innan, berättar hon.

LÄS ÄVEN: Anna Norling: ”Ducka inte – debatten handlar faktiskt om er”

Vad har du fått för reaktioner om att du bytt bransch?

– Både ock. Många är förvånade, jag har liksom aldrig hållit i en skruvmejsel innan.

Förkunskaperna i klassen är varierande. Från My och Emelie som inte har någon tidigare erfarenhet av elektrikeryrket, till Robin Kärrheden som sedan ett år tillbaka redan arbetar på en mindre elfirma på Lidingö.

– Jag var lite vilse i livet. Pluggade till civilingenjör, men hoppade av. Jag hittade företaget via bekanta och fick haka på så att jag kunde få se vad elektriker innebär. Sedan dess har det rullat på. Jag gillar att jobba med händerna, och att vara elektriker är att ha en fot i det praktiska och en fot i det teoretiska, men när jag gick på gymnasiet fanns inte elektriker ens på världskartan.

En annan som är van i yrket är Marcus Borking, han arbetar i sin pappas elfirma.

– Vi går inhyrda hos ett större företag där vi har uppdrag hos större industrier som Scania, men även Gröna Lund, berättar han.

– Med den här utbildningen kommer jag att kunna arbeta själv och göra riktiga eljobb. De enda jobb jag har fått göra själv tidigare är sådant som att sätta stege och så. Nu får jag vara med i själva eljobben.

LÄS ÄVEN: Debatt: ”Las måste vara en lag värd namnet”

Det är fler än Marcus i klassen som arbetar i den egna pappans elföretag. Mikael Andersson Lundin är en annan. Han berättar att han har arbetat inom bygg sedan han var 16 år. I dag är han 28, och vill kunna jobba som elektriker i familjeföretaget.

– Jag har jobbat med larm innan, så jag har lite grundkunskaper. Det är en jävligt bra utbildning och P-O är skitgrym.

P-O är Per-Owe Larsson, lärare i elteknik på Företagslärling. Han har arbetat som ellärare i många år, men lämnar inte elyrket. Senast i somras arbetade han några veckor som elektriker.

– För att hänga med i utvecklingen, och för att det är roligt, säger han.

Han tycker att klassen är lagom stor som den är nu, med nio elever. Hade den varit större hade det varit svårt att hinna med att stötta alla. Nu strösslar han komplimanger över sina elever.

– De är duktiga och lär sig snabbt, säger han.

Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Sveriges effektreserv: När Karlshamnsverket behövs får inget gå fel

Under årets driftsäsong var Karlshamnsverket i produktion under mindre än ett dygn. Det var den 24 januari i år. Resten av tiden arbetar de anställda på verket med att säkerställa att utrustning är i bästa möjliga skick. När verket väl behövs får inget gå fel.

Regeringen säger ja till ändrad strejkrätt

Regeringen godkände i dag lagförslaget om ändrad strejkrätt. Nu återstår bara ett riksdagsbeslut innan förändringarna träder i kraft i sommar. Det var på ett regeringssammanträde i dag, torsdag, som beslutet formellt fattades, skriver Arbetet. Förslaget om ändrad strejkrätt ska läggas fram för riksdagen.

Nya rekryterna laddade inför ombudsmannajobbet

Fyra nya ombudsmän har anställts i Elektrikerförbundet. Per Ola Nilsson, Magnus Kindmark, Jens Hansson och Tomas Hovberg gick alla vid skrivandets stund LO:s aspirantutbildning på Runö kursgård utanför Stockholm. Vi blir inte anställda för att vi kan alla lagar och paragrafer, utan det är för att vi passar i rollen som ombudsman.

Allt fler olyckor i energibranschen

Antalet olyckor i el- och energibranschen ökar. Enligt Elsäkerhetsverket har antalet olyckor som inte leder till sjukskrivning fyrdubblats på 15 år. Även inrapporteringen till Afa försäkring går uppåt. Nu ökar kraven på förebyggande arbetsmiljöarbete. Afa-försäkring har ett rapporteringssystem, ENIA, som allt fler företag ansluter sig till.

Fråga experterna: Sitta i orubbat bo?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

PO Bergström: ”Vad kostar egentligen en flygbiljett?”

KRÖNIKA ”För att vara en bra ledare så måste man också klara av att reflektera över det man gör ur moralisk synpunkt”, skriver PO Bergström.

Här talar facktopparna på första maj 2019

Snart dags för första maj-firandet 2019. Många av LO-fackens ordföranden kommer att tala runt om i landet tillsammans med socialdemokratiska toppolitiker. Får du besök på din ort? Arbetet har sammanställt en lista.

I gula västar krävde de ansvar för döda arbetare

Life before profit! Det var budskapet när unga fackliga representanter från Europeiska bygg- och träfacken höll en manifestation på Sergels torg. Den gångna helgen samlades fackliga reprentanter i den europeiska ungdomskommittén för Builders and woodworkers international (BWI) på Rönneberga Lidingö.

Nytt pris: Dags att utse årets Ledstjärna!

Finns det någon på din arbetsplats som som visar vägen eller gör verklig skillnad? Då kan du nominera hen till Folksam LO Pensions nyinstiftade hållbarhetspris Ledstjärnan. Priset Ledstjärnan ska gå till någon som gjort verklig skillnad inom hållbarhet, jämställdhet, jämlikhet eller schyssta villkor i arbetslivet. Det kommer att delas ut vartannat år, med start till hösten.

Nya brister på olycksdrabbat byggföretag

Flera fallolyckor har tidigare skett på Nåiden bygg AB:s arbetsplatser. Vid den senaste inspektionen som Arbetsmiljöverket gjorde på bygget av Kuststad i Luleå upptäcktes nya brister. Arbetsmiljöverket kräver att Nåiden bygg åtgärdar fallrisker, en felaktigt monterad ställning, ett för stort avstånd mellan ställningens arbetsplan och vägg samt dammspridning vid sågning.

Reinfeldt om att jobba till 75: ”En bra början”

Vi måste ändra vår mentala inställning och syn på vem som är äldre om vi ska arbeta till 75. Det menar förre statsministern Fredrik Reinfeldt. Jobba tills du är 75 år gammal och gör minst ett karriärbyte innan pensionen.

Regeringen sparar på äldreomsorgen

Det blir besparingar på minst fyra miljarder kronor i regeringens vårändringsbudget, rapporterar Dagens Industri. Minst 310 miljoner av dem är pengar till äldreomsorgen. Uppgifterna bekräftas av regeringskansliet. På onsdag, den 10 april, kommer regeringens vårändringsbudget.

Hylla din arbetsmiljöhjälte!

Den partsgemensamma arbetsmiljöorganisationen Prevent delar varje år ut ett arbetsmiljöstipendium. Nu är det hög tid att nominera kandidater till 2019 års stipendium. Nomineras kan såväl chefer som anställda som arbetar på privata företag, och som aktivt arbetar för att utveckla och förbättra arbetsmiljön.

Framtidens avtal: Bättre pension, kortare arbetstid eller högre lön?

Kortare arbetstid för äldre. En bra pension. Satsa på att få fler medlemmar. Löneökningar. Hur ska Elektrikerförbundet tänka, när de lägger upp en strategi för avtalsförhandlingar de närmaste 10-20 åren? Frågorna ventilerades när Elektrikernas förhandlingschef Urban Pettersson mötte medlemmar på TST-gruppen och Bravida i Gävleborg och Dalarna.

Nya regler för skyddsombud oroar LO

Förenklingar av arbetsmiljöregler om hur arbetsplatser utformas riskerar att undergräva skyddsombud i LO-facken. Det menar Carola Löfstrand, arbetsmiljöutredare på LO, som tror att arbetsgivare kommer kunna ducka undan ansvar för arbetsmiljön.