• Bild: Pixabay

2019-04-02

DEBATT

”Där är det mycket viktigt att ha en skyddslagstiftning som är värd namnet, och som inte urholkas av AD och en del politiker”, skriver Christian Kutzner.

Efter att ha jobbat i närmare 30 år som ombudsman i Hotell och restaurangfacket, även om jag sedan 2016 varit pensionär, har jag en hel del erfarenhet av tillämpandet av LAS.

Man kan ju inte låta bli och följa den, tyvärr negativa, utvecklingen och övertoner av en del arbetsgivarparter.

Under mina år upplevde jag i början inte några problem med tillämpandet av till exempel turordningsreglerna.
Sist anställd först ut. Undantag för kvalifikation för de som hade yrkesutbildning som till exempel kock.

De flesta var tillsvidareanställda. Sedan kom 1990-talskrisen. Många blev uppsagda och arbetslösheten fördubblades. Kockar blev relativt snabbt återanställda, men med fler arbetsuppgifter.

Men i den vevan ökade visstidsanställningarna, många blev anställda vid behov och dag för dag. Det ledde till en kraftigt ökad osäkerhet för de anställda där vi i facket fick begränsade möjligheter att hjälpa medlemmarna.

LÄS ÄVEN: I städerna sätts reglerna för turordning ur spel – helt lagligt

Sedan drev de borgerliga, med hjälp av Miljöpartiet, igenom undantag från turordningsreglerna för anställda i små företag. Då begärde arbetsgivarna först undantag av turordning och dessutom undantag på grund av kvalifikation.

Där blev vi snabbt oense, eftersom det oftast handlade om att säga upp föräldralediga, sjukskriva eller personer man inte gillade. Där var de lättare att hålla fast vid turordningen förutom ren arbetsbrist.

Under mina närmast 30 år som ombudsman har bara en handfull ärenden gått till central förhandling gällande turordning.

Den nyaste AD-domen som gav arbetsgivaren rätt att hyvla arbetstiden är en katastrof. Under mina år hände det att arbetsgivaren ville minska arbetstiden för en anställd men det föregicks ALLTID av förhandling och uppsägning av arbetsbrist och samtidigt erbjudande efter uppsägningstiden med de lägre antal arbetstimmarna.

Jag tror dessutom att ett rent yrkesförbund som Elektrikerna med en homogen yrkesgrupp har lättare att hantera frågorna än förbund med anställda som till exempel Hotell- och restaurangbranschen och Handels, där allt för få har en branschinriktad yrkesutbildning.

Där är det mycket viktigt att ha en skyddslagstiftning som är värd namnet, och som inte urholkas av AD och en del politiker.

LÄS ÄVEN: Arbetsgivarna om LAS: ”Behövs ett yttre hot”

Vad skulle jag vilja förändra är: 

• Alla anställda som inte har erhållit anställningsbevis vid arbetets början är tillsvidareanställd på heltid.

• Ta bort generella undantag från turordning för små arbetsplatser. Antal småarbetsplatser ökar och allt fler omfattas av undantaget

• Om inte det går, ge möjlighet för överprövning i domstol av undantag i turordningen

• Hyvling skall inte kunna ske utan att de bevisat finns arbetsbrist

• Inför i lag att arbetsgivaren behöver bevisa arbetsbrist, såsom sker i en del andra änder.

Tack för ordet!

Christian Kutzner, Kock

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Elektrikerns kulturtips #4: Skandaler och hemligheter

Podden: Snedtänkt med Kalle Lind, Om politiska affärer. Det här är underbart nördigt för den som gillar 1900-talshistoria och politiska skandaler. I två långa avsnitt listar programledaren Kalle Lind och statsvetaren Nils Gustafsson sina tio bästa svenska politiska skandaler.

Anton Levein: ”Vem äger marken?”

KRÖNIKA ”Finns det någon fråga, utöver de fackliga frågorna, som jag skulle vilja väcka i Europa så är det den om en europeisk allemansrätt”, skriver Anton Levein. Allemansrätten är en nordisk frihet. Den är bra för folkhälsan och tillgängliggör en enkel semester för den som vill upptäcka miljön utanför städerna.

Johnny Ekdahl: ”Reformisterna – ett hopp för S”

DEBATT ”Jag är övertygad om att Reformisterna är en av de nycklar som kan öka vår påverkan för våra fackliga frågor”, skriver Johnny Ekdahl. På El-Sossens årsmöte så beslutades det enhälligt att vi skulle donera 5 000 kr till S-föreningen Reformisterna, med nedanstående förklaring om varför.

Anna Norling: ”Alla måste förstå vikten av att vara med i facket”

KRÖNIKA ”Det borde inte heller vara så att anställda väntar med att gå med i facket till dess att något väl har hänt. För då är det ofta försent”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling. Vi fick gå på dan. Och när den 25:e kom så kom inga pengar, och ägaren svarade inte i telefon. Jag pratar med en av Elektrikerförbundets medlemmar i Västsverige.

”Ensam är sällan stark – och det är inte så kul heller”

KRÖNIKA ”Elektriker, snickare, rörmokare och målare har alltid fått samarbeta och samsas om de ytor som finns på ett bygge. Detta ger bra tålamodsträning speciellt om vissa yrkesgrupper eller individer anser att de har företräde framför alla andra”, skriver Per Lawén. Deadlineklockan tickar oroväckande fort. Folk knuffas och trängs överallt för att komma fram.

”Totalt misslyckat försök att göra Almedalen sexigare”

RECENSION ”Det här verkar ha ambitionen att vara House of Cards-smart. Men svensk politik är snarare Benny Hill. Och Almedalen är ett kollo för vår politiska elit”, skriver Arbetets kulturredaktör Johannes Klenell (som sett tv-serien Den inre cirkeln, baserad på Moderaternas gamle strategs bok I maktens öga).

”Ett elektrifierat Sverige behöver fler kvinnor i el-branschen”

DEBATT ”Låt jämställdhet bli en av de viktigaste frågorna för företagen att jobba med de närmaste åren”, skriver debattörerna.  Sverige står inför en gigantisk omställning med en elektrifiering av stora delar av samhället. Men redan idag saknas uppemot 10 000 elektriker. Branschen är en av de mest ojämställda med bara 2 procent kvinnor.

”Reformisterna står för ett välkommet uppvaknande”

KRÖNIKA ”Det är synd att Reformisterna ses som konkurrenter mot Vänsterpartiet istället för den möjliga vänsterreformistiska allians som kan växa fram ur det som nu sker”, skriver Ingemar E L Göransson. För sju år sedan satt jag på en pub i Soho, London med en pint och vänsterns dagstidning The Morning Star uppslagen framför mig på bordet.

Fredrik B Sjödin: ”Infantil vinkling av en viktig debatt”

DEBATT ”I debatten förs just nu fram en uppfattning att nätföretagen, alltså de företag som äger elnäten, inte har koll på nuläget och framtiden. Det är en felaktig uppfattning”, skriver Fredrik B Sjödin, teknisk expert på Installatörsföretagen.

Johannes Klenell: ”Är samtalsaktivism den nya skrikdebatten?”

KULTURKRÖNIKA ”Det att den ena parten febrilt vill mötas samtidigt som den andra parten stannar i sin extrema hållning. Det gör att den som har ambitionen att mötas sakta men säkert tappar kompassen i sin resa mot vad den tror är halva vägen”, skriver Johannes Klenell.

Jonas Wallin: ”Det vi byggt har börjat krackelera”

LEDARE ”Socialdemokraterna får en kraftig hemläxa! Alla ska med, alla ska delta och det är det samhälle som gör medlemmarna tryggare och lyckligare som ska vara den framtida visionen”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. I en undersökning som presenterades nyligen återfinns Sverige på sjunde plats över världens lyckligaste människor.

Per Eklund: ”Viktigt att lyssna på medlemmarna”

KRÖNIKA ”Att medlemmar får möjlighet till information och möjlighet att uttrycka sin åsikt är oerhört viktigt oavsett vilket fackförbund det gäller. Ännu viktigare är att ansvariga lyssnar på de enskildas synpunkter”, skriver Elektrikerns tidigare redaktör Per Eklund.

Anna Norling: ”Ducka inte – debatten handlar faktiskt om er”

KRÖNIKA ”De som hånar feminism och genusvetenskap ena dagen, har ingen trovärdighet när de andra dagen rasar mot enskilda mäns misshandel av kvinnor. Det är en föråldrad attityd som borde ha grävts ned för länge, länge sedan”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 6

KULTUR Del 6 Pennalism Här är den sjätte delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Johannes Klenell: ”Därför förespråkar den ekonomiska eliten brexit”

KULTURKRÖNIKA ”Brexit handlar alltså inte enbart om ett folkligt missnöje mot en överstatlig elit. Den ekonomiska eliten kan också ha en hel del att vinna på att vara brexitförespråkare”, skriver Johannes Klenell. Så här i brexittider har fokus i svensk debatt främst legat i förklaringsmodeller som handlat om de besvikna väljarnas protest mot EU:s överstatlighet.