• Bild: Pixabay

2019-04-02

DEBATT

”Där är det mycket viktigt att ha en skyddslagstiftning som är värd namnet, och som inte urholkas av AD och en del politiker”, skriver Christian Kutzner.

Efter att ha jobbat i närmare 30 år som ombudsman i Hotell och restaurangfacket, även om jag sedan 2016 varit pensionär, har jag en hel del erfarenhet av tillämpandet av LAS.

Man kan ju inte låta bli och följa den, tyvärr negativa, utvecklingen och övertoner av en del arbetsgivarparter.

Under mina år upplevde jag i början inte några problem med tillämpandet av till exempel turordningsreglerna.
Sist anställd först ut. Undantag för kvalifikation för de som hade yrkesutbildning som till exempel kock.

De flesta var tillsvidareanställda. Sedan kom 1990-talskrisen. Många blev uppsagda och arbetslösheten fördubblades. Kockar blev relativt snabbt återanställda, men med fler arbetsuppgifter.

Men i den vevan ökade visstidsanställningarna, många blev anställda vid behov och dag för dag. Det ledde till en kraftigt ökad osäkerhet för de anställda där vi i facket fick begränsade möjligheter att hjälpa medlemmarna.

LÄS ÄVEN: I städerna sätts reglerna för turordning ur spel – helt lagligt

Sedan drev de borgerliga, med hjälp av Miljöpartiet, igenom undantag från turordningsreglerna för anställda i små företag. Då begärde arbetsgivarna först undantag av turordning och dessutom undantag på grund av kvalifikation.

Där blev vi snabbt oense, eftersom det oftast handlade om att säga upp föräldralediga, sjukskriva eller personer man inte gillade. Där var de lättare att hålla fast vid turordningen förutom ren arbetsbrist.

Under mina närmast 30 år som ombudsman har bara en handfull ärenden gått till central förhandling gällande turordning.

Den nyaste AD-domen som gav arbetsgivaren rätt att hyvla arbetstiden är en katastrof. Under mina år hände det att arbetsgivaren ville minska arbetstiden för en anställd men det föregicks ALLTID av förhandling och uppsägning av arbetsbrist och samtidigt erbjudande efter uppsägningstiden med de lägre antal arbetstimmarna.

Jag tror dessutom att ett rent yrkesförbund som Elektrikerna med en homogen yrkesgrupp har lättare att hantera frågorna än förbund med anställda som till exempel Hotell- och restaurangbranschen och Handels, där allt för få har en branschinriktad yrkesutbildning.

Där är det mycket viktigt att ha en skyddslagstiftning som är värd namnet, och som inte urholkas av AD och en del politiker.

LÄS ÄVEN: Arbetsgivarna om LAS: ”Behövs ett yttre hot”

Vad skulle jag vilja förändra är: 

• Alla anställda som inte har erhållit anställningsbevis vid arbetets början är tillsvidareanställd på heltid.

• Ta bort generella undantag från turordning för små arbetsplatser. Antal småarbetsplatser ökar och allt fler omfattas av undantaget

• Om inte det går, ge möjlighet för överprövning i domstol av undantag i turordningen

• Hyvling skall inte kunna ske utan att de bevisat finns arbetsbrist

• Inför i lag att arbetsgivaren behöver bevisa arbetsbrist, såsom sker i en del andra änder.

Tack för ordet!

Christian Kutzner, Kock

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Johannes Klenell: ”Är samtalsaktivism den nya skrikdebatten?”

KULTURKRÖNIKA ”Det att den ena parten febrilt vill mötas samtidigt som den andra parten stannar i sin extrema hållning. Det gör att den som har ambitionen att mötas sakta men säkert tappar kompassen i sin resa mot vad den tror är halva vägen”, skriver Johannes Klenell.

Jonas Wallin: ”Det vi byggt har börjat krackelera”

LEDARE ”Socialdemokraterna får en kraftig hemläxa! Alla ska med, alla ska delta och det är det samhälle som gör medlemmarna tryggare och lyckligare som ska vara den framtida visionen”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. I en undersökning som presenterades nyligen återfinns Sverige på sjunde plats över världens lyckligaste människor.

Per Eklund: ”Viktigt att lyssna på medlemmarna”

KRÖNIKA ”Att medlemmar får möjlighet till information och möjlighet att uttrycka sin åsikt är oerhört viktigt oavsett vilket fackförbund det gäller. Ännu viktigare är att ansvariga lyssnar på de enskildas synpunkter”, skriver Elektrikerns tidigare redaktör Per Eklund.

Anna Norling: ”Ducka inte – debatten handlar faktiskt om er”

KRÖNIKA ”De som hånar feminism och genusvetenskap ena dagen, har ingen trovärdighet när de andra dagen rasar mot enskilda mäns misshandel av kvinnor. Det är en föråldrad attityd som borde ha grävts ned för länge, länge sedan”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 6

KULTUR Del 6 Pennalism Här är den sjätte delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Johannes Klenell: ”Därför förespråkar den ekonomiska eliten brexit”

KULTURKRÖNIKA ”Brexit handlar alltså inte enbart om ett folkligt missnöje mot en överstatlig elit. Den ekonomiska eliten kan också ha en hel del att vinna på att vara brexitförespråkare”, skriver Johannes Klenell. Så här i brexittider har fokus i svensk debatt främst legat i förklaringsmodeller som handlat om de besvikna väljarnas protest mot EU:s överstatlighet.

Jonas Eriksson: ”Fackföreningsrörelsen – folkrörelse eller försäkringsbolag?”

DEBATT ”Fackföreningar uppfattas idag mer som försäkringsbolag än demokratiska organisationer som driver sina medlemmars frågor”, skriver Elektrikerförbundets centrals ungdomsansvarige Jonas Eriksson. Sverige har mycket att vara stolta över. I år, 2019, firar vi att det var 100 år sedan vi tog ett av de första stegen till att bli ett demokratiskt styrt land.

”AGNES” AV DYLAN FÄREMARK – DEL 5

KULTUR Del 5 Joseph Brodsky Här är den femte delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Sofie Eriksson: ”Mannen framför mig vågar inte skaffa barn”

KRÖNIKA ”Föreställ dig känslan. Att hela din närvaro ifrågasätts dagligen. Att arbeta hårt med kroppen och ändå ses som en belastning. Att inte våga skaffa barn för att du är så orolig att en liten och skör människa skulle behandlas lika vidrigt som du själv”, skriver Sofie Eriksson. Nej, jag vågar inte skaffa barn. Inte så som det ser ut nu.

”Människor med fysiskt tunga arbeten ska inte bli förlorare”

LEDARE ”Innan pensionsåldern höjs borde man ha säkrat så att arbetsmiljön är så bra att man kan arbeta längre än idag. Det kanske vore på sin plats att sänka den dagliga arbetstiden, korta arbetsveckan eller förlänga semestern”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. Nuvarande pensionssystem infördes 1999. Det föregicks av ett stort remissarbete.

Kurt Junesjö: ”Jag hoppas LO-förbunden tar sitt förnuft till fånga”

REPLIK ”När Erland Olauson säger att rättsläget är oförändrat talar han tyvärr mot bättre vetande”, skriver Kurt Junesjö. Erland Olausons bemötande av mina åsikter om förslaget till inskränkningar i strejkrätten är anmärkningsvärt. För han bemöter mig bara med ett enda argument, en dom som kom redan 1989, Britanniadomen.

Josefine Larsson: ”Vart har respekten tagit vägen?”

KRÖNIKA ”Hade jag inte velat bli smutsig under mina naglar hade jag ju valt ett annat yrke. Och så vitt jag vet så finns det faktiskt män som inte vill få smuts under sina naglar också. Men skulle en man någonsin få den frågan? Jag tror inte det”, skriver Josefine Larsson. För snart nio år sedan valde jag att bli elektriker.

Johannes Klenell: ”Personligen avskyr jag cynismen”

KRÖNIKA ”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något sa parollen under flyktingkrisen. Ändå sitter man där, med sitt morgonkaffe och känner sig otillräcklig inför att världen går under”, skriver Johannes Klenell. Jag är i grunden optimist. Det är inte en lätt grundinställning att ha i dag. Världen krymper. Vi dränks i bilder av plågade människor.

DEBATT: ”Avreglerad elmarknad – Det har inte blivit bättre”

DEBATT ”Istället för utveckling av tillverkning och anläggningar blev det utsugning, övervinster, oligopol, monopol och dåliga affärer med sämre standard på anläggningar som resultat”, skriver debattörerna.
Felix Finnveden, personlig assistent och förtroendevald i Kommunal

Felix Finnveden: ”Styrkan sitter i gräsrötterna”

KRÖNIKA ”Vilket parti eller tankesmedja som helst kan dribbla med siffror och statistik, men inom fackförbunden och i LO organiserar vi 1,5 miljoner människor som riskerar sämre liv om högern får igenom sina förslag”, skriver Felix Finnveden.