• Foto: Pixabay (Bilden har inget samband med texten)

  • Filip Bjurström, divisionschef Stockholm, Bravida. Foto: Bravida

  • Patrik Ericsson, ombudsman region Mitt, Elektrikerförbundet. Foto: Privat

2018-06-19

Bravida har beslutat att lägga ned sitt kontor i Danderyd med 64 anställda montörer. Samtidigt ska man öppna ett nytt kontor i Sollentuna, åtta kilometer därifrån. Men företaget omplacerar inte enligt turordningsreglerna.
– Rent krasst har de följt lagen, men moraliskt är det helt förkastligt, det är vår uppfattning, säger Patrik Ericsson, ombudsman vid Region Mitt.

Det var för några veckor sedan som företaget begärde förhandling om driftsinskränkning, företaget ville lägga ned kontoret i Danderyd. Anledningen som uppgavs var dålig lönsamhet under ett flertal år.

– De vill ha tioprocentiga siffror längst ned i raden, och Danderyd kanske har levererat två-tre procent i vinst i genomsnitt under de senaste åren, säger Patrik Ericsson, som suttit med vid förhandlingarna med Bravida, och fortsätter:

– De har ju tjänat pengar, men inte så mycket som företaget vill. Men beslutet att lägga ned är deras att göra. Det är de som beslutar, oavsett om de tjänar mycket pengar eller lite pengar.

LÄS ÄVEN: Efter broraset i Ludvika – polska byggarbetare kan ha gått mist om ersättning

Samtidigt framkom att Bravida har för avsikt att starta en ny enhet, i Sollentuna, åtta kilometer från Danderyd. På kontoret i Danderyd arbetar 64 montörer. Patrik Ericsson förklarar att facket stred för omplacering enligt turordningslistan för montörerna i Danderyd till kontoret i Sollentuna. Så blev inte fallet.

Anledningen är det som kallas turordningskrets i lagen om anställningsskydd. Danderyd räknas som en ort, Sollentuna en annan. Två olika turordningskretsar.

– Så vi sitter i ett skruvstäd om man ska hårdra det, säger Patrik Ericsson.

LÄS ÄVEN: Facket måste få stöd att täppa till svagheterna i Las

Från början var det 19 montörer som företaget inte ville omplacera. Efter förhandlingarna slutade det med att elva av montörerna inte omplacerades till det nya kontoret i Sollentuna.

– Problemet är att lagen om anställningsskydd är uppbyggd så att om turordningskretsen inte är definierad någonstans så är det en ort. Och Danderyd är en ort, Sollentuna en annan. Det enda vi har kunnat göra är att minska den där listan så att så få som möjligt inte skulle erbjudas omplacering.

– Vi tyckte såklart att de skulle omplacera efter turordning, för det är det rättvisaste att göra. Men rent lagligt har de rätt att göra som de gjorde.

LÄS ÄVEN: Jonas Wallin: Det här är min oro

Patrik Ericsson menar att i elbranschen borde företagen i stället för att titta på enskilda orter titta på den geografiska arbetsspridningen.

– De här montörerna på Bravida arbetar ju inte bara i Danderyd utan även i Solna kommun, Stockholms kommun, Upplands Väsby och även i Haninge och i Södertälje. Dessa montörer åker över hela Stockholms län och jobbar.

Han säger att händelsen på Bravida har ökat oron för anställningstryggheten bland medlemmarna.

– Det är klart att när de andra klubbarna fick reda på det som skedde i Danderyd så undrar de ju. ”Hur står det till med vår trygghet?”. Det här sätter turordningsreglerna på spel. Bara för att det är nära till kommunerna i Stockholm så tycker man som storföretag att man kan göra som man vill.

LÄS ÄVEN: Claes Thim: ”Att facket inte ska hålla på med politik är ren nonsens”

Filip Bjurström, divisionschef Stockholm, Bravida, förklarar att anledningen till att Danderydskontoret läggs ned är bristande lönsamhet.

– Någonstans kommer man ändå till vägs ände. Vi har provat olika åtgärder men får inte till verksamheten så att vi får lönsamhet i den, och då har vi landat i det slutgiltiga beslutet att lägga ned. Det är ett tråkigt beslut, men nödvändigt.

Argumentet för att öppna ett nytt kontor i Sollentuna förklarar Filip Bjurström med att platsen är bra, den ligger centralt vid E4:an. Det kommer att bli en mindre, mer hanterbar, verksamhet som bolaget tror kan bli lönsam. Kontoret i Sollentuna planeras att öppna i höst.

LÄS ÄVEN: Gemensam LO-satsning för tryggare anställningar

Filip Bjurström berättar att företag och fack har arbetat under lång tid, flera veckor, med frågan om vilka av de anställda vid Danderyd som ska erbjudas att följa med till Sollentuna.

– Vi har följt de lagar som gäller och jag tycker att vi har haft en väldigt bra dialog med de fackliga företrädarna. Till slut har vi lyckats komma till en lösning som är så bra som möjligt i den här situationen.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Forskare: Bakterier kan göra el av socker – i din tarm

Vi har alla bakterier i kroppen, men visste du att de kan producera elektricitet? Detta har forskare vid Lunds universitet påvisat genom en ny studie. Mjölksyrabakterien Enterococcus faecalis finns i magtarmkanalen hos både människa och djur. En ny studie har nu upptäckt att bakterien, om den placeras vid en elektrod, kan ge upphov till elektrisk ström.

Svenskt Näringsliv säger upp avtal med LO

Svenskt Näringsliv har sagt upp sitt avtal med LO och PTK om finansiering av försäkringsinformation, skriver Hotellrevyn. LO, samverkansorganisationen PTK och Svenskt Näringsliv har sedan 1978 haft ett avtal om hur man finansierar informationen kring de försäkringar som finns med i kollektivavtalet.

Stand Down: Då stannar arbetet upp i säkerhetens namn

Den 26 september klockan 13.00 stannar många arbetsplatser i Sverige upp i 15 minuter. Aktionen genomförs för att skicka en signal om säkerheten på landets byggarbetsplatser. För sjätte året i rad arrangerar Trafikverket, i samarbete med anläggningsbranschen, en så kallad ”stand down”.

Elpriserna kan öka mer – efter förvaltningsrättens dom

Elpriserna kan komma att bli mycket dyrare även efter 2020 trots regeringens löfte. Detta på grund av en omdiskuterad dom som nyligen förkunnades i förvaltningsrätten, skriver SvD Näringsliv. Elnätspriserna har ökat kraftigt de senaste åren på runt tio år har de höjts med mer än 60 procent, enligt SvD:s uppgifter.

Stopp i tunnlarna – nya problem för Förbifart Stockholm

Arbetet har stoppats på ännu en arbetsplats i anknytning till bygget av Förbifart Stockholm denna gång tunnlarna Johannelund och Lunda, skriver Byggnadsarbetaren. Bygget av Förbifart Stockholm har kantats av problem med säkerheten.

Enorm rot-härva – kan ha lurat staten på miljoner

Staten misstänks ha blivit lurad på miljontals kronor i en bygghärva med Rot-fusk. Ekobrottsmyndigheten har inlett en utredning, skriver Sveriges Radio. Närmare 30 personer tros vara inblandade i den misstänkta rotfuskhärva som just nu utreds av Ekobrottsmyndigheten.

Ny lag ger migrantarbetare rörelsefrihet

Qatar De styrande i Qatar har antagit en ny lag som innebär att migrantarbetare inte längre behöver tillstånd från sin arbetsgivare för att resa ur landet. Ambet Yuson, generalsekreterare för det internationella bygg- och träfacket BWI, välkomnade antagandet av den nya lagen.

Olycka med kapsåg – praktikantens fingrar sågades av

Praktikanten arbetade med en kapsåg när något gick fel och hen fick flera fingrar avkapade, skriver TTELA. En gymnasieelev i Trollhättan drabbades under sin praktik av en allvarlig arbetsplatsolycka. Eleven befann sig på sin praktikplats och arbetade med en kapsåg när olyckan inträffade.
Foto: Tomas Nyberg

Wallin om valutgången: ”Vi har kvar vår beredskap”

När rösterna till årets riksdagsval har kontrollräknats kan det konstateras att det rödgröna blocket stannade på 144 mandat, de borgerliga på 143 mandat och Sverigedemokraterna på 62 mandat. Valet gick bättre än vad vi hade befarat, lika fullt så är det ett sämre resultat än vad vi är vana vid, säger Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin.

Saknade fallskydd – företag får böta 68 000 kronor

Den anställde arbetade sex meter ovanför marken utan fallskydd. Nu fastslår Förvaltningsrätten att byggföretaget ska betala 68 000 kronor för överträdelsen, skriver Arbetet. När Arbetsmiljöverkets inspektörer kom till en byggarbetsplats i Malmö sommaren 2017 möttes de av en mindre rolig syn.

Vassa och roliga broderier signerade Sofie Eriksson

KULTUR Sofie Eriksson sätter fart på det kvinnliga hantverket och skapar broderier för vår egen tid. Det är radikala, feministiska och antirasistiska budskap. En pågående utställning i Smedjebacken visar en del av hennes egenhändiga broderier. Sofie Eriksson sysslar med ett slags återbruk av gamla broderier. Hon hittar sina fynd på olika loppisar.

Efter strömavbrotten – Energimarknadsinspektionen granskar Geab

De senaste månaderna har Gotland drabbats av upprepade strömavbrott, vilket påverkat både företag och privatpersoner. Svensk Linjebesiktnings besiktningsman dömer ut stora delar av ledningsnätet, och Energimarknadsinspektionen har inlett en granskning av det gotländska elbolaget Geab.

Nye generaldirektören lugn – trots hot om nedläggning

När Arbetslivsinstitutet lades ned 2007 flyttade en stor grupp av forskarna till Högskolan i Gävle. Där inlemmades de så småningom i Akademin för hälsa och arbetsliv. Akademins chef hette Nader Ahmadi, numer nytillträdd generaldirektör för Sveriges allra yngsta myndighet: Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak.

Norsk miljardär bankrutt – Vattenfall kan tvingas betala

Cirka 1,2 miljarder kronor fattas efter en urspårad norsk energiaffär. Flera stora el-aktörer kan tvingas gå in och täcka upp med miljonbelopp däribland svenska Vattenfall, skriver GP. Den norske derivathandlaren Einar Aas, en av landets rikaste personer, hade det inte roligt i början av förra veckan.

Tidningen Elektrikern går över till LO Mediehus – oklar framtid för journalisterna

Sedan 2012 har Tidningen Elektrikern och därefter Målarnas facktidning producerats av Dala-Demokraten. Nu ska de ingå i LO Mediehus tillsammans med fem andra facktidningar. Det för att vara närmare LO. Det är en tråkig nyhet. De här två tidningarna är de enda facktidningar som gjorts utanför Stockholm, säger Anna Norling, chefredaktör för Elektrikern.