• Foto: Pixabay (Bilden har inget samband med texten)

  • Filip Bjurström, divisionschef Stockholm, Bravida. Foto: Bravida

  • Patrik Ericsson, ombudsman region Mitt, Elektrikerförbundet. Foto: Privat

2018-06-19

Bravida har beslutat att lägga ned sitt kontor i Danderyd med 64 anställda montörer. Samtidigt ska man öppna ett nytt kontor i Sollentuna, åtta kilometer därifrån. Men företaget omplacerar inte enligt turordningsreglerna.
– Rent krasst har de följt lagen, men moraliskt är det helt förkastligt, det är vår uppfattning, säger Patrik Ericsson, ombudsman vid Region Mitt.

Det var för några veckor sedan som företaget begärde förhandling om driftsinskränkning, företaget ville lägga ned kontoret i Danderyd. Anledningen som uppgavs var dålig lönsamhet under ett flertal år.

– De vill ha tioprocentiga siffror längst ned i raden, och Danderyd kanske har levererat två-tre procent i vinst i genomsnitt under de senaste åren, säger Patrik Ericsson, som suttit med vid förhandlingarna med Bravida, och fortsätter:

– De har ju tjänat pengar, men inte så mycket som företaget vill. Men beslutet att lägga ned är deras att göra. Det är de som beslutar, oavsett om de tjänar mycket pengar eller lite pengar.

LÄS ÄVEN: Efter broraset i Ludvika – polska byggarbetare kan ha gått mist om ersättning

Samtidigt framkom att Bravida har för avsikt att starta en ny enhet, i Sollentuna, åtta kilometer från Danderyd. På kontoret i Danderyd arbetar 64 montörer. Patrik Ericsson förklarar att facket stred för omplacering enligt turordningslistan för montörerna i Danderyd till kontoret i Sollentuna. Så blev inte fallet.

Anledningen är det som kallas turordningskrets i lagen om anställningsskydd. Danderyd räknas som en ort, Sollentuna en annan. Två olika turordningskretsar.

– Så vi sitter i ett skruvstäd om man ska hårdra det, säger Patrik Ericsson.

LÄS ÄVEN: Facket måste få stöd att täppa till svagheterna i Las

Från början var det 19 montörer som företaget inte ville omplacera. Efter förhandlingarna slutade det med att elva av montörerna inte omplacerades till det nya kontoret i Sollentuna.

– Problemet är att lagen om anställningsskydd är uppbyggd så att om turordningskretsen inte är definierad någonstans så är det en ort. Och Danderyd är en ort, Sollentuna en annan. Det enda vi har kunnat göra är att minska den där listan så att så få som möjligt inte skulle erbjudas omplacering.

– Vi tyckte såklart att de skulle omplacera efter turordning, för det är det rättvisaste att göra. Men rent lagligt har de rätt att göra som de gjorde.

LÄS ÄVEN: Jonas Wallin: Det här är min oro

Patrik Ericsson menar att i elbranschen borde företagen i stället för att titta på enskilda orter titta på den geografiska arbetsspridningen.

– De här montörerna på Bravida arbetar ju inte bara i Danderyd utan även i Solna kommun, Stockholms kommun, Upplands Väsby och även i Haninge och i Södertälje. Dessa montörer åker över hela Stockholms län och jobbar.

Han säger att händelsen på Bravida har ökat oron för anställningstryggheten bland medlemmarna.

– Det är klart att när de andra klubbarna fick reda på det som skedde i Danderyd så undrar de ju. ”Hur står det till med vår trygghet?”. Det här sätter turordningsreglerna på spel. Bara för att det är nära till kommunerna i Stockholm så tycker man som storföretag att man kan göra som man vill.

LÄS ÄVEN: Claes Thim: ”Att facket inte ska hålla på med politik är ren nonsens”

Filip Bjurström, divisionschef Stockholm, Bravida, förklarar att anledningen till att Danderydskontoret läggs ned är bristande lönsamhet.

– Någonstans kommer man ändå till vägs ände. Vi har provat olika åtgärder men får inte till verksamheten så att vi får lönsamhet i den, och då har vi landat i det slutgiltiga beslutet att lägga ned. Det är ett tråkigt beslut, men nödvändigt.

Argumentet för att öppna ett nytt kontor i Sollentuna förklarar Filip Bjurström med att platsen är bra, den ligger centralt vid E4:an. Det kommer att bli en mindre, mer hanterbar, verksamhet som bolaget tror kan bli lönsam. Kontoret i Sollentuna planeras att öppna i höst.

LÄS ÄVEN: Gemensam LO-satsning för tryggare anställningar

Filip Bjurström berättar att företag och fack har arbetat under lång tid, flera veckor, med frågan om vilka av de anställda vid Danderyd som ska erbjudas att följa med till Sollentuna.

– Vi har följt de lagar som gäller och jag tycker att vi har haft en väldigt bra dialog med de fackliga företrädarna. Till slut har vi lyckats komma till en lösning som är så bra som möjligt i den här situationen.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Ylva Johansson om att Januariavtalet riskerar leda till en utpressningssituation: ”Jag tycker inte att man säkert ska dra den slutsatsen”

Under Elektrikernas facklig-politiska konferens på Rönneberga passade Elektrikern på att ställa några frågor till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Frågor om dödsolyckorna, Januariavtalet och om vad hon tar med sig från mötet med Elektrikernas förtroendevalda.

Facket och politiken på Rönneberga: ”Helvete vad svårt det är”

Det är ni som arbetar ute i verksamheten som vet vad som krävs för att vända utvecklingen. Så säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson när hon talar inför ett trettiotal elektrikerförbundare på Rönneberga kursgård utanför Stockholm.

Väntar du barn? Här finns tipsen för elektriker

Nu har Elektrikerförbundet tagit fram en folder för gravida och ammande. Detta efter att förbundsstyrelseledamoten Elin Fagerlind noterat att frågorna bland de kvinnliga medlemmarna var många. I och med att vi jobbar i byggbranschen där det finns mycket risker så är det extra viktigt att veta vad man ska tänka på, säger Elin Fagerlind.

Ny på redaktionen: Välkommen, Nina!

Vid årsskiftet flyttade Elektrikern sin redaktion från Falun till LO Mediehus i Stockholm. Efter flytten har tidningen fått en ny medarbetare, redigeraren Nina Simonsson.  Berätta lite om dig själv. Jag är uppvuxen i Göteborg och är fortfarande göteborgare i själ och hjärta, trots att det är flera decennier sedan jag flyttade därifrån.

Assemblins arbete flyter på i Nolhaga simhall

Det är tomt på besökare i Nolhaga simhall. Badet som invigdes 1967 är stängt för renovering. På plats är dock Assemblins elektriker som arbetar med att färdigställa installationerna. Vi har aldrig gjort en simhall förut så det är mycket nytt att lära. Sådant som hur man installerar armaturer för att det inte ska läcka och så.

Elektrikerförbundet fortsätter tappa medlemmar

Antalet medlemmar i Elektrikerförbundet fortsätter att minska. De senaste tio åren har förbundet tappat 3 000 medlemmar. Det har inneburit att vi har tappat mellan 20 till 25 miljoner kronor i intäkter, samtidigt som kostnaderna har ökat. Långsiktigt är inte det hållbart, säger Pontus Boström, andre vice ordförande i Elektrikerförbundet.

Facket vann strid om personalutrymmen

Målerifirman har säkerställt att det fanns personalutrymmen men inte informerat målarna. Arbetsdomstolen konstaterar att arbetsgivaren brutit mot kollektivavtalet och ska därför betala skadestånd. En principiellt viktig dom, säger Målarnas vice ordförande Peter Sjöstrand.

DO: Statement var diskriminering – mot cis-män

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har bedömt att Statementfestivalen som arrangerades i Göteborg i somras hade diskriminerade marknadsföring. Däremot har inget person diskriminerats. I somras hölls Statement-festivalen i Göteborg. En festival som i sin marknadsföring endast välkomnade icke cis-män*.

Fråga experterna: Arv, GPS-puckar och uppsägningstid

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

De nya karensreglerna – inte bara vinnare

Från och med 1 januari i år förändrades karensreglerna. Tidigare har den som varit frånvarande från jobbet på grund av sjukdom fått löneavdrag för den första sjukdagen. Nu gäller istället ett 20-procentigt avdrag för en normal arbetsvecka.

Spelberoende ger 15 gånger så hög självmordsdödlighet

I en aktuell studie från Lunds universitet framgår det att spelberoende har femton gånger så hög självmordsdödlighet än befolkningen i övrigt. Det är inte så konstigt, menar Henrik Armus, förbundsordförande för Spelberoendes riksförbund.   Det är tyvärr vanligt. För det är en väg ut, då skammen att berätta för någon är tyngre. Så man överväger det helt klart.

Spelet var orsaken till att Kalle inte orkade leva längre

Vid köksbordet i huset i Österåker sitter mamma Sonja och systrarna Rose Marie och Annelie. De försöker förstå, och ta in det faktum att deras son och bror Kalle inte längre finns i livet. Han berättade i somras. Han sa jag har börjat spela. Jag svarade spela?. Han spelade ju redan musik tänkte jag, innan jag förstod.

Allt färre arbetslösa elektriker

Under 2018 erhöll 628 medlemmar i Elektrikernas a-kassa någon gång under året arbetslöshetsersättning. Det är mer än en halvering mot år 2013 då 1 363 medlemmar i Elektrikernas a-kassa fick ersättning, och till och med lägre än före den senaste finanskrisen. Trenden är nedåtgående. I december 2018 hade Elektrikernas a-kassa 27 953 medlemmar.

Efter granskningen: Svenska kraftnäts generaldirektör sparkas

Svenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh får lämna sin post. Anledningen är det flertal oegentligheter som avslöjats i DN:s granskningar av myndigheten, rapporterar Sveriges Radio.

Man till sjukhus efter olycka – fick ström genom kroppen

En ung man skadades när han fick ström genom kroppen i en arbetsplatsolycka på onsdagen. Det var vid 14.25 på onsdagseftermiddagen som larmet inkom till polisen. En man i 20-årsåldern hade fått ström genom kroppen på en arbetsplats i Gislaved. Mannen fördes till vårdcentral och sedan till sjukhus för kontroll. Han ska dock ha varit vaken och talbar efter olyckan.