• Foto: Pixabay (Bilden har inget samband med texten)

  • Filip Bjurström, divisionschef Stockholm, Bravida. Foto: Bravida

  • Patrik Ericsson, ombudsman region Mitt, Elektrikerförbundet. Foto: Privat

2018-06-19

Bravida har beslutat att lägga ned sitt kontor i Danderyd med 64 anställda montörer. Samtidigt ska man öppna ett nytt kontor i Sollentuna, åtta kilometer därifrån. Men företaget omplacerar inte enligt turordningsreglerna.
– Rent krasst har de följt lagen, men moraliskt är det helt förkastligt, det är vår uppfattning, säger Patrik Ericsson, ombudsman vid Region Mitt.

Det var för några veckor sedan som företaget begärde förhandling om driftsinskränkning, företaget ville lägga ned kontoret i Danderyd. Anledningen som uppgavs var dålig lönsamhet under ett flertal år.

– De vill ha tioprocentiga siffror längst ned i raden, och Danderyd kanske har levererat två-tre procent i vinst i genomsnitt under de senaste åren, säger Patrik Ericsson, som suttit med vid förhandlingarna med Bravida, och fortsätter:

– De har ju tjänat pengar, men inte så mycket som företaget vill. Men beslutet att lägga ned är deras att göra. Det är de som beslutar, oavsett om de tjänar mycket pengar eller lite pengar.

LÄS ÄVEN: Efter broraset i Ludvika – polska byggarbetare kan ha gått mist om ersättning

Samtidigt framkom att Bravida har för avsikt att starta en ny enhet, i Sollentuna, åtta kilometer från Danderyd. På kontoret i Danderyd arbetar 64 montörer. Patrik Ericsson förklarar att facket stred för omplacering enligt turordningslistan för montörerna i Danderyd till kontoret i Sollentuna. Så blev inte fallet.

Anledningen är det som kallas turordningskrets i lagen om anställningsskydd. Danderyd räknas som en ort, Sollentuna en annan. Två olika turordningskretsar.

– Så vi sitter i ett skruvstäd om man ska hårdra det, säger Patrik Ericsson.

LÄS ÄVEN: Facket måste få stöd att täppa till svagheterna i Las

Från början var det 19 montörer som företaget inte ville omplacera. Efter förhandlingarna slutade det med att elva av montörerna inte omplacerades till det nya kontoret i Sollentuna.

– Problemet är att lagen om anställningsskydd är uppbyggd så att om turordningskretsen inte är definierad någonstans så är det en ort. Och Danderyd är en ort, Sollentuna en annan. Det enda vi har kunnat göra är att minska den där listan så att så få som möjligt inte skulle erbjudas omplacering.

– Vi tyckte såklart att de skulle omplacera efter turordning, för det är det rättvisaste att göra. Men rent lagligt har de rätt att göra som de gjorde.

LÄS ÄVEN: Jonas Wallin: Det här är min oro

Patrik Ericsson menar att i elbranschen borde företagen i stället för att titta på enskilda orter titta på den geografiska arbetsspridningen.

– De här montörerna på Bravida arbetar ju inte bara i Danderyd utan även i Solna kommun, Stockholms kommun, Upplands Väsby och även i Haninge och i Södertälje. Dessa montörer åker över hela Stockholms län och jobbar.

Han säger att händelsen på Bravida har ökat oron för anställningstryggheten bland medlemmarna.

– Det är klart att när de andra klubbarna fick reda på det som skedde i Danderyd så undrar de ju. ”Hur står det till med vår trygghet?”. Det här sätter turordningsreglerna på spel. Bara för att det är nära till kommunerna i Stockholm så tycker man som storföretag att man kan göra som man vill.

LÄS ÄVEN: Claes Thim: ”Att facket inte ska hålla på med politik är ren nonsens”

Filip Bjurström, divisionschef Stockholm, Bravida, förklarar att anledningen till att Danderydskontoret läggs ned är bristande lönsamhet.

– Någonstans kommer man ändå till vägs ände. Vi har provat olika åtgärder men får inte till verksamheten så att vi får lönsamhet i den, och då har vi landat i det slutgiltiga beslutet att lägga ned. Det är ett tråkigt beslut, men nödvändigt.

Argumentet för att öppna ett nytt kontor i Sollentuna förklarar Filip Bjurström med att platsen är bra, den ligger centralt vid E4:an. Det kommer att bli en mindre, mer hanterbar, verksamhet som bolaget tror kan bli lönsam. Kontoret i Sollentuna planeras att öppna i höst.

LÄS ÄVEN: Gemensam LO-satsning för tryggare anställningar

Filip Bjurström berättar att företag och fack har arbetat under lång tid, flera veckor, med frågan om vilka av de anställda vid Danderyd som ska erbjudas att följa med till Sollentuna.

– Vi har följt de lagar som gäller och jag tycker att vi har haft en väldigt bra dialog med de fackliga företrädarna. Till slut har vi lyckats komma till en lösning som är så bra som möjligt i den här situationen.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Byggbolag startar lärlingsprogram för kvinnor

Det finns för få kvinnor i byggbranschen. Det tycker Skanska, JM och Ikano bostad, som alla startat ett varsitt lärlingsprogram exklusivt riktade till kvinnor. Detta skriver Byggnadsarbetaren. Ikano bostad var först ut med sitt snickerilärlingsprogram Hentverkarna, som startade i oktober förra året.

Revolution inom forskningen: Snart kan vi lagra solenergi

Banbrytande forskning från Chalmers universitet kan ha undanröjt ett av solenergins största hinder, skriver Sveriges Radio. Solceller är på stark frammarsch som hållbar energikälla. Ett stort problem med solalstrad elektricitet är dock att man hittills inte haft något effektivt sätt att lagra den för att använda senare.

20 kabelförläggningsföretag riskerar vite – för olovliga elinstallationer

Elsäkerhetsverket får ofta in anmälningar om att företag som är registrerade för kabelförläggning olovligen håller på med annat. Nu hotas 20 kabelförläggningsföretag med vite om mellan 25 000 och 50 000 kronor, skriver Elinstallatören.

Fackförbund kan gå i graven – har för få medlemmar

Den ökande medlemsbristen blir sannolikt slutet för Skogs- och lantbrukstjänstemannaförbundet. Nu för förbundet samtal om att gå ihop med Unionen, skriver Arbetet. Skogs- och lantbrukstjänstemannaförbundet (SLF) har idag cirka 500 medlemmar, efter ett kraftigt medlemstapp de senaste åren.

Dokumentärtipset: Arvet efter Kent Ekeroth

KULTUR Dokumentär: Arvet efter Kent Ekeroth (2018) En dokumentär av Erik Hedtjärn om en av Sverigedemokraternas mest kända politiker. (Finns på SR-play) För precis åtta år sedan började Sveriges Radios Erik Hedtjärn följa den då nya och okända riksdagsledamoten Kent Ekeroth.

Boktipset: ”Ett jävla solsken” av Fatima Bremmer

KULTURTIPS Bok: ”Ett jävla solsken” En biografi om Ester Blenda Nordström av Fatima Bremmer, 2017. Augustvinnare 2017 för årets svenska fackbok. ”Priset för det ultimata äventyret har blivit högt.

Efter Metoo: Fack och arbetsgivare lanserar checklista

Fack och arbetsgivare har lanserat ett webbverktyg för att motverka sexuella trakasserier på arbetsplatsen, skriver Kommunalarbetaren. Nu har det gått ett år sedan Metoo-uppropet, där tusentals kvinnor vittnade om sexuella övergrepp och -trakasserier. Många av dessa berättelser utspelar sig på kvinnornas arbetsplatser.

”Agnes” av Dylan Färemark – del 2

KULTUR Del 2 Nora och Tussen Här är den andra delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell ”Agnes”, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Nya smarta lösningar – Nr 8, 2018

NY TEKNIK En ny slagborr från Festool, en elinstallationstång från KNIPEX, kombikablar för hög- och lågspänning från Nexan och latexfria kemhandskar från Tegera. Här är några av de allra senaste smarta lösningar inom ny teknik.

Gruppera med mesh och blåtand

NY TEKNIK Svenska Karl H Ström lanserar en ny mängdarmatur från Steinel med verkligen massor av tekniska funktioner. RS PRO Connect 5100 heter armaturen som är en IP 66-klassad armatur med 30W LED-ljuskälla tänkt för garage, parkeringshus, industri, källare och liknande.

Gigantiska snurror ska försörja Norrland med el

Det är en gnistrande vacker höstdag. Vi far över de nygrävda grusvägarna på Gråberget utanför Piteå. Högt över träden reser sig de gigantiska vindsnurrorna, nästan 200 meter höga. Många vill köpa grön el, så det är en framtidsbransch, säger Andreas Röjfors, ledande montör vid Lapplands elnät. Vi befinner oss i Markbygden utanför Piteå.

Ljusbåge när lok kopplades ur

Foto: SJ/Patrik Engstrom Observera att tåget på bilden inte är tåget som nämns i artikeln. I samband med frånkoppling av ett lok på SJ:s bangård i Hagalund i förra veckan missade en medarbetare att säkerställa att en starkströmskabel mellan loket och vagn hade elen frånkopplad. Något som resulterade i en ljusbåge när kabeln kopplades ur loket. Kabeln innehöll 1000V och 800 ampere.

FLUKE återkallar felaktiga spänningsprovare

FLUKE har upptäckt ett allvarligt säkerhetsfel bland flera modeller av sina spänningsprovare. En spänningssatt anläggning kan visas som spänningslös och Fluke återkallar nu omedelbart instrumenten. Det handlar om instrument tillverkade före juli 2018 av modellerna Fluke T110, T130 samt T150.

Spårbara verktyg med hjälp av app

NY TEKNIK Uppkopplade handverktyg blir allt vanligare och användningsområdet bredare. Amerikanska Milwaukee stöldskyddar nu sina verktyg via sitt nätbaserade system One-Key. Vi har hittat maskiner i Tjeckien som stulits från Jönköping som vi kunnat stänga av och göra obrukbara, säger Kristofer Karlsson, distriktssäljare Milwaukee.

Maskiner för säkrare arbetsmiljö

NY TEKNIK Var fjärde hantverkare i Sverige tycker att hälso- och säkerhetsåtgärder mest leder till störande avbrott. Var femte struntar helt i kraven. Det borde sitta i ryggraden att skydda sig och måste vara lika enkelt och självklart som att ta på sig bilbältet.