• Foto: Pixabay (Bilden har inget samband med texten)

  • Filip Bjurström, divisionschef Stockholm, Bravida. Foto: Bravida

  • Patrik Ericsson, ombudsman region Mitt, Elektrikerförbundet. Foto: Privat

2018-06-19

Bravida har beslutat att lägga ned sitt kontor i Danderyd med 64 anställda montörer. Samtidigt ska man öppna ett nytt kontor i Sollentuna, åtta kilometer därifrån. Men företaget omplacerar inte enligt turordningsreglerna.
– Rent krasst har de följt lagen, men moraliskt är det helt förkastligt, det är vår uppfattning, säger Patrik Ericsson, ombudsman vid Region Mitt.

Det var för några veckor sedan som företaget begärde förhandling om driftsinskränkning, företaget ville lägga ned kontoret i Danderyd. Anledningen som uppgavs var dålig lönsamhet under ett flertal år.

– De vill ha tioprocentiga siffror längst ned i raden, och Danderyd kanske har levererat två-tre procent i vinst i genomsnitt under de senaste åren, säger Patrik Ericsson, som suttit med vid förhandlingarna med Bravida, och fortsätter:

– De har ju tjänat pengar, men inte så mycket som företaget vill. Men beslutet att lägga ned är deras att göra. Det är de som beslutar, oavsett om de tjänar mycket pengar eller lite pengar.

LÄS ÄVEN: Efter broraset i Ludvika – polska byggarbetare kan ha gått mist om ersättning

Samtidigt framkom att Bravida har för avsikt att starta en ny enhet, i Sollentuna, åtta kilometer från Danderyd. På kontoret i Danderyd arbetar 64 montörer. Patrik Ericsson förklarar att facket stred för omplacering enligt turordningslistan för montörerna i Danderyd till kontoret i Sollentuna. Så blev inte fallet.

Anledningen är det som kallas turordningskrets i lagen om anställningsskydd. Danderyd räknas som en ort, Sollentuna en annan. Två olika turordningskretsar.

– Så vi sitter i ett skruvstäd om man ska hårdra det, säger Patrik Ericsson.

LÄS ÄVEN: Facket måste få stöd att täppa till svagheterna i Las

Från början var det 19 montörer som företaget inte ville omplacera. Efter förhandlingarna slutade det med att elva av montörerna inte omplacerades till det nya kontoret i Sollentuna.

– Problemet är att lagen om anställningsskydd är uppbyggd så att om turordningskretsen inte är definierad någonstans så är det en ort. Och Danderyd är en ort, Sollentuna en annan. Det enda vi har kunnat göra är att minska den där listan så att så få som möjligt inte skulle erbjudas omplacering.

– Vi tyckte såklart att de skulle omplacera efter turordning, för det är det rättvisaste att göra. Men rent lagligt har de rätt att göra som de gjorde.

LÄS ÄVEN: Jonas Wallin: Det här är min oro

Patrik Ericsson menar att i elbranschen borde företagen i stället för att titta på enskilda orter titta på den geografiska arbetsspridningen.

– De här montörerna på Bravida arbetar ju inte bara i Danderyd utan även i Solna kommun, Stockholms kommun, Upplands Väsby och även i Haninge och i Södertälje. Dessa montörer åker över hela Stockholms län och jobbar.

Han säger att händelsen på Bravida har ökat oron för anställningstryggheten bland medlemmarna.

– Det är klart att när de andra klubbarna fick reda på det som skedde i Danderyd så undrar de ju. ”Hur står det till med vår trygghet?”. Det här sätter turordningsreglerna på spel. Bara för att det är nära till kommunerna i Stockholm så tycker man som storföretag att man kan göra som man vill.

LÄS ÄVEN: Claes Thim: ”Att facket inte ska hålla på med politik är ren nonsens”

Filip Bjurström, divisionschef Stockholm, Bravida, förklarar att anledningen till att Danderydskontoret läggs ned är bristande lönsamhet.

– Någonstans kommer man ändå till vägs ände. Vi har provat olika åtgärder men får inte till verksamheten så att vi får lönsamhet i den, och då har vi landat i det slutgiltiga beslutet att lägga ned. Det är ett tråkigt beslut, men nödvändigt.

Argumentet för att öppna ett nytt kontor i Sollentuna förklarar Filip Bjurström med att platsen är bra, den ligger centralt vid E4:an. Det kommer att bli en mindre, mer hanterbar, verksamhet som bolaget tror kan bli lönsam. Kontoret i Sollentuna planeras att öppna i höst.

LÄS ÄVEN: Gemensam LO-satsning för tryggare anställningar

Filip Bjurström berättar att företag och fack har arbetat under lång tid, flera veckor, med frågan om vilka av de anställda vid Danderyd som ska erbjudas att följa med till Sollentuna.

– Vi har följt de lagar som gäller och jag tycker att vi har haft en väldigt bra dialog med de fackliga företrädarna. Till slut har vi lyckats komma till en lösning som är så bra som möjligt i den här situationen.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Evighetsmaskinen är här

NY TEKNIK En trådlös tryckknapp med evighetsfunktion och självstyrande armaturer. Svenska AURA Light lanserade sitt system IQ-Connect på Frankfurtmässan. Det här konceptet är vi unika med. Det säger Fredrik Hagman, marknadsdirektör Auralight Sweden som puffade hårt för sin paketlösning IQ-Connect där intelligensen sitter i armaturen och är färdigprogrammerad redan på fabrik.

Elektriker utsattes för strömgenomgång i kongresscenter

En elektriker som arbetade i Aros Congress center i Västerås utsattes i början av juli för strömgenomgång när han stod i en liftkorg. Enligt anmälan till Arbetsmiljöverket var anledningen att korgen i liften var spänningssatt. Elektrikern hade ena armen mot liftkorgen och tog tag i bärverket i taket, och fick därmed en strömgenomgång från ena armen till andra handen.

602 byggbolag i konkurs – men branschen gör uppsving

Under årets första halva har 602 byggbolag gått i konkurs en högre nivå än samma period förra året, skriver Byggnadsarbetaren. Enligt statistik från kreditupplysningsföretaget UC har byggkonkurserna ökat under det första halvåret i år, jämfört med 2017. Samma trend kan observeras även inom andra branscher.

Dödsolycka på bygge – fick balk över sig

En 24-årig man avled under torsdagskvällen efter att han fått en balk över sig på en byggarbetsplats i Stockholm, skriver Aftonbladet. Larmet om arbetsplatsolyckan kom klockan 18.34 på torsdagskvällen. En 24-årig man hemmahörande i Värmland hade fått en fallande balk över sig på ett bygge i Hjorthagen i centrala Stockholm.

Rusande elpriser – på grund av torkan

Vattenmagasinen töms och grundvattennivån sjunker. Den pågående torkan orsakar vattenbrist och kraftigt stigande elpriser. En villaägare vars rörliga elpris i juni förra året låg på 600 kronor kan tvingas betala över 1000 el-kronor för samma månad i år.

Elyseum: Ett hus fullt av elektrisk historia

I det vackra huset i jugendstil vid Gamla Ullevi, som tidigare var en understation till Göteborgs elverk, finns i dag ett museum. Ett museum som visar Göteborgs energihistoria, allt från gasens utveckling till det sena 1900-talets elektriska apparater. Det tillverkades saker av bättre kvalitet förr, säger Naimi Rynge, ingenjör vid Göteborgs energi.

El orsakar 1800 bostadsbränder varje år

1800 bostadsbränder orsakas varje år av elektroniken i våra hem. Den övervägande majoriteten av dessa bränder beror på felaktig användning av elektriska apparater. Detta visar en granskning som Elsäkerhetsverket genomfört. Som en del i projektet ”Elsäkerhet i bostäder” har Elsäkerhetsverket kartlagt var elbränder startar i svenska bostäder.

Regeringens beslut: Alla ska ha smarta elmätare

Elen ska mätas timvis, och användarna ska kunna se sin egen förbrukning. Nu har regeringen fattat beslut om nya, smarta elmätare. Den 28 juni bestämde regeringen att alla elmätare ska bytas ut mot en ny, smartare typ av mätare. Alla hushåll ska enligt beslutet ha en elmätare med timvis mätning.

Frilans Finans startar gul fackklubb

En gul fackförening har startats av företaget Frilans Finans. Det uppger företagets VD Stephen Schad under Journalistförbundets seminarium i Almedalen, skriver tidningen Journalisten. Ett fack som kontrolleras av arbetsgivaren. Det är i korthet definitionen på ett så kallat ”gult fackförbund”.

De anställda bjöds på fest – sedan varslades de

Esab tog över Sandviks verksamhet och de anställda bjöds på fest. Bakom kulisserna hade företaget dock redan meddelat Arbetsförmedlingen att tillverkningen skulle flyttas till Tjeckien och de flesta av arbetarna sägas upp. Detta skriver Dagens Arbete.

Har du koll på elsäkerheten i sommar?

Har du koll på elsäkerheten nu under sommaren, när en hel del elektronik får följa med utomhus? Kolla in Elsäkerhetsverkets tips för en säkrare el-sommar! Sommaren är här med sol, bad och härligt ljusa kvällar på verandan. Samtidigt är det den tid på året då vi i högre utsträckning än vanligt tar med oss elen utomhus med alla risker som det innebär.

Vattenfall köper installationsföretag

Vattenfall köper installationsföretaget Dalenbergs El & Maskinteknik i Skene. Ägarbytet trädde i kraft 1 juli. Enligt Vattenfall Services pressmeddelande förväntar man sig att bolagsköpet kommer att stärka företagets position för lågspänningsuppdrag.

Efterlysning: Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

Föll genom tak – utredningen om dödsolyckan läggs ned

Arbetaren föll åtta meter genom taket och avled senare av sina skador. Nu läggs dock förundersökningen om arbetsmiljöbrott ned, skriver Byggnadsarbetaren. Olyckan inträffade i augusti förra året, i samband med ett byggnadsarbete på en gård i Sjöbo. En man arbetade med att byta ut trasiga takplattor på en ladugård.

Josefine Larsson: ”Om det var din dotter”

KRÖNIKA ”Jag önskar att alla ni som kommer i efterhand och stöttar och säger att ni tycker att jag blev illa behandlad, när situationen redan är förbi, vågade stå upp och ta ställning där och då”, skriver Josefine Larsson. Jag var bara tolv år när jag bestämde mig för att jag ville bli elektriker.