• Bild: Pixabay (Det är inte tjejen på bilden som skrivit brevet)

2019-04-17

Fråga experterna

Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö.

Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se

Ange ”Fråga experterna” i ämnesraden.


LÄS ÄVEN: Fråga experterna: Arv, GPS-puckar och uppsägningstid


Hej!

Jag och min make gifte oss för drygt 20 år sedan. Vi har inga gemensamma barn men vi har båda två barn var från tidigare förhållanden.

Om det händer oss något vill vi att den efterlevande av oss ska ärva allt och att våra barn får vänta med att få sitt arv till dess vi båda har avlidit. Hur gör vi för att få sitta i orubbat bo?

Hälsningar
Mona och Kjell i Dalarna


LÄS ÄVEN: Fråga experterna: Bostadsrätt och samboavtal?


Hej!

”Orubbat bo” är ett gammalt uttryck som fortfarande används flitigt av gemene man när man vill att efterlevande maken skall ärva den först avlidnes hela kvarlåtenskap.

Det finns dock bara ett sätt att vara säker på att få ärva all kvarlåtenskap från sin make och det är att vara gift och antingen bara ha gemensamma barn eller inga barn alls.

Vid arvsfördelning är nämligen utgångspunkten att barnen till den avlidne ärver all dennes kvarlåtenskap till lika del. Det som barnen ärver är deras arvslott. Är arvtagaren gift ska dock hela kvarlåtenskapen tillfalla den efterlevande maken med undantag för den avlidnes särkullbarns arvslotter.

Särkullbarn är de barn som inte är makarnas gemensamma barn. De gemensamma barnen får alltså vänta på att få arv till dess även den efterlevande maken avlider.

Maken ärver i dessa fall egendomen med fri förfoganderätt och de gemensamma barnen har efterarvsrätt.  I ert fall innebär det att era särkullbarn får ut sitt arv direkt vid sin förälders bortgång.

Vill ni skydda den efterlevande make måste ni upprätta ett testamente där det stadgas att den efterlevande maken skall ärva före särkullbarnen. Särkullbarnen har dock alltid rätt att begära ut sin laglott.

Laglotten är hälften av arvslotten. Särkullbarnen kan självklart välja att respektera er vilja genom att godkänna det testament som stadgar att de ska avvakta att ta ut sitt arv till dess båda har gått bort.

Det finns stränga formkrav som måste följas för att ett testamente ska vara giltigt. Min rekommendation är därför att ni kontaktar en jurist som upprättar testamentet så att allt blir korrekt gjort.

Alla medlemmar i Elektrikerförbundet har HELP:s Juristförsäkring så det är bara att kontakta oss så hjälper vi till, utan kostnad!

Allt gott!

/Sara Bandert Malmberg
Jurist och avdelningschef på HELP Försäkring

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Knep & Knåp

Elens dag 2019 – så firar Sverige

Idag är det inte vilken dag som helst det är nämligen Elens dag! Denna ypperliga högtid firas på lite olika sätt runt om i landet. Vad skulle du göra om elen plötsligt försvann? Det skulle inte gå att laga mat på spisen, alla råvaror i kyl och frys skulle bli dåliga och det skulle inte gå att handla i affärerna.

Tips: Elektrikerns mumsiga julrecept

R

Mys i juletid: Kolla in Elektrikerns kulturtips

Sylvia Kjellberg har läst novellsamlingen ”Bäcken” av Werner Aspenström, och Lina Hård tipsar om guldkorn att finna på SVT & SR Play. Här är två julmysiga kulturtips från våra journalistkollegor.

Elektriskt musikquiz – utmana familj och vänner!

Utmana familj och vänner. Klarar ni av detta musikquiz med svenska låtar på eltemat? Rätt svar hittar du längst ned (fuska inte). 1. Leila K hade en dunderhit på 90-talet med kraftfullt tema. Vad hette den? 2. Bandet är från Norrköping och har haft hits som Kärlekens tunga och Pojkar, pojkar, pojkar. Vad heter bandet? 3.

Vad minns du från 2018? Tävla om biobiljetter i Elektrikerns tipstolva!

Nu står 2019 för dörren, med allt vad det innebär. Men hur mycket minns du egentligen från det gångna året? Ta chansen att tävla med Elektrikern! Har du läst Elektrikern under året kanske du kommer ihåg de flesta av svaren.

Efterlysning: Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

Elektrikerns soliga sommartips!

Vad ska du göra i sommar? Tidningen Elektrikern har sammanställt en lista på soliga tips att sysselsätta sig med! 1. Aktivitet: Turista i din egen stad Det är lätt att bli hemmablind. Att man missar alla guldkorn som finns i den egna kommunen. Ett tips är att besöka ortens turistbyrå, och fråga vad de tycker att du som ”turist” ska besöka. Det kan bli en spännande dag.

Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

Tidningen Elektrikern söker spännande medlemmar!

Elektrikerförbundet har över 25 000 medlemmar runt om i landet och vi på redaktionen vill väldigt gärna lära känna er bättre. Därför kommer vi med jämna mellanrum presentera en medlem som har något spännande att berätta om sig själv eller sitt liv.

TÄVLING: Skicka in dina bästa elskämt!

Vardagen kan lätt kännas lite statisk, som en stadig ström av likriktning utan spänning. Därför vill vi på Tidningen Elektrikern ha just din hjälp att leda lite ljus i höstrusket – med dina bästa elskämt.

Tävlingen avgjord: Här är de bästa matlådorna!

I början av september efterlyste vi bilder på era matlådor. Det är tydligt att mat engagerar, ni skickade in bilder på såväl kalla som varma maträtter, vegetariska rätter, fisk, kött, sallader och maskar. Nu har redaktionen valt ut tre av era bilder vars avsändare vinner varsin biobiljett.