• Johan Jensen är klubbordförande för Elektro-Emanuel i Skene, och en av undertecknarna av skrivelsen. Bild: Pixabay/Privat/Montage

2019-03-11

Lagförslaget om förändrad strejkrätt har varit ute på remiss. I stort följer svaren från de organisationer och myndigheter som regeringen har utsett till remissinstanser det väntade.

De huvudorganisationer på arbetsmarknaden som själva arbetat fram förslaget är missnöjda med en sak; att lagen föreslås bli verklighet först nästa år.

LO, Saco, TCO och Svenskt Näringsliv svarar gemensamt att förändringarna borde kunna börja gälla redan i juli i år.

LÄS ÄVEN: Fackligt missnöje mot förslag om ändrad strejkrätt

Men utöver de remissinstanser som regeringen vänt sig till har förslaget fått ytterligare trettio yttranden, från organisationer som på eget initiativ vill framföra synpunkter. Bland annat har tretton kritiska LO-klubbar hört av sig.

Ett av dessa remissvar kommer från elektrikernas fackklubb på Elektro-Emanuel i Skene. Majoriteten, åtta av tolv medlemmar, har undertecknat skrivelsen.

Medlemmarna framför att lagförslaget är riskabelt för styrkeförhållandet mellan arbetsgivarorganisationer och fackföreningarna. Konsekvenserna är dessutom svåra att överblicka, och skulle lagförslaget bli verklighet riskerar svenska arbetstagares möjligheter att organisera sig och agera fackligt försämras.

Man skriver även att förslaget öppnar dörren för så kallad avtalsshopping, det vill säga att arbetsgivaren väljer att teckna billigare, eller mer förmånliga kollektivavtal, vilket riskerar en framväxt av så kallade gula fackföreningar.

Johan Jensen är klubbordförande för Elektro-Emanuel i Skene, och en av undertecknarna. Han lyfter frågan att det måste finnas en möjlighet att välja fackförbund, till exempel om ett förbund som har rätten att teckna kollektivavtal missköter sig.

– Det kan vara att förbundet inte alls företräder medlemmarna och tappar medlemmarnas förtroende. Som tur är har vi inte det problemet i Elektrikerna, men skulle Elektrikerna bli ett jättedåligt fackförbund som inte företräder medlemmarna längre, så måste ju medlemmarna ha möjlighet att lämna och gå över till något bättre som företräder dem på ett bättre sätt, och som har rätt att teckna avtal.

LÄS ÄVEN: Kurt Junesjö: ”Jag hoppas att LO-förbunden tar sitt förnuft till fånga”

Hur tycker du att Elektrikerförbundet har agerat i frågan om strejkrätten?

– Jag kan inte säga så mycket. Jag kan inte säga varken det ena eller det andra om den ställning de har tagit, för jag har inte varit en del av det beslutet.

– Men ledningen har informerat om sin inställning i frågan och man var väldigt tydlig från början med att man inte var intresserad av att förändra maktbalansen på arbetsmarknaden, men så helt plötsligt så är man ändå för förslaget, för att det påverkar inte oss, inom den konventionella centrala organisationen.

Tror du att man inte har insett vad förslaget innebär?

– Dels det, dels tror jag att man försöker att styra upp organiseringen på arbetsmarknaden så att det finns de centrala organisationerna och deras förbund att välja på, allt annat är destruktivt för den starka svenska modellen. Och det må så vara, att fler fackförbund och mer organisering och fler vilda strejker är ett problem för stabiliteten på den svenska arbetsmarknaden, men det innebär inte att alla är överens om det. Men jag tycker inte att man har diskuterat den här frågan särskilt mycket i förbundet.

– Men det var roligt att du hörde av dig, för jag hade inte räknat med det över huvud taget. Jag tänkte att vårt remissvar kommer inte att ha någon som helst påverkan. Det kommer bara att göra att man kan sova lite bättre om nätterna.

Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter
Ett gult avspärrningsband framför en mörk bakgrund

Elektriker avliden efter elolycka på ö

Texten uppdaterades måndag 19 augusti, klockan 10.05. En elektriker har avlidit efter att ha fått ström genom kroppen under ett arbete på en ö i Orust kommun. Polisen utreder nu händelsen som arbetsplatsolycka, skriver Aftonbladet.  Det var vid klockan 17.
En hög med plankor

Två skadade på sågverk – företag får böta 400 000 kronor

Två personer skadade sig när en underentreprenör fastnade i en maskin på ett av SCA:s sågverk. Nu ska företaget betala 400 000 kronor i böter, skriver Arbetet. Den första av de skadade i olyckan på SCA:s sågverk i Nordmaling var en underentreprenör som skulle utföra servicearbete på såglinjen.
Ett stapeldiagram med en uppåtgående pil, framför en bild på en byggarbetsplats

Konkurserna bland byggföretagen ökar

Samtidigt som konkurserna minskar på det stora hela ökar de bland företag i byggbranschen. Detta enligt en ny rapport från Statistiska centralbyrån (SCB), skriver Byggnadsarbetaren.  Förra året i juli försattes 617 svenska företag i konkurs. I år är siffran under samma månad 514. Konkurserna har alltså minskat med 17 procent på det stora hela.
En tecknad bild av en inbrottstjuv, och ett foto av den container tjuvarna i texten bröt sig in i

Tjuvarna fångades – i samma container de brutit sig in i

Tjuvarnas stöldexpedition fick ett snopet slut när de blev påkomna och inlåsta i samma container de själva brutit sig in i. De två männen sitter nu häktade i väntan på utredningen, skriver Byggnadsarbetaren.

Företag får böta 400 000 kronor för uteblivet fallskydd

Den anställde arbetade på tre meters höjd utan fallskydd. Nu döms Peab Anläggning AB att betala 400 000 kronor i sanktionsavgift, skriver Byggnadsarbetaren. När Arbetsmiljöverket i början av juni utförde en inspektion på bygget Solbacken Etapp 1 i Tandådalen upptäckte man allvarliga brister i säkerheten.

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Elektrikern ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester.

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.
Ett gult avspärrningsband framför en mörk bakgrund

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.