• Johan Jensen är klubbordförande för Elektro-Emanuel i Skene, och en av undertecknarna av skrivelsen. Bild: Pixabay/Privat/Montage

2019-03-11

Lagförslaget om förändrad strejkrätt har varit ute på remiss. I stort följer svaren från de organisationer och myndigheter som regeringen har utsett till remissinstanser det väntade.

De huvudorganisationer på arbetsmarknaden som själva arbetat fram förslaget är missnöjda med en sak; att lagen föreslås bli verklighet först nästa år.

LO, Saco, TCO och Svenskt Näringsliv svarar gemensamt att förändringarna borde kunna börja gälla redan i juli i år.

LÄS ÄVEN: Fackligt missnöje mot förslag om ändrad strejkrätt

Men utöver de remissinstanser som regeringen vänt sig till har förslaget fått ytterligare trettio yttranden, från organisationer som på eget initiativ vill framföra synpunkter. Bland annat har tretton kritiska LO-klubbar hört av sig.

Ett av dessa remissvar kommer från elektrikernas fackklubb på Elektro-Emanuel i Skene. Majoriteten, åtta av tolv medlemmar, har undertecknat skrivelsen.

Medlemmarna framför att lagförslaget är riskabelt för styrkeförhållandet mellan arbetsgivarorganisationer och fackföreningarna. Konsekvenserna är dessutom svåra att överblicka, och skulle lagförslaget bli verklighet riskerar svenska arbetstagares möjligheter att organisera sig och agera fackligt försämras.

Man skriver även att förslaget öppnar dörren för så kallad avtalsshopping, det vill säga att arbetsgivaren väljer att teckna billigare, eller mer förmånliga kollektivavtal, vilket riskerar en framväxt av så kallade gula fackföreningar.

Johan Jensen är klubbordförande för Elektro-Emanuel i Skene, och en av undertecknarna. Han lyfter frågan att det måste finnas en möjlighet att välja fackförbund, till exempel om ett förbund som har rätten att teckna kollektivavtal missköter sig.

– Det kan vara att förbundet inte alls företräder medlemmarna och tappar medlemmarnas förtroende. Som tur är har vi inte det problemet i Elektrikerna, men skulle Elektrikerna bli ett jättedåligt fackförbund som inte företräder medlemmarna längre, så måste ju medlemmarna ha möjlighet att lämna och gå över till något bättre som företräder dem på ett bättre sätt, och som har rätt att teckna avtal.

LÄS ÄVEN: Kurt Junesjö: ”Jag hoppas att LO-förbunden tar sitt förnuft till fånga”

Hur tycker du att Elektrikerförbundet har agerat i frågan om strejkrätten?

– Jag kan inte säga så mycket. Jag kan inte säga varken det ena eller det andra om den ställning de har tagit, för jag har inte varit en del av det beslutet.

– Men ledningen har informerat om sin inställning i frågan och man var väldigt tydlig från början med att man inte var intresserad av att förändra maktbalansen på arbetsmarknaden, men så helt plötsligt så är man ändå för förslaget, för att det påverkar inte oss, inom den konventionella centrala organisationen.

Tror du att man inte har insett vad förslaget innebär?

– Dels det, dels tror jag att man försöker att styra upp organiseringen på arbetsmarknaden så att det finns de centrala organisationerna och deras förbund att välja på, allt annat är destruktivt för den starka svenska modellen. Och det må så vara, att fler fackförbund och mer organisering och fler vilda strejker är ett problem för stabiliteten på den svenska arbetsmarknaden, men det innebär inte att alla är överens om det. Men jag tycker inte att man har diskuterat den här frågan särskilt mycket i förbundet.

– Men det var roligt att du hörde av dig, för jag hade inte räknat med det över huvud taget. Jag tänkte att vårt remissvar kommer inte att ha någon som helst påverkan. Det kommer bara att göra att man kan sova lite bättre om nätterna.

Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Folket litar mer på Systembolaget än på facket

Systembolaget slår facket med hästlängder. I alla fall när det handlar om att få folkets förtroende. Litar du mer på Systembolaget och Ikea än på facket? I så fall är du som folk i allmänhet.

Soldat avled under militärövning

I natt blev en kvinnlig soldat i 40 -årsåldern påkörd av en stridsvagn utanför Överkalix. Hon dog av skadorna, skriver Arbetet. Olyckan inträffade strax före klockan ett på natten under en stor militärövning. Totalt uppges nio personer ha varit inblandade, enligt polisen.

Vården missar lätt skador efter olyckor med el

Elolyckor orsakade av vanlig hushållsel, kan ge allvarliga skador långt efter olyckstillfället. Den som råkat ut för strömgenomgång ska omedelbart uppsöka akutsjukvård för undersökning. Anna Blomqvist, forskare, specialistläkare i Yrkesmedicin och nyligen pensionär, har ägnat en stor del av sitt yrkesliv åt att undersöka risker med strömgenomgång.

Elolyckor: Nära-döden-upplevelser och skuldkänslor

 Strömgenomgång kan leda till Nära döden upplevelse och posttraumatisk stress. Skuldkänslor och obehag efteråt är vanliga visar aktuell forskning. Cirka 100 elolycksfall som leder till sjukskrivning minst en dag, rapporteras årligen till Arbetsmiljöverket. Forskningsprojektet Elolyckor i arbetet presenterades 2017.

Cia Holm: ”Kunskapen om elolyckor måste bli bättre”

Många elektriker är omedvetna om vilka skador strömgenomgång kan leda till på lång sikt. Man ska inte behöva råka ut för en olycka för att förstå vad det kan få för konsekvenser, säger Cia Holm ansvarig för ElQvinnorna i vk 10. Cia Holm har arbetat som elektriker i 25 år. Idag är hon säkerhetstekniker samt regionalt skyddsombud i Bohuslän.

Elolyckor: ”Vi lär av varandras erfarenheter ”

 Trasiga verktyg och fukt är vanliga orsaker till strömgenomgång. Även kablar kan bli strömförande. André Nurmi och John Daniel Eriksson har varit med om elolyckor vid ett flertal tillfällen. André Nurmi och John Daniel Eriksson arbetar som elektriker på Midroc Electro. De är uthyrda till Vattenfall och stationerade på Ringhals kärnkraftverk.

LO och januariavtalet: En klassisk krisreaktion i fyra faser

Januariavtalet mellan S, MP, C och L utlöste kraftiga krisreaktioner inom LO. Arbetet går igenom vittnesmålen, från första chocken till nyorienteringen. 1. Chock  inträder direkt och kan vara upp till några dagar. Tillståndet skärmar av och skyddar den drabbade från den skrämmande upplevelsen.

LO:s plan: Att knyta tätare band till S

Trots besvikelse över januariavtalet vänder LO-topparna inte Socialdemokraterna ryggen. I stället för att lossa banden är strategin att för­djupa relationen och knyta partiet närmare sig. Men inför S-kongressen mullrar det i leden.

Heta yrken 2019: Stor konkurrens om elektrikerna

När Arbetsförmedlingen i början av februari presenterade sin årliga rapport Här finns jobben som visar vilka yrken som har goda jobbmöjligheter om fem år listades elektrikeryrket som ett av de allra mest gångbara på den svenska arbetsmarknaden.

Inför avtalsrörelsen: Lärlingar och arbetstid i fokus

I en av salarna i Folkets hus i Solna sitter delar av VK1 och har avtalsmotionsskrivarverkstad. Det är inför avtalsrörelsen 2020 som verksamhetskretsen vill få fram motioner för att förbättra avtalen. Det diskuteras sådant som om det kanske vore ett bra förslag om även projektledarna på byggena var medräknade i ackordet i projekten.

Syrabehållare exploderade – en till sjukhus

En person fick föras till sjukhus efter att en syrabehållare exploderade på en arbetsplats i Timrå kommun, skriver Aftonbladet.  Det var strax efter klockan nio på tisdagsmorgonen som larmet inkom till räddningstjänsten. En person hade fått saltsyra på sig när en syrabehållare exploderade i Söråker i Timrå kommun.

Samarbete för att få fler i jobb

Elektrikerförbundet har tecknat en ny överenskommelse med parterna i byggbranschen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Samarbetet ska hjälpa långtidsarbetslösa och nyanlända att få jobb i branschen.

Fredrick Ekholm – en elektriker med siktet inställt på OS

På Karolinska sjukhuset i Stockholm arbetar en regerande svensk mästare. En elektriker som har siktet inställt på att en dag stå på startlinjen i OS. Det är ganska ovanligt att man jobbar samtidigt som man är elitidrottare.

Fråga experterna: Bostadsrätt och samboavtal?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

”Arbetsfreden måste vara värd något”

Hamnkonflikten är över. Det innebar att flera LO-fack inledningsvis uttryckte skepsis angående lagförslaget att förändra strejkrätten. Men efter ett styrelsemöte beslutade LO-facken gemensamt att fortfarande ställa sig bakom förslaget. Själva grunden som jag ser det är att det är parterna på arbetsmarknaden som har förhandlat fram förslaget och är överens om spelreglerna.