• Johan Jensen är klubbordförande för Elektro-Emanuel i Skene, och en av undertecknarna av skrivelsen. Bild: Pixabay/Privat/Montage

2019-03-11

Lagförslaget om förändrad strejkrätt har varit ute på remiss. I stort följer svaren från de organisationer och myndigheter som regeringen har utsett till remissinstanser det väntade.

De huvudorganisationer på arbetsmarknaden som själva arbetat fram förslaget är missnöjda med en sak; att lagen föreslås bli verklighet först nästa år.

LO, Saco, TCO och Svenskt Näringsliv svarar gemensamt att förändringarna borde kunna börja gälla redan i juli i år.

LÄS ÄVEN: Fackligt missnöje mot förslag om ändrad strejkrätt

Men utöver de remissinstanser som regeringen vänt sig till har förslaget fått ytterligare trettio yttranden, från organisationer som på eget initiativ vill framföra synpunkter. Bland annat har tretton kritiska LO-klubbar hört av sig.

Ett av dessa remissvar kommer från elektrikernas fackklubb på Elektro-Emanuel i Skene. Majoriteten, åtta av tolv medlemmar, har undertecknat skrivelsen.

Medlemmarna framför att lagförslaget är riskabelt för styrkeförhållandet mellan arbetsgivarorganisationer och fackföreningarna. Konsekvenserna är dessutom svåra att överblicka, och skulle lagförslaget bli verklighet riskerar svenska arbetstagares möjligheter att organisera sig och agera fackligt försämras.

Man skriver även att förslaget öppnar dörren för så kallad avtalsshopping, det vill säga att arbetsgivaren väljer att teckna billigare, eller mer förmånliga kollektivavtal, vilket riskerar en framväxt av så kallade gula fackföreningar.

Johan Jensen är klubbordförande för Elektro-Emanuel i Skene, och en av undertecknarna. Han lyfter frågan att det måste finnas en möjlighet att välja fackförbund, till exempel om ett förbund som har rätten att teckna kollektivavtal missköter sig.

– Det kan vara att förbundet inte alls företräder medlemmarna och tappar medlemmarnas förtroende. Som tur är har vi inte det problemet i Elektrikerna, men skulle Elektrikerna bli ett jättedåligt fackförbund som inte företräder medlemmarna längre, så måste ju medlemmarna ha möjlighet att lämna och gå över till något bättre som företräder dem på ett bättre sätt, och som har rätt att teckna avtal.

LÄS ÄVEN: Kurt Junesjö: ”Jag hoppas att LO-förbunden tar sitt förnuft till fånga”

Hur tycker du att Elektrikerförbundet har agerat i frågan om strejkrätten?

– Jag kan inte säga så mycket. Jag kan inte säga varken det ena eller det andra om den ställning de har tagit, för jag har inte varit en del av det beslutet.

– Men ledningen har informerat om sin inställning i frågan och man var väldigt tydlig från början med att man inte var intresserad av att förändra maktbalansen på arbetsmarknaden, men så helt plötsligt så är man ändå för förslaget, för att det påverkar inte oss, inom den konventionella centrala organisationen.

Tror du att man inte har insett vad förslaget innebär?

– Dels det, dels tror jag att man försöker att styra upp organiseringen på arbetsmarknaden så att det finns de centrala organisationerna och deras förbund att välja på, allt annat är destruktivt för den starka svenska modellen. Och det må så vara, att fler fackförbund och mer organisering och fler vilda strejker är ett problem för stabiliteten på den svenska arbetsmarknaden, men det innebär inte att alla är överens om det. Men jag tycker inte att man har diskuterat den här frågan särskilt mycket i förbundet.

– Men det var roligt att du hörde av dig, för jag hade inte räknat med det över huvud taget. Jag tänkte att vårt remissvar kommer inte att ha någon som helst påverkan. Det kommer bara att göra att man kan sova lite bättre om nätterna.

Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Sista rycket i valrörelsen

Valdagen närmar sig med rekordfart. Under den sista arbetsdagen innan valet till Europaparlamentet på söndag träffade LO-fackens kandidat Johan Danielsson ett femtontal elektriker på Spedab i Stockholm.

Man till sjukhus efter elolycka i Karlstad

En man har fått föras till sjukhus efter att ha fått ström genom kroppen på en byggarbetsplats i Karlstad. Arbetsplatsolyckan inträffade strax innan lunchtid på fredagen. En man som arbetade på en byggarbetsplats i Viken i Karlstad drabbades av en elolycka där han fick ström genom kroppen.

Fler tågbolag väljer att förbjuda spelreklam

Den allt mer aggressiva spelreklamen har fått flera trafikhuvudmän och tågbolag att förbjuda spelannonser på bussar och tåg. I vintras införde Västtrafik ett förbud, nyligen sa MTR Express nej. Samtidigt håller SL och Jernhusen fast vid att tillåta reklamen. MTR Express gick nyligen ut och anslöt sig till tidningen Offsides nej till spelreklam.

Långa dagar för elektriker i Gibraltar

ELEKTRIKER I VÄRLDEN Om Storbritannien lämnar EU påverkas även självstyrande Gibraltar. Elektrikern James Finlayson är dock inte orolig för egen del. James Finlayson parkerar bilen på Gibraltars trånga gator. Vrider man huvudet åt ena hållet ser man Spanien, åt andra Marocko. Blundar man och lyssnar pratas det Brexit.

Hård press för minimilön i hela EU

En kör håller på att stämma upp i Europa. Juncker, Macron, Timmermans och flera andra lovsjunger minimilönen och vill att alla länder inför en. Det skulle rycka undan grunden för den svenska modellen där politiker håller fingrarna borta från lönebildningen. Artikeln är tidigare publicerad i Arbetet.

Efter inspektionerna: Företag förbjuds arbeta på hög höjd

Bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB förbjuds arbeta på hög höjd av Arbetsmiljöverket. Detta efter att oanmälda inspektioner avslöjat en rad allvarliga brister, skriver Arbetarskydd.  Arbetsmiljöverket utförde fyra oanmälda inspektioner hos bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB.

Asbest på NCC:s bygge – rev skivorna med tigersåg

NCC:s byggnadsarbetare sågade ovetandes ned asbestskivor med tigersåg, helt utan skyddsutrustning. Även sjukhusets personal och besökare kan ha exponerats, skriver Byggnadsarbetaren. När universitetssjukhuset i Örebro skulle renoveras under NCC:s generalentreprenad var det ingen som visste att det fanns skivor med asbest i konstruktionen.

Därför påverkar EU-valet just dig

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Ett val som påverkar våra jobb, klimatet och beslut som fattas i Sveriges riksdag, kommuner och regioner. Här får du veta mer om vad valet handlar om. EU kan verka långt borta, men spelar ändå stor roll för vår vardag.

Jobbfrågan splittrar partierna i EU-valet

MP välkomnar EU-regler för pappaledighet, medan C tycker att unionen ska hålla tassarna borta från sådana regelverk. Här står jobbstriden i EU-valet. Tolkningarna om vad den sociala pelaren innebär går i sär. I november 2017 hölls det sociala toppmötet i Göteborg på statsminister Stefan Löfvens initiativ.

Så röstade politikerna i fyra viktiga EU-frågor

Vad tycker de svenska partierna i viktiga EU-frågor som arbetsvillkor och gränsvärden mot cancerframkallande ämnen? Här kan du se hur de svenska EU-parlamentarikerna har röstat. Socialt protokoll Facken i Europa kräver ett socialt protokoll i EU:s fördrag som ska garantera att fackliga och sociala rättigheter går före ekonomiska friheter.

Arbetsmiljöverket vill att åklagare utreder dödlig fallolycka

Mannen omkom efter ett högt fall på en byggarbetsplats i Stenungsund. Arbetsmiljöverket vill nu att polis och åklagare utreder arbetsplatsolyckan, skriver Sveriges Radio. Olyckan inträffade i januari, på en byggarbetsplats i Stenungsund. En man som arbetade med takläggning omkom efter att ha fallit ett tiotal meter ned i ett betonggolv.

Elolycka: Fick ström genom kroppen vid byte av knapp

En anställd vid ett företag i Kristianstad kommun fick föras till sjukhus efter att ha fått ström genom kroppen i samband med ett arbete. Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket, skriver 24 Kristianstad. Det var i mitten av april som olyckan inträffade. En anställd på ett företag i Kristianstad kommun utförde arbete på annan ort.

Luftburen inspektion – Micael synar elnätet från ovan

Det är en onsdagsförmiddag i slutet av mars. Den röda helikoptern hovrar ovanför Gävle energis elnät. I helikoptern sitter Micael Lennartsson, luftledningsbesiktningsman, tillsammans med helikopterpiloten Jonas Högberg från Kallax flyg. Det ser väldigt bra ut. Gävle energi har ett luftnät i gott skick, konstaterar Micael Lennartsson.

EU-val: Sverige har 20 av 751 platser i parlamentet

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet där 751 ledamöter sitter. Sverige har i dagsläget 20 platser. Under mandatperioden 2014-2019 har Socialdemokraterna haft fem av Sveriges 20 platser. I dag sitter där Aleksander Gabelic, Jytte Guteland, Anna Hedh, Olle Ludvigsson och Marita Ulvskog. Av dessa fem är det endast Jytte Guteland som kandiderar för omval.

Alla partier värnar svenska modellen – men röstar olika i EU

All svenska partier i Europaparlamentet har levt upp till sina vallöften från 2014 och säger sig värna den svenska modellen. Men synen på vad den svenska modellen är skiljer sig åt, konstaterar Arena idé i en ny rapport.