• Foto: Anna Norling

2019-02-22

Under Elektrikernas facklig-politiska konferens på Rönneberga passade Elektrikern på att ställa några frågor till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Frågor om dödsolyckorna, Januariavtalet och om vad hon tar med sig från mötet med Elektrikernas förtroendevalda.

Hur ska regeringen arbeta för att minska dödsolyckorna på arbetsplatserna?

– Vi måste göra det som krävs för att vända utvecklingen. Jag måste också inse att det finns de som kan de här frågorna bättre än jag. Det är därför jag pratar med arbetsmarknadens parter och de expertmyndigheter vi har. Jag prövar vissa tankar med dem.

 Vad är det för typ av tankar?

– Sådant som om preskriptionstider behöver förändras, om vi behöver ha sanktioner i fler situationer än i dag, om vi har rätt kompetens hos skyddsombud och inspektörer, om vi har tillräckligt med inspektörer. Vi har även infört entreprenörsansvar, hur fungerar det?

Just nu har vi en utveckling att fler dör på jobbet, och det är helt oacceptabelt.

LÄS ÄVEN: Facket och politiken på Rönneberga: ”Helvete vad svårt det är”

Då är ju frågan varför ingen minskning har skett, trots att vi har haft en socialdemokratiskt ledd regering de senaste fyra åren?

– Det har jag inget svar på, vi har rustat oss väldigt väl, bland annat med ökade resurser till Arbetsmiljöverket, även om det såklart tar lite tid att få utbildade inspektörer på plats. Vi har startat en myndighet för arbetsmiljökunskap och vi har påbörjat ett arbete mot skurkföretagen. Men eftersom utvecklingen inte har vänt, så är det uppenbart att vi måste göra mer. Jag tror inte att de insatser vi gjort är fel, men jag tror att vi måste göra mer.

När det gäller Januariavtalet, hur mycket hade du att säga till om punkterna på arbetsmarknadsområdet?

– Jag har haft bra insyn i processen.

 Hur gick dina tankar?

– Jag tror att det här är vad som krävs för att det ska bli ett samarbete där Centern och Liberalerna ingår. Vi står ju väldigt långt ifrån varandra när det gäller just arbetsmarknadspolitiken.

LÄS ÄVEN: Sjöstedt ger ett ”misstroendelöfte” om förslag lägga om försämrad arbetsrätt

Vad är din kommentar gällande punkten om arbetsrätten?

– Vi hade inte velat gått så långt, men det är tydligt att det krävdes. Det syntes inte minst i december när Centern sa nej till den kompromiss vi föreslog då.

 Innebär inte skrivningen om att ”om inte parterna når en överenskommelse om hur LAS ska reformeras på ett sätt som ger ökad flexibilitet så drivs utredningens förslag igenom” en form av utpressningssituation, där arbetsgivarna har trumf på hand?*

– Det är inte säkert. Det finns en risk, men jag tycker inte att man säkert ska dra den slutsatsen. I avtalet finns i och för sig det här med ytterligare undantag från turordningsreglerna men även att man ska skyddas mot godtycke, att det ska finnas en balans mellan parterna och att man ska lägga förslag om ökad rätt till kompetensutveckling och omställning, så jag tror att det gäller att gå in i det här arbetet med utgångspunkt att man ska göra en god kompromiss av detta.

 Vad lärde du dig av mötet med Elektrikernas förtroendevalda?

– Jag lärde mig mycket av logiken och strukturen i branschen, som när en ensam person ska åta ut i mörker och kyla och uträtta något långt borta i skogen med de faror och risker som det innebär. Att det finns en risk att man inte hämtar en person till, fast man vet att man kanske borde göra det. Jag fick en större kunskap om att det inte bara är de frågor som ligger på mitt bord med arbetsmiljöarbete som behöver adresseras om man ska vända utvecklingen med dödsolyckor i branschen. Så jag kommer nu att ta kontakt med Anders Ygeman som är ansvarig minister för energifrågor och diskutera vad vi kan göra gemensamt.


LÄS ÄVEN: Facktoppar räds inte ny mandatperiod: ”S har inte sålt ut sin själ”


* Ur punkt nummer 20 i överenskommelsen mellan S, MP, L och C:

”Lagen om anställningsskydd ska ändras genom tydligt utökade undantag från turordningsreglerna. Utredningen som får i uppdrag att utarbeta denna lagändring ska vidare lägga förslag som, särskilt för mindre företag, innebär lägre kostnader vid uppsägningar, samtidigt som rättssäkerhet och skydd mot godtycke upprätthålls.

Utredningen ska föreslå hur arbetsgivarens ansvar för kompetensutveckling och den anställdes omställningsförmåga stärks. Utredningen ska också arbeta med förslag som skapar en bättre balans i anställningsskydden för personal med olika anställningsvillkor.

Utredningen ska i dessa frågor och generellt särskilt beakta de små och medelstora företagens behov av flexibilitet och ska, utöver kontakter med arbetsmarknadens parter, ha kontakt med dessa företags organisationer.

Om parterna når en överenskommelse om hur LAS ska reformeras på ett sätt som ger ökad flexibilitet ska regeringen istället lägga förslag i linje med parternas överenskommelse. I annat fall genomförs utredningens förslag.”


Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

EU-val: Sverige har 20 av 751 platser i parlamentet

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet där 751 ledamöter sitter. Sverige har i dagsläget 20 platser. Under mandatperioden 2014-2019 har Socialdemokraterna haft fem av Sveriges 20 platser. I dag sitter där Aleksander Gabelic, Jytte Guteland, Anna Hedh, Olle Ludvigsson och Marita Ulvskog. Av dessa fem är det endast Jytte Guteland som kandiderar för omval.

Alla partier värnar svenska modellen – men röstar olika i EU

All svenska partier i Europaparlamentet har levt upp till sina vallöften från 2014 och säger sig värna den svenska modellen. Men synen på vad den svenska modellen är skiljer sig åt, konstaterar Arena idé i en ny rapport.

Johan Danielsson är LO:s kandidat till EU-valet

Söndagen 26 maj är det val till EU-parlamentet. Johan Danielsson är LO-förbundens gemensamma kandidat och står på Socialdemokraternas lista. Nummer ett för mig är att bekämpa osund konkurrens. Svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad, säger han när vi träffas på ett fik i Gävle.

Schneiders miljömål: En miljon solkraftstekniker

Schneider Electric, ett globalt bolag inom digital utveckling av energihantering och automation, deltog i mitten av mars i One Planet Summit i Nairobi, Kenya – det första regionala klimattoppmötet efter Parisavtalet. Under toppmötet tog ledande aktörer inom hållbarhet fram åtgärder för de globala klimatutmaningarna.

Dödliga elolyckor: Nästan var tionde inträffar utomlands

Risken att avlida till följd av en elolycka är betydligt större utomlands än hemma i Sverige i alla fall om man ser till den begränsade tiden man vanligtvis befinner sig på resande fot. Detta visar en ny studie från Elsäkerhetsverket. Av de dödliga elolyckorna bland den svenska befolkningen inträffar nästan en tiondel utomlands.

Dödsolycka på bygge – föll åtta våningar utan skyddslina

En man omkom under lördagen efter ett fall från åttonde våningen på en byggarbetsplats i Solna. Händelsen var den tredje konstaterade arbetsplatsolycka med dödlig utgång att inträffa under samma vecka. Olyckan inträffade vid lunchtid på lördagen. En montör på en byggarbetsplats i Solna omkom efter ett fall från åttonde våningen, i samband med sitt arbete på bygget.

Unipers insourcing – ”En framgångssaga”

Bakgrunden till att dåvarande Eon, dagens Uniper, valde att insourca underhållet av sina vattenkraftverk i Norrland var att marknaden förändrades under början av 2010-talet. Konkurrensen bland leverantörerna försvann. Jonas Andrén Till sist fanns det bara en leverantör kvar av sådana här tjänster i Norrland: One Nordic. Det ledde till en asymmetri i maktbalansen.

Man till sjukhus efter elolycka i Ronneby

En man fick under torsdagen föras till sjukhus efter en elolycka i Ronneby. En anmälan om arbetsplatsolycka har upprättats, skriver SVT.  Olyckan inträffade strax innan klockan åtta på torsdagsmorgonen. En man i 30-årsåldern hade fått en kraftig elstöt och svimmat på en arbetsplats i Ronneby. Tillbudet ska ha inträffat i en hiss, enligt polisen.

Ung man klämdes till döds på betongfabrik

En ung man avled under torsdagen efter en arbetsplatsolycka på en industri utanför Lund. En anmälan om arbetsmiljöbrott samt vållande till annans död har upprättats, skriver Kvällsposten. Detta är den andra dödliga arbetsplatsolycka som inträffar denna vecka. Det var vid 16.

Ei skärper villkoren för borttagning av kreosot

Nu skärper Energimarknadsinspektionen (Ei) kraven för sanering av kreosot i samband med att en elledning rivs. Syftet med de skärpta villkoren är att säkerställa att markföroreningar inte finns kvar i jorden efter att en elledning tagits bort. För att stolpar och fundament till en elledning ska tåla väder, vind och tidens tand har de historiskt bestått av impregnerat trä.

Elolycka: Anställd på Vattenfall fick ström genom kroppen

En anställd på Vattenfall i Avesta drabbades av strömgenomgång när hen skulle utföra en kontroll på sin arbetsplats. Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket, skriver Dala-Demokraten. Det var i april som olyckan inträffade. En anställd på Vattenfall Nordic AB i Avesta skulle kontrollera en märkning i ett skåp.

Företag lägger ned – för att slippa facket

Måleriföretagaren Tord Smetana i Umeå har i lokalpressen gått ut med att han planerar att säga upp sina anställda. Han anklagar Målareförbundet i regionen för en häxjakt på honom och att han inte orkar driva företaget vidare. Facket tillbakavisar kritiken.

Man avliden efter arbetsplatsolycka i Lycksele

En man avled under tisdagen i en olycka på en verkstad i Lycksele. En förundersökning gällande arbetsplatsolycka har inletts, skriver SVT. Detta är årets 22:a dödliga arbetsplatsolycka.  Det var vid 11.30-tiden på tisdagsförmiddagen som en man i 55-årsåldern avled i samband med en arbetsplatsolycka på en verkstad i Lycksele.

Papperslösas situation: ”Människor utnyttjas på slavliknande sätt”

Alla omfattas av arbetsmarknadens regler. Några som utnyttjas grovt är de som saknar uppehållstillstånd eller arbetstillstånd. Till deras hjälp finns Fackligt center för papperslösa. Målarettans ombudsman Peter Fredin är en av de som bemannar centrets mottagning. Det som man kommit överens om i avtal och där kollektivavtal finns gäller även dessa personer.

Polis struntade i varning om strömförande kabel

Nyligen inträffade det en olycka i Stockholms-området då ett fordon mejade ner en elstolpe och hamnade inne på en villatomt. En förman och en aspirant inom polisen kom till platsen och började röja undan trots varningar. Tack vare att en elektriker stoppade arbetet kunde en allvarlig olycka undvikas elstolpen och anslutna kablar var nämligen strömförande.