• Foto: Anna Norling

– Det är ni som arbetar ute i verksamheten som vet vad som krävs för att vända utvecklingen.

Så säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson när hon talar inför ett trettiotal elektrikerförbundare på Rönneberga kursgård utanför Stockholm.

Det är med bakgrund av de många dödsfallen på arbetsplatserna som Ylva Johansson är inbjuden till Rönneberga och Elektrikerförbundets facklig-politiska konferens. Vid besöket är dödssiffran för 2019 redan uppe i tio personer.

Men hon talar även om det rådande politiska läget, om Januariavtalet, som innehåller en hel del svårsmälta delar för den fackliga rörelsen.

– Det har varit svårt, riktigt svårt, säger hon och fortsätter:

– För mig som socialdemokrat kan ni tänka vad som har varit det svåraste, det är mitt område, arbetsmarknadspolitiken.

LÄS ÄVEN: Ylva Johansson om att Januariavtalet riskerar leda till en utpressningssituation: ”Jag tycker inte att man säkert ska dra den slutsatsen”

Hon säger att hon ändå är glad över uppgörelsen.

– Jag är stolt över överenskommelsen, men kära vänner, helvete vad svårt det är. Det är inte socialdemokratisk politik att försämra anställningstryggheten, eller ta bort kravet på kollektivavtalsenliga villkor vid nystartsjobb, eller att privatisera Arbetsförmedlingen. Men det är socialdemokratisk politik att ta ansvar i svåra tider.

Arbetsmarknadsministern säger att hon trots allt tycker det är värt att gå med på de svårsmälta kompromisser som Januariavtalet innebär.

– Hanterar vi den här mandatperioden väl kan det vara så att vi för lång tid framöver slipper högerregeringar, i så fall är det en väldigt, väldigt värd kompromiss.

LÄS ÄVEN: Sjöstedt ger ett ”misstroendelöfte” om förslag lägga om försämrad arbetsrätt

En av de elektrikermedlemmar som fick en enskild pratstund med arbetsmarknadsministern var Olle Strömberg, linjemontör vid Omexom, före detta Infratek.

– Jag berättade om hur verksamheten fungerar, vilket jag förstod att hon inte var så införstådd i, säger han.

Särskilt talade Olle Strömberg med ministern om upphandlingsförfarandet som leder till att nätägare pressar entreprenörer till dåliga priser som i sin tur leder till att de som är ute i fält ska göra allting fortare, med färre personal.

– Jag tyckte att hon var väldigt lyssnade. Och när vi diskuterade det här med beredskap och att vi blir utkallade på nätterna så förstod jag att hon inte hade någon aning om detta.

LÄS ÄVEN: Facktoppar räds inte ny mandatperiod: ”S har inte sålt ut sin själ”

 Tror du på någon förändring nu?

– Det hoppas vi på såklart. Nu skulle hon ju ta kontakt med Ygeman, så då får vi se om han kan kalla branschen till en diskussion om det här.

Olle Strömberg berättar även att det nu pågår ett koncernövergripande arbetsmiljöarbete bland de förtroendevalda på Omexom, Vattenfall och One nordic. Tanken är att de förtroendevalda i gruppen ska träffa nätägarna och tala om arbetsmiljö vid upphandlingar. Än så länge har gruppen träffat företrädare för Eon.

Vad har ni fått för respons?

– Inte fullt ut så positiv som vi hade väntat, för arbetsmiljön är ju inte det som kommer först i upphandlingsförfaranden utan det är ju kronor och ören.

Under den facklig-politiska konferensen på Rönneberga gästades Elektrikerförbundet även av LO:s gemensamma kandidat till Europaparlamentet: Johan Danielsson, och Katalys Daniel Suhonen.

Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se