• Bild: Pressbild

2019-02-27

Göran Söderlund lämnade jobbet som arbetsmiljöansvarig i Elektrikerförbundet 2012. Men han är inte typen som nöjer sig med att sitta på en bänk och mata änder. Han vill ständigt ha något att göra, det visas inte minst just nu i TV4 där han är en av årets deltagare i dokusåpan Farmen.

– Jag tyckte det var intressant att se om jag skulle klara av det. Av de yngre är de flesta jävligt bortskämda. De är vana vid att vrida på kran och tända lyset. De pallar inte trycket om det drar ihop sig. Men det gör jag, säger Göran Söderlund.

När Elektrikern når Göran Söderlund befinner han sig på Elektrikerförbundets regionkontor i Sundsvall. Trots att det nu är över sex år sedan han gick i pension händer det fortfarande att han stöttar organisationen i olika frågor.

Det senaste uppdraget har varit att ringa medlemmar i Sundsvallsregionen för att informera om försäkringspaketet i medlemskapet.

Hur kom det sig att du sökte till just Farmen?

– Jag har tittat på programmet och sett de här ungdomarna som inte vet vad som är fram eller bak på en hammare. Jag ville se om jag skulle klara av det. Utan el, utan rinnande vatten, och väldigt lite mat. Jag såg det som en utmaning, att klara av det där livet.

LÄS ÄVEN: Kändiselektrikern Håkan Svanström i kamp mot klockan under banvallen

Hur var själva inspelningarna?

– Det var fyra kamerateam som filmade från klockan sex på morgonen till ett på natten. Men jag är van att stå framför kameran efter min tid Elektrikerförbundet, så det var inga problem. Farmenlivet i sig var en prövning, men jag klarade av det. Vi fick halm att sova på och det vore fel att säga att man var hungrig när man var där – man svalt. Vi fick nästan bara potatis att äta.

– Men man är ju inte där för att lära sig hur det var förr i tiden, utan det bygger ju på att det ska vara intriger och så. Kommer inte intrigerna upp av sig själva, så skapar produktionen dem. Och det är de ganska duktiga på.

Har du själv någon erfarenhet av gårdsliv?

– När jag var barn så tillbringade jag somrarna på ett hemman utanför Umeå med två-tre kor. Det var Frälsningsarmén som anordnade sommarverksamhet där asfaltsbarn, som jag, blev utplacerade hos olika familjer. Jag hamnade hos en familj i Vindeln utanför Umeå. Där var jag under somrarna fram tills dess jag var 12 år. Jag har fortfarande kontakt med familjen.

Hade du någon nytta av dina elektrikerkunskaper under inspelningarna?

– Inte själva eldelen, men en elektriker är ju alltiallo på ett bygge. Jag har använt hammaren i hela mitt liv. Och den hammare vi fick var en elektrikerhammare, ingen snickarhammare. De som hade hand om rekvisitan visste väl inte vad de hade köpt.

Inspelningarna ägde rum i somras under 12 veckors tid, där deltagarna åkte ut en efter en tills dess att bara två deltagare var kvar.

Deltagarna i Farmen har skrivit på ett kontrakt som innebär att de inte får berätta om något av inspelningarna som inte redan sänts.

Men Göran Söderlund berättar att deltagarna fick en viss ersättning för sin tid i Farmen.

– Men man blir inte rik på det. Jag hade ju min pension, och fick gratis potatis.

LÄS ÄVEN: Assemblins arbete flyter på i Nola simhall

Ångrar du din medverkan?

– Nej, jag ångrar det inte, det var en lärdom. Rent fysiskt och psykiskt klarade jag det ganska bra. Jag gick ned 15 kilo. Jag var bättre i både knäna och ryggen när jag åkte hem än vad jag varit under många år. Men jag har gått upp dem igen. Det enda jag saknade på farmen var musiken.

En fråga som uppkommer är ju om du har problem med att vara pensionär? Du hoppar in för förbundet då och då, och deltar i en dokusåpa?

– Jag är frisk och har en ganska hög arbetskapacitet. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra som pensionär, utan måste hitta på något.

Kan det bli fler tv-produktioner i framtiden?

– Det kan det nog bli. Det beror på hur det faller sig, om jag är tillräckligt tv-mässig.


Fakta: Göran Söderlund

Ålder: 66 år

Bor: Enskede och Sundsvall

Familj: Gift med Laila Forsberg (administrativ chef för Elektrikerförbundet). Fyra barn, varav två är elektriker.

Bakgrund: Installationselektriker i Stockholm. Klubbordförande för Botkyrka elbyrå, styrelseledamot i El-ettan. Valdes till lokal ombudsman i Elektrikerförbundet 1985. Arbetsmiljöansvarig på Elektrikerförbundet mellan 1990 till 2012.

Var även ansvarig för elsäkerhetsfrågor och försäkringsfrågor, samt var förbundets första jämställdhetsansvarig.

Har efter pensionen fortsatt arbeta för förbundet när det handlar om elsäkerhet, tagit fram broschyrer och haft försäkringsgenomgång med medlemmar i Sundsvall.

Aktuell: Deltar i årets upplaga av dokusåpan Farmen på TV4. 4 000 personer sökte, 12 kom med.


Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Folket litar mer på Systembolaget än på facket

Systembolaget slår facket med hästlängder. I alla fall när det handlar om att få folkets förtroende. Litar du mer på Systembolaget och Ikea än på facket? I så fall är du som folk i allmänhet.

Soldat avled under militärövning

I natt blev en kvinnlig soldat i 40 -årsåldern påkörd av en stridsvagn utanför Överkalix. Hon dog av skadorna, skriver Arbetet. Olyckan inträffade strax före klockan ett på natten under en stor militärövning. Totalt uppges nio personer ha varit inblandade, enligt polisen.

Vården missar lätt skador efter olyckor med el

Elolyckor orsakade av vanlig hushållsel, kan ge allvarliga skador långt efter olyckstillfället. Den som råkat ut för strömgenomgång ska omedelbart uppsöka akutsjukvård för undersökning. Anna Blomqvist, forskare, specialistläkare i Yrkesmedicin och nyligen pensionär, har ägnat en stor del av sitt yrkesliv åt att undersöka risker med strömgenomgång.

Elolyckor: Nära-döden-upplevelser och skuldkänslor

 Strömgenomgång kan leda till Nära döden upplevelse och posttraumatisk stress. Skuldkänslor och obehag efteråt är vanliga visar aktuell forskning. Cirka 100 elolycksfall som leder till sjukskrivning minst en dag, rapporteras årligen till Arbetsmiljöverket. Forskningsprojektet Elolyckor i arbetet presenterades 2017.

Cia Holm: ”Kunskapen om elolyckor måste bli bättre”

Många elektriker är omedvetna om vilka skador strömgenomgång kan leda till på lång sikt. Man ska inte behöva råka ut för en olycka för att förstå vad det kan få för konsekvenser, säger Cia Holm ansvarig för ElQvinnorna i vk 10. Cia Holm har arbetat som elektriker i 25 år. Idag är hon säkerhetstekniker samt regionalt skyddsombud i Bohuslän.

Elolyckor: ”Vi lär av varandras erfarenheter ”

 Trasiga verktyg och fukt är vanliga orsaker till strömgenomgång. Även kablar kan bli strömförande. André Nurmi och John Daniel Eriksson har varit med om elolyckor vid ett flertal tillfällen. André Nurmi och John Daniel Eriksson arbetar som elektriker på Midroc Electro. De är uthyrda till Vattenfall och stationerade på Ringhals kärnkraftverk.

LO och januariavtalet: En klassisk krisreaktion i fyra faser

Januariavtalet mellan S, MP, C och L utlöste kraftiga krisreaktioner inom LO. Arbetet går igenom vittnesmålen, från första chocken till nyorienteringen. 1. Chock  inträder direkt och kan vara upp till några dagar. Tillståndet skärmar av och skyddar den drabbade från den skrämmande upplevelsen.

LO:s plan: Att knyta tätare band till S

Trots besvikelse över januariavtalet vänder LO-topparna inte Socialdemokraterna ryggen. I stället för att lossa banden är strategin att för­djupa relationen och knyta partiet närmare sig. Men inför S-kongressen mullrar det i leden.

Heta yrken 2019: Stor konkurrens om elektrikerna

När Arbetsförmedlingen i början av februari presenterade sin årliga rapport Här finns jobben som visar vilka yrken som har goda jobbmöjligheter om fem år listades elektrikeryrket som ett av de allra mest gångbara på den svenska arbetsmarknaden.

Inför avtalsrörelsen: Lärlingar och arbetstid i fokus

I en av salarna i Folkets hus i Solna sitter delar av VK1 och har avtalsmotionsskrivarverkstad. Det är inför avtalsrörelsen 2020 som verksamhetskretsen vill få fram motioner för att förbättra avtalen. Det diskuteras sådant som om det kanske vore ett bra förslag om även projektledarna på byggena var medräknade i ackordet i projekten.

Syrabehållare exploderade – en till sjukhus

En person fick föras till sjukhus efter att en syrabehållare exploderade på en arbetsplats i Timrå kommun, skriver Aftonbladet.  Det var strax efter klockan nio på tisdagsmorgonen som larmet inkom till räddningstjänsten. En person hade fått saltsyra på sig när en syrabehållare exploderade i Söråker i Timrå kommun.

Samarbete för att få fler i jobb

Elektrikerförbundet har tecknat en ny överenskommelse med parterna i byggbranschen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Samarbetet ska hjälpa långtidsarbetslösa och nyanlända att få jobb i branschen.

Fredrick Ekholm – en elektriker med siktet inställt på OS

På Karolinska sjukhuset i Stockholm arbetar en regerande svensk mästare. En elektriker som har siktet inställt på att en dag stå på startlinjen i OS. Det är ganska ovanligt att man jobbar samtidigt som man är elitidrottare.

Fråga experterna: Bostadsrätt och samboavtal?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

”Arbetsfreden måste vara värd något”

Hamnkonflikten är över. Det innebar att flera LO-fack inledningsvis uttryckte skepsis angående lagförslaget att förändra strejkrätten. Men efter ett styrelsemöte beslutade LO-facken gemensamt att fortfarande ställa sig bakom förslaget. Själva grunden som jag ser det är att det är parterna på arbetsmarknaden som har förhandlat fram förslaget och är överens om spelreglerna.