• Bild: Pressbild

2019-02-27

Göran Söderlund lämnade jobbet som arbetsmiljöansvarig i Elektrikerförbundet 2012. Men han är inte typen som nöjer sig med att sitta på en bänk och mata änder. Han vill ständigt ha något att göra, det visas inte minst just nu i TV4 där han är en av årets deltagare i dokusåpan Farmen.

– Jag tyckte det var intressant att se om jag skulle klara av det. Av de yngre är de flesta jävligt bortskämda. De är vana vid att vrida på kran och tända lyset. De pallar inte trycket om det drar ihop sig. Men det gör jag, säger Göran Söderlund.

När Elektrikern når Göran Söderlund befinner han sig på Elektrikerförbundets regionkontor i Sundsvall. Trots att det nu är över sex år sedan han gick i pension händer det fortfarande att han stöttar organisationen i olika frågor.

Det senaste uppdraget har varit att ringa medlemmar i Sundsvallsregionen för att informera om försäkringspaketet i medlemskapet.

Hur kom det sig att du sökte till just Farmen?

– Jag har tittat på programmet och sett de här ungdomarna som inte vet vad som är fram eller bak på en hammare. Jag ville se om jag skulle klara av det. Utan el, utan rinnande vatten, och väldigt lite mat. Jag såg det som en utmaning, att klara av det där livet.

LÄS ÄVEN: Kändiselektrikern Håkan Svanström i kamp mot klockan under banvallen

Hur var själva inspelningarna?

– Det var fyra kamerateam som filmade från klockan sex på morgonen till ett på natten. Men jag är van att stå framför kameran efter min tid Elektrikerförbundet, så det var inga problem. Farmenlivet i sig var en prövning, men jag klarade av det. Vi fick halm att sova på och det vore fel att säga att man var hungrig när man var där – man svalt. Vi fick nästan bara potatis att äta.

– Men man är ju inte där för att lära sig hur det var förr i tiden, utan det bygger ju på att det ska vara intriger och så. Kommer inte intrigerna upp av sig själva, så skapar produktionen dem. Och det är de ganska duktiga på.

Har du själv någon erfarenhet av gårdsliv?

– När jag var barn så tillbringade jag somrarna på ett hemman utanför Umeå med två-tre kor. Det var Frälsningsarmén som anordnade sommarverksamhet där asfaltsbarn, som jag, blev utplacerade hos olika familjer. Jag hamnade hos en familj i Vindeln utanför Umeå. Där var jag under somrarna fram tills dess jag var 12 år. Jag har fortfarande kontakt med familjen.

Hade du någon nytta av dina elektrikerkunskaper under inspelningarna?

– Inte själva eldelen, men en elektriker är ju alltiallo på ett bygge. Jag har använt hammaren i hela mitt liv. Och den hammare vi fick var en elektrikerhammare, ingen snickarhammare. De som hade hand om rekvisitan visste väl inte vad de hade köpt.

Inspelningarna ägde rum i somras under 12 veckors tid, där deltagarna åkte ut en efter en tills dess att bara två deltagare var kvar.

Deltagarna i Farmen har skrivit på ett kontrakt som innebär att de inte får berätta om något av inspelningarna som inte redan sänts.

Men Göran Söderlund berättar att deltagarna fick en viss ersättning för sin tid i Farmen.

– Men man blir inte rik på det. Jag hade ju min pension, och fick gratis potatis.

LÄS ÄVEN: Assemblins arbete flyter på i Nola simhall

Ångrar du din medverkan?

– Nej, jag ångrar det inte, det var en lärdom. Rent fysiskt och psykiskt klarade jag det ganska bra. Jag gick ned 15 kilo. Jag var bättre i både knäna och ryggen när jag åkte hem än vad jag varit under många år. Men jag har gått upp dem igen. Det enda jag saknade på farmen var musiken.

En fråga som uppkommer är ju om du har problem med att vara pensionär? Du hoppar in för förbundet då och då, och deltar i en dokusåpa?

– Jag är frisk och har en ganska hög arbetskapacitet. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra som pensionär, utan måste hitta på något.

Kan det bli fler tv-produktioner i framtiden?

– Det kan det nog bli. Det beror på hur det faller sig, om jag är tillräckligt tv-mässig.


Fakta: Göran Söderlund

Ålder: 66 år

Bor: Enskede och Sundsvall

Familj: Gift med Laila Forsberg (administrativ chef för Elektrikerförbundet). Fyra barn, varav två är elektriker.

Bakgrund: Installationselektriker i Stockholm. Klubbordförande för Botkyrka elbyrå, styrelseledamot i El-ettan. Valdes till lokal ombudsman i Elektrikerförbundet 1985. Arbetsmiljöansvarig på Elektrikerförbundet mellan 1990 till 2012.

Var även ansvarig för elsäkerhetsfrågor och försäkringsfrågor, samt var förbundets första jämställdhetsansvarig.

Har efter pensionen fortsatt arbeta för förbundet när det handlar om elsäkerhet, tagit fram broschyrer och haft försäkringsgenomgång med medlemmar i Sundsvall.

Aktuell: Deltar i årets upplaga av dokusåpan Farmen på TV4. 4 000 personer sökte, 12 kom med.


Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

EU-val: Sverige har 20 av 751 platser i parlamentet

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet där 751 ledamöter sitter. Sverige har i dagsläget 20 platser. Under mandatperioden 2014-2019 har Socialdemokraterna haft fem av Sveriges 20 platser. I dag sitter där Aleksander Gabelic, Jytte Guteland, Anna Hedh, Olle Ludvigsson och Marita Ulvskog. Av dessa fem är det endast Jytte Guteland som kandiderar för omval.

Alla partier värnar svenska modellen – men röstar olika i EU

All svenska partier i Europaparlamentet har levt upp till sina vallöften från 2014 och säger sig värna den svenska modellen. Men synen på vad den svenska modellen är skiljer sig åt, konstaterar Arena idé i en ny rapport.

Johan Danielsson är LO:s kandidat till EU-valet

Söndagen 26 maj är det val till EU-parlamentet. Johan Danielsson är LO-förbundens gemensamma kandidat och står på Socialdemokraternas lista. Nummer ett för mig är att bekämpa osund konkurrens. Svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad, säger han när vi träffas på ett fik i Gävle.

Schneiders miljömål: En miljon solkraftstekniker

Schneider Electric, ett globalt bolag inom digital utveckling av energihantering och automation, deltog i mitten av mars i One Planet Summit i Nairobi, Kenya – det första regionala klimattoppmötet efter Parisavtalet. Under toppmötet tog ledande aktörer inom hållbarhet fram åtgärder för de globala klimatutmaningarna.

Dödliga elolyckor: Nästan var tionde inträffar utomlands

Risken att avlida till följd av en elolycka är betydligt större utomlands än hemma i Sverige i alla fall om man ser till den begränsade tiden man vanligtvis befinner sig på resande fot. Detta visar en ny studie från Elsäkerhetsverket. Av de dödliga elolyckorna bland den svenska befolkningen inträffar nästan en tiondel utomlands.

Dödsolycka på bygge – föll åtta våningar utan skyddslina

En man omkom under lördagen efter ett fall från åttonde våningen på en byggarbetsplats i Solna. Händelsen var den tredje konstaterade arbetsplatsolycka med dödlig utgång att inträffa under samma vecka. Olyckan inträffade vid lunchtid på lördagen. En montör på en byggarbetsplats i Solna omkom efter ett fall från åttonde våningen, i samband med sitt arbete på bygget.

Unipers insourcing – ”En framgångssaga”

Bakgrunden till att dåvarande Eon, dagens Uniper, valde att insourca underhållet av sina vattenkraftverk i Norrland var att marknaden förändrades under början av 2010-talet. Konkurrensen bland leverantörerna försvann. Jonas Andrén Till sist fanns det bara en leverantör kvar av sådana här tjänster i Norrland: One Nordic. Det ledde till en asymmetri i maktbalansen.

Man till sjukhus efter elolycka i Ronneby

En man fick under torsdagen föras till sjukhus efter en elolycka i Ronneby. En anmälan om arbetsplatsolycka har upprättats, skriver SVT.  Olyckan inträffade strax innan klockan åtta på torsdagsmorgonen. En man i 30-årsåldern hade fått en kraftig elstöt och svimmat på en arbetsplats i Ronneby. Tillbudet ska ha inträffat i en hiss, enligt polisen.

Ung man klämdes till döds på betongfabrik

En ung man avled under torsdagen efter en arbetsplatsolycka på en industri utanför Lund. En anmälan om arbetsmiljöbrott samt vållande till annans död har upprättats, skriver Kvällsposten. Detta är den andra dödliga arbetsplatsolycka som inträffar denna vecka. Det var vid 16.

Ei skärper villkoren för borttagning av kreosot

Nu skärper Energimarknadsinspektionen (Ei) kraven för sanering av kreosot i samband med att en elledning rivs. Syftet med de skärpta villkoren är att säkerställa att markföroreningar inte finns kvar i jorden efter att en elledning tagits bort. För att stolpar och fundament till en elledning ska tåla väder, vind och tidens tand har de historiskt bestått av impregnerat trä.

Elolycka: Anställd på Vattenfall fick ström genom kroppen

En anställd på Vattenfall i Avesta drabbades av strömgenomgång när hen skulle utföra en kontroll på sin arbetsplats. Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket, skriver Dala-Demokraten. Det var i april som olyckan inträffade. En anställd på Vattenfall Nordic AB i Avesta skulle kontrollera en märkning i ett skåp.

Företag lägger ned – för att slippa facket

Måleriföretagaren Tord Smetana i Umeå har i lokalpressen gått ut med att han planerar att säga upp sina anställda. Han anklagar Målareförbundet i regionen för en häxjakt på honom och att han inte orkar driva företaget vidare. Facket tillbakavisar kritiken.

Man avliden efter arbetsplatsolycka i Lycksele

En man avled under tisdagen i en olycka på en verkstad i Lycksele. En förundersökning gällande arbetsplatsolycka har inletts, skriver SVT. Detta är årets 22:a dödliga arbetsplatsolycka.  Det var vid 11.30-tiden på tisdagsförmiddagen som en man i 55-årsåldern avled i samband med en arbetsplatsolycka på en verkstad i Lycksele.

Papperslösas situation: ”Människor utnyttjas på slavliknande sätt”

Alla omfattas av arbetsmarknadens regler. Några som utnyttjas grovt är de som saknar uppehållstillstånd eller arbetstillstånd. Till deras hjälp finns Fackligt center för papperslösa. Målarettans ombudsman Peter Fredin är en av de som bemannar centrets mottagning. Det som man kommit överens om i avtal och där kollektivavtal finns gäller även dessa personer.

Polis struntade i varning om strömförande kabel

Nyligen inträffade det en olycka i Stockholms-området då ett fordon mejade ner en elstolpe och hamnade inne på en villatomt. En förman och en aspirant inom polisen kom till platsen och började röja undan trots varningar. Tack vare att en elektriker stoppade arbetet kunde en allvarlig olycka undvikas elstolpen och anslutna kablar var nämligen strömförande.