• Bild: Melker Dahlstrand/Kristian Pohl/Pressbilder/Montage

2019-01-18

Tredje gången gillt för Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Efter två nederlag i riksdagen – nu är han vald till statsminister igen.

Lång dags färd mot natt – men Sverige har nu fått en statsminister igen, 131 dagar efter riksdagsvalet 2018. Detta skriver Arbetet.

Efter en höst och vinter med många turer i regeringsbildningen blev Stefan Löfven i dag tolererad av riksdagen genom att inte få en majoritet av rösterna emot sig.

Det blev tredje gången gillt efter valet 2018 för Löfven som först röstades bort av en majoritet av den nyvalda riksdagen och senare även föll i den andra statsministeromröstningen. Det skedde efter att den då aktuella uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna i sista stund förkastades av C.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson var den som prövades i den första statsministeromröstningen av talman Andreas Norlén (M), men han fick då nej av en majoritet.

LÄS ÄVEN: Sjöstedt ger ett ”misstroendelöfte” om förslag läggs om försämras arbetsrätt

Men efter nya förhandlingar kom S, MP, C och L överens om det så kallade ”januariavtalet” vilket nu har gjort att Löfven säkrat stöd, eller snarare sett till att inte ha en majoritet i riksdagen emot sig.

– Det har ställts nya krav på oss partier att hitta nya former för att samarbeta. Det innebär att vi har möjlighet att få en stabil och handlingskraftig regering. Sverige väljer en annan väg än omvärlden. Våra fyra partier förenas i samma demokratiska värderingar. Socialdemokraterna kommer att vilja värna de rödgröna reformer man införde under förra mandatperioden, sa Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman i riksdagens talarstol innan omröstningen.

– Det är en ansvarstyngd dag. Centerpartiet tar ansvar för att Sverige får en regering på plats med en liberal agenda. Detta var inte vårt förstahandsalternativ, men då det bara är C och L som flyttat på sig efter valet så blev det så här, sa Annie Lööf (C) till SVT innan omröstningen.

LÄS ÄVEN: Jonas Wallin om regeringsöverenskommelsen: ”Det är skit det här, men alternativet är mycket värre”

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor kritiserade samarbetet i talarstolen.

– Jag är orolig för Sverige. Vi behöver en målbild, i stället får vi en regering som bildas på splittring och missämja.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson höll med.

– Den rödgröna regering som nu fortsätter har under de gångna åren inte klarat av våra uppenbara samhällsproblem. En regering som har misslyckats tillåts nu att fortsätta regera. Det är ett historiskt misstag. Centern och Liberalerna spräcker Alliansen på nationell nivå.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson var även han kritisk:

– Jag har aldrig stött på en mer märklig, absurd eller bisarr regeringsbildning. Hela syftet verkar ha varit att förvilla så mycket som möjligt och nu sitter vi med Stefan Löfven i fyra år till.

Regeringspartierna S och MP röstade ja medan C och L lade ned sina röster.

Det gjorde även Vänsterpartiet som efter stor dramatik i början av denna vecka till slut släppte fram Löfven, dock med hotet om att de kan väcka misstroende under kommande mandatperiod i fall regeringen lägger fram skarpa förslag om försämrad arbetsrätt och marknadshyror.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade nej.

LÄS ÄVEN: Nej till Brexitavtal – svenska job riskerar att drabbas

Löfvens nya regering kommer att presenteras på måndag i samband med uppläsandet av regeringsförklaringen och skifteskonselj.

”Januariavtalet” har rört upp en del känslor, inte minst på den fackliga sidan där man i högt tonläge kritiserat den del i avtalet som säger att arbetsrätten ska förändras.

En utredning ska tillsättas och den kommer att bli ett skarpt lagförslag om inte arbetsmarknadens parter kan komma överens.

– Det är ett oacceptabelt ingrepp i partsmodellen att hota med lagstiftning, sa TCO:s ordförande, Eva Nordmark till Arbetet tidigare i veckan.

Även Vänsterpartiet är emot förändrad arbetsrätt till det sämre och har som sagt hävdat att de kommer att väcka misstroende mot Löfven om han går fram ett sådant förslag under den kommande mandatperioden.

Det är dock något som LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson inte ställer sig bakom.

– Jag skulle vilja säga till alla att ”take a chill pill”. Läget de senaste två veckorna har varit så uppskruvat att vi har tappat alla proportioner, säger han till SvD Näringsliv.


Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Arbetet, som tillsammans med Tidningen Elektrikern och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.


Kim Nilsson

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Ylva Johansson om att Januariavtalet riskerar leda till en utpressningssituation: ”Jag tycker inte att man säkert ska dra den slutsatsen”

Under Elektrikernas facklig-politiska konferens på Rönneberga passade Elektrikern på att ställa några frågor till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Frågor om dödsolyckorna, Januariavtalet och om vad hon tar med sig från mötet med Elektrikernas förtroendevalda.

Facket och politiken på Rönneberga: ”Helvete vad svårt det är”

Det är ni som arbetar ute i verksamheten som vet vad som krävs för att vända utvecklingen. Så säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson när hon talar inför ett trettiotal elektrikerförbundare på Rönneberga kursgård utanför Stockholm.

Väntar du barn? Här finns tipsen för elektriker

Nu har Elektrikerförbundet tagit fram en folder för gravida och ammande. Detta efter att förbundsstyrelseledamoten Elin Fagerlind noterat att frågorna bland de kvinnliga medlemmarna var många. I och med att vi jobbar i byggbranschen där det finns mycket risker så är det extra viktigt att veta vad man ska tänka på, säger Elin Fagerlind.

Ny på redaktionen: Välkommen, Nina!

Vid årsskiftet flyttade Elektrikern sin redaktion från Falun till LO Mediehus i Stockholm. Efter flytten har tidningen fått en ny medarbetare, redigeraren Nina Simonsson.  Berätta lite om dig själv. Jag är uppvuxen i Göteborg och är fortfarande göteborgare i själ och hjärta, trots att det är flera decennier sedan jag flyttade därifrån.

Assemblins arbete flyter på i Nolhaga simhall

Det är tomt på besökare i Nolhaga simhall. Badet som invigdes 1967 är stängt för renovering. På plats är dock Assemblins elektriker som arbetar med att färdigställa installationerna. Vi har aldrig gjort en simhall förut så det är mycket nytt att lära. Sådant som hur man installerar armaturer för att det inte ska läcka och så.

Elektrikerförbundet fortsätter tappa medlemmar

Antalet medlemmar i Elektrikerförbundet fortsätter att minska. De senaste tio åren har förbundet tappat 3 000 medlemmar. Det har inneburit att vi har tappat mellan 20 till 25 miljoner kronor i intäkter, samtidigt som kostnaderna har ökat. Långsiktigt är inte det hållbart, säger Pontus Boström, andre vice ordförande i Elektrikerförbundet.

Facket vann strid om personalutrymmen

Målerifirman har säkerställt att det fanns personalutrymmen men inte informerat målarna. Arbetsdomstolen konstaterar att arbetsgivaren brutit mot kollektivavtalet och ska därför betala skadestånd. En principiellt viktig dom, säger Målarnas vice ordförande Peter Sjöstrand.

DO: Statement var diskriminering – mot cis-män

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har bedömt att Statementfestivalen som arrangerades i Göteborg i somras hade diskriminerade marknadsföring. Däremot har inget person diskriminerats. I somras hölls Statement-festivalen i Göteborg. En festival som i sin marknadsföring endast välkomnade icke cis-män*.

Fråga experterna: Arv, GPS-puckar och uppsägningstid

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

De nya karensreglerna – inte bara vinnare

Från och med 1 januari i år förändrades karensreglerna. Tidigare har den som varit frånvarande från jobbet på grund av sjukdom fått löneavdrag för den första sjukdagen. Nu gäller istället ett 20-procentigt avdrag för en normal arbetsvecka.

Spelberoende ger 15 gånger så hög självmordsdödlighet

I en aktuell studie från Lunds universitet framgår det att spelberoende har femton gånger så hög självmordsdödlighet än befolkningen i övrigt. Det är inte så konstigt, menar Henrik Armus, förbundsordförande för Spelberoendes riksförbund.   Det är tyvärr vanligt. För det är en väg ut, då skammen att berätta för någon är tyngre. Så man överväger det helt klart.

Spelet var orsaken till att Kalle inte orkade leva längre

Vid köksbordet i huset i Österåker sitter mamma Sonja och systrarna Rose Marie och Annelie. De försöker förstå, och ta in det faktum att deras son och bror Kalle inte längre finns i livet. Han berättade i somras. Han sa jag har börjat spela. Jag svarade spela?. Han spelade ju redan musik tänkte jag, innan jag förstod.

Allt färre arbetslösa elektriker

Under 2018 erhöll 628 medlemmar i Elektrikernas a-kassa någon gång under året arbetslöshetsersättning. Det är mer än en halvering mot år 2013 då 1 363 medlemmar i Elektrikernas a-kassa fick ersättning, och till och med lägre än före den senaste finanskrisen. Trenden är nedåtgående. I december 2018 hade Elektrikernas a-kassa 27 953 medlemmar.

Efter granskningen: Svenska kraftnäts generaldirektör sparkas

Svenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh får lämna sin post. Anledningen är det flertal oegentligheter som avslöjats i DN:s granskningar av myndigheten, rapporterar Sveriges Radio.

Man till sjukhus efter olycka – fick ström genom kroppen

En ung man skadades när han fick ström genom kroppen i en arbetsplatsolycka på onsdagen. Det var vid 14.25 på onsdagseftermiddagen som larmet inkom till polisen. En man i 20-årsåldern hade fått ström genom kroppen på en arbetsplats i Gislaved. Mannen fördes till vårdcentral och sedan till sjukhus för kontroll. Han ska dock ha varit vaken och talbar efter olyckan.