• Bild: Melker Dahlstrand/Kristian Pohl/Pressbilder/Montage

2019-01-18

Tredje gången gillt för Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Efter två nederlag i riksdagen – nu är han vald till statsminister igen.

Lång dags färd mot natt – men Sverige har nu fått en statsminister igen, 131 dagar efter riksdagsvalet 2018. Detta skriver Arbetet.

Efter en höst och vinter med många turer i regeringsbildningen blev Stefan Löfven i dag tolererad av riksdagen genom att inte få en majoritet av rösterna emot sig.

Det blev tredje gången gillt efter valet 2018 för Löfven som först röstades bort av en majoritet av den nyvalda riksdagen och senare även föll i den andra statsministeromröstningen. Det skedde efter att den då aktuella uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna i sista stund förkastades av C.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson var den som prövades i den första statsministeromröstningen av talman Andreas Norlén (M), men han fick då nej av en majoritet.

LÄS ÄVEN: Sjöstedt ger ett ”misstroendelöfte” om förslag läggs om försämras arbetsrätt

Men efter nya förhandlingar kom S, MP, C och L överens om det så kallade ”januariavtalet” vilket nu har gjort att Löfven säkrat stöd, eller snarare sett till att inte ha en majoritet i riksdagen emot sig.

– Det har ställts nya krav på oss partier att hitta nya former för att samarbeta. Det innebär att vi har möjlighet att få en stabil och handlingskraftig regering. Sverige väljer en annan väg än omvärlden. Våra fyra partier förenas i samma demokratiska värderingar. Socialdemokraterna kommer att vilja värna de rödgröna reformer man införde under förra mandatperioden, sa Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman i riksdagens talarstol innan omröstningen.

– Det är en ansvarstyngd dag. Centerpartiet tar ansvar för att Sverige får en regering på plats med en liberal agenda. Detta var inte vårt förstahandsalternativ, men då det bara är C och L som flyttat på sig efter valet så blev det så här, sa Annie Lööf (C) till SVT innan omröstningen.

LÄS ÄVEN: Jonas Wallin om regeringsöverenskommelsen: ”Det är skit det här, men alternativet är mycket värre”

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor kritiserade samarbetet i talarstolen.

– Jag är orolig för Sverige. Vi behöver en målbild, i stället får vi en regering som bildas på splittring och missämja.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson höll med.

– Den rödgröna regering som nu fortsätter har under de gångna åren inte klarat av våra uppenbara samhällsproblem. En regering som har misslyckats tillåts nu att fortsätta regera. Det är ett historiskt misstag. Centern och Liberalerna spräcker Alliansen på nationell nivå.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson var även han kritisk:

– Jag har aldrig stött på en mer märklig, absurd eller bisarr regeringsbildning. Hela syftet verkar ha varit att förvilla så mycket som möjligt och nu sitter vi med Stefan Löfven i fyra år till.

Regeringspartierna S och MP röstade ja medan C och L lade ned sina röster.

Det gjorde även Vänsterpartiet som efter stor dramatik i början av denna vecka till slut släppte fram Löfven, dock med hotet om att de kan väcka misstroende under kommande mandatperiod i fall regeringen lägger fram skarpa förslag om försämrad arbetsrätt och marknadshyror.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade nej.

LÄS ÄVEN: Nej till Brexitavtal – svenska job riskerar att drabbas

Löfvens nya regering kommer att presenteras på måndag i samband med uppläsandet av regeringsförklaringen och skifteskonselj.

”Januariavtalet” har rört upp en del känslor, inte minst på den fackliga sidan där man i högt tonläge kritiserat den del i avtalet som säger att arbetsrätten ska förändras.

En utredning ska tillsättas och den kommer att bli ett skarpt lagförslag om inte arbetsmarknadens parter kan komma överens.

– Det är ett oacceptabelt ingrepp i partsmodellen att hota med lagstiftning, sa TCO:s ordförande, Eva Nordmark till Arbetet tidigare i veckan.

Även Vänsterpartiet är emot förändrad arbetsrätt till det sämre och har som sagt hävdat att de kommer att väcka misstroende mot Löfven om han går fram ett sådant förslag under den kommande mandatperioden.

Det är dock något som LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson inte ställer sig bakom.

– Jag skulle vilja säga till alla att ”take a chill pill”. Läget de senaste två veckorna har varit så uppskruvat att vi har tappat alla proportioner, säger han till SvD Näringsliv.


Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Arbetet, som tillsammans med Tidningen Elektrikern och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.


Kim Nilsson

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Container med chokladsås blev strömförande – en till sjukhus

En man i 60-årsåldern skadades när en container innehållande chokladsås blev strömförande på en fabrik i Mjölby. Polisen ska nu utreda händelsen. Det var i 13.15-tiden på tisdagseftermiddagen som en olycka inträffade på en fabrik i Mjölby, som tillverkar chokladsås. En anställd i 60-årsåldern kom i kontakt med en container där såsen förvarades.

Sveriges effektreserv: När Karlshamnsverket behövs får inget gå fel

Under årets driftsäsong var Karlshamnsverket i produktion under mindre än ett dygn. Det var den 24 januari i år. Resten av tiden arbetar de anställda på verket med att säkerställa att utrustning är i bästa möjliga skick. När verket väl behövs får inget gå fel.

Regeringen säger ja till ändrad strejkrätt

Regeringen godkände i dag lagförslaget om ändrad strejkrätt. Nu återstår bara ett riksdagsbeslut innan förändringarna träder i kraft i sommar. Det var på ett regeringssammanträde i dag, torsdag, som beslutet formellt fattades, skriver Arbetet. Förslaget om ändrad strejkrätt ska läggas fram för riksdagen.

Nya rekryterna laddade inför ombudsmannajobbet

Fyra nya ombudsmän har anställts i Elektrikerförbundet. Per Ola Nilsson, Magnus Kindmark, Jens Hansson och Tomas Hovberg gick alla vid skrivandets stund LO:s aspirantutbildning på Runö kursgård utanför Stockholm. Vi blir inte anställda för att vi kan alla lagar och paragrafer, utan det är för att vi passar i rollen som ombudsman.

Allt fler olyckor i energibranschen

Antalet olyckor i el- och energibranschen ökar. Enligt Elsäkerhetsverket har antalet olyckor som inte leder till sjukskrivning fyrdubblats på 15 år. Även inrapporteringen till Afa försäkring går uppåt. Nu ökar kraven på förebyggande arbetsmiljöarbete. Afa-försäkring har ett rapporteringssystem, ENIA, som allt fler företag ansluter sig till.

Fråga experterna: Sitta i orubbat bo?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

PO Bergström: ”Vad kostar egentligen en flygbiljett?”

KRÖNIKA ”För att vara en bra ledare så måste man också klara av att reflektera över det man gör ur moralisk synpunkt”, skriver PO Bergström.

Här talar facktopparna på första maj 2019

Snart dags för första maj-firandet 2019. Många av LO-fackens ordföranden kommer att tala runt om i landet tillsammans med socialdemokratiska toppolitiker. Får du besök på din ort? Arbetet har sammanställt en lista.

I gula västar krävde de ansvar för döda arbetare

Life before profit! Det var budskapet när unga fackliga representanter från Europeiska bygg- och träfacken höll en manifestation på Sergels torg. Den gångna helgen samlades fackliga reprentanter i den europeiska ungdomskommittén för Builders and woodworkers international (BWI) på Rönneberga Lidingö.

I Nyköping finns lärlingar i en klass för sig

My Ekelund och Niclas Magnusson ritar omsorgsfullt och kopplar sedan lika omsorgsfullt. Uppdraget är motorstyrning. Det är skitkul. Det är mer jag än vad barnskötare var, säger My Ekelund. My Ekelund berättar att hon arbetade som barnskötare i över sex års tid innan hon i somras böt fot och valde något helt annat: elektriker. Jag gillar allt med yrket.

Nytt pris: Dags att utse årets Ledstjärna!

Finns det någon på din arbetsplats som som visar vägen eller gör verklig skillnad? Då kan du nominera hen till Folksam LO Pensions nyinstiftade hållbarhetspris Ledstjärnan. Priset Ledstjärnan ska gå till någon som gjort verklig skillnad inom hållbarhet, jämställdhet, jämlikhet eller schyssta villkor i arbetslivet. Det kommer att delas ut vartannat år, med start till hösten.

Nya brister på olycksdrabbat byggföretag

Flera fallolyckor har tidigare skett på Nåiden bygg AB:s arbetsplatser. Vid den senaste inspektionen som Arbetsmiljöverket gjorde på bygget av Kuststad i Luleå upptäcktes nya brister. Arbetsmiljöverket kräver att Nåiden bygg åtgärdar fallrisker, en felaktigt monterad ställning, ett för stort avstånd mellan ställningens arbetsplan och vägg samt dammspridning vid sågning.

Reinfeldt om att jobba till 75: ”En bra början”

Vi måste ändra vår mentala inställning och syn på vem som är äldre om vi ska arbeta till 75. Det menar förre statsministern Fredrik Reinfeldt. Jobba tills du är 75 år gammal och gör minst ett karriärbyte innan pensionen.

Regeringen sparar på äldreomsorgen

Det blir besparingar på minst fyra miljarder kronor i regeringens vårändringsbudget, rapporterar Dagens Industri. Minst 310 miljoner av dem är pengar till äldreomsorgen. Uppgifterna bekräftas av regeringskansliet. På onsdag, den 10 april, kommer regeringens vårändringsbudget.

Hylla din arbetsmiljöhjälte!

Den partsgemensamma arbetsmiljöorganisationen Prevent delar varje år ut ett arbetsmiljöstipendium. Nu är det hög tid att nominera kandidater till 2019 års stipendium. Nomineras kan såväl chefer som anställda som arbetar på privata företag, och som aktivt arbetar för att utveckla och förbättra arbetsmiljön.