• Bild: Melker Dahlstrand/Kristian Pohl/Pressbilder/Montage

2019-01-18

Tredje gången gillt för Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Efter två nederlag i riksdagen – nu är han vald till statsminister igen.

Lång dags färd mot natt – men Sverige har nu fått en statsminister igen, 131 dagar efter riksdagsvalet 2018. Detta skriver Arbetet.

Efter en höst och vinter med många turer i regeringsbildningen blev Stefan Löfven i dag tolererad av riksdagen genom att inte få en majoritet av rösterna emot sig.

Det blev tredje gången gillt efter valet 2018 för Löfven som först röstades bort av en majoritet av den nyvalda riksdagen och senare även föll i den andra statsministeromröstningen. Det skedde efter att den då aktuella uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna i sista stund förkastades av C.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson var den som prövades i den första statsministeromröstningen av talman Andreas Norlén (M), men han fick då nej av en majoritet.

LÄS ÄVEN: Sjöstedt ger ett ”misstroendelöfte” om förslag läggs om försämras arbetsrätt

Men efter nya förhandlingar kom S, MP, C och L överens om det så kallade ”januariavtalet” vilket nu har gjort att Löfven säkrat stöd, eller snarare sett till att inte ha en majoritet i riksdagen emot sig.

– Det har ställts nya krav på oss partier att hitta nya former för att samarbeta. Det innebär att vi har möjlighet att få en stabil och handlingskraftig regering. Sverige väljer en annan väg än omvärlden. Våra fyra partier förenas i samma demokratiska värderingar. Socialdemokraterna kommer att vilja värna de rödgröna reformer man införde under förra mandatperioden, sa Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman i riksdagens talarstol innan omröstningen.

– Det är en ansvarstyngd dag. Centerpartiet tar ansvar för att Sverige får en regering på plats med en liberal agenda. Detta var inte vårt förstahandsalternativ, men då det bara är C och L som flyttat på sig efter valet så blev det så här, sa Annie Lööf (C) till SVT innan omröstningen.

LÄS ÄVEN: Jonas Wallin om regeringsöverenskommelsen: ”Det är skit det här, men alternativet är mycket värre”

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor kritiserade samarbetet i talarstolen.

– Jag är orolig för Sverige. Vi behöver en målbild, i stället får vi en regering som bildas på splittring och missämja.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson höll med.

– Den rödgröna regering som nu fortsätter har under de gångna åren inte klarat av våra uppenbara samhällsproblem. En regering som har misslyckats tillåts nu att fortsätta regera. Det är ett historiskt misstag. Centern och Liberalerna spräcker Alliansen på nationell nivå.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson var även han kritisk:

– Jag har aldrig stött på en mer märklig, absurd eller bisarr regeringsbildning. Hela syftet verkar ha varit att förvilla så mycket som möjligt och nu sitter vi med Stefan Löfven i fyra år till.

Regeringspartierna S och MP röstade ja medan C och L lade ned sina röster.

Det gjorde även Vänsterpartiet som efter stor dramatik i början av denna vecka till slut släppte fram Löfven, dock med hotet om att de kan väcka misstroende under kommande mandatperiod i fall regeringen lägger fram skarpa förslag om försämrad arbetsrätt och marknadshyror.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade nej.

LÄS ÄVEN: Nej till Brexitavtal – svenska job riskerar att drabbas

Löfvens nya regering kommer att presenteras på måndag i samband med uppläsandet av regeringsförklaringen och skifteskonselj.

”Januariavtalet” har rört upp en del känslor, inte minst på den fackliga sidan där man i högt tonläge kritiserat den del i avtalet som säger att arbetsrätten ska förändras.

En utredning ska tillsättas och den kommer att bli ett skarpt lagförslag om inte arbetsmarknadens parter kan komma överens.

– Det är ett oacceptabelt ingrepp i partsmodellen att hota med lagstiftning, sa TCO:s ordförande, Eva Nordmark till Arbetet tidigare i veckan.

Även Vänsterpartiet är emot förändrad arbetsrätt till det sämre och har som sagt hävdat att de kommer att väcka misstroende mot Löfven om han går fram ett sådant förslag under den kommande mandatperioden.

Det är dock något som LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson inte ställer sig bakom.

– Jag skulle vilja säga till alla att ”take a chill pill”. Läget de senaste två veckorna har varit så uppskruvat att vi har tappat alla proportioner, säger han till SvD Näringsliv.


Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Arbetet, som tillsammans med Tidningen Elektrikern och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.


Kim Nilsson

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter
Ett gult avspärrningsband framför en mörk bakgrund

Elektriker avliden efter elolycka på ö

Texten uppdaterades måndag 19 augusti, klockan 10.05. En elektriker har avlidit efter att ha fått ström genom kroppen under ett arbete på en ö i Orust kommun. Polisen utreder nu händelsen som arbetsplatsolycka, skriver Aftonbladet.  Det var vid klockan 17.
En hög med plankor

Två skadade på sågverk – företag får böta 400 000 kronor

Två personer skadade sig när en underentreprenör fastnade i en maskin på ett av SCA:s sågverk. Nu ska företaget betala 400 000 kronor i böter, skriver Arbetet. Den första av de skadade i olyckan på SCA:s sågverk i Nordmaling var en underentreprenör som skulle utföra servicearbete på såglinjen.
Ett stapeldiagram med en uppåtgående pil, framför en bild på en byggarbetsplats

Konkurserna bland byggföretagen ökar

Samtidigt som konkurserna minskar på det stora hela ökar de bland företag i byggbranschen. Detta enligt en ny rapport från Statistiska centralbyrån (SCB), skriver Byggnadsarbetaren.  Förra året i juli försattes 617 svenska företag i konkurs. I år är siffran under samma månad 514. Konkurserna har alltså minskat med 17 procent på det stora hela.
En tecknad bild av en inbrottstjuv, och ett foto av den container tjuvarna i texten bröt sig in i

Tjuvarna fångades – i samma container de brutit sig in i

Tjuvarnas stöldexpedition fick ett snopet slut när de blev påkomna och inlåsta i samma container de själva brutit sig in i. De två männen sitter nu häktade i väntan på utredningen, skriver Byggnadsarbetaren.

Företag får böta 400 000 kronor för uteblivet fallskydd

Den anställde arbetade på tre meters höjd utan fallskydd. Nu döms Peab Anläggning AB att betala 400 000 kronor i sanktionsavgift, skriver Byggnadsarbetaren. När Arbetsmiljöverket i början av juni utförde en inspektion på bygget Solbacken Etapp 1 i Tandådalen upptäckte man allvarliga brister i säkerheten.

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Elektrikern ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester.

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.
Ett gult avspärrningsband framför en mörk bakgrund

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.