• Jonas Sjöstedt och Stefan Löfven (Pressbilder)

Det ser ut att bli en socialdemokratisk ledd regering de närmaste fyra åren. Detta efter att Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt under onsdagen meddelade att partiet kommer att lägga ned sina röster och därmed släppa fram Stefan Löfven som statsminister under fredagens statsministeromröstning. Men Vänsterpartiet kommer att ställa krav för att inte fälla Löfven framöver.

Kraven berör särskilt två punkter i den överenskommelse som Socialdemokraterna tecknat med Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Dels punkten som handlar om fri hyressättning vid nyproduktion av lägenheter, dels skrivningarna om att utöka undantagen i Lagen om anställningsskydd, Las.

Jonas Sjöstedt lanserade termen ”misstroendelöfte” under sin presskonferens på onsdagen. Ett löfte om att väcka en misstroendeförklaring mot Löfven om regeringen lägger fram något av dessa förslag i riksdagen.

LÄS ÄVEN: Jonas Wallin om regeringsuppgörelsen: ”Det är skit det här, men alternativet är mycket värre”

Dagen innan, på tisdagen, gick LO ut på sin Facebooksida och meddelade att de delar flera av de invändningar som Vänsterpartiet har mot S, MP, C och L:s överenskommelse.

”Överenskommelsen innehåller förslag som går i fel riktning, främst vad gäller fördelningspolitiken. Vi är också oroade över skrivningar som kan innebära ingrepp i den svenska förhandlingsmodellen”, skriver centralorganisationen.

LO skriver även att de förstår kritiken mot den formulering som kan tolkats som att Vänsterpartiet under den kommande mandatperioden ska ställas helt utan politiskt inflytande. 

Samtidigt skriver LO att i frågor som inte täcks av överenskommelsen hoppas man att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet även fortsättningsvis kan samarbeta.

Anna Norling

anna.norling@lomediehus.se