• Bild: Lars Forsstedt/Pressbild/Tomas Nyberg/Montage (Bilderna är tagna i andra sammanhang)

2019-01-14

I helgen lämnades beskedet att Liberalerna och Centerpartiet stödjer en rödgrön regering med Stefan Löfven som statsminister. Men det är en överenskommelse som har utstått en hel del kritik. Inte minst från fackligt håll.

– Vi tänker inte stillatigande se på om villkoren för våra medlemmar försämras, säger Jonas Wallin, förbundsordförande i Elektrikerförbundet. 

Bland annat innebär överenskommelsen att etableringsjobb med lägre lön för nyanlända och långtidsarbetslösa införs, dessa jobb ska kunna finnas på företag utan kollektivavtal och på bemanningsföretag. Även kraven på kollektivavtal för nystartsjobb tas bort.

Arbetslöshetsförsäkringen ska reformeras i linje med en flexicuritymodell och öppnas för fler som arbetat, baseras på inkomster och trappas ned samt ”fasas ut i takt med arbetslöshetens längd”.

LÄS ÄVEN: Efter avslöjandena: Svenska kraftnäts chef kallas till ministern

Den sedan tidigare mest omstridda frågan för facket handlar om att förändra Lagen om anställningsskydd, Las. Den nu beslutade överenskommelsen mellan S, MP, C och L innebär att det ska tillsättas en utredning som ska utarbeta ett förslag om att ändra Las genom ”tydligt utökade undantag från turordningsreglerna”.

Men, om istället parterna (precis som i fallet med strejkrätten) innan utredningens förslag är färdigt når en överenskommelse om hur Las ska reformeras på ett sätt som ”ger ökad flexibilitet” ska regeringen istället lägga förslag i linje med parternas överenskommelse.

I annat fall genomförs utredningens förslag. Det blir alltså en form av utpressningssituation.

LÄS ÄVEN: Orosmoln, förhoppningar och löften – det här tror parterna om 2019

Det här är något som Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin ställer sig ytterst kritisk mot.

– Vi gillar inte det här alls, vi tänker inte finna oss i några försämringar. Och i den mån det blir lagstiftning som försämrar för våra medlemmar så kommer vi att ställa de kraven i kollektivavtal, och det innebär att det kommer att bli rörigt på arbetsmarknaden framöver. Så vi tänker inte stillatigande se på om villkoren för våra medlemmar försämras.

Jonas Wallin lyfter tre områden i överenskommelsen som han är särskilt kritisk till. För det första förändringarna i arbetsrätten.

– De ska hålla händerna borta från arbetsrätten, säger han.

För det andra fördelningspolitiken, som Jonas Wallin kallar ”orättfärdig”. För det tredje det han kallar för ”rena galenskaperna”, som förslaget att lägga ned Arbetsförmedlingen och förändra a-kassan.

LÄS ÄVEN: Arbetsrättsjuristen: ”Facken är lurade”

Ändå säger Jonas Wallin att han ställer sig bakom Stefan Löfven och överenskommelsen med Centern och Liberalerna.

I lördags, dagen efter att överenskommelsen presenterats, träffades LO-styrelsen, inklusive Jonas Wallin, för ett möte tillsammans med Stefan Löfven.

– Vi resonerade likadant allihop. Att ”det är skit det här, men alternativet är mycket värre”.

Jonas Wallin lyfter det faktum att regeringen hanterar tusentals ärenden varje år, bara ett fåtal är berörda av den aktuella överenskommelsen.

Med en moderatledd regering med Ulf Kristersson som statsminister skulle väldigt många beslut som försämrar för arbetstagarna kunna tas.

– Och med ett extraval är det väldigt lite som talar för att något skulle förändras. Opinionssiffrorna har ju inte förändrats på något drastiskt sätt. utan sannolikt försätta oss i samma läge en gång till, eller till och med försvaga vår position, om Miljöpartiet skulle åka ut.

LÄS ÄVEN: Snickare död efter fallolycka – tredje dödsfallet på jobbet i år

Vad tror du att du efter att ställt dig bakom överenskommelsen kommer att få för reaktion från medlemmarna?

– Alla, inklusive jag själv, är väldigt besviken över uppgörelsen. Men grundproblemet är att valresultatet ser ut som det gör. Socialdemokraterna fick 28 procent, hade de fått 43 procent hade det varit en annan situation. Och det är bland annat våra medlemmar som har röstat så att det blev det här resultatet, och då spelar det ingen roll hur arg eller besviken man är, det är valresultatet som gäller.

– Det här visar också hur viktig politiken är för facken.

Anna Norling

anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter
Ett stapeldiagram med en uppåtgående pil, framför en bild på en byggarbetsplats

Konkurserna bland byggföretagen ökar

Samtidigt som konkurserna minskar på det stora hela ökar de bland företag i byggbranschen. Detta enligt en ny rapport från Statistiska centralbyrån (SCB), skriver Byggnadsarbetaren.  Förra året i juli försattes 617 svenska företag i konkurs. I år är siffran under samma månad 514. Konkurserna har alltså minskat med 17 procent på det stora hela.
En tecknad bild av en inbrottstjuv, och ett foto av den container tjuvarna i texten bröt sig in i

Tjuvarna fångades – i samma container de brutit sig in i

Tjuvarnas stöldexpedition fick ett snopet slut när de blev påkomna och inlåsta i samma container de själva brutit sig in i. De två männen sitter nu häktade i väntan på utredningen, skriver Byggnadsarbetaren.

Företag får böta 400 000 kronor för uteblivet fallskydd

Den anställde arbetade på tre meters höjd utan fallskydd. Nu döms Peab Anläggning AB att betala 400 000 kronor i sanktionsavgift, skriver Byggnadsarbetaren. När Arbetsmiljöverket i början av juni utförde en inspektion på bygget Solbacken Etapp 1 i Tandådalen upptäckte man allvarliga brister i säkerheten.

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Elektrikern ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester.

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.

Gemensamt kvinnonätverk: De vill vara med och påverka

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket: Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd? Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna. På träffen i verksamhetskrets 1 lärde sig kvinnorna mer om vad facket är.

”Senaste ackordet gav mer än 250 kronor”

– Jag såg möjligheten att tjäna mer pengar med ackord. Mattias Holmberg jobbar på Henningssons el i Falun. Under tolv år har han jobbat på ackord och varit ackordsansvarig på byggen. – Det är inte speciellt svårt. Nyligen tog han steget vidare och blev klubbordförande. Under flera år har det varit ett stort hål i centrala Falun.