• Bild: Lars Forsstedt/Pressbild/Tomas Nyberg/Montage (Bilderna är tagna i andra sammanhang)

2019-01-14

I helgen lämnades beskedet att Liberalerna och Centerpartiet stödjer en rödgrön regering med Stefan Löfven som statsminister. Men det är en överenskommelse som har utstått en hel del kritik. Inte minst från fackligt håll.

– Vi tänker inte stillatigande se på om villkoren för våra medlemmar försämras, säger Jonas Wallin, förbundsordförande i Elektrikerförbundet. 

Bland annat innebär överenskommelsen att etableringsjobb med lägre lön för nyanlända och långtidsarbetslösa införs, dessa jobb ska kunna finnas på företag utan kollektivavtal och på bemanningsföretag. Även kraven på kollektivavtal för nystartsjobb tas bort.

Arbetslöshetsförsäkringen ska reformeras i linje med en flexicuritymodell och öppnas för fler som arbetat, baseras på inkomster och trappas ned samt ”fasas ut i takt med arbetslöshetens längd”.

LÄS ÄVEN: Efter avslöjandena: Svenska kraftnäts chef kallas till ministern

Den sedan tidigare mest omstridda frågan för facket handlar om att förändra Lagen om anställningsskydd, Las. Den nu beslutade överenskommelsen mellan S, MP, C och L innebär att det ska tillsättas en utredning som ska utarbeta ett förslag om att ändra Las genom ”tydligt utökade undantag från turordningsreglerna”.

Men, om istället parterna (precis som i fallet med strejkrätten) innan utredningens förslag är färdigt når en överenskommelse om hur Las ska reformeras på ett sätt som ”ger ökad flexibilitet” ska regeringen istället lägga förslag i linje med parternas överenskommelse.

I annat fall genomförs utredningens förslag. Det blir alltså en form av utpressningssituation.

LÄS ÄVEN: Orosmoln, förhoppningar och löften – det här tror parterna om 2019

Det här är något som Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin ställer sig ytterst kritisk mot.

– Vi gillar inte det här alls, vi tänker inte finna oss i några försämringar. Och i den mån det blir lagstiftning som försämrar för våra medlemmar så kommer vi att ställa de kraven i kollektivavtal, och det innebär att det kommer att bli rörigt på arbetsmarknaden framöver. Så vi tänker inte stillatigande se på om villkoren för våra medlemmar försämras.

Jonas Wallin lyfter tre områden i överenskommelsen som han är särskilt kritisk till. För det första förändringarna i arbetsrätten.

– De ska hålla händerna borta från arbetsrätten, säger han.

För det andra fördelningspolitiken, som Jonas Wallin kallar ”orättfärdig”. För det tredje det han kallar för ”rena galenskaperna”, som förslaget att lägga ned Arbetsförmedlingen och förändra a-kassan.

LÄS ÄVEN: Arbetsrättsjuristen: ”Facken är lurade”

Ändå säger Jonas Wallin att han ställer sig bakom Stefan Löfven och överenskommelsen med Centern och Liberalerna.

I lördags, dagen efter att överenskommelsen presenterats, träffades LO-styrelsen, inklusive Jonas Wallin, för ett möte tillsammans med Stefan Löfven.

– Vi resonerade likadant allihop. Att ”det är skit det här, men alternativet är mycket värre”.

Jonas Wallin lyfter det faktum att regeringen hanterar tusentals ärenden varje år, bara ett fåtal är berörda av den aktuella överenskommelsen.

Med en moderatledd regering med Ulf Kristersson som statsminister skulle väldigt många beslut som försämrar för arbetstagarna kunna tas.

– Och med ett extraval är det väldigt lite som talar för att något skulle förändras. Opinionssiffrorna har ju inte förändrats på något drastiskt sätt. utan sannolikt försätta oss i samma läge en gång till, eller till och med försvaga vår position, om Miljöpartiet skulle åka ut.

LÄS ÄVEN: Snickare död efter fallolycka – tredje dödsfallet på jobbet i år

Vad tror du att du efter att ställt dig bakom överenskommelsen kommer att få för reaktion från medlemmarna?

– Alla, inklusive jag själv, är väldigt besviken över uppgörelsen. Men grundproblemet är att valresultatet ser ut som det gör. Socialdemokraterna fick 28 procent, hade de fått 43 procent hade det varit en annan situation. Och det är bland annat våra medlemmar som har röstat så att det blev det här resultatet, och då spelar det ingen roll hur arg eller besviken man är, det är valresultatet som gäller.

– Det här visar också hur viktig politiken är för facken.

Anna Norling

anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Fackligt missnöje mot förslag om ändrad strejkrätt

Sista januari går remisstiden ut för regeringens förslag om ändrad strejkrätt. Såväl fack som arbetsgivare står bakom. Men inom LO-förbunden bubblar ett missnöje, skriver Arbetet. I sista stund, när politikerna var på väg att ändra strejkrätten, enades parterna om en lösning som inte rubbar arbetsmarknadens maktbalans.

Facktoppar räds inte ny mandatperiod: ”S har inte sålt ut sin själ”

Januariavtalet har väckt facklig ilska, inte minst gällande förändrad arbetsrätt. Men fackliga representanter ser ändå positivt på den kommande mandatperioden. Saltsjöbadsavtalet kom till efter politiskt tryck, säger IF Metalls Veli-Pekka Säikkälä till Arbetet. Annie Lööf var först ut.

Ett mänskligt maskineri planerat i minsta detalj

Det dunkar, slamrar och tjuter. Doften av trä och målarfärg är påtaglig i den stora lokalen i Piteå. Alla vet precis sin uppgift här. Den som är ny får lära sig exakt vilka moment den ska göra, i princip vilket steg den ska ta, säger David Lidström, kvalitetsansvarig för målning på Lindbäcks husfabrik i Piteå.

Lönegapet mellan arbetare och tjänstemän växer

Lönegapet mellan kvinnor och män krymper, och utjämningen har varit ovanligt stor de senaste åren, visar LO:s lönerapport. Men löneklyftan mellan arbetare och tjänstemän växer, skriver Arbetet. År 2000 utgjorde medellönen för kvinnor 81 procent av medellönen för män.

Byggföretagare rånad och skjuten – två anställda får fängelse

Medarbetarna tyckte att de fått för lite betalt, och anlitade därför hjälp för att råna sin chef. I förra veckan dömdes fem av de inblandade i tingsrätten, skriver Byggnadsarbetaren. De två männen tyckte inte att de fått ut rätt lön av en byggföretagare utanför Stockholm.

Stefan Löfven statsminister igen – 131 dagar efter valet

Tredje gången gillt för Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Efter två nederlag i riksdagen – nu är han vald till statsminister igen. Lång dags färd mot natt men Sverige har nu fått en statsminister igen, 131 dagar efter riksdagsvalet 2018. Detta skriver Arbetet.

Lista: Här är de mest lästa artiklarna från 2018

Otillåtet hemmafixe, asbest, lönenivåer och dödliga arbetsplatsolyckor. Det är vad några av de tio mest lästa artiklarna på Elektrikerns sajt handlat om under 2018. Har du läst dem? Här nedan hittar du listan. 1.

Skattesmäll för LO Mediehus: ”Vi kommer att överklaga”

LO Mediehus har dömts att betala miljonbelopp till Skatteverket. Domen kommer att påverka alla medlemstidningar för ideella föreningar och organisationer i landet. Vi kommer att överklaga, säger Robert Jonsson, vd för LO Mediehus. Domen i Förvaltningsrätten är resultatet av en tvist med Skatteverket.

Infranord döms efter olycka med ljusbåge

Ljusbågen orsakade den anställde brännskador i ansikte, på händer, bröst och underarmar. Nu döms Infranord att betala 150 000 kronor för arbetsmiljöbrott, skriver Sekotidningen. Det var i juni 2017 som olyckan inträffade.

”Billigt kontrakteras folk som segregeras” – och andra dikter av Mats Hammarlund

Här nedan följer en samling dikter av Mats Hammarlund. Förutom skrivandet har denne jobbat inom byggbranschen, mest som snickare och timmerman på byggen i Stockholm, men även på LO-TCO Biståndsnämnd. Dikterna är: 1. Livsviktigt 2. Byggfolk 3. Billigt kontrakteras folk som segregeras 4. Dolda risker 5. Döden passar på 6.

Kubal är räddat – sanktionerna hävs

Sanktionerna mot Kubals ryska ägare Rusal tas bort efter ett beslut i den amerikanska kongressen. På aluminiumfabriken i Sundsvall är lättnaden stor, skriver Arbetet. Sedan april i fjol har sanktionshotet legat över Kubal, som vid flera tillfällen varit nära att stängas ned. Men varje gång har man räddats av tillfälliga förlängningar.

”Bra arbetsmiljö är inte gratis”

En tudelad arbetsmarknad, arbetsmiljöslarv och resursbrist hos polisen. Arbetet frågade politiker, fack och arbetsgivare varför dödsolyckorna sker och vad som behöver göras. Nyligen lämnade sex S-ledamöter i riksdagen en motion med rubriken Omtag för nollvision om dödsolyckor på arbetsplatserna.

55 liv släcktes på jobbet 2018

Trots nollvisionen för dödsolyckor på jobbet kom 55 personer aldrig hem från sitt arbete under 2018. Det är den högsta siffran på flera år. Män i arbetaryrken. Det är de som oftast omkommer i arbetsplatsolyckor, visar Arbetets genomgång. De faller, de kläms ihjäl och de dör i trafiken.

Lista: De miste livet på jobbet 2018

55 människor miste livet på jobbet i fjol. I ett tjugotal fall pågår fortfarande förundersökning om arbetsmiljöbrott. De olyckor där åklagaren lagt ner utredningen är markerade som nedlagda. Listan är sammanställd av tidningen Arbetet.

Tjuvstartade bygge – straffas med rekordböter

Bygget började för tidigt, innan tillstånden var klara. Nu straffas Mälarenergi Elnät med en rekordstor byggsanktionsavgift, skriver VLT. Mälarenergi Elnät hade för bråttom när en ny transformatorstation skulle byggas vid Energigatan på södra Nibble. När väl bygglovet och startbesked kom hade markarbetet redan påbörjats.