• Bild: Lars Forsstedt/Pressbild/Tomas Nyberg/Montage (Bilderna är tagna i andra sammanhang)

I helgen lämnades beskedet att Liberalerna och Centerpartiet stödjer en rödgrön regering med Stefan Löfven som statsminister. Men det är en överenskommelse som har utstått en hel del kritik. Inte minst från fackligt håll.

– Vi tänker inte stillatigande se på om villkoren för våra medlemmar försämras, säger Jonas Wallin, förbundsordförande i Elektrikerförbundet. 

Bland annat innebär överenskommelsen att etableringsjobb med lägre lön för nyanlända och långtidsarbetslösa införs, dessa jobb ska kunna finnas på företag utan kollektivavtal och på bemanningsföretag. Även kraven på kollektivavtal för nystartsjobb tas bort.

Arbetslöshetsförsäkringen ska reformeras i linje med en flexicuritymodell och öppnas för fler som arbetat, baseras på inkomster och trappas ned samt ”fasas ut i takt med arbetslöshetens längd”.

LÄS ÄVEN: Efter avslöjandena: Svenska kraftnäts chef kallas till ministern

Den sedan tidigare mest omstridda frågan för facket handlar om att förändra Lagen om anställningsskydd, Las. Den nu beslutade överenskommelsen mellan S, MP, C och L innebär att det ska tillsättas en utredning som ska utarbeta ett förslag om att ändra Las genom ”tydligt utökade undantag från turordningsreglerna”.

Men, om istället parterna (precis som i fallet med strejkrätten) innan utredningens förslag är färdigt når en överenskommelse om hur Las ska reformeras på ett sätt som ”ger ökad flexibilitet” ska regeringen istället lägga förslag i linje med parternas överenskommelse.

I annat fall genomförs utredningens förslag. Det blir alltså en form av utpressningssituation.

LÄS ÄVEN: Orosmoln, förhoppningar och löften – det här tror parterna om 2019

Det här är något som Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin ställer sig ytterst kritisk mot.

– Vi gillar inte det här alls, vi tänker inte finna oss i några försämringar. Och i den mån det blir lagstiftning som försämrar för våra medlemmar så kommer vi att ställa de kraven i kollektivavtal, och det innebär att det kommer att bli rörigt på arbetsmarknaden framöver. Så vi tänker inte stillatigande se på om villkoren för våra medlemmar försämras.

Jonas Wallin lyfter tre områden i överenskommelsen som han är särskilt kritisk till. För det första förändringarna i arbetsrätten.

– De ska hålla händerna borta från arbetsrätten, säger han.

För det andra fördelningspolitiken, som Jonas Wallin kallar ”orättfärdig”. För det tredje det han kallar för ”rena galenskaperna”, som förslaget att lägga ned Arbetsförmedlingen och förändra a-kassan.

LÄS ÄVEN: Arbetsrättsjuristen: ”Facken är lurade”

Ändå säger Jonas Wallin att han ställer sig bakom Stefan Löfven och överenskommelsen med Centern och Liberalerna.

I lördags, dagen efter att överenskommelsen presenterats, träffades LO-styrelsen, inklusive Jonas Wallin, för ett möte tillsammans med Stefan Löfven.

– Vi resonerade likadant allihop. Att ”det är skit det här, men alternativet är mycket värre”.

Jonas Wallin lyfter det faktum att regeringen hanterar tusentals ärenden varje år, bara ett fåtal är berörda av den aktuella överenskommelsen.

Med en moderatledd regering med Ulf Kristersson som statsminister skulle väldigt många beslut som försämrar för arbetstagarna kunna tas.

– Och med ett extraval är det väldigt lite som talar för att något skulle förändras. Opinionssiffrorna har ju inte förändrats på något drastiskt sätt. utan sannolikt försätta oss i samma läge en gång till, eller till och med försvaga vår position, om Miljöpartiet skulle åka ut.

LÄS ÄVEN: Snickare död efter fallolycka – tredje dödsfallet på jobbet i år

Vad tror du att du efter att ställt dig bakom överenskommelsen kommer att få för reaktion från medlemmarna?

– Alla, inklusive jag själv, är väldigt besviken över uppgörelsen. Men grundproblemet är att valresultatet ser ut som det gör. Socialdemokraterna fick 28 procent, hade de fått 43 procent hade det varit en annan situation. Och det är bland annat våra medlemmar som har röstat så att det blev det här resultatet, och då spelar det ingen roll hur arg eller besviken man är, det är valresultatet som gäller.

– Det här visar också hur viktig politiken är för facken.

Anna Norling

anna.norling@lomediehus.se