• Bild: Lars Forsstedt/Pressbild/Tomas Nyberg/Montage (Bilderna är tagna i andra sammanhang)

2019-01-14

I helgen lämnades beskedet att Liberalerna och Centerpartiet stödjer en rödgrön regering med Stefan Löfven som statsminister. Men det är en överenskommelse som har utstått en hel del kritik. Inte minst från fackligt håll.

– Vi tänker inte stillatigande se på om villkoren för våra medlemmar försämras, säger Jonas Wallin, förbundsordförande i Elektrikerförbundet. 

Bland annat innebär överenskommelsen att etableringsjobb med lägre lön för nyanlända och långtidsarbetslösa införs, dessa jobb ska kunna finnas på företag utan kollektivavtal och på bemanningsföretag. Även kraven på kollektivavtal för nystartsjobb tas bort.

Arbetslöshetsförsäkringen ska reformeras i linje med en flexicuritymodell och öppnas för fler som arbetat, baseras på inkomster och trappas ned samt ”fasas ut i takt med arbetslöshetens längd”.

LÄS ÄVEN: Efter avslöjandena: Svenska kraftnäts chef kallas till ministern

Den sedan tidigare mest omstridda frågan för facket handlar om att förändra Lagen om anställningsskydd, Las. Den nu beslutade överenskommelsen mellan S, MP, C och L innebär att det ska tillsättas en utredning som ska utarbeta ett förslag om att ändra Las genom ”tydligt utökade undantag från turordningsreglerna”.

Men, om istället parterna (precis som i fallet med strejkrätten) innan utredningens förslag är färdigt når en överenskommelse om hur Las ska reformeras på ett sätt som ”ger ökad flexibilitet” ska regeringen istället lägga förslag i linje med parternas överenskommelse.

I annat fall genomförs utredningens förslag. Det blir alltså en form av utpressningssituation.

LÄS ÄVEN: Orosmoln, förhoppningar och löften – det här tror parterna om 2019

Det här är något som Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin ställer sig ytterst kritisk mot.

– Vi gillar inte det här alls, vi tänker inte finna oss i några försämringar. Och i den mån det blir lagstiftning som försämrar för våra medlemmar så kommer vi att ställa de kraven i kollektivavtal, och det innebär att det kommer att bli rörigt på arbetsmarknaden framöver. Så vi tänker inte stillatigande se på om villkoren för våra medlemmar försämras.

Jonas Wallin lyfter tre områden i överenskommelsen som han är särskilt kritisk till. För det första förändringarna i arbetsrätten.

– De ska hålla händerna borta från arbetsrätten, säger han.

För det andra fördelningspolitiken, som Jonas Wallin kallar ”orättfärdig”. För det tredje det han kallar för ”rena galenskaperna”, som förslaget att lägga ned Arbetsförmedlingen och förändra a-kassan.

LÄS ÄVEN: Arbetsrättsjuristen: ”Facken är lurade”

Ändå säger Jonas Wallin att han ställer sig bakom Stefan Löfven och överenskommelsen med Centern och Liberalerna.

I lördags, dagen efter att överenskommelsen presenterats, träffades LO-styrelsen, inklusive Jonas Wallin, för ett möte tillsammans med Stefan Löfven.

– Vi resonerade likadant allihop. Att ”det är skit det här, men alternativet är mycket värre”.

Jonas Wallin lyfter det faktum att regeringen hanterar tusentals ärenden varje år, bara ett fåtal är berörda av den aktuella överenskommelsen.

Med en moderatledd regering med Ulf Kristersson som statsminister skulle väldigt många beslut som försämrar för arbetstagarna kunna tas.

– Och med ett extraval är det väldigt lite som talar för att något skulle förändras. Opinionssiffrorna har ju inte förändrats på något drastiskt sätt. utan sannolikt försätta oss i samma läge en gång till, eller till och med försvaga vår position, om Miljöpartiet skulle åka ut.

LÄS ÄVEN: Snickare död efter fallolycka – tredje dödsfallet på jobbet i år

Vad tror du att du efter att ställt dig bakom överenskommelsen kommer att få för reaktion från medlemmarna?

– Alla, inklusive jag själv, är väldigt besviken över uppgörelsen. Men grundproblemet är att valresultatet ser ut som det gör. Socialdemokraterna fick 28 procent, hade de fått 43 procent hade det varit en annan situation. Och det är bland annat våra medlemmar som har röstat så att det blev det här resultatet, och då spelar det ingen roll hur arg eller besviken man är, det är valresultatet som gäller.

– Det här visar också hur viktig politiken är för facken.

Anna Norling

anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Heta yrken 2019: Stor konkurrens om elektrikerna

När Arbetsförmedlingen i början av februari presenterade sin årliga rapport Här finns jobben som visar vilka yrken som har goda jobbmöjligheter om fem år listades elektrikeryrket som ett av de allra mest gångbara på den svenska arbetsmarknaden.

Inför avtalsrörelsen: Lärlingar och arbetstid i fokus

I en av salarna i Folkets hus i Solna sitter delar av VK1 och har avtalsmotionsskrivarverkstad. Det är inför avtalsrörelsen 2020 som verksamhetskretsen vill få fram motioner för att förbättra avtalen. Det diskuteras sådant som om det kanske vore ett bra förslag om även projektledarna på byggena var medräknade i ackordet i projekten.

Syrabehållare exploderade – en till sjukhus

En person fick föras till sjukhus efter att en syrabehållare exploderade på en arbetsplats i Timrå kommun, skriver Aftonbladet.  Det var strax efter klockan nio på tisdagsmorgonen som larmet inkom till räddningstjänsten. En person hade fått saltsyra på sig när en syrabehållare exploderade i Söråker i Timrå kommun.

Samarbete för att få fler i jobb

Elektrikerförbundet har tecknat en ny överenskommelse med parterna i byggbranschen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Samarbetet ska hjälpa långtidsarbetslösa och nyanlända att få jobb i branschen.

Fredrick Ekholm – en elektriker med siktet inställt på OS

På Karolinska sjukhuset i Stockholm arbetar en regerande svensk mästare. En elektriker som har siktet inställt på att en dag stå på startlinjen i OS. Det är ganska ovanligt att man jobbar samtidigt som man är elitidrottare.

Fråga experterna: Bostadsrätt och samboavtal?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

”Arbetsfreden måste vara värd något”

Hamnkonflikten är över. Det innebar att flera LO-fack inledningsvis uttryckte skepsis angående lagförslaget att förändra strejkrätten. Men efter ett styrelsemöte beslutade LO-facken gemensamt att fortfarande ställa sig bakom förslaget. Själva grunden som jag ser det är att det är parterna på arbetsmarknaden som har förhandlat fram förslaget och är överens om spelreglerna.

Spelreklam kritiseras: S-riksdagsman vill införa ”lex Knuters”

Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Anders Österberg från Stockholm har tagit fallet med Karl Knuters, elektrikern som i julas avslutade sitt liv efter stora spelskulder, vidare till regeringen. Civilminister Ardalan Shekarabi hotar nu spelbranschen med en deadline för åtgärder mot den aggressiva marknadsföringen.

Mystiskt kaos på äldreboende: ”Det är något som spökar”

En dag i mitten av januari kopplas en solcellsanläggning in på ett äldreboende i Vadstena. Det skapar rejäl turbulens. Apparater börjar gå av sig själva, syrgasutrustning slutar fungera, det börjar ryka ur ett blöjförråd. Det är fortfarande ett svajigt elnät i huset, det går fortfarande sönder saker.

LO-styrelsen står fortfarande bakom lagförslag om strejkrätten

Under måndagen hade LO styrelsemöte. Ett möte som resulterade i en gemensam hållning angående förslaget om förändrad strejkrätt. LO:s styrelse meddelar nu i en debattartikel i Arbetet att alla förbund är eniga om att läget är oförändrat när det gäller synen på regeringens lagförslag.

Risk för orättvisa utan försäkringsavtal

I somras sade Svenskt Näringsliv upp avtalet med LO och PTK om hur informationen om försäkringar och tjänstepension ska finansieras. Ännu finns ingen lösning. Nu riskerar försäkringsinformationen tas av medlemsavgiften.  Det är en ideologisk fråga från arbetsgivarsidan att försöka skjuta över kostnaden på oss, säger Elektrikerförbundets förhandlingschef, Urban Pettersson.

Sverigedemokrater blir av med fackliga förtroendeuppdrag

Handels förbundsstyrelse stänger av en klubbordförande i Skåne från hennes fackliga uppdrag. Anledningen är att hon har ett politiskt uppdrag för Sverigedemokraterna. Det här rapporterar Handelsnytt. Kvinnan är ordförande för Handels fackklubb i en Ica Maxibutik i Skåne.

Byggnads: ”Lagen om ändrad strejkrätt behövs inte”

Hamnkonflikten är löst. Nu finns ingen anledning att ändra strejkrätten längre, anser flera LO-förbund. Byggnads ser helst att lagförslaget skrotas, och även Fastighets och Pappers vill att det rivs upp. Det lagförslag som parterna tog fram om ändrad strejkrätt kom till som en reaktion på konflikten i Göteborgs hamn.

Elektrikermedlemmar kritiska mot strejkrättsförslag

Lagförslaget om förändrad strejkrätt har varit ute på remiss. I stort följer svaren från de organisationer och myndigheter som regeringen har utsett till remissinstanser det väntade. De huvudorganisationer på arbetsmarknaden som själva arbetat fram förslaget är missnöjda med en sak; att lagen föreslås bli verklighet först nästa år.

Man död efter arbetsplatsolycka – fick virke över sig

En man i 60-årsåldern har avlidit efter att virke rasade över honom på en byggarbetsplats i Karlskoga. Detta är den trettonde dödliga arbetsplatsolyckan som inträffar i år. Det var vid lunchtid på onsdagen som olyckan inträffade på en byggarbetsplats i Karlskoga. Mannen skulle lossa lasten från flaket på en bil när något gick fel.