• Bild: Lars Forsstedt/Pressbild/Tomas Nyberg/Montage (Bilderna är tagna i andra sammanhang)

2019-01-14

I helgen lämnades beskedet att Liberalerna och Centerpartiet stödjer en rödgrön regering med Stefan Löfven som statsminister. Men det är en överenskommelse som har utstått en hel del kritik. Inte minst från fackligt håll.

– Vi tänker inte stillatigande se på om villkoren för våra medlemmar försämras, säger Jonas Wallin, förbundsordförande i Elektrikerförbundet. 

Bland annat innebär överenskommelsen att etableringsjobb med lägre lön för nyanlända och långtidsarbetslösa införs, dessa jobb ska kunna finnas på företag utan kollektivavtal och på bemanningsföretag. Även kraven på kollektivavtal för nystartsjobb tas bort.

Arbetslöshetsförsäkringen ska reformeras i linje med en flexicuritymodell och öppnas för fler som arbetat, baseras på inkomster och trappas ned samt ”fasas ut i takt med arbetslöshetens längd”.

LÄS ÄVEN: Efter avslöjandena: Svenska kraftnäts chef kallas till ministern

Den sedan tidigare mest omstridda frågan för facket handlar om att förändra Lagen om anställningsskydd, Las. Den nu beslutade överenskommelsen mellan S, MP, C och L innebär att det ska tillsättas en utredning som ska utarbeta ett förslag om att ändra Las genom ”tydligt utökade undantag från turordningsreglerna”.

Men, om istället parterna (precis som i fallet med strejkrätten) innan utredningens förslag är färdigt når en överenskommelse om hur Las ska reformeras på ett sätt som ”ger ökad flexibilitet” ska regeringen istället lägga förslag i linje med parternas överenskommelse.

I annat fall genomförs utredningens förslag. Det blir alltså en form av utpressningssituation.

LÄS ÄVEN: Orosmoln, förhoppningar och löften – det här tror parterna om 2019

Det här är något som Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin ställer sig ytterst kritisk mot.

– Vi gillar inte det här alls, vi tänker inte finna oss i några försämringar. Och i den mån det blir lagstiftning som försämrar för våra medlemmar så kommer vi att ställa de kraven i kollektivavtal, och det innebär att det kommer att bli rörigt på arbetsmarknaden framöver. Så vi tänker inte stillatigande se på om villkoren för våra medlemmar försämras.

Jonas Wallin lyfter tre områden i överenskommelsen som han är särskilt kritisk till. För det första förändringarna i arbetsrätten.

– De ska hålla händerna borta från arbetsrätten, säger han.

För det andra fördelningspolitiken, som Jonas Wallin kallar ”orättfärdig”. För det tredje det han kallar för ”rena galenskaperna”, som förslaget att lägga ned Arbetsförmedlingen och förändra a-kassan.

LÄS ÄVEN: Arbetsrättsjuristen: ”Facken är lurade”

Ändå säger Jonas Wallin att han ställer sig bakom Stefan Löfven och överenskommelsen med Centern och Liberalerna.

I lördags, dagen efter att överenskommelsen presenterats, träffades LO-styrelsen, inklusive Jonas Wallin, för ett möte tillsammans med Stefan Löfven.

– Vi resonerade likadant allihop. Att ”det är skit det här, men alternativet är mycket värre”.

Jonas Wallin lyfter det faktum att regeringen hanterar tusentals ärenden varje år, bara ett fåtal är berörda av den aktuella överenskommelsen.

Med en moderatledd regering med Ulf Kristersson som statsminister skulle väldigt många beslut som försämrar för arbetstagarna kunna tas.

– Och med ett extraval är det väldigt lite som talar för att något skulle förändras. Opinionssiffrorna har ju inte förändrats på något drastiskt sätt. utan sannolikt försätta oss i samma läge en gång till, eller till och med försvaga vår position, om Miljöpartiet skulle åka ut.

LÄS ÄVEN: Snickare död efter fallolycka – tredje dödsfallet på jobbet i år

Vad tror du att du efter att ställt dig bakom överenskommelsen kommer att få för reaktion från medlemmarna?

– Alla, inklusive jag själv, är väldigt besviken över uppgörelsen. Men grundproblemet är att valresultatet ser ut som det gör. Socialdemokraterna fick 28 procent, hade de fått 43 procent hade det varit en annan situation. Och det är bland annat våra medlemmar som har röstat så att det blev det här resultatet, och då spelar det ingen roll hur arg eller besviken man är, det är valresultatet som gäller.

– Det här visar också hur viktig politiken är för facken.

Anna Norling

anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Stanley Security får betala skadestånd för lönekrångel

Ärendet om det krånglande lönesystemet på Stanley Security har äntligen fått en lösning. Företaget och facket har förlikats. Elektrikerförbundets medlemmar som omfattas av förhandlingarna får 7 500 kronor per person i skadestånd. Det var i maj 2017 som Stanley Security införde ett nytt lönesystem. Det mesta som kunde gå fel gick fel.

Checklista: Så grillar du elsäkert i sommar

Sommar, sol och grill på altanen. Men har du koll på hur du grillar elsäkert i sommar? Här hittar du Elsäkerhetsverkets tips! Solen skiner och grillvädret hägrar. Precis som förra året är dock vädret på många håll så torrt att det redan råder eldningsförbud i flera kommuner. Räddningen kan vara elgrillen, men då finns det fortfarande några saker att tänka på.

Sawyer: En ny robotkompis på jobbet?

 NY TEKNIK Nästa generation robotar utvecklas nu i hög fart för en allt bredare marknad. Kanske har du snart en mekanisk lärling med dig på bygget. Nästa generation av kollaborativa robotar är på ingång. Sawyer kallas den koreanska maskinen som är lätt att programmera och som löser en del problem själv med hjälp av flera par kameraögon.  Foto: Jan-Erik Johansson.
En fot i röd sko sparkar mot en fotboll på en gräsplan.

Så länge måste du jobba för att tjäna som Zlatan

En städare får jobba i 245 år för att tjäna lika mycket som Zlatan gör på ett år. För en lokförare räcker det med 156 år. Världens bäst betalda kvinnliga spelare behöver dock bara spela i 16 år för att nå Zlatans lön. Runt 7,2 miljoner dollar, eller 68 miljoner kronor, om året tjänar den svenska anfallsstjärnan Zlatan Ibrahimovic på att spela fotboll i Los Angeles Galaxy.

Få koll: Är loppisfyndet elsäkert?

Har du koll på att ditt roliga loppisfynd kan vara direkt livsfarlig? Här är Elsäkerhetsverkets tips för hur du gör secondhand-fynden trygga att använda. ”Vilket fynd!”, kanske du tänker när du plockar upp den coola CD-spelaren eller den batteridrivna speldosan  från hyllan och vrider den mellan händerna.

Nu är de nya föreskrifterna klara

NY TEKNIK Den nya standarden för lamputtag och dito stickproppar infördes 1 april i EU och Sverige. Nu kommer föreskrifterna som anpassats för den standarden. De nya föreskrifterna (ELSÄK-FS 2019:1) trädde i kraft 1 maj men publicerades 8 april på Elsäkerhetsverkets hemsida.

Förare omkom när grävmaskin föll över stup

En man i 45-årsåldern miste sitt liv i förra veckan när han utförde arbete med en grävmaskin. Fordonet föll över en kant och rasade mellan 15 och 20 meter. Det var i måndags förra veckan, den 3 juni, som en man avled när en arbetsplatsolycka inträffade i Långaryd i Hylte kommun i Halland.

Kraftig höjning av maxstraff för arbetsmiljöbrott på företag

Från 10 till 500 miljoner. Så mycket ska maxbeloppet höjas för de företagsböter som bland annat delas ut vid arbetsmiljöbrott. Det måste kosta om man slarvar på företaget, till exempel med arbetsmiljön.

6F: Vi vill skrota industriavtalet

Slopa industriavtalet och inför en ny modell med kraftiga låglönesatsningar som gynnar kvinnorna. Det föreslår nu Elektrikerförbundet och de övriga förbunden i 6F. Den svenska lönebildningsmodellen där industrin går först och sluter avtal har stora brister. Det menar Fastighets och övriga förbund i 6F.

Yngre elektriker drabbas oftare av elolyckor

Under 2018 anmäldes sammanlagt 791 elolyckor och tillbud till Elsäkerhetsverket. Precis som tidigare år är unga elektriker mellan 21-30 år överrepresenterade i statistiken. Enligt Elsäkerhetsverkets senaste årsrapport anmäldes 456 elolyckor och 335 tillbud till myndigheten under förra året. Den vanligaste olyckstypen är strömgenomgång.

A-kassornas tapp ledde till lägre löner

När a-kassornas avgifter höjdes minskade anslutningsgraden med tio procentenheter. En ny rapport visar att detta i sin tur ledde till att lönerna minskade med mellan 1 och 5 procent. I början av 2007 infördes nya regler för a-kassornas självfinansiering. På grund av detta höjdes medlemmarnas månadsavgifter i genomsnitt från cirka 100 kronor till 350 kronor.

Seko och Fastighets ger inte upp planer på samgående

Nu tar Seko och Fastighets åter tag i frågan om ett eventuellt samgående mellan förbunden. LO-utredaren Lasse Thörn har fått uppdraget. Han börjar sitt arbete i höst. Då blir det också klart hur tidplanen ser ut. Enligt Seko och Fastighets ska Lasse Thörn inte lägga något färdigt förslag om samgående.

MP ökade och S tappade: Så röstade LO-väljarna i EU-valet

Miljöpartiet mer än tredubblade sitt stöd bland LO-väljarna i EU-valet, jämfört med riksdagsvalet. S-tappade, men mindre än fruktat, enligt LO. Bland LO-förbundens medlemmar minskade Socialdemokraterna med fyra procentenheter jämfört med riksdagsvalet för ett halvår sedan till 37 procent, enligt SVT:s valundersökning. Det är ungefär som i avtalsrörelsen.

Nya DCL-uttagen väcker stor debatt

NY TEKNIK De nya DCL-uttagen har väckt stor debatt bland elektriker, inte minst på nätet. Både ros och ris, men framförallt att de är svåra att funktionstesta. Du kan inte använda en vanlig spänningsprovare, lite bökigt är det.

Digital dvärgbrytare från Blixt Tech vinner allt

NY TEKNIK Tusen gånger snabbare än en vanlig dvärgbrytare, därtill uppkopplad och intelligent. Svenska Blixt Tech och deras elektroniska strömbegränsare kan förändra framtidens elcentraler och smarta hem. Vi ser många användningsområden och tror det här kan få ett fantastiskt genomslag. Det säger Trued Holmquist, vd och medgrundare av stockholmsbaserade Blixt Tech.