• Bild: Pressbild/Pixabay/Montage

2019-01-11

Vad ser arbetsmarknadens parter mest fram emot under 2019 – och vad fruktar de mest? Här svarar några representanter på några av frågorna.

Strejkrättsutredningens år är över. Men gäller det även diskussionerna om förslaget och konflikterna i Göteborgs hamn? Det får 2019 utvisa. Likaså om las ändras, när vi till slut får en ny regering.

Med förberedelserna för en avtalsrörelse i antågande och ett EU-val på agendan, är det mycket som väntar 2019.

Tidningen Arbetet har pratat med arbetsmarknadens parter om vad de tror om 2019.


Foto: Pressbild

Karl-Petter Thorwaldsson

(ordförande LO)

Vad hoppas du mest på inför 2019?
– I grunden är vår grej att människor får arbete. Jag hoppas fortsatt att fler kommer i jobb, det avgör om man ska få leva bra liv. Att vi startar etableringsjobb, för att få in folk på arbetsmarknaden, det hoppas jag för 2019.

Vad befarar du? Vilka orosmoln ser du?
– Att regeringskaoset fortsätter. Det ställer till mycket problem för myndigheter och vanliga människor. Risken ökar att vi får ett extraval i stället för att få ökad sysselsättning. Att vi inte löser den politiska krisen, det är en mardröm.

Ett nyårslöfte som du lovar själv!
– Att vi tar beslut så att framtida pensioner tryggas, så att vanliga LO-medlemmar får 70 procent av sin lön. Beslutet måste tas, annars kommer det ta för lång tid och vi får en puckel av fattigpensionärer i ett land som Sverige – som inte har ekonomiska problem.

Ett nyårslöfte som du skulle vilja att någon annan lovar!
– Jag önskar att riksdagen lovar att de höjer inbetalningarna till pensionerna med två procent. På lång sikt leder det till att LO-medlemmar får 70 procent i pension.

Vad var mest upprörande under 2018?
– Jag blev som mest arg på hela året i december, när riksdagen röstade igenom en M-KD och SD-stödd budget! Jag tycker på riktigt att det var jävligt dåligt att lägga fram den budgeten nu, när vi har en övergångsregering som ska styra för att möjliggöra för andras politik. Särskilt allvarligt tycker jag det är med de stora nedskärningarna på Arbetsförmedlingen.


Foto: Sören Andersson/Pressbild

Jan-Olof Jacke

(vd Svenskt Näringsliv)

Vad hoppas du mest på inför 2019?
– Ett antal steg mot en väl fungerande kompetensförsörjning. Bland annat ökat antal platser i Yrkeshögskolan och Yrkesvux. Att reglerna för arbetskraftsinvandring rättas till så att kompetensutvisningarna upphör.

Vad befarar du? Vilka orosmoln ser du?
– Det finns naturligtvis en oro för att reformtempot är för lågt för att vi som land ska vara väl rustat inför den lågkonjunktur som kommer.

Ett nyårslöfte som du lovar själv!
– Att gå från tidsoptimist till optimist med tid för alla de frågor som engagerar mig och våra medlemsföretag. Men det är nog dock mer en ambition än ett löfte!

Ett nyårslöfte som du skulle vilja att någon annan lovar!
– Att statsministern tar ett konkret initiativ för att minska regelkrånglet.

Vad var 2018 års utropstecken?
– Att parterna kom överens om fredsplikten på företag med kollektivavtal och att en lagstiftning är på väg som skyddar och stärker den svenska arbetsmarknadsmodellen.


Foto: Pressbild

Karin Johansson

(vd Svensk Handel)

Vad hoppas du mest på inför 2019?
– Att partsförslaget om förändrade konfliktregler blir verklighet. För handelns företag är det avgörande att Göteborgs hamn fungerar. Handlarna måste kunna veta att de har rätt varor på butikshyllorna vid rätt tidpunkt. Få kunder efterfrågar sommarprylar när det är vinter.

Vad befarar du? Vilka orosmoln ser du?
– Ett orosmoln på handelshimlen är att jobben i branschen riskerar att bli färre. Handeln
står mitt i en omställning som drivs av digitalisering och internationalisering. Kunder handlar
från hela världen direkt från mobilen. Konkurrensen blir tuffare och svenska jobb riskeras at
slås ut.

Ett nyårslöfte som du lovar själv!
– Nyårslöften är bäst om de inte avslöjas.

Ett nyårslöfte som du skulle vilja att någon annan lovar!
– Att rikspolischefen lovar att ge sig tusan på att göra handeln till en säkrare plats under 2019. Var tredje butik har varit utsatt för stöld den senaste veckan, men få brott anmäls eftersom det upplevs lönlöst.

Vad var 2018 års höjdpunkt?
– Att arbetsmarknadens parter har levererat både ett förslag om förändrade konfliktregler och ett system för etableringsanställningar.


Foto: Pressbild

Susanna Gideonsson

(ordförande Handels)

Vad hoppas du mest på inför 2019?
– En regering med en politik som gynnar Sveriges arbetare.

Vad befarar du? Vilka orosmoln ser du?
– Det stora orosmolnet är såklart att vi får en regering med omvänd politik. M-KD-budgeten visar vilken väg vi då kan tvingas vandra. Ökad ojämlikhet, svagare jämställdhetsarbete och minskade klimatambitioner.

Ett nyårslöfte som du lovar själv!
– Handeln är en bransch med mycket stress, och alla förtjänar att få vila ut någon gång. Jag brukar inte ge nyårslöften men jag kommer kämpa för mindre stress i arbetslivet. Men också försöka hålla mina egna lediga dagar lediga på riktigt.

Ett nyårslöfte som du skulle vilja att någon annan lovar!
– Jag vill att alla arbetsgivare i handeln lovar att ta till vara personalens kompetens och utveckla möjligheten till kompetensutveckling. Vi är inga slit- och slängvaror och ska branschen klara internationell konkurrens så måste personalen tas till vara som den resurs den är.

Vad var 2018 års bottennapp?
– Det absoluta bottennappet måste vara SD:s uppenbara kvinnofientlighet. Från politiska hot om begränsad aborträtt och sambeskattning till direkt kvinnohat från ledande företrädare. Skäms!


Foto: Pressbild

Marie Nilsson

(ordförande IF Metall)

Vad hoppas du mest på inför 2019?
– Att vi får en blocköverskridande, handlingskraftig regering som förstår industriarbetarnas villkor och som stärker industrin och välfärden.

Vad befarar du? Vilka orosmoln ser du?
– Den ökande polariseringen i Sverige, Europa och i resten av världen är ett stort orosmoln. Högerpopulism, protektionism och växande klyftor bekymrar mig.

Ett nyårslöfte som du lovar själv!
– Under 2019 börjar vi arbetet inför avtalsrörelsen 2020. Jag och IF Metall kommer att fortsätta driva på för ett tryggare arbetsliv och bättre löner och arbetsvillkor för våra medlemmar.

Ett nyårslöfte som du skulle vilja att någon annan lovar!
– Jag vill att nästa regering lovar att ta itu med frågan om kompetensutveckling och livslångt lärande. Industrins fortsatta framgångar hänger helt på att de anställda får kunskaper för att kunna använda den nya tekniken på bästa sätt.

Vad var 2018 års största frågetecken?
– Utan tvekan vem som blir landets nästa statsminister.


Foto: Pressbild

Klas Wåhlberg

(vd Teknikföretagen)

Vad hoppas du mest på inför 2019?
– En regering och riksdag som genomför reformer och investeringar som bidrar till ökad produktivitet i samhällsekonomin och i industrin.

Vad befarar du? Vilka orosmoln ser du?
– Den globala konjunkturen är på väg nedåt. I Sverige förstärks nedgången av att byggandet nästan tvärstannar. Det finns en risk att vi går in i en mycket djup lågkonjunktur.

Ett nyårslöfte som du lovar själv!
– Jag brukar avhålla mig ifrån nyårslöften.

Ett nyårslöfte som du skulle vilja att någon annan lovar!
– Det borde andra också göra, det är viktigare att man verkligen får saker och ting gjort.

Vad var 2018 års lärdom?
– Att man kan lita på att parterna levererar lösningar, exempelvis när det kommer till etableringsanställningar.


Foto: Pressbild

Malin Ackholt

(ordförande Hotell- och restaurangfacket)

Vad hoppas du mest på inför 2019?
– Det är mycket jag önskar och hoppas när det gäller vår bransch. Men om jag ska lyfta upp ett område eller en yrkesgrupp så hoppas jag på att vi ska göra stora framsteg avseende arbetsmiljön för våra hotellstädare.

Vad befarar du? Vilka orosmoln ser du?
– Den politiska osäkerheten är givetvis ett stort bekymmer, bland annat kommer nu avdragsrätten för fackavgiften att tas bort efter enbart sex månader. Samtidigt vet vi att en lågkonjunktur kommer att komma, i det läget behöver Sverige en Socialdemokratiskt ledd regering som står på vanligt folks sida. Det handlar, som jag ser det, främst om kompetensutveckling och trygghet på arbetsmarknaden. Jag är bekymrad över budgeten som drar ner på resurserna till Arbetsförmedlingen och att de partier som står bakom den budgeten aviserar försämringar i arbetslöshetsförsäkringen framöver. Det är fel väg att gå.

Ett nyårslöfte som du lovar själv!
– Jag brukar inte avge nyårslöften utan kommer att fortsätta göra det som jag alltid gör: Jobba för schysta villkor i vår bransch, rättvisa och ett jämlikt samhälle för alla.

Ett nyårslöfte som du skulle vilja att någon annan lovar!
– Att våra folkvalda lovar att 2019 blir ett år där man prioriterar jämlikhet och trygghet för vanligt folk. I det inbegrips en välfärd som håller en hög kvalitet och är tillgänglig, en trygg arbetsmarknad och ett tryggt vardagsliv. Och att politikerna låter oss, arbetsmarknadens parter, göra det vi är bäst på nämligen att komma överens om våra villkor själva.

Vad var mest överraskande 2018? 
– Vi visste att det politiska läget efter valet skulle vara stökigt, så det var ingen överraskning. Men att det skulle bli så att vi drygt tre månader efter valet fortfarande inte har en regering på plats är faktiskt ganska förvånande.


Foto: Pressbild

Tobias Baudin

(ordförande Kommunal)

Vad hoppas du mest på inför 2019?
– Att vårt fokus på att vässa Kommunal och värva medlemmar ger det resultat vi vill: En växande och ännu starkare fackförening som finns till både för de som behöver vår hjälp när de kommit i kläm och för de som vill utvecklas på jobbet.

Vad befarar du? Vilka orosmoln ser du?
– Att det oklara parlamentariska läget gör att politikerna inte kommer igång med de stora investeringar som behövs i välfärden.

Ett nyårslöfte som du lovar själv!
– Jag är faktiskt genuint tveksam till nyårslöften. Men jag kan väl lova att fortsätta göra allt jag kan för att omvärlden ska se och uppskatta yrkesskickligheten hos medlemmarna i Kommunal. Det ska vara svårt för politikerna att inte satsa på välfärden – och då ska välfärdens arbetare ha högre löner och bättre villkor.

Ett nyårslöfte som du skulle vilja att någon annan lovar!
– Ett löfte från samtliga partier att inte röra arbetsrätten. Och – om det finns en hockey-Gud – så vill jag att han lovar att Luleå Hockey tar två SM-guld nästa år.

Vad var en glad överraskning 2018?
– Jag vet inte om det kom som en överraskning – men 2018 blev det klart att det är arbetsgivarens ansvar att tillhandhålla arbetskläder i vård- och omsorg. En stor facklig seger. Galet att det satt så långt inne – men nu är jag oerhört stolt över att Kommunals arbete gett resultat!


Foto: Pressbild

Lena Micko

(ordförande Sveriges Kommuner och Landsting)

Vad hoppas du mest på inför 2019?
– Jag hoppas att vi får en ny, stabil, S-ledd regering, som har kommuners och regioners bästa för ögonen. Jag hoppas också att alla våra kommuner och regioner ska arbeta aktivt med att införa heltid som norm.

Vad befarar du? Vilka orosmoln ser du?
– Det finns gott om utmaningar i den kommunala sektorn, inte minst när det gäller att rekrytera fler och jobba på nya sätt. Vi måste göra det för att klara välfärden med allt färre i arbetsför ålder. I Sverige ser vi också ett minskat bostadsbyggande vilket tyder på en inbromsning av konjunkturen.

Ett nyårslöfte som du lovar själv!
– Som SKL:s ordförande ska jag fortsätta arbeta hårt för att stärka kommunerna och regionernas röst. När det gäller mig själv så vill jag försöka hitta en bra balans mellan jobb och vila.

Ett nyårslöfte som du skulle vilja att någon annan lovar!
– Att den nya regeringen lovar mer resurser till välfärden samt att ha en konstruktiv dialog med oss (SKL) och utforma reformer utifrån allas lokala och regionala förutsättningar.

Vad var en tråkig överraskning 2018?
– Valresultatet, som innebar att den S-ledda regeringen inte kunde fortsätta och att vi minskade antalet S-ledda styren runt om i kommuner och regioner.


Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Arbetet, som tillsammans med Tidningen Elektrikern och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.


Anna Hjorth

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Fackligt missnöje mot förslag om ändrad strejkrätt

Sista januari går remisstiden ut för regeringens förslag om ändrad strejkrätt. Såväl fack som arbetsgivare står bakom. Men inom LO-förbunden bubblar ett missnöje, skriver Arbetet. I sista stund, när politikerna var på väg att ändra strejkrätten, enades parterna om en lösning som inte rubbar arbetsmarknadens maktbalans.

Facktoppar räds inte ny mandatperiod: ”S har inte sålt ut sin själ”

Januariavtalet har väckt facklig ilska, inte minst gällande förändrad arbetsrätt. Men fackliga representanter ser ändå positivt på den kommande mandatperioden. Saltsjöbadsavtalet kom till efter politiskt tryck, säger IF Metalls Veli-Pekka Säikkälä till Arbetet. Annie Lööf var först ut.

Ett mänskligt maskineri planerat i minsta detalj

Det dunkar, slamrar och tjuter. Doften av trä och målarfärg är påtaglig i den stora lokalen i Piteå. Alla vet precis sin uppgift här. Den som är ny får lära sig exakt vilka moment den ska göra, i princip vilket steg den ska ta, säger David Lidström, kvalitetsansvarig för målning på Lindbäcks husfabrik i Piteå.

Lönegapet mellan arbetare och tjänstemän växer

Lönegapet mellan kvinnor och män krymper, och utjämningen har varit ovanligt stor de senaste åren, visar LO:s lönerapport. Men löneklyftan mellan arbetare och tjänstemän växer, skriver Arbetet. År 2000 utgjorde medellönen för kvinnor 81 procent av medellönen för män.

Byggföretagare rånad och skjuten – två anställda får fängelse

Medarbetarna tyckte att de fått för lite betalt, och anlitade därför hjälp för att råna sin chef. I förra veckan dömdes fem av de inblandade i tingsrätten, skriver Byggnadsarbetaren. De två männen tyckte inte att de fått ut rätt lön av en byggföretagare utanför Stockholm.

Stefan Löfven statsminister igen – 131 dagar efter valet

Tredje gången gillt för Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Efter två nederlag i riksdagen – nu är han vald till statsminister igen. Lång dags färd mot natt men Sverige har nu fått en statsminister igen, 131 dagar efter riksdagsvalet 2018. Detta skriver Arbetet.

Lista: Här är de mest lästa artiklarna från 2018

Otillåtet hemmafixe, asbest, lönenivåer och dödliga arbetsplatsolyckor. Det är vad några av de tio mest lästa artiklarna på Elektrikerns sajt handlat om under 2018. Har du läst dem? Här nedan hittar du listan. 1.

Skattesmäll för LO Mediehus: ”Vi kommer att överklaga”

LO Mediehus har dömts att betala miljonbelopp till Skatteverket. Domen kommer att påverka alla medlemstidningar för ideella föreningar och organisationer i landet. Vi kommer att överklaga, säger Robert Jonsson, vd för LO Mediehus. Domen i Förvaltningsrätten är resultatet av en tvist med Skatteverket.

Infranord döms efter olycka med ljusbåge

Ljusbågen orsakade den anställde brännskador i ansikte, på händer, bröst och underarmar. Nu döms Infranord att betala 150 000 kronor för arbetsmiljöbrott, skriver Sekotidningen. Det var i juni 2017 som olyckan inträffade.

”Billigt kontrakteras folk som segregeras” – och andra dikter av Mats Hammarlund

Här nedan följer en samling dikter av Mats Hammarlund. Förutom skrivandet har denne jobbat inom byggbranschen, mest som snickare och timmerman på byggen i Stockholm, men även på LO-TCO Biståndsnämnd. Dikterna är: 1. Livsviktigt 2. Byggfolk 3. Billigt kontrakteras folk som segregeras 4. Dolda risker 5. Döden passar på 6.

Kubal är räddat – sanktionerna hävs

Sanktionerna mot Kubals ryska ägare Rusal tas bort efter ett beslut i den amerikanska kongressen. På aluminiumfabriken i Sundsvall är lättnaden stor, skriver Arbetet. Sedan april i fjol har sanktionshotet legat över Kubal, som vid flera tillfällen varit nära att stängas ned. Men varje gång har man räddats av tillfälliga förlängningar.

”Bra arbetsmiljö är inte gratis”

En tudelad arbetsmarknad, arbetsmiljöslarv och resursbrist hos polisen. Arbetet frågade politiker, fack och arbetsgivare varför dödsolyckorna sker och vad som behöver göras. Nyligen lämnade sex S-ledamöter i riksdagen en motion med rubriken Omtag för nollvision om dödsolyckor på arbetsplatserna.

55 liv släcktes på jobbet 2018

Trots nollvisionen för dödsolyckor på jobbet kom 55 personer aldrig hem från sitt arbete under 2018. Det är den högsta siffran på flera år. Män i arbetaryrken. Det är de som oftast omkommer i arbetsplatsolyckor, visar Arbetets genomgång. De faller, de kläms ihjäl och de dör i trafiken.

Lista: De miste livet på jobbet 2018

55 människor miste livet på jobbet i fjol. I ett tjugotal fall pågår fortfarande förundersökning om arbetsmiljöbrott. De olyckor där åklagaren lagt ner utredningen är markerade som nedlagda. Listan är sammanställd av tidningen Arbetet.

Tjuvstartade bygge – straffas med rekordböter

Bygget började för tidigt, innan tillstånden var klara. Nu straffas Mälarenergi Elnät med en rekordstor byggsanktionsavgift, skriver VLT. Mälarenergi Elnät hade för bråttom när en ny transformatorstation skulle byggas vid Energigatan på södra Nibble. När väl bygglovet och startbesked kom hade markarbetet redan påbörjats.