• Tommy Carnebo. Bild: Therése Söderlund

2019-01-17

El- och gasbilar kan bli livsfarliga vid en brand. Brandmannen Tommy Carnebo ger nu utbildning i ämnet till både räddningstjänster och företag.

På en videosekvens syns ett vardagsrum. Framför tv:n står en elscooter på laddning. Plötsligt hörs ett ”poff” och det börjar ryka ur scootern. En man springer fram och drar ur kontakten. På mindre än en minut är hela vardagsrummet fyllt med giftig rök.

– Det är vidriga grejer, säger Tommy Carnebo, som är samordnare för kommunikationsolyckor vid Södertörns brandförsvar, till Kommunalarbetaren.

Det filmen visar är att ett litiumjonbatteri, som också finns i el-bilar, som har drabbats av så kallad termisk rusning, vilket kan hända om batteriet hettas upp efter en kollision. Då avges bland annat den mycket giftiga gasen väteflourid. Gasen kan ge luftvägsproblem, muskelkramper och rytmrubbningar i hjärtat. Kemikalierna tar sig igenom räddningstjänstens vanliga skyddsdräkter och in i huden.

LÄS ÄVEN: Farliga importladdare stoppades i tullen

Tommy Carnebo är i dag den enda brandmannen som ger utbildning i hur räddningstjänsten kan hantera bränder i litiumjonbatterier.

– De här fordonen har inte funnits så länge på marknaden. Räddningstjänstens kunskap är låg och vi vill hjälpa dem att lära sig mer. Min största oro är att en kollega ska stryka med, säger han.


Brand i elbild (filmsekvens från Youtube):


Det är inte vanligare att el- och gasbilar brinner, men när det sker kan olyckan bli mycket värre än vid en brand i en bensindriven bil.

– Vi kan inte släcka en brand som brinner inne i en battericell, men vi kan minimera spridningen. Det är värre i slutna utrymmen som garage. Vi har ett stort problem med rökdykning där, säger Tommy Carnebo.

Om en elbil krockar kan det dröja flera dagar innan en termisk rusning sker.

LÄS ÄVEN: Olycka me strömgenomgång på hotell – en till sjukhus

Vid en brand i en gasbil är problemet att gasbehållarna kan explodera och då riskerar en jetflamma på flera meter uppstå.

– Under utbildningen visar vi vilka avstånd som är viktiga att hålla och vilka delar av fordonet som är särskilt riskfyllda. Man kan inte närma sig en sådan brand hur som helst. Jag blir orolig varje gång det sker en bilbrand och ser alltid till att mina kolleger kollar ifall det är en el- eller gasbil, säger Tommy Carnebo.

I dagsläget är det flera räddningstjänster som ska genomgå utbildningen. Tommy Carnebo ska också utbilda Viking Line och Destination Gotland, eftersom de transporterar dessa fordon. Det handlar då bland annat om var laddstolparna är placerade.

Även om Tommy Carnebo hunnit skaffa sig en hel del kunskap om hur brand i dessa bilar ska hanteras finns det fortfarande mycket att lära menar han.

– Vi behöver mer forskning. Vi behöver få göra fullskaliga tester, helst genomföra en brand i ett riktigt garage.

Han har fått ett erbjudande om att forska via RISE, Research institute of Sweden, men alla detaljer är ännu inte klara.

– Det som gör mig orolig är att ingen i dag har 100 procent koll.


Artikeln är tidigare publicerad i Kommunalarbetaren, som tillsammans med Tidningen Elektrikern och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.


Therése Söderlund

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Container med chokladsås blev strömförande – en till sjukhus

En man i 60-årsåldern skadades när en container innehållande chokladsås blev strömförande på en fabrik i Mjölby. Polisen ska nu utreda händelsen. Det var i 13.15-tiden på tisdagseftermiddagen som en olycka inträffade på en fabrik i Mjölby, som tillverkar chokladsås. En anställd i 60-årsåldern kom i kontakt med en container där såsen förvarades.

Sveriges effektreserv: När Karlshamnsverket behövs får inget gå fel

Under årets driftsäsong var Karlshamnsverket i produktion under mindre än ett dygn. Det var den 24 januari i år. Resten av tiden arbetar de anställda på verket med att säkerställa att utrustning är i bästa möjliga skick. När verket väl behövs får inget gå fel.

Regeringen säger ja till ändrad strejkrätt

Regeringen godkände i dag lagförslaget om ändrad strejkrätt. Nu återstår bara ett riksdagsbeslut innan förändringarna träder i kraft i sommar. Det var på ett regeringssammanträde i dag, torsdag, som beslutet formellt fattades, skriver Arbetet. Förslaget om ändrad strejkrätt ska läggas fram för riksdagen.

Nya rekryterna laddade inför ombudsmannajobbet

Fyra nya ombudsmän har anställts i Elektrikerförbundet. Per Ola Nilsson, Magnus Kindmark, Jens Hansson och Tomas Hovberg gick alla vid skrivandets stund LO:s aspirantutbildning på Runö kursgård utanför Stockholm. Vi blir inte anställda för att vi kan alla lagar och paragrafer, utan det är för att vi passar i rollen som ombudsman.

Allt fler olyckor i energibranschen

Antalet olyckor i el- och energibranschen ökar. Enligt Elsäkerhetsverket har antalet olyckor som inte leder till sjukskrivning fyrdubblats på 15 år. Även inrapporteringen till Afa försäkring går uppåt. Nu ökar kraven på förebyggande arbetsmiljöarbete. Afa-försäkring har ett rapporteringssystem, ENIA, som allt fler företag ansluter sig till.

Fråga experterna: Sitta i orubbat bo?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

PO Bergström: ”Vad kostar egentligen en flygbiljett?”

KRÖNIKA ”För att vara en bra ledare så måste man också klara av att reflektera över det man gör ur moralisk synpunkt”, skriver PO Bergström.

Här talar facktopparna på första maj 2019

Snart dags för första maj-firandet 2019. Många av LO-fackens ordföranden kommer att tala runt om i landet tillsammans med socialdemokratiska toppolitiker. Får du besök på din ort? Arbetet har sammanställt en lista.

I gula västar krävde de ansvar för döda arbetare

Life before profit! Det var budskapet när unga fackliga representanter från Europeiska bygg- och träfacken höll en manifestation på Sergels torg. Den gångna helgen samlades fackliga reprentanter i den europeiska ungdomskommittén för Builders and woodworkers international (BWI) på Rönneberga Lidingö.

I Nyköping finns lärlingar i en klass för sig

My Ekelund och Niclas Magnusson ritar omsorgsfullt och kopplar sedan lika omsorgsfullt. Uppdraget är motorstyrning. Det är skitkul. Det är mer jag än vad barnskötare var, säger My Ekelund. My Ekelund berättar att hon arbetade som barnskötare i över sex års tid innan hon i somras böt fot och valde något helt annat: elektriker. Jag gillar allt med yrket.

Nytt pris: Dags att utse årets Ledstjärna!

Finns det någon på din arbetsplats som som visar vägen eller gör verklig skillnad? Då kan du nominera hen till Folksam LO Pensions nyinstiftade hållbarhetspris Ledstjärnan. Priset Ledstjärnan ska gå till någon som gjort verklig skillnad inom hållbarhet, jämställdhet, jämlikhet eller schyssta villkor i arbetslivet. Det kommer att delas ut vartannat år, med start till hösten.

Nya brister på olycksdrabbat byggföretag

Flera fallolyckor har tidigare skett på Nåiden bygg AB:s arbetsplatser. Vid den senaste inspektionen som Arbetsmiljöverket gjorde på bygget av Kuststad i Luleå upptäcktes nya brister. Arbetsmiljöverket kräver att Nåiden bygg åtgärdar fallrisker, en felaktigt monterad ställning, ett för stort avstånd mellan ställningens arbetsplan och vägg samt dammspridning vid sågning.

Reinfeldt om att jobba till 75: ”En bra början”

Vi måste ändra vår mentala inställning och syn på vem som är äldre om vi ska arbeta till 75. Det menar förre statsministern Fredrik Reinfeldt. Jobba tills du är 75 år gammal och gör minst ett karriärbyte innan pensionen.

Regeringen sparar på äldreomsorgen

Det blir besparingar på minst fyra miljarder kronor i regeringens vårändringsbudget, rapporterar Dagens Industri. Minst 310 miljoner av dem är pengar till äldreomsorgen. Uppgifterna bekräftas av regeringskansliet. På onsdag, den 10 april, kommer regeringens vårändringsbudget.

Hylla din arbetsmiljöhjälte!

Den partsgemensamma arbetsmiljöorganisationen Prevent delar varje år ut ett arbetsmiljöstipendium. Nu är det hög tid att nominera kandidater till 2019 års stipendium. Nomineras kan såväl chefer som anställda som arbetar på privata företag, och som aktivt arbetar för att utveckla och förbättra arbetsmiljön.