• Tobias Hallander hade arbetat länge som elektriker, men såg att det fanns ett tomrum i produktsortimentet: specialtillverkade kabelskydd i metall. Foto: Anna Norling

  • ”Tidigare fick man klippa och bocka, och det blev inte snyggt. Men då fanns inga andra alternativ”. Foto: Anna Norling

  • Emtotech. Avslut, 90-gradersböjar och t-kors. Foto: Anna Norling

  • Tobias Hallander sålde allt han ägde och satsade allt på sin idé. Foto: Anna Norling

  • Tobias Hallander hade arbetat länge som elektriker, men såg att det fanns ett tomrum i produktsortimentet. Foto: Anna Norling

2018-12-07

Han är elektrikern som fick en idé, sålde allt och satsade på en helt ny produkt.
– Det är fruktansvärt kul att se vägen från en idé till att folk står här och tycker att det är mässans nyhet, säger Tobias Hallander, grundare av kabelskyddet Emtotech, när vi ses på Elmässan i Kista.

Det började med en semesterresa till Thailand. Tobias Hallander och hans sambo låg i poolen och tyckte att de var på helt rätt plats. Här ville de stanna.

– Jag sa att ”jag har en idé som kanske kan göra att vi kan flytta till Thailand”.

Tobias Hallander hade arbetat länge som elektriker, men såg att det fanns ett tomrum i produktsortimentet.

– Jag har jobbat jättemycket med kabelskydd. Men jag såg att det fanns brister.

Det fanns inga färdiga avslut i metall, inga 90-gradersböjar, inga t-kors. Det var idén. Det var vad som skulle ta honom och sambon till ett liv i Thailand.

– Tidigare fick man klippa och bocka, och det blev inte snyggt. Men då fanns inga andra alternativ.

En vän, Emil, trodde på idén och sa att det var helt rätt att satsa på den.

LÄS ÄVEN: Patriks satsning fick eleverna intresserade av kraftbranschen

Så paret tog beslutet att satsa. De sålde allt. Flyttade in i en 27 kvadratmeter stor sommarstuga utan vatten och avlopp på vintern.

Tobias fick kontakt med en firma som kunde rita en 3D-ritning av hans idé. Därefter skickades ritningen till en firma som kunde göra 3D-printning.

– På så sätt fick vi en fysisk produkt i plast. Då kunde vi se att det passade och fungerade. Så fort jag fick produkten så patentskyddade jag den. Det var fem år sedan.

Nästa steg var att pressa produkten i metall, vilket var kostsamt.

– Det har varit jättetufft ekonomiskt att ta fram produkten. Det tog tre år. Under tiden jobbade jag som elektriker på dagarna och på nätterna packade jag beställningarna som kom från grossisterna tillsammans med min sambo Milena som skötte pappersarbetet. Utan henne hade jag aldrig klarat det. Det blev väldigt lite sömn under den tiden.

Att komma in i grossisternas hyllor var tufft. Tobias åkte runt till alla elfirmor han kände till i Malmöområdet och delade ut gratisprover. Efter hand skapades en efterfrågan hos grossisterna. Sedan kom avtalen efter hand.

Produkten döptes till Emtotech. Em för Emil, vännen som sa till Tobias att han skulle satsa på sin idé, To, för Tobias.

– Hade inte Emil sagt att han trodde på idén, så hade jag aldrig satsat allt.

Tobias Hallander är först i världen med sin produkt. Den finns ingen annanstans. Från och med november säljs Emtotech’s produkter via PM flex.

– Vi har ingått ett samarbetsavtal, berättar Tobias Hallander.

LÄS ÄVEN: En alldeles ovanlig kvinna i Borås

Det innebär, förklarar han, att Emtotech och PM flex kommer att samarbeta långsiktigt och utveckla produkter som underlättar installatörens vardag och komplettera PM flex sortiment ytterligare,

Någon flytt till Thailand har det dock inte blivit.

– Vi var tvungna att stanna kvar i Sverige, det blev alldeles för stort

Har du något råd till andra elektriker som vill satsa på en egen idé?

– Det är viktigt att inte prata om sin idé innan man har patentskyddat det. Så skydda din idé, och ge aldrig upp.

Var det värt allt slit?

– Det var värt det, absolut. Det är helt fantastiskt att ha skapat något själv och att folk tycker om det.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Sawyer: En ny robotkompis på jobbet?

 NY TEKNIK Nästa generation robotar utvecklas nu i hög fart för en allt bredare marknad. Kanske har du snart en mekanisk lärling med dig på bygget. Nästa generation av kollaborativa robotar är på ingång. Sawyer kallas den koreanska maskinen som är lätt att programmera och som löser en del problem själv med hjälp av flera par kameraögon.  Foto: Jan-Erik Johansson.

Nu är de nya föreskrifterna klara

NY TEKNIK Den nya standarden för lamputtag och dito stickproppar infördes 1 april i EU och Sverige. Nu kommer föreskrifterna som anpassats för den standarden. De nya föreskrifterna (ELSÄK-FS 2019:1) trädde i kraft 1 maj men publicerades 8 april på Elsäkerhetsverkets hemsida.

Nya DCL-uttagen väcker stor debatt

NY TEKNIK De nya DCL-uttagen har väckt stor debatt bland elektriker, inte minst på nätet. Både ros och ris, men framförallt att de är svåra att funktionstesta. Du kan inte använda en vanlig spänningsprovare, lite bökigt är det.

Snart sjösätts handlingsplanen mot ful-el

NY TEKNIK Elsäkerhetsverket fortsätter sitt arbete mot fulel och för att få privatpersoner att begripa vad de får och inte får göra. Under 2019 och 2020 ska en rad aktiviteter sjösättas: Det ska tas fram gemensamma budskap och grafik, och det blir ny skyltning och symboler i butik och webbhandel.

DCL: Skarpt läge för ny LU-standard

NY TEKNIK Det är inget aprilskämt, utan den 1 april trädde verkligen den nya standarden för lamputtag i kraft i Europa. Då blir det skarpt läge för DCL, både uttag och stickproppar, i svenska bostäder. Bakgrunden är, som Elektrikern skrivit om tidigare, att proppar och uttag till lampor varierat mycket inom Europa och att vissa länder inte haft något regelverk alls kring LU.

Utbildning via VR: Elektriker i en virtuell värld

NY TEKNIK Nu kan du vara elektriker i den virtuella världen. En ny VR-upplevelse ska både locka och lära elever in i yrket. Shit va coolt. Det säger Anton Juhala som går andra året på ETG, Elteknikbranschens gymnasium, i Nyköping.

Tveksamheten över: Grönt ljus för norska spisdon

NY TEKNIK Nu är det helt okej att installera de så kallade norska spisdonen på anläggningar i Sverige. Ett tillägg i standarden trädde i kraft den 1 januari. Ja, nu är de inte norska längre utan svenska, säger Katarina Olofsson, inspektör produktavdelningen Elsäkerhetsverket. Det handlar om en stickpropp med tillhörande uttag till spisar med enfasanslutning upp till 25 A.

Stöldskydd – på gott och ont: ”En form av övervakning”

NY TEKNIK Alltfler batterimaskiner och större handverktyg förses med stöldskydd och spårningsutrustning. Men precis som med GPS-puckar i servicebilen är det inte självklart att behöva gå med på det. Då kan någon se var arbetstagaren befinner sig och det är en form av övervakning om man drar det till sin spets. Då ska det förhandlas först.

AI, IoT och IEM – Har du koll på förkortningarna?

NY TEKNIK Teknik och system utvecklas i rask takt och vi översvämmas av nya begrepp och förkortningar. Några är lättförståeliga medan andra är mer vaga, kanske på fackengelska och svåra att få grepp om.

Nya armaturer kräver ny utbildning

NY TEKNIK Miljontals gamla belysningsstolpar i landet håller på att få nya, energisnåla armaturer. Men det är inte så självklart som det låter. Man har upptäckt reella problem i samband med det här. Det säger Christer Boström, lärare på utbildningsföretaget Teknikutbildarna.

AFDD: Nytt kombiskydd mot ljusbågar

NY TEKNIK Ljusbågsdetektorer för lågspänningsanläggningar har blivit ett allt hetare ämne inom branschen. Nu finns en AFDD, Arc Fault Detection Devices, med både dvärg- och jordfelsbrytare. AFDD+ heter den här nya enheten från Eaton som kombinerar tre skydd i en och samma modul.