• Tobias Hallander hade arbetat länge som elektriker, men såg att det fanns ett tomrum i produktsortimentet: specialtillverkade kabelskydd i metall. Foto: Anna Norling

  • ”Tidigare fick man klippa och bocka, och det blev inte snyggt. Men då fanns inga andra alternativ”. Foto: Anna Norling

  • Emtotech. Avslut, 90-gradersböjar och t-kors. Foto: Anna Norling

  • Tobias Hallander sålde allt han ägde och satsade allt på sin idé. Foto: Anna Norling

  • Tobias Hallander hade arbetat länge som elektriker, men såg att det fanns ett tomrum i produktsortimentet. Foto: Anna Norling

2018-12-07

Han är elektrikern som fick en idé, sålde allt och satsade på en helt ny produkt.
– Det är fruktansvärt kul att se vägen från en idé till att folk står här och tycker att det är mässans nyhet, säger Tobias Hallander, grundare av kabelskyddet Emtotech, när vi ses på Elmässan i Kista.

Det började med en semesterresa till Thailand. Tobias Hallander och hans sambo låg i poolen och tyckte att de var på helt rätt plats. Här ville de stanna.

– Jag sa att ”jag har en idé som kanske kan göra att vi kan flytta till Thailand”.

Tobias Hallander hade arbetat länge som elektriker, men såg att det fanns ett tomrum i produktsortimentet.

– Jag har jobbat jättemycket med kabelskydd. Men jag såg att det fanns brister.

Det fanns inga färdiga avslut i metall, inga 90-gradersböjar, inga t-kors. Det var idén. Det var vad som skulle ta honom och sambon till ett liv i Thailand.

– Tidigare fick man klippa och bocka, och det blev inte snyggt. Men då fanns inga andra alternativ.

En vän, Emil, trodde på idén och sa att det var helt rätt att satsa på den.

LÄS ÄVEN: Patriks satsning fick eleverna intresserade av kraftbranschen

Så paret tog beslutet att satsa. De sålde allt. Flyttade in i en 27 kvadratmeter stor sommarstuga utan vatten och avlopp på vintern.

Tobias fick kontakt med en firma som kunde rita en 3D-ritning av hans idé. Därefter skickades ritningen till en firma som kunde göra 3D-printning.

– På så sätt fick vi en fysisk produkt i plast. Då kunde vi se att det passade och fungerade. Så fort jag fick produkten så patentskyddade jag den. Det var fem år sedan.

Nästa steg var att pressa produkten i metall, vilket var kostsamt.

– Det har varit jättetufft ekonomiskt att ta fram produkten. Det tog tre år. Under tiden jobbade jag som elektriker på dagarna och på nätterna packade jag beställningarna som kom från grossisterna tillsammans med min sambo Milena som skötte pappersarbetet. Utan henne hade jag aldrig klarat det. Det blev väldigt lite sömn under den tiden.

Att komma in i grossisternas hyllor var tufft. Tobias åkte runt till alla elfirmor han kände till i Malmöområdet och delade ut gratisprover. Efter hand skapades en efterfrågan hos grossisterna. Sedan kom avtalen efter hand.

Produkten döptes till Emtotech. Em för Emil, vännen som sa till Tobias att han skulle satsa på sin idé, To, för Tobias.

– Hade inte Emil sagt att han trodde på idén, så hade jag aldrig satsat allt.

Tobias Hallander är först i världen med sin produkt. Den finns ingen annanstans. Från och med november säljs Emtotech’s produkter via PM flex.

– Vi har ingått ett samarbetsavtal, berättar Tobias Hallander.

LÄS ÄVEN: En alldeles ovanlig kvinna i Borås

Det innebär, förklarar han, att Emtotech och PM flex kommer att samarbeta långsiktigt och utveckla produkter som underlättar installatörens vardag och komplettera PM flex sortiment ytterligare,

Någon flytt till Thailand har det dock inte blivit.

– Vi var tvungna att stanna kvar i Sverige, det blev alldeles för stort

Har du något råd till andra elektriker som vill satsa på en egen idé?

– Det är viktigt att inte prata om sin idé innan man har patentskyddat det. Så skydda din idé, och ge aldrig upp.

Var det värt allt slit?

– Det var värt det, absolut. Det är helt fantastiskt att ha skapat något själv och att folk tycker om det.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Tveksamheten över: Grönt ljus för norska spisdon

NY TEKNIK Nu är det helt okej att installera de så kallade norska spisdonen på anläggningar i Sverige. Ett tillägg i standarden trädde i kraft den 1 januari. Ja, nu är de inte norska längre utan svenska, säger Katarina Olofsson, inspektör produktavdelningen Elsäkerhetsverket. Det handlar om en stickpropp med tillhörande uttag till spisar med enfasanslutning upp till 25 A.

Stöldskydd – på gott och ont: ”En form av övervakning”

NY TEKNIK Alltfler batterimaskiner och större handverktyg förses med stöldskydd och spårningsutrustning. Men precis som med GPS-puckar i servicebilen är det inte självklart att behöva gå med på det. Då kan någon se var arbetstagaren befinner sig och det är en form av övervakning om man drar det till sin spets. Då ska det förhandlas först.

AI, IoT och IEM – Har du koll på förkortningarna?

NY TEKNIK Teknik och system utvecklas i rask takt och vi översvämmas av nya begrepp och förkortningar. Några är lättförståeliga medan andra är mer vaga, kanske på fackengelska och svåra att få grepp om.

Nya armaturer kräver ny utbildning

NY TEKNIK Miljontals gamla belysningsstolpar i landet håller på att få nya, energisnåla armaturer. Men det är inte så självklart som det låter. Man har upptäckt reella problem i samband med det här. Det säger Christer Boström, lärare på utbildningsföretaget Teknikutbildarna.

AFDD: Nytt kombiskydd mot ljusbågar

NY TEKNIK Ljusbågsdetektorer för lågspänningsanläggningar har blivit ett allt hetare ämne inom branschen. Nu finns en AFDD, Arc Fault Detection Devices, med både dvärg- och jordfelsbrytare. AFDD+ heter den här nya enheten från Eaton som kombinerar tre skydd i en och samma modul.

Ny teknik: Smart stigare från Nexans

NY TEKNIK Nu börjar miljonprogrammen renoveras med oändligt många stigarbyten i alla dessa trapphus. Det har Nexans klurat lite extra kring och skapat en stigarkabel just för ändamålet. MQQ 750 V (stigarkabel CPR) är en rund femledarkabel 4 kvadrat som bara mäter 13,3 mm i ytterdiameter.

AI blir nästa steg för batterilager

NY TEKNIK Batterilager som själv tar hänsyn till beteendemönster, varierande elpriser och väderprognoser. Det är det troliga nästa steget i utvecklingen av lokala energisystem. Det tror i all fall utvecklingsföretaget Sustainable Innovation, SI, efter att ha analyserat sin testanläggning i Askersund.

Nya smarta lösningar – Nr 1, 2019

NY TEKNIK En WAGO-hållare för DIN-skena, en hålsåg för skruvfadäser från Målargrossisten Leif Arvidsson AB, returtrummor i mobilen från företaget ERS och version fem av Steinels armatur RS PRO LED S1.

Svensk tillverkare satsar på ”gröna” armaturer

NY TEKNIK Inget slit o släng utan långsiktighet. Så vill svenska LEDenergy profilera sig på en tuff marknad. Jag brinner för miljön och långsiktigt tänkande. Det säger Igal Yaffe, VD, designer och produktutvecklare och, ja, det mesta på LEDenergy Nordic AB. Företaget med sin bas i lilla Emmaboda visade upp sina senaste produkter på Elmässan i Kista.

NEXA når längre

NY TEKNIK Nu kliver radiokommunikation via smalbandet in i smartahem-lösningarna. Med det här systemet har vi marknadens längsta räckvidd. Det säger Per Skärlund, produktutvecklingschef NEXA, som på Elmässan i Kista visade upp sitt nya system NXT för första gången.

Övervakning: Här scannar chefen personalens hjärnor

Skulle du vilja ha en keps som rapporterar dina känslor till chefen? För de anställda på ett kinesiskt elektronikföretag är detta verklighet och övervakningstrenden sprider sig snabbt, skriver Svenska Dagbladet.

De vill 3D-printa verktyg i rymden – av måndamm

Forskare och ingenjörer på Europeiska rymdorganisationen (ESA) har tagit fram en metod för att 3D-printa verktyg av måndamm, skriver NyTeknik. Du är långt ute i rymden och ingen kan höra dig skrika. Då går plötsligt din livsviktiga skruvdragare sönder. Vägen till Biltema är mycket, mycket lång.

Nya smarta lösningar – Nr 9, 2018

NY TEKNIK En fjäder med handtag för kraft från Sahlins, elvärme med färg från LVI, låsbara don 2.0 från Hammarprodukter och en UV-beständig slang från PM-Flex. Här hittar du några av de senaste innovationerna på teknikfronten.

Multiflex: En smart problemlösare i taket

NY TEKNIK Med en ny patenterad fjäderlösning blev Multiflex nominerad till bästa nyhet inom belysning på elmässan i Kista. Vinst blev det inte, men väl rejäl uppmärksamhet från besökarna. Det är svensk LEDsystem Scandinavia som presenterade en problemlösare vid infällning i tak.

Styr med mobilen – Nu är Plejds nya gateway släppt

Svenska Plejd med sin smarta belysningslösning via puckar har Elektrikern nyligen skrivit om. Fortsättningen av deras system ut på nätet har varit efterlängtat och på elmässan visades så för första gången deras nysläppta gateway. Liten smidig historia, knappt stor som en kapslad dosa.